Saturday, April 30, 2011

Ο Χρήστος Μακρίδης και το ποιοτικό πολιτικό άλμα

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Χρήστου Μαρκίδη, εκπαιδευτικού και Πολιτικού Επιστήμονος - Τεχνολόγου Γεωπόνου - Παιδαγωγού επιγράφεται "Για ένα ποιοτικό πολιτικό άλμα της κοινωνίας...." και μεταξύ πολλών άλλων αναφέρει:

"Μάθαμε να διαφωνούμε σε θέματα που θα έπρεπε να διαμορφώνουμε κοινό προβληματισμό με συνέπεια τον ανεδαφικό κατακερματισμό της συνοχής του κοινωνικού σώματος σε αντίπαλα στρατόπεδα διευκολύνοντας έτσι την χειραγώγηση των πολιτών από πελατειακά κόμματα και από διάφορα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Πρέπει να επικρατήσει η αίσθηση της συλλογικότητας σε βάρος ή μάλλον σε διάσταση του ατομισμού της ηθικής του ατομικού βολέματος και της διαφθοράς.."


Παραλείπουμε τις υπόλοιπες κενολογίες που χαρακτηρίζουν το εν λόγω άρθρο, καθώς οι πολιτικοί λόγοι έχουν καταστεί προ πολλού ανιαροί.

Το δικό μας ερώτημα είναι το εξής:


Ο Χρήστος Μαρκίδης που μέσω του συγκεκριμένου άρθρου επιζητά το ποιοτικό πολιτικό άλμα διετέλεσε Διευθυντής του 2ου IΕΚ Πειραιά. ’ραγε, οι προσλήψεις τις οποίες διεκπεραίωσε κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν είχαν πελατειακό χαρακτήρα και ήταν ανεπηρέαστες από διαπλεκόμενα συμφέροντα;


Δε θα μπορούσαμε πάντως να μην τονίσουμε το ταλέντο του Χρήστου Μαρκίδη στο χαριτωμένο λόγο, καθώς ο ίδιος αναφερόμενος στο 2ο ΙΕΚ Πειραιά έγραφε:

"Το 2ο Δ/ΙΕΚ Πειραιά, με ισχυρά θεμέλια εκπαιδευτικής εμπειρίας και οδηγό την πάγια δέσμευσή του για ενεργό και ουσιαστική εμπλοκή � συμμετοχή στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι και στη προσπάθεια των σπουδαστών του για άμεση απόκτηση γνώσεων και αντίστοιχη ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων..."


Ποιά είναι άραγε τα "ισχυρά θεμέλια εκπαιδευτικής εμπειρίας" οποιουδήποτε ΙΕΚ της χώρας - συμπεριλαμβανομένου φυσικά του 2ου ΙΕΚ Πειραιά - όταν τα θεμέλια αυτά αλλάζουν με κάθε αλλαγή πολιτικής ηγεσίας;

Συνεχίζουμε με τις μπαρούφες του εύγλωττου διεθυντή ΙΕΚ:

"Δεν παραιτείται από τη θεμελιακή αιτιολογία της ύπαρξής του. Τουναντίον, μέσα σε κλίμα αλληλοσεβασμού και αγαστής συνεργασίας με την κεντρική διοίκηση του Ο.Ε.Ε.Κ, από κοινού με τους έμπειρους και άξιους εκπαιδευτές του, υπηρετεί σταθερά το διαχρονικό όραμα, τις αξίες και τους στόχους της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

...Με όχημα το εμπνευσμένο, ευέλικτο και διαλεκτικά δομημένο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του Ο.Ε.Ε.Κ, τα εξοπλισμένα με σύγχρονα εποπτικά μέσα διδασκαλίας εργαστήρια και αιχμή τις καινοτόμες ειδικότητές του, το 2ο Δ/ΙΕΚ Πειραιά έχοντας στο κέντρο της καθημερινής του δράσης και προσοχής τον άνθρωπο � σπουδαστή, συνεχίζει αμετακίνητα και σταθερά, με όπλα την υπευθυνότητα και την συνέπεια, το μεράκι και τον πολιτισμό, να χτίζει τις επαγγελματικές βάσεις για το ελπιδοφόρο μέλλον των σπουδαστών του."


Μόνο ένας χρήστης ισχυρών ναρκωτικών θα έβλεπε τα προγράμματα του ΟΕΕΚ ως "εμπνευσμένα, ευέλικτα, διαλεκτικά δομημένα", και το ίδιο ισχύει και για όλες τις εγκαταστάσεις όλων των δημοσίων ΙΕΚ της χώρας. Πώς άραγε το Υπουργείο Παιδείας επιτρέπει τέτοια παραπληροφόρηση για την πραγματική εικόνα των δημοσίων ΙΕΚ;

Σε άλλα κείμενά του, ο αιθεροβάμων διευθυντής χαρακτηρίζει το ΙΕΚ του "κόσμημα του Πειραιά, κοιτίδα που έδωσε νέα πνοή στην περιοχή, που έχει αναδείξει επιτυχημένους επαγγελματίες σε νευραλγικές θέσεις"(!)

Βέβαια, αυτή η αντιδιαστολή μεταξύ βιτρίνας και πραγματικότητας δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του 2ου ΙΕΚ Πειραιά, ούτε μόνο του ΟΕΕΚ. Αρκεί να συγκρίνουμε τις τηλεοπτικές διαφημίσεις των σχολών του ΟΑΕΔ με τα βίντεο που ανεβάζουν οι ίδιοι οι "καταρτιζόμενοι" για να δούμε πως το Ελληνικό δημόσιο είναι ένοχο απάτης του χειρίστου είδους.

Όσο για το Χρήστο Μακρίδη, τον οποίο μπορεί στο μέλλον να ξαναδούμε σε παρόμοιο ρόλο, η πορεία του μιλάει από μόνη της και είναι χαρακτηριστική πολλών αντίστοιχων περιπτώσεων:


"Πτυχιούχος:

γ) Τεχ. Γεωπονίας (Τμήμα Φυτικής Παραγωγής) του Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας.

β) Παιδαγωγικών Επιστημών (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Πειραιά.

α) Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας με κατεύθυνση την Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση) του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

(σ.σ.: χαρακτηριστική πορεία πολλών φιλόδοξων αποφοίτων ΤΕΙ)

Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός του Σ.Ε.Μ. (Αρχηγός Σχολής Εφ. Αξ/κών) σε επιτελικές θέσεις στρατηγείων.
(σ.σ.: όπως και πολλοί σημερινοί πολιτικοί)

Ταυτόχρονα ως μέλος πολιτιστικών συλλόγων, επαγγελματικών-επιστημονικών ενώσεων, πολιτικών-κομματικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, αναπτύσσει ποικίλη και πλούσια κοινωνικοπολιτική δράση, τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια."


Το τελευταίο αποτελεί μία πραγματικότητα για όλους τους φιλόδοξους εκπαιδευτικούς, που τρέχουν σε σωματεία, συλλόγους, ΜΚΟ και κομματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις για να εξασφαλίσουν την επαγγελματική τους άνοδο και επίπλευση. Και "στελέχη της εκπαίδευσης" σαν το Χρήστο Μαρκίδη, τα οποία επενδύουν στην "κοινωνική δράση" και τον πολιτικάντικο λόγο, υπάρχουν αμέτρητα.

