Saturday, October 30, 2010

Bullying στα Ελληνικά σχολεία

Το θέμα του bullying στα Ελληνικά σχολεία είναι πολύ μεγάλο, αλλά για λόγους σκοπιμότητας συστηματικά αποκρύπτεται τόσο από τους συνδικαλιστάδες όσο και από τα "στελέχη της εκπαίδευσης". Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το παρακάτω άρθρο από το Εθνος:


"Για 5 χρόνια τρομοκρατούσαν και εκβίαζαν συμμαθητές τους


Τρόμος για μαθητές σχολείων της δυτικής Θεσσαλονίκης είχαν γίνει δύο 17χρονοι, που εδώ και πέντε χρόνια απειλούσαν, εκβίαζαν και τρομοκρατούσαν μαθητές για να τους παίρνουν χρήματα και κινητά τηλέφωνα.

Η άγουρη συμμορία έπεσε στα χέρια της αστυνομίας όταν ο πατέρας ενός μαθητή αντιλήφθηκε πως σε τακτά χρονικά διαστήματα έλειπαν χρήματα από την τσέπη του και «ανέκρινε» τον 16χρονο γιο του.

Ο μικρός αποκάλυψε στον πατέρα του πως ένας συμμαθητής του τον εκβίαζε συστηματικά εδώ και πέντε χρόνια και του πήρε μέχρι τώρα συνολικά 3.000 ευρώ και τρία κινητά τηλέφωνα.

Ο 16χρονος, που φοιτά στο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων, αποκάλυψε με δάκρια στα μάτια πως ο 17χρονος -που έχασε δύο χρονιές και πηγαίνει ακόμη στη Β’ Γυμνασίου- τον απειλούσε ότι θα τον χτυπήσει άσχημα, ότι θα τον ρεζιλέψει στους συμμαθητές του και του ζητούσε συνεχώς 50 και 100 ευρώ. Ακόμη, ότι φοβόταν να πει στους γονείς του τι συνέβαινε, επειδή φοβόταν πως ο δράστης θα του έκανε μεγαλύτερο κακό.

Ο πατέρας μαζί με τον 16χρονο γιο του πήγαν και κατήγγειλαν την υπόθεση στην αστυνομία. Αστυνομικοί του Τμήματος Αμπελοκήπων προσημείωσαν δύο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και έθεσαν υπό παρακολούθηση τον ανήλικο στο ραντεβού του με τον 17χρονο. Οταν ο τελευταίος πήρε τα 100 ευρώ, επενέβησαν και τον συνέλαβαν.

Ο 17χρονος, ένα ζωηρό παιδί που φοβούνταν οι περισσότεροι συμμαθητές του, ομολόγησε με απίστευτη ψυχραιμία την πράξη του και πρόσθεσε ότι μαζί με τον συνεργό του -έναν επίσης 17χρονο, τα στοιχεία του οποίου είναι γνωστά στην Ασφάλεια και η σύλληψή του θεωρείται θέμα χρόνου- πήραν άλλα τέσσερα κινητά από μαθητές σχολείων του Ευόσμου με εκβιασμούς και απειλές για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Η αστυνομία συνέλαβε και τον πατέρα του δράστη, ο οποίος κυριολεκτικά έπεσε από τα σύννεφα, καθώς δεν γνώριζε την παραβατική συμπεριφορά του γιου του. Πατέρας και γιος οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε διώξεις για εκβίαση και κλοπή στον ανήλικο, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων στον πατέρα του και τους άφησε ελεύθερους."


Μέσα σε αυτές τις λίγες παραγράφους βλέπουμε ένα μεγάλο μέρος της παθογένειας της εκπαίδευσης.

Για πέντε χρόνια μαθητές είχαν συστήσει συμμορία που μάζευε σημαντικά ποσά και αριθμό συσκευών, και όχι μόνο δρούσε ανενόχλητα, αλλά και ο πατέρας του δράστη δήλωσε ανήξερος και "έπεσε από τα σύννεφα". Εκτός όμως από τον πατέρα, που είτε ήταν ανίκανος ως πατέρας είτε βολευόταν από αυτή την κατάσταση, οι ευθύνες του σχολείου είναι εξίσου σημαντικές.

Βλέπουμε έναν 17χρονο να πηγαίνει ακόμα στη Β' Γυμνασίου, και το εκπαιδευτικό σύστημα τον κρατάει στο σχολείο με το επιχείρημα της "μη ταξικής εκπαίδευσης" και των πολλαπλών ευκαιριών. Εάν δεν υπήρχε η καταγγελία του πατέρα του θύματος, για πόσα χρόνια ο θύτης θα συνέχιζε ανενόχλητος τη "φοίτησή" του στο σχολείο, όπου οι αδιάφοροι εκπαιδευτικοί απλώς θα χαρακτήριζαν ως "ζωηρό";

Αυτή είναι η κατάσταση που έχουν δημιουργήσει συνδικαλιστάδες και μανδαρίνοι της εκπαίδευσης, και στο θέμα θα επανέλθουμε στο μέλλον.

Friday, October 29, 2010

Σκονάκια και πανελλαδικές

Το ότι ο "θεσμός" των πανελλαδικών έχει καταστρατηγηθεί με διάφορους πλαγίους τρόπους δεν είναι καινούριο. Φέτος όμως το Υπουργείο Παιδείας έδωσε ιδιαίτερη δημοσιότητα στο γεγονός του μηδενισμού γραπτών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων:

"Μαθητές με «σκονάκια» έπιασαν την Παρασκευή οι επιτηρητές των πανελληνίων εξετάσεων. Όλα τα περιστατικά σημειώθηκαν στη Ρόδο. Για «επιχειρήσεις δολίευσης των εξετάσεων» έκανε λόγο το υπουργείο Παιδείας.

Τα περιστατικά είναι τα εξής:

1. Στο ΓΕΛ Ιαλυσού μαθητής συνελήφθη με ενεργοποιημένο το κινητό του να επιχειρεί την ανάγνωση και αξιοποίηση μηνύματος, που έλαβε, με τις σωστές απαντήσεις (κλειστού τύπου) στο μάθημα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων». Η πρόεδρος της Λυκειακής Επιτροπής προέβη στην κλήση του αριθμού, από τον οποίο απεστάλη το μήνυμα και διαπίστωσε την ταυτότητα του αποστολέα.

Η πρόεδρος και τα μέλη της Λυκειακής Επιτροπής προέβησαν στις προβλεπόμενες διαδικασίες και τον μηδενισμό του γραπτού, ενώ ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Εξετάσεων Δωδεκανήσου ενημέρωσε την Εισαγγελία Ρόδου και τον Αστυνομικό Διευθυντή Ιαλυσού, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για διερεύνηση του περιστατικού.

Στο ίδιο ΓΕΛ συνελήφθη και δεύτερος μαθητής, που είχε στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο, κατά τη διάρκεια εξέτασης μαθήματος. Η Λυκειακή Επιτροπή προέβη στον μηδενισμό του γραπτού.

3. Στο 2ο ΓΕΛ Ρόδου μαθήτρια συνελήφθη από τον επιτηρητή να επιχειρεί την αντιγραφή από σκονάκι. Η Λυκειακή Επιτροπή προέβη και σε αυτή την περίπτωση στον μηδενισμό του γραπτού."


Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί όλα τα περιστατικά σημειώθηκαν στην ίδια τοποθεσία. Άραγε αυτό σημαίνει ότι μόνο σε αυτά τα δύο σχολεία οι μαθητές αντιγράφουν; Ή ότι μόνο σε αυτά τα δύο σχολεία οι επιτηρητές δεν έκαναν τα στραβά μάτια;

Wednesday, October 27, 2010

Η μείωση της ύλης στα θετικά μαθήματα

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για μείωση της ύλης στα θετικά μαθήματα προκάλεσε περίεργες αντιδράσεις. Και κάποιες από αυτές πολύ περίεργες.

Ας αρχίσουμε όμως με την παρατήρηση του φυσικού Μιχάλη Πετρόπουλου:

" Οι μαθητές διεκδικούν την είσοδό τους στις Πολυτεχνικές Σχολές, στις Σχολές Υγείας και στις Στρατιωτικές και έχουν μία επιφανειακότατη επαφή με παρωχημένα αντικείμενα... ...Είναι, όμως, ξεφτέρια στη παπαγαλία…

Κα υπουργέ,

Αντί να ακούτε τους κακούς συμβούλους σας (είμαι πεπεισμένος, πια, για την ποιότητά τους), κοιτάξτε για λίγο τι διδάσκονται οι μαθητές στα κράτη που ενδιαφέρονται να είναι στην αιχμή της εξέλιξης, πάψτε να επιλέγετε οι εκάστοτε υπουργοί τους συγγραφείς των σχολικών εγχειριδίων με κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα, ρωτήστε για τις ανάγκες και τις εξελίξεις της εποχής, συζητήστε σοβαρά (και όχι για το θεαθήναι) με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και πάψτε να επιβραβεύετε την ήσσονα προσπάθεια."


Η επιβράβευση της ήσσονος προσπάθειας αποτελεί και το πραγματικό ζήτημα, αλλά προτού καταλήξουμε σε αυτό ας δούμε και τις αντιδράσεις των επίσημων φορέων.

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών έβγαλε μία βαρύγδουπη ανακοίνωση, η οποία κατέληγε στα εξής:

"H ΕΕΦ επίσης καλεί όσους συναδέλφους ενδιαφέρονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε δημόσια διαβούλευση σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα. Η ΕΕΦ επίσης θα διοργανώσει κοινή συνέντευξη τύπου με όσα Τμήματα Φυσικής των ελληνικών Πανεπιστημίων συμφωνούν με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης για την ύλη και το βάθος αυτής που πρέπει να διδάσκεται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση."


Το βάθος των εξαγγελιών της ΕΕΦ είναι πραγματικά αμέτρητο μιά και έγιναν για το θεαθήναι, όμως εμείς θα σταθούμε στις δηλώσεις της ΕΕΦ που προηγήθηκαν:

"Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών εισηγείται τη διατήρηση του εύρους της διδακτέας ύλης της Φυσικής του Λυκείου αλλά τη σημαντική μείωση του επιπέδου δυσκολίας της διδασκαλίας της. Η οριοθέτηση του επιθυμητού επιπέδου διδασκαλίας μπορεί να υλοποιηθεί με χρήση τράπεζας ενδεικτικών θεμάτων.

Σας καλούμε να ελέγξετε το βαθμό στο οποίο η άποψη αυτή είναι η επικρατούσα άποψη διεθνώς.

Σας καλούμε να μελετήσετε τα syllabus Φυσικής του International Baccalaureate Diploma και του G.C.E. και το επίπεδο της δυσκολίας των θεμάτων με τα οποία εξετάζεται η Φυσική στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στα δύο (2) προαναφερθέντα προγράμματα..."


Με άλλα λόγια, η ΕΕΦ υποκρίνεται πως διαφωνεί με την πρόθεση του υπουργείου, τη στιγμή που την εισηγείται με άλλα λόγια, ζητώντας το μάθημα να έχει έναν καθαρά εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα με σημαντική μείωση του επιπέδου δυσκολίας.

Ακόμα και η σύγκριση με τα προγράμματα του ΙΒ είναι ιδιαίτερα ατυχής, καθώς το ΙΒ σε όλα τα μαθήματα προσφέρει το ανώτερο που μπορεί να διδαχθεί ένας μαθητής εφηβικής ηλικίας, ώστε όταν εισαχθεί στο πανεπιστήμιο να μπορεί άνετα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της πανεπιστημιακής ύλης. Επιπλέον, η ύλη του ΙΒ εξετάζεται με τη δέουσα αυστηρότητα, αν εξαιρέσουμε φυσικά την Ελλάδα όπου κάποιοι κατάφεραν να διαφθείρουν και αυτό το θεσμό.

Αντίστοιχες κοινοτυπίες με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών εξέδωσε και η Ένωση Ελλήνων Χημικών, από τη μεριά των οποίων η Μαργαρίτα Κουσαθάνα, μέλος του ΠΑΜΕ, έδωσε το στίγμα της Αριστεράς στο θέμα. Μετά από μία αναδρομή σε αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι δηλαδή οι μαθητές δε μαθαίνουν στο σχολείο όσα θα έπρεπε να μαθαίνουν, καταλήγει:

"Απάντηση στο μορφωτικό μεσαίωνα είναι η οργάνωση της ανυπακοής σε κάθε σχολείο, σε κάθε σχολική αίθουσα, σε κάθε μάθημα, για τη διεκδίκηση του σχολείου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, στην κοινωνία που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Διότι μόνο αυτή η κοινωνία κατοχυρώνει την επιστημονικότητα της γνώσης, δεν απαξιώνει τον άνθρωπο και θεωρεί τη μόρφωσή του δικαίωμα."


Το ερώτημα είναι πως η απάντηση στην όποια κατάσταση θα είναι οι καταλήψεις και ο μαθητικός συνδικαλισμός, τη στιγμή που οι λαϊκές ανάγκες αντιστοιχούν σε άρτο και θεάματα και όχι στον κόπο και την προσπάθεια που απαιτεί η μόρφωση, καθώς αυτά αποτελούν ατομική υπόθεση του κάθε μαθητή και όχι προϊόν συλλογικής διεκδίκησης. Οι αντικρουόμενες φωνασκίες της Αριστεράς και οι τσιρίδες του ΠΑΜΕ για το ότι «με τη μείωση της ύλης στα θετικά μαθήματα προάγεται η αμορφωσιά για τα παιδιά του λαού» δείχνουν το πόσο πρόθυμη είναι η Αριστερά στο να υιοθετήσει συνθήματα χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα, με μόνο γνώμονα την προσέλκυση νέων οπαδών χαμηλού επιπέδου (γιατί μόνο άτομα χαμηλού επιπέδου μπορούν να πιστέψουν αυτά τα συνθήματα).

Κι αυτό γιατί η ίδια η Αριστερά μέχρι τώρα απαιτούσε την απαξίωση των προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με βασικό της σύνθημα "την αντίσταση στην εντατικοποίηση των σπουδών". Η Αριστερά ήταν αυτή που χειροκρότησε τη σημερινή κατάσταση, όπου η σχολική επιτυχία πλησιάζει το 100% και είναι άσχετη με τις πραγματικές επιδόσεις των μαθητών. Η Αριστερά ήταν αυτή που απαιτούσε να προάγονται όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές, με το επιχείρημα ότι όλοι οι μαθητές πρέπει να έχουν απολυτήριο αλλά και πτυχίο πανεπιστημίου.

Η Αριστερά λοιπόν ήταν αυτή που διεκδίκησε, και πέτυχε, την αναντιστοιχία τίτλων σπουδών και πραγματικών γνώσεων. Τα δε μέλη της ΕΕΦ, της ΕΕΧ και κάθε άλλης παρόμοιας ένωσης ήταν αυτά που φρόντισαν ώστε να μη μένει κανείς μαθητής. Και η κατάσταση είναι χειρότερη στα βασικά μαθήματα, στα οποία τα ποσοστά πραγματικής αποτυχίας είναι δυσθεώρητα αλλά κανείς μαθηματικός ή φιλόλογος δεν τολμά να αφήσει μαθητή για να μη γίνει στόχος των κάθε φύσεως συνδικαλιστών.

Αν όμως οι μαθητές δεν παρέμεναν αμόρφωτοι, και αν κάποιοι δε χάιδευαν τα αυτιά των διαφόρων 15μελών, ούτε η Αριστερά ούτε οι φοιτητικές παρατάξεις τύπου ΔΑΠ και ΠΑΣΠ θα είχαν οπαδούς.

Οι ιθύνοντες του υπουργείου, υπό την πίεση της πραγματικότητας, βρέθηκαν μπροστά σε ένα δίλλημα προκειμένου να μετριασθεί η κατάσταση: Είτε να μειωθεί δραστικά η ύλη, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στο να προαχθεί ακόμα και ο τελευταίος μαθητής, είτε να υπάρξει μία στοιχειώδης σοβαρότητα στη βαθμολόγηση των μαθητών, καθώς ο διασυρμός του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας είχε αρχίσει να ξεπερνά τα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας. Επιλέχθηκε η λύση με το μικρότερο πολιτικό κόστος, δηλαδή η δραστική μείωση της ύλης, καθώς η πάγια απαίτηση του εκπαιδευτικού κατεστημένου ήταν το μάθημα να προσαρμόζεται στις ανάγκες του χειρότερου μαθητή.

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει πιθανούς οπαδούς, η Αριστερά έπαιξε το χαρτί της αντίδρασης, χωρίς όμως να αναφερθεί στην πιθανότητα του δεύτερου σεναρίου, δηλαδή στο να εφαρμοστεί μία πραγματική κλίμακα βαθμολόγησης που δε θα ξεκινά από το 10.

Monday, October 25, 2010

Εκπαιδευτικοί και πορνεία

Η είδηση της σύλληψης 47χρονης εκπαιδευτικού στα Χανιά για πορνεία δημιούργησε σάλο στην κοινωνία. Πολλοί ήταν εκείνοι που εκδήλωσαν την απορία τους για το πως μία εκπαιδευτικός μπορεί να εκδίδεται για 20 ευρώ, ενώ και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων Νίκος Βεστάκης (ένας από τους πολλούς προϊστάμενους που κατέλαβαν μία θέση με τους γνωστούς αξιοκρατικούς τρόπους) δήλωσε πως η εκπαιδευτικός είχε ψυχολογικά προβλήματα και αυτός ήταν και ο λόγος που την είχαν αποσπάσει στο γραφείο σχολικών συμβούλων.

Αυτό δε θα σήμαινε τίποτε εάν δεν ήταν γνωστό πως ένα από τα κίνητρα για να γίνουν κάποιοι σχολικοί σύμβουλοι δεν ήταν και η αντίστοιχη πρόσβαση σε πρόθυμες εκπαιδευτικούς, οπότε και θα πρέπει να αναρωτηθούμε και για το κίνητρο της συγκεκριμένης απόσπασης.