Ας μην εντυπωσιάζονται λοιπόν οι πολίτες από τα λογίδρια των ηχηρών μεταλλικών δοχείων.

Friday, April 29, 2011

Γελοίοι γονείς

Η ηθική παρακμή της εκπαιδευτικής κοινότητας πολλές φορές μας κάνει να ξεχνούμε τις ευθύνες των γονέων, οι οποίοι όχι μόνο αρνούνται το δικό τους μερίδιο στην ανατροφή των παιδιών τους και προτιμούν να τα αποθηκεύουν στο σχολείο, αλλά επιπλέον έχουν την απαίτηση οι εκπαιδευτικοί να ανέχονται τα καπρίτσια των κακομαθημένων βλασταριών τους.

Το τι συμβαίνει στις σχολικές εκδρομές είναι γνωστό, κι ακόμα κι αν δεν είχαν προηγηθεί οι κατά καιρούς τηλεοπτικές εκπομπές για το θέμα, αρκεί να δει κανείς τα σχετικά βίντεο που οι ίδιοι οι μαθητές ανεβάζουν. Ενδεικτικό του τι συμβαίνει στις εκδρομές είναι και το παρακάτω απόσπασμα:

"Σωρεία παραβάσεων στην υλοποίηση των σχολικών εκδρομών καταγγέλλουν τα μέλη του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Βορείου Ελλάδος «Λευκός Πύργος». Οπως επισήμανε σε δηλώσεις του στον «Α» ο πρόεδρος του σωματείου, Περικλής Χειμωνίδης, παρά τη σαφή νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη μετακίνηση των μαθητών με τουριστικά λεωφορεία μετά τις 10 το βράδυ, «οι περισσότεροι οδηγοί εξαναγκάζονται να μεταφέρουν τους μαθητές σε κέντρα διασκέδασης μέχρι τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να μένουν για ώρες στο τιμόνι θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών»."


Ας πάμε τώρα στην παρακάτω είδηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Αγγελιοφόρος στις 28-1-2011:

"Η άρνηση των εκπαιδευτικών να συνοδεύσουν τους μαθητές στην τριήμερη εκδρομή τους, επειδή είναι αρκετά... ζωηροί, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις σχολικές αίθουσες του 4ου Γυμνασίου Ευόσμου. Από προχτές το διδακτήριο τελεί υπό κατάληψη από τα παιδιά, που προβάλλουν τέσσερα αιτήματα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η πραγματοποίηση της εκδρομής.

Οπως είναι γνωστό, η Γ' τάξη των γυμνασίων έχει το δικαίωμα να οργανώσει μία τριήμερη εκδρομή, η οποία συνήθως έχει προορισμό την Αθήνα και τη Βουλή των Ελλήνων. Ωστόσο, στην περίπτωση του 4ου Γυμνασίου Ευόσμου (που βρίσκεται στην οδό Χ. Τρικούπη 26) προέκυψε πρόβλημα, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν τους μαθητές τους, οι οποίοι είναι αρκετά ζωηροί, σύμφωνα με στελέχη της εκπαίδευσης.

«Είναι 30 καθηγητές και κάποιοι έπρεπε να συνοδεύσουν τα παιδιά στην εκδρομή», ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Ευόσμου, Αθανάσιος Ποντικίδης.

Η αναστάτωση δεν αποφεύχθηκε στους κόλπους των μαθητών, οι οποίοι επέλεξαν μία ακραία μορφή αντίδρασης, την κατάληψη. Προχτές αποφάσισαν να βάλουν «λουκέτο» στο σχολείο προβάλλοντας τέσσερα αιτήματα, την κατασκευή αίθουσας εικαστικών, την τοποθέτηση πίνακα στην αίθουσα των Γαλλικών, την προμήθεια προϊόντων από το κυλικείο στις κενές διδακτικές ώρες και την πραγματοποίηση της τριήμερης εκδρομής.

«Ζητήθηκε οι μαθητές να συζητήσουν με τους καθηγητές τα προβλήματά τους», ανέφερε ο προϊστάμενος του 2ου Γραφείου της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κλαπανάρης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων Ευόσμου και του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου. «Οπως προέκυψε από τη συζήτηση, το 15μελές μαθητικό συμβούλιο παρουσίασε ως βασικό αίτημα της κατάληψης την εκδρομή. Τα παιδιά μάς είπαν ότι νιώθουν αδικημένα από τους καθηγητές τους», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Ευόσμου."


Με άλλα λόγια, οι καθηγητές του σχολείου απέφυγαν την ευθύνη να αναλάβουν τη φύλαξη μαθητών που δε δέχονται να πειθαρχήσουν, και έπραξαν πολύ σωστα, καθώς δε γίνεται ο εκπαιδευτικός να έχει την ευθύνη για μαθητές που τον αγνοούν.

Όμως οι γελοίοι γονείς του Ευόσμου έχουν ως απάντηση πως είναι αρκετοί οι καθηγητές, άρα κάποιοι πρέπει να προσφερθούν οικειοθελώς προκειμένου εκείνοι να μπορέσουν εκείνοι να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνε για τα παιδιά τους.

Η αντίδραση των μαθητών γυμνασίου(!) να προχωρήσουν σε κατάληψη υπό την κάλυψη του ανεύθυνου Συλλόγου Γονέων δείχνει πως δικαίως οι καθηγητές έλαβαν τη θέση που έλαβαν. Ο τοπικός εκπαιδευτικός άρχοντας πήρε τη γνωστή θέση των "στελεχών της εκπαίδευσης", αποφεύγοντας να επιπλήξει τους μαθητές, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Περικλής Χειμωνίδης συσκέπτεται με το 15μελές των 15χρονων τα οποία είναι οι αυριανοί καταληψίες των πανεπιστημίων.

Ειδικά για το είδος των μαθητών του Ευόσμου αρκεί να παρακολουθήσουμε το παρακάτω βίντεο, το οποίο δείχνει που καταλήγει η ανευθυνότητα των γονέων:



’ραγε τέτοιες σκηνές είναι αναγκασμένοι να βιώνουν καθημερινά και οι καθηγητές του 4ου Γυμνασίου Ευόσμου προκειμένου να ικανοποιούνται τα καπρίτσια των 15μελων και των γελοίων γονέων τους;

Thursday, April 28, 2011

Μάθαν για το άσυλο, πλακώσανε κι οι γύφτοι

Προς μεγάλη χαρά των μουλάδων της Αριστεράς, οι διάφορες μειονότητες εντείνουν τη χρήση του ασύλου προκειμένου να ενισχύσουν το εισόδημά τους:

"Με ανάρτησή του στο blog tromaktiko, φοιτητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών καταγγέλλει κλοπές και επιθέσεις σε φοιτητές. Αναφέρει συγκεκριμένα:

"Ύστερα από επαναλαμβανόμενα κρούσματα κλοπών και επιθέσεων σε φοιτητές της Ιατρικής από αθίγγανους, και κατόπιν της σημερινής ξεδιάντροπης επίθεσης σε νεαρή κοπέλα στον προαύλιο χώρο της σχολής η οποία ξυλοκοπήθηκε απροκάλυπτα, θα ξεκινήσει επώνυμη γραπτή καταγγελία προς την Πρυτανεία και ειδικότερα προς τον Πρύτανη και καθηγητή τμήματος Ιατρικής Γεώργιο Παναγιωτάκη, σχετικά με την πλημμελή φύλαξη του χώρου του Πανεπιστήμιου Πατρών!