Το πραγματικό θέμα όμως που θα έπρεπε να απασχολεί την Ελληνική κοινωνία δεν είναι το εάν μία εκπαιδευτικός εκπορνευόταν για 20 ευρώ, αλλά το εάν πολύ μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών εκπορνεύεται με αντάλλαγμα ευνοικές μεταθέσεις και αποσπάσεις, καλύτερο ωράριο, την εύνοια του εκάστοτε διευθυντή και προϊστάμενου, περισσότερες ώρες σε ΠΔΣ ή σε ΙΕΚ. Και εάν όλες αυτές επιδεικνύουν με καμάρι το πως έριξαν τον περιζήτητο -λόγω θέσης- "γαμπρό"...

Saturday, October 23, 2010

ΚΚΕ και φοιτητική μέριμνα

Με τη γνωστή τακτική του, το ΚΚΕ στρατολογεί φοιτητές με "λαϊκά" συνθήματα, με αυτό της φοιτητικής μέριμνας να ακούγεται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Πώς κατάφερε το ΚΚΕ να μετατρέψει τη φοιτητική μέριμνα σε φτηνό σύνθημα; Μα φυσικά με την απαίτηση να δοθούν τα πάντα δωρεάν στους οπαδούς του:

"Κανένας σπουδαστής να μην ξεσπιτωθεί, να μην πληρώσει ενοίκιο στην εστία. Επιδότηση για κάθε φοιτητή που δεν μπορεί να στεγαστεί και να σιτιστεί από τις φοιτητικές εστίες με 600 ευρώ στις οικογένειες ανέργων και γενικά για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 40.000 ευρώ."


Με άλλα λόγια, το ΚΚΕ κάνει ένα λογικό άλμα από τις οικογένειες ανέργων στις οικογένειες με εισόδημα 40.000 ευρώ ετησίως. Θα μπορούσε κάποιος πολύ εύκολα να αναρωτηθεί πως γίνεται ένα εισόδημα των 40.000 ευρώ να θεωρείται "φτωχό", σε μία εποχή που το εισόδημα των 20.000 ευρώ θεωρείται πλέον "καλό".

Η κατάληψη δωματίων στις φοιτητικές εστίες από μη δικαιούχους δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο. Εμφανίστηκε στα μεταπολιτευτικά χρόνια, στα πλαίσια του "φοιτητικού κινήματος", για να κορυφωθεί στα χρόνια του παπανδρεισμού και να παγιωθεί στη συνέχεια ως πάγιο "δικαίωμα" της αριστεράς. Άλλωστε πριν από λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου με τις ευλογίες της Αριστεράς οι φοιτητές κάνουν δωρεάν διακοπές χάρη στις καταλήψεις των καταλυμάτων.

Εκείνο όμως που έρχεται να προστεθεί στις γελοίες αριστεριστικές διεκδικήσεις είναι η κριτική στη φοιτητική μέριμνα άλλων χωρών, όπως πάλι εκφράστηκε από το ΚΚΕ:

"Ενα απ' αυτά τα «Κέντρα», το «Mediterranean College», διαφημίζει τα «μεταπτυχιακά» του που πουλάει σε συνεργασία με «το Κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο University of Derby». Και παράλληλα, διαφημίζει ότι εξασφαλίζει φοιτητική στέγη στους φοιτητές από την επαρχία! Διαβάζοντας κανείς πιο προσεκτικά καταλαβαίνει ότι πρόκειται για 10 διαμερίσματα σε μια πολυκατοικία που οι φοιτητές μπορούν να τα... νοικιάσουν! Κι αυτό το ονομάζουν «φοιτητική εστία»...

Εμείς, επειδή δεν κοροϊδεύουμε τους γονείς, όπως κάνει η κυβέρνηση, θα επαναλάβουμε: Οι κολεγιάρχες είναι επιχειρηματίες που με εμπορική συμφωνία πουλάνε έναν τίτλο δημόσιου ή ιδιωτικού πανεπιστημίου του εξωτερικού και τώρα άρχισαν να πουλούν και... «φοιτητική μέριμνα»."


Μεταπτυχιακά πουλάνε και τα Ελληνικά κρατικά ιδρύματα, και αυτό έχει γίνει αφορμή για κάποιες πολύ επιθετικές τακτικές πωλήσεων, γεγονός που φαίνεται να διαφεύγει του ΚΚΕ. Η κριτική όμως στο θέμα της φοιτητικής μέριμνας του κολλεγίου δείχνει πόσο οπισθοδρομική είναι η Αριστερά στο σύνολό της.

Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, τα πανεπιστήμια φροντίζουν να εξασφαλίζουν με κάποιον τρόπο την ομαλή διαβίωση των φοιτητών τους, είτε σε συγκροτήματα δωματίων είτε σε καταλύματα εκτός φοιτητικής εστίας. Και αυτό δεν έχει το χαρακτήρα της αδιακρίτως δωρεάν παροχής, αλλά συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα που ένας φοιτητής πρέπει να υπολογίσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σίτιση των φοιτητών, που κοστίζει ένα κλάσμα του γεύματος σε ένα εστιατόριο αλλά δεν είναι δωρεάν, καθώς πρέπει να καλυφθεί το αντίστοιχο κόστος.

Η αδιάκριτη παροχή δωρεάν στέγασης στους φοιτητές που απαιτεί το ΚΚΕ αποτελεί ένα από τα πλέον λαϊκίστικα συνθήματα, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός πως στα κομμουνιστικά κράτη οι φοιτητές ήταν υποχρεωμένοι να περνούν τις διακοπές τους δουλεύοντας στα χωράφια προκειμένου να πληρώσουν στο κράτος τα έξοδα των σπουδών τους.

Thursday, October 21, 2010

Τα βαριά βιογραφικά

Ενώ οι κυβερνώντες, ανεξαρτήτως χρώματος, απαιτούν όλο και καλύτερα βιογραφικά από τους αφελείς υπηκόους που ζητούν κάποια θέση, φαίνεται ότι κάποιοι άλλοι κατέχουν καλά το μυστικό ενός καλού βιογραφικού. Όπως πχ η διευθύντρια του Κτηματολογίου Καρπελιά, η οποία θεωρήθηκε μοναδική χάρη στο πτυχίο του Deree και την εμπειρία της σε είδη υγιεινής.

Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και η οδοντίατρος Αθηνά Δρέττα με ειδικότητα την ακίνητη προσθετική, "υποψήφια βουλευτής του ΠαΣοΚ στη Β' Αθηνών, πρώην νομαρχιακή σύμβουλος και νυν γενική γραμματέας Εργασίας".

Στο ερώτημα τι σχέση είχε η οδοντίατρος με το ασφαλιστικό, η απάντηση είναι απλή: τα έμαθε "με την καθημερινή τριβή και με την πολλή μελέτη". Δε χρειάστηκε δηλαδή ούτε κάποιο σχετικό πτυχίο ούτε κάποια σχετική προϋπηρεσία.

Το ερώτημα είναι τι είδους βιογραφικό κατέθεσε η αποτυχούσα πολιτευτής ώστε να επιλεγεί με τη γνωστή διαδικασία του opengov, η οποία φαίνεται πως λειτούργησε πολύ αξιοκρατικά.

Πάντως η απάντηση της Αθηνάς Δρέττα δεν αποτελεί δική της πρωτοτυπία. Εδώ και πολλά χρόνια, πολλοί άλλοι, κυρίως ευνοημένοι του συστήματος ΠΑΣΟΚ, βρέθηκαν με παρόμοιες διαδικασίες επιλογής να βαφτίζονται "εκπαιδευτικοί" χωρίς κανένα σχετικό προσόν εκτός από τη σχετική τριβή ως "βοηθοί", μισθοδοτούμενοι φυσικά με πλήρη μισθό εκπαιδευτικού. Στην τεχνική εκπαίδευση, και τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια, μπορεί να βρει κανείς αρκετούς από αυτούς.

Wednesday, October 20, 2010

Πως η "αξιοκρατία" αναδεικνύει πάλι τα ίδια πρόσωπα

Με κάποιον τρόπο, πάντα τα ίδια πρόσωπα καταλήγουν στις θέσεις εξουσίας. Πληροφορούμαστε λοιπόν για τη σύσταση των ΠΥΣΔΕ (οι υπογραμμίσεις δικές μας):"Ο σφιχτός εναγκαλισμός κόμματος-κράτους συνεχίζεται ανερυθρίαστα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Στόχος αυτή τη φορά ο πλήρης έλεγχος των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Δ/θμιας Εκπ/σης (ΠΥΣΔΕ). Με το νόμο 3839 που ψηφίστηκε στις 29 Μαρτίου 2010 άλλαξαν τη σύνθεση των ΠΥΣΔΕ και στη θέση των 2 προϊσταμένων που προέβλεπε το Π.Δ. 1/2003 ορίζονται 2 εκπαιδευτικοί με τη μεγαλύτερη διοικητική εμπειρία σε θέση ευθύνης Δ/ντή σχολικής μονάδας, Προϊσταμένου Γραφείου, Δ/ντη Εκπ/σης ή Σχολικού Συμβούλου. Εκτίμησαν ότι τα 2 μέλη που θα αντικαθιστούσαν τους Προϊσταμένους θα είναι «φίλα προσκείμενοι» στο κόμμα τους αφού τα τελευταία 30 χρόνια κυβέρνησαν περίπου 20 χρόνια. Σε μερικούς νομούς όμως, είτε λόγω της απροθυμίας των συναδέλφων να υποβάλουν αιτήσεις, είτε λόγω συγκυριών (π.χ. ποσόστωση γυναικών) τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Χωρίς χρονοτριβή λοιπόν προσθέτουν στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία στο άρθρο 47 παρ. 9 τη διάταξη: «Η περίπτωση 6 της παραγράφου 3 του έκτου άρθρου του ν.3839/2010 αντικαθίσταται ως εξής: Δύο εκπαιδευτικούς με βαθμό Α΄ Δ/θμιας Εκπ/σης που υπηρετούν στην περιφέρεια του οικείου ΠΥΣΔΕ και οι οποίοι επιλέγονται με τους αναπληρωτές τους μεταξύ των 15 που κατά την ημερομηνία συγκρότησης κατέχουν τη μεγαλύτερη πραγματική διοικητική υπηρεσία σε θέσεις Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης, προϊσταμένου γραφείου Δ/θμιας Εκπ/σης ή Δ/ντή σχολικής μονάδας Δ/θμιας Εκπ/σης». Πρωτόγνωρο, πρωτοφανές, μέσα σε ένα μήνα αλλάζουν το νόμο που ψήφισαν με σκοπό να ελέγξουν τα ΠΥΣΔΕ επειδή στην πράξη δεν τους βολεύει. Δικαιούνται επάξια μια θέση στο βιβλίο Γκίνες. Παραφράζοντας το γκεμπελικό «αν δε μας βολεύει η αλήθεια τόσο το χειρότερο γι’ αυτή», εδώ μπορούμε να πούμε «αν δε μας βολεύει ο νόμος τόσο το χειρότερο γι’ αυτόν, τον αλλάζουμε». Στο βωμό του κόμματος θυσιάζουν χωρίς ίχνος ντροπής την αξιοπρέπεια και την τιμή των συναδέλφων. Στα λόγια «πρώτα ο μαθητής», στην πράξη «πρώτα το κόμμα». Αιδώς Αργείοι.Λάρισα, 9/5/2010

Κοντσιώτης Κωνσταντίνος

Φυσικός του ΓΕΛ Φαλάνης

Αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Λάρισας"

Monday, October 18, 2010

Υπουργείο Παιδείας και παράδοξες εξισώσεις

Διαβάζουμε σε δημοσίευμα του Βήματος:

"Η ηγεσία του υπουργείου ανέλαβε την τύχη του εκπαιδευτικού συστήματος τον περασμένο Οκτώβριο (2009) μαζί με μια παράδοξη εξίσωση: Περίπου 8.500 νεοδιορισμένοι εκπαιδευτικοί δεν έφθαναν για να καλύψουν 6.800 κενά στα σχολεία."


Γιατί άραγε η ηγεσία του υπουργείου δεν ανέθεσε την επίλυση της "παράδοξης εξίσωσης" στους αποσπασμένους της πολυπληθούς αυλής της κακόγουστα νεανίζουσας Υπουργού;

Saturday, October 16, 2010

Περιμένοντας το τραμ

Μία ενδιαφέρουσα είδηση για τα όσα έλαβαν χώρα στην ΤΡΑΜ Α.Ε.:"Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και ειδικά στο Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο λόγος είναι διπλός. Αφενός μεν γιατί η Τίνα Μπιρμπίλη δείχνει μία περίεργη "ανοχή" σε σχέση με σκανδαλώδη ζητήματα κακοδιαχείρισης της προηγούμενης κυβέρνησης, αφετέρου γιατί σε πολλά ζητήματα δείχνει να μην ακολουθεί τις "πολυδιαφημιζόμενες" γραμμές της Κυβερνησης του Γιώργου Παπανδρέου περί απόλυτης διαφάνειας, αξιοκρατείας αλλά και μηδενικής ανοχής στη διαφθορά. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι : Ο Υπουργος Υποδομων, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, λίγες μόνο μέρες μετά την ανάληψη του Υπουργείου, με το από 14252/30.10.2009 έγγραφό του προς το Γενικό Επιθεωρητή Δηµόσιας Διοίκησης, επεσήµανε την ανάγκη διερεύνησης της αύξησης προσωπικού της ΤΡΑΜ ΑΕ με παράτυπες μεθόδους (ειδικά το 2009). Μέσα σε μόλις ένα μήνα, ο Επιθεωρητής ολοκλήρωσε... το πόρισμά του και ζήτησε να ασκηθεί κατά των µελών των ΔΣ της ΤΡΑΜ ΑΕ ποινική δίωξη κατά των µελών του ΔΣ της εταιρίας για παράνοµες πράξεις κατά τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων (διενέργεια προσλήψεων) το 2009 τις οποίες ζηµίωσαν την περιουσία της εταιρίας και κατ' επέκταση το Δημόσιο. Από την άλλη πλευρά, παρ'όλες τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στα χέρια της Τίνας Μπιρμπίλη (αλλά και εχουν δημοσιευθεί και στο fimotro) περί των ίδιων - και χειρότερων - σκανδαλωδών θεμάτων στην Κτηματολόγιο Α.Ε. (αδιαφανείς προσλήψεις χωρίς προκύρηξη, γιοί, κόρες, πεθερές, ξαδέρφια, κουμπάροι, κομμώτριες, προφορικές συνεντεύξεις χωρίς πρακτικά κ.τ.λ.) αρνείται πεισματικά να πράξει ό,τι έπραξε ο Υπουργός Υποδομών και να οδηγήσει στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τις υποθέσεις αυτές. Αυτό έχει προβληματίσει πολλούς εντός και εκτός Κυβέρνησης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πριν λίγες μέρες, η Τίνα Μπιρμπίλη, αγνοώντας τις δεσμευσεις της Κυβέρνησης περί διαφανών διαδικασιών (μέσω ΑΣΕΠ) για ΟΛΟΥΣ τους κρατικούς οργανισμούς, προκύρηξε 22 θέσεις για το Κτηματολόγιο, χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν, δημιουργώντας "υποψίες" για συνέχιση της ίδιας πολιτικής με προσλήψεις συγγενών και ημετέρων. Αμέσως, έφτασαν στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, αντιδράσεις (εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ) οι οποίες αναρωτιούνται για τον λόγο που η Τίνα Μπιρμπιλη δεν προχωρά σε έρευνα για τα σκάνδαλα στο Κτηματολόγιο και την διασπάθιση του Δημοσίου χρήματος, διατηρεί τα ίδια άτομα στις ίδιες διευθυντικές θέσεις και συνεχίζει με τις ίδιες (εκτός ΑΣΕΠ) μεθόδους να προσλαμβάνει εργαζόμενους. Η διαφοροποίηση της αυτή από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, σε συνδυασμό με διάφορες άλλες ενέργειές της, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό στο Πρωθυπουργικό Γραφείο και δεν αποκλείονται εξελίξεις εντός του Ιανουαρίου. Σημειώστε το και θα επανέλθουμε."


Φυσικά και η Μπιρμπίλη καλύπτει τους γαλάζιους, καθώς οι παλιές συγγένειες δεν ξεχνιούνται. Άλλωστε δεν περνάει ημέρα που ο Αδέσμευτος Τύπος να μη βάλει τη φωτογραφία της στην πρώτη σελίδα, και μάλιστα διαλέγει πάντα τις πλέον κολακευτικές φωτογραφίες για να μην τρομάξει τους αναγνώστες του.

Στο σημείο αυτό μπορεί να αναρωτιέται κανείς τι σχέση έχει η ΤΡΑΜ Α.Ε. με την εκπαίδευση, και γιατί όχι και το συγγενή χώρο των θρησκευμάτων... κι όμως έχει σχέση και μάλιστα μεγάλη. Σημειώστε το και θα επανέλθουμε...

Friday, October 15, 2010

Η Β' ΕΛΜΕ Πειραιά για τις αποσπάσεις

Σε αντίθεση με όσα μας έχει συνηθίσει η ΕΛΜΕ Πειραιά, η οποία και θα μας απασχολήσει πολλές φορές στο μέλλον, η Β' ΕΛΜΕ Πειραιά εξέδωσε μία ανακοίνωση η οποία θέτει ορθά την πραγματική διάσταση του θέματος των αποσπάσεων:

" Σε αντίθεση με τα παραπάνω, με μεγάλη ευκολία οι υπουργοί στα πλαίσια του πελατειακού συστήματος που έχουν οικοδομήσει, στερούν την εκπαίδευση από εκπαιδευτικούς. Υπογράφουν αποφάσεις ρουσφετολογικών αποσπάσεων σε απίθανες εργασίες.