Στόχος ετούτης της κίνησης είναι να διασφαλιστεί η πρόσβαση των φοιτητών στους χώρους του πανεπιστημίου και να εξαλειφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που τον τελευταίο καιρό έχουν πολλαπλασιαστεί χάριν στην ανοχή και την αδιαφορία που ενδεικνύουν οι Πρυτανικές Αρχές. Παρακαλούνται όλοι οι φοιτητές να συμμετάσχουν σε αυτήν την επώνυμη καταγγελία προκειμένου να αποτραπούν τέτοιου είδους καταστάσεις, απειλητικές πολλές φορές για την ακεραιότητά μας!"


Αυτή η κατάσταση δεν είναι βέβαια τωρινή, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια βλέπουμε τσαντήρια και ντάτσουν μεσα σε πανεπιστημιουπόλεις, ναρκωμανείς να περιφέρονται και διάφορες συμμορίες αριστερών να κάνουν καταλήψεις, ενώ δε λείπουν φυσικά και οι οργανωμένες σπείρες διακίνησης λαθραίων. Το καινούριο είναι η αγανάκτηση των φοιτητών και των οικογενειών τους, που δείχνουν πως επιτέλουν αρχίζουν να ξυπνούν από το λήθαργο που είχαν επιβάλλει οι φωνασκούσες μειοψηφίες:

"Το τελευταιο διαστημα ακουω συνεχεια απο την κορη μου που ειναι φοιτητρια στο πολυτεχνειο οτι φοβαται να μπει στην σχολη της διοτι στην εισοδο του εχουν μαζευτει ναρκομανεις και βαπορακια οι οποιοι διαρκως τσακωνονται και απειλουν αυτους που μπαινουν στη Σχολη.
Δυστυχως δεν εμφανιζεται ποτε καποιος αστυνομικος και εχουν κανει τον χωρο αυτον κρατος εν κρατει.
Τι πρεπει να γινει για να προστατεψουμε τα παιδια μας; Να παρουμε τον νομο στα χερια μας;
Ή να βγουμε και να ξεσηκωθουμε εναντιον των φοροεισπρακτορων που μας κυβερνουν και να...
δινουν δικαιωμα στην καθε μειονοτητα να κανει επιδειξη δυναμης στην χωρα μας;
ΓΡΑΨΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΘΑ ΒΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ."


Μπορεί βέβαια ο αγανακτισμένος πατέρας να κάνει λάθος, και οι ναρκομανείς να είναι στην πραγματικότητα οπαδοί αριστερών παρατάξεων που αγωνίζονται κατά της εντατικοποίησης των σπουδών.

Wednesday, April 27, 2011

Μουαμάρ Καντάφι, PhD

Ο γιός του Καντάφι έκανε αυτό που κάνουν αμέτρητοι γόνοι σε όλα τα "καλά" πανεπιστήμια: Έδωσε μία γενναία χορηγία στο LSE και βγήκε από αυτό διδάκτορας.

Αυτό βέβαια δεν αποτελούσε πρωτότυπη ιδέα του γόνου Καντάφι. Το ίδιο σύστημα κρύβεται πίσω από τις "σπουδές" πολλών πολιτικών, και αρκεί να ρίξει κανείς μία ματιά στα βιογραφικά πολλών πολιτικών με λαμπρές σπουδές, που όμως δε δικαιώθηκαν από τις ικανότητες που έδειξαν στην πολιτική τους καριέρα.

Με τον τρόπο αυτό, τα πανεπιστήμια εξασφαλίζουν οικονομικούς πόρους προσφέροντας μία υπηρεσία σίγουρα πέρα από τα όρια της ηθικής, που όμως είναι απαραίτητη προκειμένου να δοθούν υποτροφίες στους οικονομικά ασθενείς φοιτητές, και φυσικά να χρηματοδοτηθούν οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες των ιδρυμάτων.

Πριν κάποιος σπεύσει να χαρακτηρίσει αρνητικά το LSE για την αποδοχή αυτού του ποσού, θα σημειώσουμε πως το LSE είναι γεμάτο από Έλληνες που θέλουν να βάλουν το όνομα του LSE στο βιογραφικό τους με οποιονδήποτε τρόπο, και αυτό αποδεικνύεται και από το ρόστερ του "Διεθνούς" Πανεπιστημίου Ελλάδας, το οποίο ουσιαστικά είναι μία παρέα με κοινή αναφορά το LSE. Και στο τέλος μία χώρα με τόσους αποφοίτους του LSE, περιλαμβανομένων και υπουργών οικονομικών, καταλήγει να είναι η πλέον οικονομικά κατεστραμένη χώρα του πολιτισμένου κόσμου.

Πριν ακόμα οριστικοποιηθεί η αποκαθήλωση του Καντάφι από την εξουσία, ο δυτικός κόσμος χαρακτηρίστηκε από μία φρενίτιδα αποκήρυξης του Καντάφι ακόμα και από τις τραγουδίστριες που τον διασκέδαζαν σε ιδιωτικά πάρτυ με αστρονομικές αμοιβές. Στα πλαίσια αυτά, το LSE ξανασκέφτηκε το διδακτορικό που έδωσε στον υιό Καντάφι:

"Ο διευθυντής του London School of Economics (LSE) ανακοίνωσε χθες το βράδυ την παραίτησή του εξαιτίας των σχέσεων του Πανεπιστημίου με τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και με την οικογένειά του. Ο Χάουαρντ Ντέιβις επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι η φήμη του Πανεπιστημίου επλήγη και ότι οφείλει να εγκαταλείψει τη θέση του.

Ο Χάουαρντ Ντέιβις παραδέχθηκε ότι η απόφασή του να αποδεχθεί το ποσόν των 300.000 λιρών (350.000 ευρώ) ως δωρεά ενός από τους γιους του Καντάφι, του Σάιφ αλ-Ισλάμ, ήταν εσφαλμένη και ότι η αποστολή του στη Λιβύη για να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των χρηματοπιστωτικών θεσμών του καθεστώτος ήταν μη συνετή.

Το London School of Economics αποφάσισε χθες να διαθέσει το χρηματικό ποσόν που έλαβε από την οικογένεια Καντάφι στη χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές από τη βόρεια Αφρική.

"Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι πρέπον να αποσυρθώ, ακόμη και εάν αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στο Πανεπιστήμιο στο οποίο είμαι αφοσιωμένος...Είμαι υπεύθυνος για την υπόληψη της σχολής και αυτή έχει πληγεί", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Χάουαρντ Ντέιβις.

Ο Χάουαρντ Ντέιβις, ο οποίος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του, είναι πρώην αξιωματούχος της Βρετανικής Αρχής Ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και πρώην αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

"Διέπραξα ένα προσωπικό σφάλμα εκτίμησης αποδεχόμενος την πρόσκληση της βρετανικής κυβέρνησης να γίνω οικονομικός απεσταλμένος και την αντίστοιχη πρόσκληση των Λίβυων να τους συμβουλεύσω για το κρατικό επενδυτικό τους ταμείο", αναφέρει ο Χάουαρντ Ντέιβις.

Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ αποφοίτησε από το London School of Economics με πτυχίο και στη συνέχεια με διδακτορικό δίπλωμα στη Φιλοσοφία το 2008.

Το LSE διευκρίνισε την Τρίτη ότι πραγματοποιεί έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι είναι ένοχος λογοκλοπής στη διδακτορική του διατριβή με θέμα "τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στον εκδημοκρατισμό των διεθνών θεσμών".

Το συμβούλιο του Πανεπιστημίου ξεκίνησε επίσης ανεξάρτητη έρευνα για τις σχέσεις του LSE με το λιβυκό καθεστώς."


Το πιθανότερο είναι ότι η έρευνα για λογοκλοπή δε θα ξεκινούσε αν δεν είχαν προηγηθεί τα γεγονότα της Λιβύης, και θα μπορούσε εύλογα να χαρακτηριστεί η όψιμη ευαισθησία του LSE υποκριτική και προϊόν της εισόδου της οικονομίας της αγοράς στα πανεπιστήμια των δυτικών χωρών. Και φυσικά δε θα έλειπε και η σύγκριση με τα Ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία χάρη στο δημόσιο χαρακτήρα τους δε χρειάζεται να προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις, αφού έτσι κι αλλιώς η τριτοκοσμική μιζέρια τους αποτελεί πλέον de facto της Ελληνικής ακαδημαϊκής ζωής.


Είναι όμως έτσι;


Ας δούμε και την πρόταση για αναγόρευση του Καντάφι σε επίτιμο διδάκτορα Ανθρωπιστικών Σπουδών(!) του "πανεπιστημιακού τμήματος" Καλαμάτας(!):

"Μόνο σε μπουρδέλο μπορούν να «λειτουργήσουν» οι πρόεδροι Επιμελητηρίων Μεσσηνίας Αρκαδίας Γιώργος Καραμπάτος και Γιάννης Μπουντρούκας αφού προτείνουν τον� Καντάφι για επίτιμο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Φαίνεται ότι οι κολογλύφτες των πολιτικών Γιώργος Καραμπάτος & Γιάννης Μπουντρούκας συμφωνούν με τον Καντάφι στις σφαγές διαδηλωτών, στον σοσιαλισμό που έχει επιδείξει, και με την� Δημοκρατία που κυβερνά την χώρα του από το 1971�.

Κάντε κλικ και διαβάστε το κατάπτυστο κείμενο-πρόταση."



Βέβαια, σε αντίθεση με ότι συνέβη στο LSE, στην Ελλάδα κανένας δεν έδειξε την πρόθεση να παραιτηθεί για τη γελοία αυτή πρόταση, η οποία υποτίθεται πως θα συνέβαλε στη διεθνοποίηση της Καλαμάτας(!).

Και πριν πει κανείς ότι το γεγονός αυτό αποτελεί μία εξαίρεση, ας αναλογιστούμε και το πόσες "εξυπηρετήσεις" γίνονται από όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας σε πολιτικούς και κρατούντες, τόσο σε ότι αφορά φοιτητές, όσο και σε ότι αφορά καθηγητοποιήσεις στόκων. Αλλά και πόσοι πανεπιστημιακοί επιλέγουν τη συνδιαλλαγή με την εξουσία προκειμένου να εξασφαλίσουν θέσεις και οφέλη. Και όλα αυτά χωρίς κανένα κέρδος για το ίδιο το πανεπιστήμιο.

Βλέπουμε λοιπόν δύο πανεπιστημιακά συστήματα όπου και στα δύο λαμβάνουν χώρα "εξυπηρετήσεις", με τη διαφορά ότι στη μία περίπτωση προκύπτει όφελος για το ίδιο το πανεπιστήμιο και το σύστημα υπόκειται σε δημόσια κριτική έδώ και δεκαετίες, ενώ στην άλλη περίπτωση δεν υπάρχει κανένα όφελος για το πανεπιστήμιο και κανένας δε δείχνει διατεθειμένος να μιλήσει ανοικτά για ότι συμβαίνει...

Οι υπάλληλοι του ΟΕΕΚ

Η μεταφορά των υπαλλήλων του ΟΕΕΚ στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας ήταν αναμενόμενη. Το ΠΑΣΟΚ δε μπορούσε παρά να προσέξει τα παιδιά του και να τους εξασφαλίσει τις καλύτερες θέσεις. ’λλωστε, στη λίστα με τα ονόματα των υπαλλήλων του ΟΕΕΚ συναντάμε επώνυμα που υπάρχουν και σε άλλες λίστες με προνομιούχους.

Επειδή όμως τα πράσινα παιδιά του ΟΕΕΚ συνεχίζουν να αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον με επιλεκτική ευαισθησία, θα σταθούμε στο άρθρο του Αργύρη Ευαγγέλου για το ζήτημα, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Οι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι ίσως και ανασφάλιστοι και εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα :

Μήπως κάποιοι του Υπουργείου Παιδείας και δια βίου Μάθησης εκμεταλλεύονται τα κονδύλια της μισθοδοσίας των υπαλλήλων αυτών για προσωπικούς σκοπούς;"


Η παρατήρηση αυτή μπορεί να είναι ορθή, αλλά το ερώτημα είναι γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια που οι μισθοδοσίες του προσωπικού των δημοσίων ΙΕΚ εμφάνιζαν χαρακτηριστική καθυστέρηση, η οποία μάλιστα ήταν διαφορετική για κάθε ΙΕΚ, και μάλιστα με τις παρατηρούμενες διαφορές να είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Εμφανιζόταν δηλαδή το φαινόμενο ένα ΙΕΚ να πληρώνει το προσωπικό του με καθυστέρηση μερικών μηνών και ένα άλλο με καθυστέρηση μερικών ετών. Υπόλογοι φυσικά οι καρεκλοκένταυροι παρακοιμώμενοι της εξουσίας διευθυντές των διαφόρων ΙΕΚ, οι οποίοι είχαν και την ευθύνη της μισθοδοσίας.

Ενώ όμως το φαινόμενο αυτό ήταν γνωστό για χρόνια, κανείς δεν έθεσε το ερώτημα "ποιός εκμεταλεύεται αυτά τα κονδύλια". Το γεγονός ότι οι υπάλληλοι του ΟΕΕΚ είναι υποψιασμένοι για τέτοιες πρακτικές θα πρέπει να προβληματίσει για το πόσοι ήξεραν τι συμβαίνει μέσα στον ΟΕΕΚ και όχι μόνο δε μιλούσαν, αλλά αποτελούσαν μέρος ενός τεράστιου αμαρτωλού συστήματος βασισμένου στη διαφθορά. Θα θυμίσουμε ότι ακόμα και πρόσωπα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν μπλεγμένα στο σκάνδαλο του ΟΕΕΚ, φυσικά με το αζημίωτο.