Για … γραμματειακή υποστήριξη στα δημόσια ΙΕΚ αποσπώνται και απασχολούνται κάθε χρόνο εκατοντάδες εκπαιδευτικοί (Ίσως οι υπουργοί νομίζουν πως αποσπώνται για να διδάξουν κάποιο μάθημα…δεν διδάσκουν μαθήματα, απουσίες και βαθμούς καταχωρούν). Επίσης εντός και εκτός υπουργείου παιδείας, αποσπώνται αρκετές χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Χωρίς διαδικασίες (τυπικές είναι οι εγκρίσεις των αντίστοιχων οργάνων), χωρίς αιτιολόγηση της αναγκαιότητας και το σπουδαιότερο χωρίς υπολογισμό των επιπτώσεων που έχουν αυτές οι αποσπάσεις στην εκπαίδευση και την ποιότητά της…

Ένα από τα τελευταία κατορθώματα της πολιτικής της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ήταν το λαϊκίστικο μέτρο της αύξησης των απουσιών των μαθητών κατά 30%. «Μέτρο» που διέλυσε τη συνέχεια της μαθησιακής διαδικασίας στα σχολεία, ιδιαίτερα στα Λύκεια και σήμανε την ουσιαστική λήξη των μαθημάτων από τα μέσα Απριλίου."

Thursday, October 14, 2010

Ο μέντορας και οι ΟΛΜΕδες

Το ότι το εφεύρημα της Διαμαντοπούλου και της αυλής της για το μέντορα είναι κωμικοτραγικό και καταγέλαστο είναι πέραν κάθε αμφιβολίας (η σκοπιμότητα βέβαια είναι προφανής).

Γιατί όμως αντιδρούν οι ΟΛΜΕδες στο θέμα αυτό; Μήπως τόσες δεκαετίες δεν είχαν εφαρμόσει το θεσμό στην πράξη, αναθέτοντας σε διάφορους συναδέλφους να προσέχουν ιδιαιτέρως παιδιά, ανίψια, ενίοτε και ερωτικούς συντρόφους και σώγαμπρους;

Θα περίμενε κανείς λοιπόν πως οι ΟΛΜΕδες θα χαίρονταν που η Υπουργός τους αντιγράφει...

Wednesday, October 13, 2010

Η ΟΛΜΕ για τον Τεμπονέρα

Με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ έσπευσε να καταγγείλει "με αποτροπιασμό τη βεβήλωση του μνημείου του Νίκου Τεμπονέρα από φασιστοειδή" και προαναγγέλουν την απάντηση που θα δοθεί από "το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα", δηλαδή τους κλακαδόρους που αναρριχόνται στις συνδικαλιστικές βαθμίδες.

Η δολοφονία του Τεμπονέρα μπορεί να ήταν καταδικαστέα, αλλά ποιές ακριβώς ήταν οι ιδέες που υπεράσπισε με το θάνατό του; Αυτές των καταλήψεων που έχουν γίνει παράδοση καθιστώντας μας περίγελο του πολιτισμένου κόσμου; Και για ποιόν ακριβώς λόγο στήθηκε μνημείο του σαν να ήταν εθνικός ήρωας;

Αυτές οι ανακοινώσεις της ΟΛΜΕ είναι χρήσιμες πάντως. Δείχνουν στους αφελείς ότι δεν έχει σημασία αν η ΔΑΚΕ αποκτήσει περισσότερες έδρες, καθώς η ΟΛΜΕ ήταν και θα παραμείνει προπύργιο της θολοκουλτούρας.

Tuesday, October 12, 2010

Η συμμετοχή αλλοδαπών στις εξετάσεις

Σε μία απόλυτη ταύτιση, ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΟΛΜΕ φωνασκούν για το θέμα της συμμετοχής αλλοδαπών μαθητών στις εξετάσεις παρά το γεγονός ότι αυτοί δε διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Ξεκινώντας από την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, αυτή αποτελεί ένα μνημείο συνδικαλιστικής αισχρότητας. Ο Πεππές και ο Παπαχρήστος κάνουν λόγο για "ισότιμη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία". Θα περίμενε κανείς ότι στα πλαίσια μίας τέτοιας "ισότιμης συμμετοχής" είτε απαιτείται από όλους η προσκόμιση εγγράφων, είτε από κανέναν. Η ΟΛΜΕ όμως είναι μαθημένη σε τέτοιες επιλεκτικές διαδικασίες, αφού με τον τρόπο αυτό τα παιδιά και τα ανίψια των συνδικαλιστάδων απέκτησαν θέσεις στην εκπαίδευση.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η σχετική ανακοίνωση του τμήματος παιδείας του ΣΥΝ είναι σχεδόν η ίδια με την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ. Μία λεπτομέρεια που καλό είναι να προσέξουν όσοι νομίζουν ότι το ποιό κόμμα θα πάρει τις περισσότερες θέσεις στην ΟΛΜΕ έχει κάποια σημασία, μιά και οι θέσεις της ΔΑΚΕ, τόσο στο συγκεκριμένο όσο και σε άλλα ζητήματα, είναι ουσιαστικά η θέση της αριστεράς.

Καθώς όμως ο τομέας παιδείας του ΣΥΝ κόπτεται για θέματα ισονομίας, ίσως θα ήταν η κατάλληλη στιγμή ώστε η συντρόφισσα Σίσσυ Βελισαρίου να μας εξηγήσει για το πως μία απόφοιτος του Deree μπορεί να είναι διορισμένη καθηγήτρια σε δημόσιο πανεπιστήμιο, κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει για όλους τους αποφοίτους του Deree.

Monday, October 11, 2010

Διαμαρτυρία αποφοίτων ΑΣΠΑΙΤΕ

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσει η ανανέωση των πινάκων προϋπηρεσίας, κάποιοι κατάλαβαν ότι το επόμενο παιχνίδι θα παιχτεί στο πεδίο της παιδαγωγικής επάρκειας. Για να αποκτήσει κάποιος παιδαγωγική επάρκεια υπήρχαν δύο λύσεις. Η μία ήταν να κάνει ένα κατάλληλο μεταπτυχιακό που να δίνει παιδαγωγική επάρκεια. Το πρόβλημα ήταν ότι τα μεταπτυχιακά αυτά τα επιλέγουν και οι απόφοιτοι των παιδαγωγικών σχολών προκειμένου να ισχυροποιήσουν τις μελλοντικές τους αιτιάσεις για διευθυντικές θέσεις.

Η άλλη λύση, και σαφώς πιο εύκολη και πιο σύντομη, ήταν η απόκτηση του πιστοποιητικού της ΑΣΠΑΙΤΕ. Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή ήταν ότι οι θέσεις ήταν πολύ λίγες, και φυσικά κάποιοι κατάφερναν να υποσκελίζουν τους άλλους. Το αποτέλεσμα ήταν όλα αυτά τα χρόνια κάποια άτομα να βρίσκονται με το πολυπόθητο πιστοποιητικό σχεδόν αμέσως μετά την αποφοίτησή τους, την ίδια στιγμή που το σύστημα επιλογής υποτίθεται ότι λειτουργούσε με τα γνωστά σε όλους αξιοκρατικά κριτήρια.

Από τη στιγμή λοιπόν που δεν είναι δυνατή η απόκτηση νέας προϋπηρεσίας, αλλά είναι δυνατή η απόκτηση παιδαγωγικής επάρκειας, οι ήδη ευνοημένοι θεώρησαν καλό να εξεγερθούν προκειμένου να μην ευνοηθούν και άλλοι. Διαβάζουμε σε ανακοίνωσή τους (η ορθογραφία του πρωτοτύπου έχει διατηρηθεί):

"ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΣΠΑΙΤΕ

Διαμαρτυρομαστε εντονα για την απόφαση της ΑΣΠΑΙΤΕ να δινει το
δικαίωμα σε οσους εχουν 24 μηνες και επιτυχια στον ΑΣΕΠ να φοιτούν
και να πέρνουν την παιδαγωγική κατάρτιση.
Αυτό σημαίνει οτι
Α)Καταστρατηγήται το πάγωμα της προυπερησίας γιατί αποφοιτώντας
απο την ΑΣΠΑΙΤΕ μπαίνουν μπροστα απο τους υπόλοιπους που δεν
προσμετράτε η προυπερησια που θα αποκτήσουν φέτος δουλεύωντας
Β)Δηλαδή παγώνει εμας που καναμε 5-6 χρόνια αιτήσεις για να φοιτήσουμε στην ΑΣΠΑΙΤΕ
΄και ανοίγει τις πόρτες διάπλατα σε αυτούς που εχουν 24 μηνεσ και ασεπ

Και ερωτω...Αφου δεν μπόρεσε να διορίσει τους φετινούς 24μηνιτες αυτούς για που τους προορίζει...


ΠΑΛΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΜΕΤΕΡΟΙ ΘΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝΕ.."


Το ζήτημα της ΑΣΠΑΙΤΕ ήταν εξαρχής διαρθρωμένο με τρόπο τέτοιο ώστε να αποτελεί ένα εμπόδιο για όσους δε διέθεταν τα κατάλληλα μέσα ώστε να εξασφαλίσουν την είσοδο σε αυτήν. Και το κυριότερο είναι ότι, σε βάθος χρόνου, η φοίτηση στην ΑΣΠΑΙΤΕ δεν έδειξε να δημιουργεί καλύτερους εκπαιδευτικούς.

Το σίγουρο είναι ότι χάρη στην ΑΣΠΑΙΤΕ πολλοί βρέθηκαν μπροστά στους σχετικούς πίνακες, και πολλοί μπορεί να βρεθούν μπροστά στο μέλλον...

Saturday, October 9, 2010

Η Άννα Διαμαντουέτα και τα κολλέγια

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των κολλεγίων στην Ελλάδα δεν αποτελούν παρά επιστέγασμα της μοχθηρίας με την οποία η χαριτόβρυτος Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αναγνώρισης των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Άλλωστε, η ίδια είχε δηλώσει με σχετικό δελτίο τύπου στις 09/04/2010 ότι ο μόνος λόγος που προχωρά στη μετ'εμποδίων αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους τους είναι για να αποφύγει το Ελληνικό κράτος τα πρόστιμα από την Ευρωπαική Ένωση.

Ουσιαστικά, όλες οι κινήσεις της Διαμαντοπούλου αποτελούν μία συνεχή προσπάθεια υποβιβασμού των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτή ξεκίνησε τόσο από την επανέναρξη της διαδικασίας για την αδειοδότησή τους , όσο και από τη για άλλη μία φορά μετονομασία τους, αυτή τη φορά σε ΚΕΜΕ (Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης). Ο τίτλος αυτός είναι πλήρως ανακόλουθος με το καθεστώς πολλών από τους τίτλους σπουδών που χορηγούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς μόνο ένας εγκέφαλος του μεγέθους αυτού της Διαμαντοπούλου θα θεωρούσε τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά που κάποια από αυτά παρέχουν ως "μεταλυκειακή εκπαίδευση".

Η συνέχεια ήταν η κατάργηση της βάσης του 10, μέτρο που η Διαμαντοπούλου νόμιζε ότι θα καταστήσει τους 100% κουμπούρες μοναδικό κοινό των κολλεγίων. Και εδώ κάποια κολλέγια κινήθηκαν έξυπνα, προσφέροντας υποτροφίες σε αριστούχους ώστε να βελτιώσουν το μέσο όρο του επιπέδου των φοιτητών τους, πολιτική που βέβαια παραδοσιακά ακολουθούν τα ξένα πανεπιστήμια.

Το τελευταίο κρούσμα ήταν η μεγαλόψυχη απόφαση της Διαμαντοπούλου να επιτρέψει και στους αποφοίτους των κολλεγίων να διεκδικήσουν κάποια θέση στα ΤΕΙ της συμφοράς μαζί με τους αποφοίτους ΙΕΚ. Φυσικά η Διαμαντοπούλου δεν το έκανε αυτό γιατί πίστευε ότι κάποιος θα πάει να βγάλει ένα κολλέγιο αντί να καθήσει ένα ή δύο χρόνια σε ένα δημόσιο ΙΕΚ, όπου με ένα κλάσμα του κόστους και με μηδενική προσπάθεια ή και παρουσία θα πάρει το δικαίωμα εισόδου στο ΤΕΙ των ονείρων του, αλλά ο πραγματικός στόχος ήταν να υποβαθμίσει τα κολλέγια και να τα καταστήσει ισότιμα των ΙΕΚ, που είναι και η πάγια επιδίωξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Αριστεράς.

Προκειμένου η πονηρή σούρδω να βοηθήσει τα κολλέγια να καταλήξουν στο επίπεδο των ΙΕΚ, τους προσέφερε και μία διευκόλυνση:

"«2. Στην περίπτωση που δεν απαιτείται η κατοχή πτυχίου Aνώτατου Eκπαιδευτικού Iδρύματος για τη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων, για τα οποία επαρκούν μόνο ειδικές τεχνικές ή πρακτικές δεξιότητες, οι διδάσκοντες πρέπει να έχουν τουλάχιστον επταετή εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο των ειδικών δεξιοτήτων τους»."


Επειδή και στο χώρο των κολλεγιαρχών βρίσκονται επιτήδειοι (που θα μας απασχολήσουν και αυτοί με τη σειρά τους στο μέλλον), η Διαμαντοπούλου με τέτοιες διατάξεις τους προσέφερε το σκοινί για να κρεμαστούν.

Η πρόθεση του κομματικού κατεστημένου είναι να μην επιτρέψει στα ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα να αναπτυχθούν και να καταδείξουν τη γύμνια του δημόσιου κρατικού πανεπιστημίου. Για το σκοπό αυτό προσπαθεί επί σειρά ετών να δημιουργήσει ένα σύνολο καταστάσεων που θα αναγκάσουν τα κολλέγια να ρίξουν από μόνα τους το επίπεδό τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην περιορισμένη δεξαμενή υποψηφίων φοιτητών που το κράτος φροντίζει να έχουν.

Χαρακτηριστική του τσουβαλιάσματος που επιχειρείται είναι η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας στις 27/07/2010 για τις "Παρεχόμενες από τα ΚΕΜΕ Ειδικότητες χωρίς σύμπραξη με Ιδρύματα της Αλλοδαπής", όπου η λίστα περιλαμβάνει από μεταπτυχιακά μέχρι πιστοποιήσεις πληροφορικής και Αγγλικής γλώσσας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εποπτεία των κολλεγίων παραδόθηκε σε δύο οργανισμούς με ιδιαίτερα βεβαρυμένο παρελθόν, τον ΟΕΕΚ και το ΕΚΕΠΙΣ. Άραγε θα εποπτεύσουν τα κολλέγια με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο επόπτευαν μέχρι τώρα τα διάφορα ινστιτούτα της δικαιοδοσίας τους;

Friday, October 8, 2010

Απογραφή και μητρώα

Οι εκπαιδευτικοί που μέσω των συνδικαλιστών τους ξεσήκωσαν τον κόσμο για το θέμα της απογραφής, θεωρώντας πως αποτελεί σοβαρή παραβίαση των συντεχνιακών τους δικαιωμάτων, γιατί δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο και για τα διάφορα μητρώα που κατά καιρούς το Υπουργείο Παιδείας (και ενίοτε και άλλα Υπουργεία) δημιουργεί;

Για παράδειγμα, δεν είδαμε κανέναν εκπαιδευτικό να διαμαρτύρεται για το παρακάτω μητρώο που πρσφάτως είδαμε να εξαγγέλεται:

"ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, που έχουν εξαγγελθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχετικά με τη δημιουργία του «Νέου Σχολείου», απαιτείται ανασχεδιασμός σε βάθος του σχολείου.

Ειδικότερα, απαιτείται αναμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών και εμπλουτισμός του εκπαιδευτικού υλικού σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της προσχολικής αγωγής, ώστε να ανταποκρίνονται πληρέστερα στις σύγχρονες εκπαιδευτικές προτεραιότητες και στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις σε μία Κοινωνία της Γνώσης. Η αναμόρφωση αυτή θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προσαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών και του εκπαιδευτικού υλικού στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, ενσωμάτωση πολιτισμικών στοιχείων και ενίσχυση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Εκπαίδευση.
Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ελληνικού Δημοσίου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Διά Βίου Μάθηση», αναλαμβάνει την κατάρτιση των νέων Προγραμμάτων Σπουδών.

Προκειμένου το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να αντεπεξέλθει στις ανωτέρω ανάγκες καλεί τους ενδιαφερόμενους, αφού πρώτα μελετήσουν το πλήρες κείμενο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, να συμπληρώσουν αίτηση - βιογραφικό σημείωμα και να το υποβάλουν ηλεκτρονικά από τον παρόντα διαδικτυακό τόπο του Π.Ι. ακολουθώντας τις επισυναπτόμενες οδηγίες."


Επίσης δεν είδαμε κανέναν εκπαιδευτικό να διαμαρτύρεται για το "Μητρώο Κέντρων Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.)", καθώς αυτό αφορά την "Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των ΤΠΕ στη Διδακτική Πράξη", που φυσικά θα αποφέρει πολύ χρήμα στις τσέπες των "επιμορφωτών".

Αντίθετα, αμέτρητοι είναι οι εκπαιδευτικοί που σπεύδουν με περισσή χαρά να δηλώσουν τα στοιχεία τους και να επιτύχουν, ενίοτε και με την κατάλληλη μεσολάβηση, την εγγραφή τους στα μητρώα αυτά, και στη συνέχεια καμαρώνουν για τα μητρώα στα οποία ανήκουν.

Τα μητρώα αυτά, τα οποία κάθε υπουργός θεωρεί καθήκον του να πολλαπλασιάσει, δεν έχουν κανένα ουσιαστικό έργο και χρησιμότητα παρά μόνο να αποτελούν ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο που επιτρέπει σε κάποιους να επιδιώκουν επιτυχέστερα την πλήρη εξέλιξή τους σε καρεκλοκένταυρους.