Γιατί λοιπόν οι υπάλληλοι του ΟΕΕΚ φωνάζουν μόνο για τη δική τους μισθοδοσία και δε λένε τίποτα για το τι συνέβαινε με τις μισθοδοσίες μέσα στον ΟΕΕΚ;

Monday, April 25, 2011

Σε νέα ύψη η γραφικότητα του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών

Το παρακάτω δημοσίευμα του Ριζοσπάστη αποδεικνύει πως δεν υπάρχει μετρήσιμη οροφή για τη γραφικότητα των κομμουνιστών:

"Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πιερίας καταγγέλλει εκπαιδευτικό της Κατερίνης που πουλάει «λυσάρι» με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πιερίας καταγγέλλει το γεγονός ότι εκπαιδευτικός στο 1ο Λύκειο Κατερίνης διακινεί έναντι αμοιβής σε μαθητές και μαθήτριες της Α' τάξης, συρραφή από φωτοτυπημένα «βοηθήματα» για το μάθημα της «Νεοελληνικής γλώσσας». Μάλιστα, σε απόσπασμα του «βοηθήματος» για την ανάπτυξη θέματος έκθεσης εξισώνει το φασισμό - ναζισμό με τον Κομμουνισμό και τον Χίτλερ με τον Στάλιν.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πιερίας σημειώνει: «Η πράξη αυτή είναι απαράδεκτη και ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, τουλάχιστον εκείνου που τάσσεται με τη δημόσια δωρεάν παιδεία και αγωνίζεται γι' αυτήν, εκτός αν ο εκμαυλισμός συνειδήσεων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται.

Θεωρούμε, επίσης, ότι μέρος του περιεχομένου του είναι απαράδεκτο επιστημονικά και ανιστόρητο. Δεν μπορεί να εξισώνεται ο σοσιαλισμός που γνώρισε η ανθρωπότητα με το φασισμό και το ναζισμό, γεννήματα του καπιταλισμού και των μονοπωλίων, είναι αδιανόητο να εξισώνεται το θύμα με το θύτη. Οσο και αν προσπαθούν με τέτοια κατάπτυστα κείμενα, δεν πρόκειται να σβήσουν την προσφορά του σοσιαλισμού στους εργαζόμενους όλου του κόσμου, στον παγκόσμιο πολιτισμό»."


Η εξίσωση του Χίτλερ με το Στάλιν δεν ενοχλούσε τόσο τους κομμουνιστές της Ελλάδας τον καιρό του μοιράσματος της Πολωνίας και της σφαγής της Πολωνικής ιντελιγκένσιας από τους σοβιετικούς εκτελεστές.

Οι σοβιετικές πρακτικές πάντως καλά κρατούν στην Ελλάδα, αν κρίνουμε από το πως τα στελέχη του ΠΑΜΕ παρακολουθούν κάθε κίνηση που θεωρούν "αντικομμουνιστική" προκειμένου να απαιτήσουν την παραδειγματική εκτέλεση του δράστη.

Sunday, April 24, 2011

Ακόμα κουκουλωμένο το σκάνδαλο του International Baccalaureate

Κουκουλώθηκε και η υπόθεση του International Baccalaureate προκειμένου να προστατευθούν οι γόνοι της εγχώριας άρχουσας κλίκας.

Το ΙΒ αποτελεί ένα διεθνές απολυτήριο που η κατοχή του αποτελεί ισχυρό εφόδιο για την εισαγωγή σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η ιδιότυπη αριστοκρατία που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες φροντίζει να στέλνει τα παιδιά της σε ιδιωτικά σχολεία, στα οποία παρακολουθούν πρόγραμμα ΙΒ προκειμένου να μη χρειαστεί να ταλαιπωρούνται με πανελλήνιες:

"...αποτελεί διαβατήριο για την εισαγωγή σε κορυφαία ΑΕΙ του εξωτερικού. Προγράμματα I.B. οργανώνονται σε 13 ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή περίπου 1.000 μαθητών."



"Αυτές οι εξετάσεις είναι καθοριστικής σημασίας κυρίως για τους μαθητές που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Στο Ι.Β. 1 φοιτούν σήμερα παιδιά πολλών γνωστών οικογενειών όπως των επιχειρηματιών (Παπαλεξόπουλου, Δουράμπεη, Σαράντη, Μαρτιγοπούλου, Ψάλτη, Βασιλιά, Καλλιτσάντζη, Βαράγκη, Θεοχαράκη), των δημοσιογράφων (Κούλογλου, Τρέμη, Νικολοπούλου) και η κόρη του προέδρου του δ.σ. του Κολλεγίου, Αλ. Σαμαρά."


Το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι το ΙΒ απαιτεί πραγματικές γνώσεις, και οι γόνοι δεν είναι απαραίτητα και ιδιαίτερα μελετηροί ή έξυπνοι, οπότε το Ελληνικό δαιμόνιο βρήκε τον τρόπο να παρακάμψει αυτές τις μικρές λεπτομέρειες.

Αρχικά υπήρχαν τα φροντιστήρια για ΙΒ, στα οποία εξειδικευμένοι καθηγητές υψηλού επιπέδου προγύμναζαν τους προνομιούχους κουμπούρες με αντίτιμο της τάξεως των 100-200 ευρώ την ώρα.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως στη χώρα μας υπάρχει σημαντικός αριθμός καθηγητών εξειδικευμένων στο ΙΒ, και σε σχέση με τις συνθήκες και τον πληθυσμό της χώρας αποτελούν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς καθηγητών ΙΒ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη συνέχεια όμως βρέθηκε καλύτερος τρόπος, και αυτός ήταν η αντιγραφή. Με ταρίφα της τάξης των 10.000 ευρώ, οι γόνοι εξασφάλιζαν τα θέματα και αρίστευαν στις εξετάσεις, οι οποίες και τελούσαν υπό την αιγίδα του διεθνούς διαγωνισμού, που όμως είχε την ατυχή έμπνευση να αναθέτει την τοπική διεξαγωγή του σε Έλληνες.

Κανείς δε θα μάθαινε τίποτα αν ένας γόνος δεν ήταν τόσο ηλίθιος ώστε να πάρει τα θέματα μαζί του στις εξετάσεις και να τα δείξει στους επιτηρητές, αποδεικνύοντας πως τα πτυχία εξαγοράζονται, αλλά εξακολουθούν να μην καλύπτουν την ηλιθιότητα.

Στην υπόθεση είδαμε να εμπλέκονται πολλοί επώνυμοι, πχ ο Μιχάλης Λιάπης. Φυσικά το θέμα καλύφθηκε, η δε Υπουργός Παιδείας ’ννα Διαμαντοπούλου αρνήθηκε να δεχθεί αντιπροσωπεία της ΟΙΕΛΕ που θα επέδιδε πληροφορίες για το ζήτημα. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν: ο γιός της Διαμαντοπούλου φοιτά σε πρόγραμμα ΙΒ, οπότε θα ήταν παράλογο να περίμενε κανείς πως η υπουργός θα διακινδύνευε τη θεσμική ανάμειξή της στη διαλεύκανση του σκανδάλου. Είναι άλλωστε απασχολημένη με την αναζήτηση κατάλληλου πανεπιστημίου του εξωτερικού για τον κανακάρη της.

Σταχυολούμε από δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου, ξεκινώντας από την Καθημερινή:


"Ανοίγει εκ νέου το θέμα της διαρροής θεμάτων στις περυσινές εξετάσεις του προγράμματος International Baccalaureate (I.B.). Είχε αποκαλυφθεί όταν συνελήφθη υποψήφιος να κατέχει θέματα που επρόκειτο να εξετασθούν. Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη, και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Για το θέμα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) θα επιδώσει υπόμνημα σήμερα (σ.σ.: 11/5/2010) στην ηγεσία του υπ. Παιδείας. Ηδη, πάντως, οι φετινές εξετάσεις έχουν αρχίσει προ δεκαημέρου με την παρουσία στελεχών του International Baccalaureate Organisation (IBO).

«Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που τεκμηριώνουν εκτεταμένες παραβιάσεις της νομιμότητας αλλά και την αδράνεια του υπουργείου για τον πειθαρχικό έλεγχο των ενεχομένων», ανέφερε χθες, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Μιχάλης Κουρουτός. Το περυσινό σκάνδαλο στις εξετάσεις του I.B. ξέσπασε όταν μαθητής πιάστηκε με τα θέματα εξετάσεων στην τσάντα του μέσα στη Σχολή Ζηρίδη. Πληροφορίες έκαναν λόγο ότι παιδιά οικογενειών με ισχυρή οικονομική επιφάνεια, είχαν καταφέρει να πάρουν τα θέματα των εξετάσεων του I.B., δίνοντας 300.000 ευρώ για όλο το «πακέτο». Eπίσης, υπήρξαν πληροφορίες ότι οι πρώτοι που εξαγόρασαν τα θέματα τα μεταπώλησαν και σε άλλους μαθητές. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη δικαστική έρευνα έχει προκύψει εμπλοκή μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών από περισσότερα του ενός σχολεία.

Το περυσινό σκάνδαλο οδήγησε τον IBO να στείλει τον περασμένο Φεβρουάριο στελέχη του στην Αθήνα τα οποία είχαν επαφές με τους διευθυντές των προγραμμάτων I.B. για να εφαρμοστούν νέοι κανόνες ασφαλείας. Οι εξετάσεις άρχισαν προ δεκαημέρου με τη συμμετοχή περίπου 600 παιδιών. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα I.B. απευθύνεται σε μαθητές 16 έως 19 ετών είναι ένα πλήρες, εντατικό διετές πρόγραμμα σπουδών. Οι κάτοχοί του στοχεύουν σε μια θέση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Προγράμματα I.B. οργανώνονται σε 13 ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα."


Από την Ημερησία:

"Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι καθηγητές ιδιωτικών σχολείων αποκόμισαν από την πώληση θεμάτων ποσό άνω των 5 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «ταρίφα» για τα θέματα κάθε μαθήματος έφθανε τα 75.000 με 80.000 ευρώ, που σημαίνει ότι για όλο το «πακέτο» το ποσό εξαγοράς των θεμάτων έφθανε τις 400.000 ευρώ. Η δίκη των κατηγορουμένων προσδιορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2011."


Ο Ιανουάριος του 2011 πέρασε, αλλά δε μάθαμε τίποτα για την έκβαση της υπόθεσης...

Από τα Νέα:

"ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ εμπλέκονται στην υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνούνται ότι έχουν δωροδοκήσει ή έχουν δωροδοκηθεί στο πλαίσιο των συγκεκριμένων εξετάσεων. Ο μόνος που παραδέχθηκε την ανάμειξή του φέρεται να είναι ο μαθητής στην τσάντα του οποίου βρέθηκαν οι λύσεις των θεμάτων που αντιστοιχούσαν σε μάθημα στο οποίο δεν είχε ακόμα εξεταστεί.

Ο ελεγχόμενος μαθητής, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έδωσε στις Αρχές σημαντικές πληροφορίες κατονομάζοντας και τον καθηγητή από τον οποίο πήρε έναντι αμοιβής τις λύσεις των θεμάτων. Ωστόσο, όταν οι καθηγητές που κατηγορούνται κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις, αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με τη διαρροή των θεμάτων και απέδωσαν στην εμπειρία τους το γεγονός ότι... έπεσαν μέσα στην επιλογή των θεμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσωπα-κλειδιά στην υπόθεση βεβαίωσαν τις Αρχές ότι ήταν «κοινό μυστικό» στα τρία σχολεία ότι διακινούνταν έναντι χρημάτων θέματα, αλλά τα στόματα παρέμεναν ερμητικά κλειστά. Για καμία από τις περιπτώσεις πάντως που επί μήνες βρέθηκαν στο στόχαστρο της εισαγγελέως δεν προέκυψαν ευθύνες για τις διοικήσεις των σχολείων όπου εντοπίστηκαν οι διαρροές."


Για να καταλάβουμε καλύτερα τους λόγους για τους οποίους το σκάνδαλο κουκουλώθηκε αρκεί να θυμηθούμε πάλι κάποιες λεπτομέρειες της υπόθεσης:

"Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο παιδιά και ένα εγγόνι γνωστών πολιτικών τα οποία απαλλάχτηκαν (σκανδαλωδώς;) με πόρισμα, πράγμα που δεν έγινε για άλλα παιδιά και τους γονείς τους που κατηγορούνταν για το ίδιο αδίκημα και έχει να κάνει με τη διαρροή θεμάτων σε εξεταστική διαδικασία. Μένει να φανεί αν το πόρισμα αυτό έχει και την υπογραφή της υπουργού ή όχι."



Από άρθρο της Ελευθεροτυπίας για τα όσα έγιναν στο Κολέγιο Αθηνών σε σχέση με το ΙΒ (υπενθυμίζουμε ότι το Κολέγιο Αθηνών αποτελεί κλειστό κλαμπ γόνων):


"Συντονιστής του Ι.Β. (Ι.Β. Coordinator) στο Κολλέγιο Ψυχικού είναι η Πένι Ρόουτζ, η οποία κατηγορείται, σύμφωνα με άλλη καταγγελία, ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές μαθητών και κατέθεσε πλασματικές βαθμολογίες για το μάθημα της «Θεωρίας της Γνώσης». Για το θέμα αυτό διενεργείται ήδη έλεγχος από τον ΙΒΟ, που εδρεύει στη Γενεύη, μετά από καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, και ΕΔΕ από το υπουργείο Παιδείας.

Η Πένι Ρόουτζ τοποθετήθηκε συντονίστρια τη χρονιά 2008-2009. Αμέσως, κατήργησε τις εισαγωγικές εξετάσεις που έδιναν οι μαθητές στην α' λυκείου προκειμένου να επιλεγούν για το πρόγραμμα του Ι.Β. και τις αντικατέστησε με μια απλή συνέντευξη.

Γιατί άραγε αυτός ο τρόπος εισαγωγής στο Ι.Β., να επιλέγονται δηλαδή οι ικανότεροι μαθητές μέσω μιας συνέντευξης που κάνει ένας καθηγητής, εφαρμόστηκε μόνο μια φορά, τη συγκεκριμένη χρονιά, 2008-2009; Μήπως για να βοηθηθούν κάποιοι μαθητές να μπουν πιο εύκολα στο Ι.Β.;

Οι «τυχεροί» μαθητές

Γιατί έπειτα από αυτή τη χρονιά, το Κολλέγιο επανήλθε στις καθιερωμένες εξετάσεις εισαγωγής που γίνονταν πάντα; Οι τυχεροί μαθητές πάντως που επελέγησαν με συνέντευξη είναι αυτοί που φέτος τελείωσαν το Ι.Β. 1, στις εξετάσεις του οποίου σημειώθηκαν όλα τα παραπάνω. Πολλές οι συμπτώσεις δηλαδή.

«Πώς ένα ολιγόλεπτο inter view αναδεικνύεται στη μοναδική ευκαιρία για την είσοδο στο Ι.Β.;» αναρωτιούνται σε επιστολή τους που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα του σχολείου, οι γονείς πέντε μαθητών του Κολλεγίου.

Στην ίδια επιστολή παραθέτουν μια σειρά ερωτήματα προς τη διοίκηση του σχολείου, μιλώντας για αδιαφάνεια στον τρόπο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Χαρακτηρίζουν «κρυφό σχολειό» το γραφείο του Ι.Β. και μιλούν για «τηλεφωνήματα», «οχλήσεις» και «ραντεβού» που χρειάστηκε να γίνουν προκειμένου να πληροφορηθούν ένα αποτέλεσμα. Ρωτούν ακόμη εάν είναι αλήθεια ότι «απορριφθέντες μαθητές τελικώς έγιναν δεκτοί εκ των υστέρων», ενώ δεν δόθηκε σε όλα τα παιδιά τουλάχιστον μια δεύτερη ευκαιρία.

Να σημειωθεί πως για τον διορισμό της υπεύθυνης συντονίστριας στο ΙΒ του Κολλεγίου, Πένι Ρόουτζ, δεν υπάρχει νόμιμο διοριστήριο, κατατεθειμένο στο υπουργείο Παιδείας (4ο γραφείο εκπαίδευσης) όπως είναι υποχρεωτικό για όλους τους εκπαιδευτικούς. Υποχρεωτικό είναι επίσης όσοι καθηγητές έχουν πτυχία ξένων πανεπιστημίων να καταθέτουν στον ΔΟΑΤΑΠ τους πρωτότυπους τίτλους σπουδών. Παρ' όλα αυτά η Πένι Ρόουτζ ασκεί πλήρως εκπαιδευτικά καθήκοντα με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες.

Η «Κ.Ε.» αναζήτησε τον διευθυντή του λυκείου του Κολλεγίου Ψυχικού προκειμένου να θέσει υπ' όψιν του τα παραπάνω. Ενημερώσαμε μάλιστα την γραμματέα του για τις σχετικές καταγγελίες. Ο Ν. Μανταράκης δεν μας απάντησε.

Υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα που συνδέονται με τη λειτουργία του Ι.Β. όπως:

*Γιατί μετακινήθηκαν μαθητές από τάξη σε τάξη και καθηγητές στη μέση της χρονιάς;

*Γιατί κανένας καθηγητής έως τώρα δεν έχει δει την έκθεση που συνέταξε ο ΙΒΟ (επί των ημερών του Woodcock) για το Ι.Β. του Κολλεγίου, αν και εστάλη στο σχολείο από το 2008; Πρόκειται για μια διαδικασία αξιολόγησης που γίνεται κάθε 5 χρόνια και βασίζεται σε αναφορές των καθηγητών του Ι.Β. των σχολείων. "





H ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Από άρθρο της Ελευθεροτυπίας:

"Ελληνική μπακαλική στο Μπακαλορεά

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Κι ενώ το σκάνδαλο της διαρροής θεμάτων στις περσινές εξετάσεις του Inter- national Baccalaureate (Ι.Β.) βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία της διαλεύκανσής του από την ελληνική Δικαιοσύνη, νέα στοιχεία έρχονται στο φως απειλώντας να τραυματίσουν ακόμη περισσότερο τον πολυδιαφημισμένο θεσμό του Ι.Β. καταδεικνύοντας πως πρόκειται για μια ακριβοπληρωμένη μηχανή κατασκευής διαβατηρίων για τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να καταδείξουν ότι δεν είναι μόνο ο θεσμός των εξετάσεων που επλήγη πέρσι τον Μάιο με την εξαγορά θεμάτων από εκπαιδευτικό της σχολής «Ζηρίδη», αλλά ότι όλη η διαδικασία της εφαρμογής του προγράμματος του Ι.Β. νοθεύεται με πάρα πολλούς τρόπους. Συγκεκριμένα:

1 Σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας εκπαιδευτικός χωρίς διοριστήριο υπέγραψε άριστες βαθμολογίες σε προφορικά χωρίς οι μαθητές να έχουν καν εξεταστεί.

2 Η συντονίστρια του προγράμματος Ι.Β. σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φημισμένα ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας πλαστογραφούσε υπογραφές μαθητών, ώστε να παραδώσει βαθμολογίες (άριστες εννοείται) για παρουσιάσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν γίνει ποτέ. Τα σχετικά στοιχεία είναι στη διάθεση της «Κ.Ε.».

3 Σε άλλο σχολείο, διαπιστώνεται το εξής περίεργο: Αλλος καθηγητής διδάσκει και άλλος βαθμολογεί, καθώς οι νόμιμοι εκπαιδευτικοί στο Ι.Β. είναι είδος εν ανεπαρκεία. Οι περισσότεροι δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα από το νόμο τυπικά προσόντα, ούτε βέβαια και τα απαραίτητα διοριστήρια.

4 Πριν από λίγες μέρες στην ιστοσελίδα facebook εκτυλίχθηκε ένα περίεργο γεγονός. Στον τόπο του δημοφιλούς site κοινωνικής δικτύωσης με όνομα Ι.Β. exams 2010 εμφανίστηκε χρήστης ο οποίος ισχυρίστηκε πως έχει τα θέματα των φετινών εξετάσεων. Το link διεγράφη σχεδόν αμέσως από τους διαχειριστές της σελίδας. Την υπόθεση ερευνά η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αλληλογραφία με ΟΙΕΛΕ

Το πρόγραμμα του Ι.Β. εφαρμόζεται παγκοσμίως σε 139 χώρες, σε περίπου 2.300 σχολεία και αφορά πάνω από 800.000 μαθητές. Εχει πολύ συγκεκριμένο αναλυτικό πρόγραμμα ανάλογα με την ηλικία του μαθητή και συγκεκριμένη αξιολόγηση. Στις προηγμένες χώρες, επιλέγεται αυστηρά το προσωπικό με τα υψηλότερα στάνταρ που απαιτούν οι εθνικές νομοθεσίες για τους διορισμένους εκπαιδευτικούς.

Επειδή τα δεδομένα αυτά δεν ισχύουν όπως αποδείχθηκε στη χώρα μας, οι αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη έχουν στείλει αντιπροσωπεία για να ελέγξει τη φετινή διαδικασία των εξετάσεων και να επιτηρήσει ουσιαστικά τους υπευθύνους των ιδιωτικών σχολείων. Οι ίδιοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα που λυμαίνεται χρήματα από εύπορες οικογένειες (μιας και μόνο σε αυτές απευθύνεται ο θεσμός του Ι.Β.) και ανταλλάσσουν σειρά εγγράφων με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος προσπαθώντας να ανιχνεύσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ελληνικό Ι.Β.

Ηδη ο οργανισμός έχει επιβάλει αποκλεισμό 5 ετών από το πρόγραμμα Ι.Β. στη σχολή «Ζηρίδη» από όπου ξεκίνησε η περσινή διαρροή, στην οποία εμπλέκονται άτομα από ακόμη δύο μεγάλα ιδιωτικά σχολεία («Κολέγιο Αθηνών» και «Σχολή Μωραΐτη»).