Γιατί λοιπόν οι διάφοροι ολμέδες δε λένε τίποτα για αυτά τα μητρώα, αλλά αντίθετα τηρούν σιγή ιχθύος;

Thursday, October 7, 2010

Κολλέγια και παράβολα

Φαίνεται πως το κράτος έχει θέσει ως σκοπό να μαζέψει όσο περισσότερο χρήμα μπορεί από τα κολλέγια με όποιον τρόπο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Μετά από το υπέρογκο ποσό της εγγυητικής επιστολής για τη λειτουργία κάθε κολλεγίου, τώρα και κάθε αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να συνοδεύεται από παράβολο 100 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι ο ανεκδιήγητος Στυλιανίδης ήταν ο πρώτος διδάξας, καθώς εκτός από το παράβολο για τη λειτουργία του κολλεγίου είχε θεσπίσει και παράβολο για τους καθηγητές των κολλεγίων, προκειμένου να συντηρείται το γραφείο κολλεγίων που έφτιαξε για να βολέψει κι άλλους καρεκλοκένταυρους.

Αυτό είναι λοιπόν το νόημα του δήθεν ελέγχου των κολλεγίων από το κράτος, να αρμέγονται όσοι σχετίζονται με κολλέγια προκειμένου να συντηρούνται οι διάφοροι αργόμισθοι καρδινάλιοι του Υπουργείου Παιδείας.

Wednesday, October 6, 2010

Κάλερ-Χριστοφιλοπούλου: Η άσχετη που το έπαιζε Υφυπουργός Παιδείας

Η πρώην φανατική ΔΑΠίτισα Κάλερ-Χριστοφιλοπούλου έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της αξιολόγησης, καθώς με πόνο ψυχής μίλησε για όσους αξιολογούν τα παιδιά μας:

”Oι άνθρωποι που αξιολογούν τα παιδιά μας θα σταματήσουν να φοβούνται την αξιολόγηση…"


Αυτό που ξέχασε να μας πει η Κάλερ είναι τι είδους αξιολόγηση λαμβάνει χώρα στα σχολεία, καθώς τα συνθήματα της αριστερής θολοκουλτούρας για "ισότητα στην εκπαίδευση" έχουν επιτύχει ώστε όποιος δεν περάσει έναν μαθητή να κινδυνεύει με δημόσια διαπόμπευση από τους ίδιους τους οσφυοκάμπτες που παριστάνουν τους προϊσταμένους της εκπαίδευσης.

Για ποιά αξιολόγηση "των παιδιών μας" μιλάει λοιπόν η Κάλερ;

Ακόμα γελοιότερες ήταν και οι απαντήσεις στο θέμα της κατάργησης της βάσης του 10, που είχε ως αποτέλεσμα να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιοι με βαθμό ουσιαστικά μηδέν. Η απάντηση της Κάλερ ήταν ότι το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο(!).

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι ρόλο επιθυμεί η συμπλεγματική αγελάς για τον εκπαιδευτικό, αφού η όποια αξιολόγησή του για το μαθητή είναι άνευ πρακτικής σημασίας. Το ακόμα πιο κρίσιμο ερώτημα όμως είναι ποιός αξιολόγησε θετικά την Κάλερ ώστε αυτή να αποκτήσει πανεπιστημιακή καριέρα και στη συνέχεια πολιτικό θώκο...

Tuesday, October 5, 2010

Έργα και ημέρες του Στυλιανίδη

Παρουσιάστηκε ως σεμνός μπούλης, αλλά οι δραστηριότητές του κάθε άλλο παρά σεμνές ήταν. Ο λόγος φυσικά για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, τραγικό υπουργό παιδείας που επί σειρά ετών είχε στενή σχέση με τη διαχείριση κονδυλίων:


"ΜΚΟ : ΧΡΥΣΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΙΕΣ ΕΠΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ
Ρεπορτάζ : Βασιλική Σιούτη
(από την Ελευθεροτυπία)

Στελέχη της Ν.Δ. και φίλοι βρίσκονται πίσω από τις ΜΚΟ με τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, που έχει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών. Η οργάνωση «Ευρωπαϊκή Προοπτική», δημιούργημα του Παντελή Σκλια, στενού φίλου και συνεργάτη του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για τις ΜΚΟ, Ευριπίδη Στυλιανίδη, έλαβε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια. Ο-επίσης- φίλος του... υφυπουργού, καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου, Σπύρος Φλογαΐτης, εξασφάλισε 2.053.000 ευρώ για τη ΜΚΟ του (στην οποία δήλωνε ότι εργαζόταν ο Ευρ. Στυλιανίδης, στο βιογραφικό του), ενώ η ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» χρηματοδοτήθηκε με περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ για το ίδιο διάστημα, παρά τις δημόσιες κατηγορίες που είχαν αρχίσει να διατυπώνονται σε βάρος της.
Η διάθεση μέρους του ΑΕΠ για ανθρωπιστική και αναπτυξιακή δράση, στις χώρες που υποφέρουν, αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια υποχρέωσή μας ως χώρας της Ε.Ε. Τα ποσά που δίνονται ετησίως δεν είναι τεράστια. Οι αμφιβολίες που υπάρχουν αφορούν το εάν κατευθύνονται εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, καθώς για πολλούς εκπροσώπους του ελληνικού δαιμονίου οι ΜΚΟ έχουν γίνει επάγγελμα.
Το έργο των περισσοτέρων δεν ελέγχεται και συχνά η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια αφήνονται στη διακριτική τους ευχέρεια. Οσο για το είδος της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας; Σε πολλές περιπτώσεις δεν πρόκειται για το αναμενόμενο: δηλαδή επισιτιστική και φαρμακευτική βοήθεια στους λαούς που χειμάζονται και πραγματικά αναπτυξιακά έργα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΞ, έχουμε «ταράξει» διάφορους λαούς στα σεμινάρια: «Εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν», «Εκπόνηση σχεδίων για την προώθηση κοινωνικά δίκαιου τουρισμού στη Συρία» και «Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στο Πακιστάν», είναι μερικές από τις δράσεις των ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν αδρά από τη Ν.Δ. την τελευταία πενταετία.
Επίσης, παρ' ότι σχεδόν όλες οι ΜΚΟ που χαρακτηρίστηκαν «πράσινες» σταμάτησαν να χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση Καραμανλή και τη θέση τους πήραν οι «γαλάζιες», υπάρχουν και κάποιες που διατηρούν εξίσου φιλικές σχέσεις με τις δύο κυβερνήσεις, εξασφαλίζοντας μόνιμη και σταθερή παρουσία. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις: το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, του Δ. Τσάτσου, η HUMANET, της αδελφής και του γαμπρού του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος, Στ. Καλογιάννη, και η IOCC, με την οποία πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά πράγματα ο Αλεξ Ρόντος, φίλος και πρώην συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι χρυσές ΜΚΟ
Η ΜΚΟ «Ευρωπαϊκή Προοπτική» έλαβε 5.693.000 ευρώ, από τα οποία τα 5.064.000 στην περίοδο 2005-2007. Ο συνεργάτης του Ευρ. Στυλιανίδη, επικεφαλής και δημιουργός της ΜΚΟ, φρόντισε να βγάλει το όνομά του από την ταυτότητά της, καθώς το 2007 έγινε γραμματέας Νέας Γενιάς. Εκεί τον τοποθέτησε και πάλι ο φίλος του από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, όταν έγινε υπουργός Παιδείας. Τα χρήματα που πήρε η «Ευρωπαϊκή Προοπτική», σύμφωνα με τα όσα δηλώνει επισήμως στο ΥΠΕΞ, τα διέθεσε για διάφορα έργα, όπως «μεταφορά τεχνογνωσίας για ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας», «υποστήριξη επιστροφής προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο», αλλά και «ανασυγκρότηση κοινωνικών δομών και παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στο Πακιστάν». Βασικό πεδίο δράσης της είναι οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Η ΜΚΟ «Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου» του καθηγητή Σπ. Φλογαΐτη πήρε 2.053.000 ευρώ για έργα όπως «επιμόρφωση νομικών για το κράτος δικαίου στο Αζερμπαϊτζάν», «παράρτημα της ΜΚΟ στο Ιράν», «εκπαίδευση δικαστών στη Νότια Αφρική», «εκπαίδευση στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν» για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία και την Αφρική κ.ά. Πολλά από αυτά πραγματοποιήθηκαν στη Ροδόπη.
Η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», κάτω από την ομπρέλα της Εκκλησίας, με διευθυντή τον Δ. Φουρλεμάδη, εξασφάλισε περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία κλήθηκε να λογοδοτήσει έπειτα από καταγγελίες που έγιναν. Τα δικαιολογητικά που έφερε στο ΥΠΕΞ δεν κρίθηκαν ικανοποιητικά και ανάγκασαν την τότε υπ. Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να παραπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.
Ο διευθυντής της «Αλληλεγγύης» Δ. Φουρλεμάδης έδειχνε μια προτίμηση στην έδρα του αρμόδιου υφυπουργού για την προμήθεια της επισιτιστικής βοήθειας, ενώ μαζί είχαν επισκεφτεί καταυλισμούς Ποντίων στη Ροδόπη, όπου μοίρασαν τόνους τρόφιμα.
Παρά τον εξοβελισμό των χαρακτηρισμένων «πράσινων» ΜΚΟ, το «Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου» του συνταγματολόγου και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσάτσου, δεν κόπηκε από τις χρηματοδοτήσεις. Επί Ν.Δ. έλαβε 1.198.000 ευρώ για: «δράσεις ευαισθητοποίησης για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στο θέμα της ασφάλειας στην Αρμενία», «εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν», «υποστήριξη σε θέματα διαμόρφωσης πολιτικών και εφαρμογής τους στο Κιριμπάτι και στην Τζαμάικα», «εκπόνηση σχεδίου και εφαρμογή δράσεων για την προώθηση κοινωνικά δίκαιου τουρισμού στη Συρία», «πρόγραμμα εκπαίδευσης δικαστών στη Νότια Αφρική» κ.ά.
Εντύπωση κάνει και η χρηματοδότηση της ΜΚΟ του Αλ. Ρόντου (όχι με υπέρογκα ποσά) για έργα στη Γεωργία, όπου εργαζόταν ως σύμβουλος του προέδρου της χώρας. "

Monday, October 4, 2010

Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά

Στην ανακοίνωση της Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά με θέμα "Εγγραφή της ΕΛΜΕ στην ΟΛΜΕ" διαβάζουμε:

"Ύστερα από επτά χρόνια και αλλεπάλληλες «διαδικασίες», δικαστικές περιπέτειες, δυσκολίες, σκοπιμότητες και κάθε είδους παρεμβάσεις η Γ.Σ. των προέδρων όλων των ΕΛΜΕ (στην οποία για πρώτη φορά τέθηκε το θέμα), έκανε δεκτή την εισήγηση και την πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για εγγραφή της Β΄ΕΛΜΕ Πειραιά (σχολεία Κορυδαλλού) στη δύναμη της ΟΛΜΕ."


Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε ποιές ήταν αυτές οι παρεμβάσεις και σκοπιμότητες και τι σχέση έχει η ΕΛΜΕ Πειραιά με αυτές...

Sunday, October 3, 2010

Hellenic American University

Το Hellenic American University επέδειξε μία ιδιαίτερα έντιμη στάση στο θέμα των αιτιάσεων των χωροφυλάκων της Διαμαντοπούλου. Αρνήθηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων αντίστοιχων ιδρυμάτων, τα οποία έσπευσαν να δημιουργήσουν συνεργασίες με όποιο ευρωπαικό ίδρυμα βρήκαν πρόχειρο, αρνήθηκε τον υποβιβασμό του από τη διεφθαρμένη Ελληνική πολιτεία, και αρνήθηκε τη μετονομασία του σύμφωνα με τα κέφια της Διαμαντοπούλου.

Βέβαια, το Hellenic American University δημιούργησε επίσης μία πολύ καλή υποδομή που στο μέλλον θα μπορούσε να επισκιάσει πολλά τμήματα κρατικών πανεπιστημίων, και αυτό δεν είναι κάτι που θα ευχαριστούσε την κακομαθημένη παιδίσκη.

Με βαρύγδουπες δηλώσεις περί πατάξεως της ανομίας, η Διαμαντοπούλου διέταξε ως νέα Αντουανέτα το κλείσιμο του Hellenic American University, δηλώνοντας ότι δεν την ενδιαφέρει το τι είναι νόμιμο στις ΗΠΑ. Ακριβώς εδώ όμως βρίσκεται και η ουσία της υπόθεσης: Εάν ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα αναγνωρίζεται ως πανεπιστήμιο τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, με ποιό δικαίωμα η Ελλάδα, με τα ερειπωμένα κρατικά πανεπιστήμια όπου ανθούν οι καταλήψεις και η διαφθορά, αμφισβητεί το νομικό καθεστώς τους;

"Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες στο «Βήμα» ο κ. Λεωνίδας Κώσκος, πρόεδρος του Ηellenic Αmerican University, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για το κλείσιμό του κατά το παρελθόν και έχει πετύχει την αναστολή της. « Δεν είμαστε κολέγιο και νομικά δεν μπορούμε να ενταχθούμε στον νέο νόμο που ψήφισε το υπουργείο Παιδείας » δηλώνει ο ίδιος. « Είμαστε αμερικανικό πανεπιστήμιο και η λειτουργία μας υπόκειται στις αρχές του Νιου Χαμσάιρ των ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να εμφανιστούμε με άλλο όνομαπέραν εκείνου που έχει εγκρίνει το Νιου Χαμσάιρ και δεν έχουμε καμία σχέση με τις ελληνικές επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρεται ο νόμος του υπουργείου Παιδείας.Ο νόμος αυτός συνολικά δεν μας αφορά και υπάρχει ένα νομικό κενό στις περιπτώσεις όπως η δική μας » λέει ο κ. Κώσκος. Το εκπαιδευτήριο έχει 300 σπουδαστές και όπως δηλώνει ο κ. Κώσκος θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά έως ότου λυθεί το θέμα από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο."

Saturday, October 2, 2010

Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές

Οι δημοτικές εκλογές θα έχουν μεγάλο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον. Όχι μόνο για τους κατά τόπους επίδοξους πολιτικούς που επιδιώκουν να ενισχύσουν την εκπαιδευτική τους καριέρα, και οι οποίοι δεν υστερούν ούτε σε φιλοδοξία ούτε σε γραφικότητα, αλλά και για τους τοπικούς πολιτευτές που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στα εκπαιδευτικά πράγματα, και όχι με θετικό τρόπο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περιφέρεια της Φωκίδας και ο συνδυασμός του Φουσέκη...

Friday, October 1, 2010

Η Άννα Διαμαντουέτα και οι απουσίες

Πλήττοντας στο ανάκτορό της, η Άννα Διαμαντουέτα αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα των απουσιών. Αφού χάρισε τις απουσίες της περσινής χρονιάς με το αστείο πρόσχημα της επιδημίας γρίπης, τώρα ανακάλυψε ότι το πρόβλημα με τις απουσίες βρίσκεται στην ύπαρξη δικαιολογημένων απουσιών λόγω ασθενείας:

"Οπως τόνισε χθες μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μega η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου «το φαινόμενο αυτό είναι αδιανόητο και προσβλητικό. Τα παιδιά, επειδή έχουν το δικαίωμα της συμπλήρωσης 150 απουσιών από τη σχολική αίθουσα, προσκομίζουν πλαστά δικαιολογητικά για υποτιθέμενα προβλήματα υγείας. Είναι ντροπή για τη χώρα στο τέλος της σχολικής χρονιάς να προσκομίζονται αυτά τα καταφανώς πλαστά δικαιολογητικά και να ξέρει από τα 17 και τα 18 του χρόνια το κάθε παιδί ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να πάρει πλαστά έγγραφα και χαρτιά που θα τα υπογράφει ιατρός,τα προσκομίζει ο γονιός και τα αποδέχεται ο καθηγητής». Η κυρία Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι για να παταχθεί ακριβώς αυτή η πρακτική θα μειωθεί δραστικά το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο απουσιών, ενώ θα ακολουθείται και διαφορετικός τρόπος αιτιολόγησης και τεκμηρίωσης των απουσιών που οφείλονται ή αποδίδονται σε πρόβλημα υγείας."


Ποιός θα είναι άραγε αυτός ο "διαφορετικός τρόπος αιτιολόγησης και τεκμηρίωσης των απουσιών"; Θα περνάνε τους μαθητές από υγειονομικές επιτροπές του δημοσίου;

Το ότι η τραγελαφική γηραιά αυτοκράτειρα της Κοζάνης απειλεί με δραστική μείωση των απουσιών που η ίδια πέρυσι δραστικά αύξησε δείχνει πόσο επικίνδυνη και ανεύθυνη είναι η πολιτική που ακολουθείται στο Υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον, αν η Διαμαντοπούλου είχε πατήσει ποτέ σε δημόσιο σχολείο θα ήξερε ότι οι απουσίες έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να μετρώνται κανονικά, και κανένας διευθυντής σχολείου δεν έχει την πρόθεση να αφήσει μαθητή από απουσίες για να πρέπει μετά να αντιμετωπίσει την οργή συνδικαλιστών και άλλων παραγόντων και φυσικά τις μηνύσεις των γονέων των μαθητών.

Όσο για το παράδειγμα που παίρνουν τα παιδιά, δεν έχει παρά να κοιτάξει στην αυλή της και να αναρωτηθεί τι παράδειγμα δίνουν στους σημερινούς μαθητές οι κηφήνες που έχει μαζέψει.

Το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά βέβαια το δίνουν η ίδια η Υπουργός, που έγινε νομάρχης στα 25, μαζί με τον αυτοκρατορικό σύζυγο που λεχωνιάζει στο Κτηματολόγιο.