Το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν έχει δείξει καμία διάθεση να εποπτεύσει, όπως οφείλει, τη διαδικασία του Ι.Β., αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να μεταβιβάσει τον έλεγχό του στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, αποκόπτοντάς το πλήρως από την επίσημη σχολική διαδικασία και μετατρέποντάς το ουσιαστικά σε κοινό προϊόν.

Λεπτομέρεια όχι χωρίς σημασία: Ο γιος της υπουργού Παιδείας φοιτά σε πρόγραμμα Ι.Β. σε γνωστό ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας. "



Τι συνέβη τελικά με αυτά τα πορίσματα;

Ποιός ήταν ο ρόλος της Διαμαντοπούλου στο ότι η κοινή γνώμη δεν ενημερώθηκε για την πορεία των ερευνών;

Για ποιό λόγο η Διαμαντοπούλου ως υπουργός προτίμησε να αποφύγει οποιαδήποτε επαφή με το θέμα;

Πόσοι άλλοι γόνοι εξασφάλισαν με τον ίδιο τρόπο σπουδές σε ξένα πανεπιστήμια;

Αυτές είναι λίγες μόνο από τις ερωτήσεις που μπορούν να γίνουν, καθώς η πλέον βασική ερώτηση είναι η εξής:

"Πώς γίνεται τα παιδιά όλων των πολιτικών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, να παρακολουθούν το πολυδάπανο πρόγραμμα του ΙΒ, δείγμα απαξίωσης για τις πανελλήνιες εξετάσεις που ισχύουν για τα παιδιά των ιθαγενών, και ταυτόχρονα να εξασφαλίζουν την "επιτυχία" τους μέσω της διαφθοράς χωρίς να υπάρχει αντίδραση από κανένα κόμμα ή εκπαιδευτικό όργανο (πλην της ΟΙΕΛΕ που αγωνίστηκε για την αποκάλυψη του σκανδάλου);

Saturday, April 23, 2011

Η υποψήφια διδάκτωρ Άννα Στρατινάκη

Η ΝΔ έκανε μόδα τους κουμπάρους, το ΠΑΣΟΚ απαντά στην πρόκληση κάνοντας μόδα τα βαφτιστήρια. Έτσι, ενώ οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς, η Υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη φρόντισε για την επαγγελματική αποκατάσταση της βαφτιστήρας της Άννας Στρατινάκη μετά από την παραίτηση του (πανεπιστημιακού) Δασκαλάκη.

Η Άννα Στρατινάκη τοποθετήθηκε ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο μπορεί να μην κάνει και πολλά για τους ανέργους, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο διορισμών (ας θυμηθούμε την ιστορία του ΕΚΕΠΙΣ και της Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε.).

Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός πως η Άννα Στρατινάκη, αν και μητέρα ενός μικρού παιδιού και μάχιμη δικηγόρος (όπως δηλώνει η ίδια), βρίσκει το χρόνο ώστε να ετοιμάζει διδακτορικό επάνω στο Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο. Το πως θα συνδυάσει τις υποχρεώσεις της εκπόνησης μίας διδακτορικής διατριβής με τις υποχρεώσεις της μητρότητας, της μάχιμης δικηγορίας και πλέον και της διοίκησης ενός υπουργείου, αποτελεί γρίφο που μόνο οι Έλληνες πολιτικοί και οι προστατευόμενοι και προστατευόμενές τους ξέρουν να λύνουν.


Και όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, πολλοί κομματικοί παράγοντες και παραγοντίσκοι βρίσκουν ξαφνικά την όρεξη και το χρόνο για να δουλέψουν επάνω σε διδακτορικές διατριβές όταν το κόμμα τους είναι στην εξουσία και εκείνοι έχουν αναλάβει διάφορα υποτίθεται απαιτητικά πόστα.

Friday, April 22, 2011

Η υποκριτική Αριστερά υπέρ της μετριοκρατίας

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές τη λατρεία της Αριστεράς για τους ασθενέστερους μαθητές και φοιτητές, στους οποίους η Αριστερά εμβάλλει την ιδέα ότι δεν ευθύνονται οι περιορισμένες μαθησιακές δυνατότητές τους, αλλά η ταξικότητα της κοινωνίας, και φυσικά ότι όλοι δικαιούνται ένα πτυχίο, και γιατί όχι και ένα μεταπτυχιακό και ένα διδακτορικό.

Το μίσος της Αριστεράς προς την έμφυτο ευφυία δεν είναι παράδοξο, καθώς ρεύματα που στηρίζονται στην οχλοκρατία, το μηδενισμό και την τυφλή υπακοή χρειάζονται και τους ανάλογους οπαδούς. Αυτός είναι και ο λόγος που τέτοιο μίσος δεν εντοπίζεται μόνο στην Αριστερά, αλλά και σε κάθε παρόμοια θρησκοληπτικού χαρακτήρα συσπείρωση.

Διαβάζουμε λοιπόν στην εφημερίδα Αυγή στις 31/10/2010:

"Πυκνώνουν τελευταία τα δημοσιεύματα που προβάλλουν την ανάγκη να επανέλθει ο θεσμός των πρότυπων σχολείων με την επίκληση αρχών όπως η αριστεία, η αξιοκρατία και η μεγιστοποίηση του μορφωτικού αποτελέσματος. Και, φυσικά, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, καθώς φαίνεται ότι ετοιμάζεται σχετική παρέμβαση από το Υπ. Παιδείας.

Σύμφωνα με το βασικό επιχείρημα των υπερμάχων τους, τα πρότυπα σχολεία καταγράφηκαν ως ένας επιτυχημένος θεσμός, καθώς έδιναν τη δυνατότητα, μέσω των εισαγωγικών εξετάσεων, να εγγράφονται σε ιδιαίτερα απαιτητικά σχολεία τα προικισμένα και ταλαντούχα παιδιά και να αξιοποιούνται με αυτό τον τρόπο οι ιδιαίτερες ικανότητές τους, που διαφορετικά θα έμεναν αναξιοποίητες στα σχολεία των «κοινών θνητών».

Τι φαίνεται να αγνοούν, μεταξύ άλλων, οι αυτόκλητοι σωτήρες των προικισμένων παιδιών; Πρώτο, το νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε παιδιού για εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στη μόρφωση. Δεύτερο, τις παιδαγωγικές αρχές της «διαφοροποιημένης διδασκαλίας/ και μάθησης», που παρέχει τη δυνατότητα σε τάξεις με παιδιά ποικίλων ικανοτήτων να αξιοποιούνται οι ιδιαίτερες κλίσεις και ικανότητες κάθε παιδιού.

Τρίτο, τα πορίσματα ερευνών που δείχνουν ότι δεν προκύπτει κάποιο σημαντικό μορφωτικό κέρδος για τα «προικισμένα» παιδιά που απομονώνονται από τα υπόλοιπα σε ξεχωριστά προγράμματα, αντίθετα, από την άποψη της κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Ας μην αναζητά, λοιπόν, η κυβέρνηση την ποιότητα προς την κατεύθυνση του αναβαθμισμένου επιλεκτικού σχολείου των λίγων. Το πραγματικό νόημα της ποιότητας στη μόρφωση βρίσκεται στη συνάφειά της με την ισότητα."


Ξεκινούμε από την παρατήρηση ότι η ροζ φυλλάδα εκφράζεται ειρωνικά για την αριστεία και την αξιοκρατία σε σχέση με τους "κοινούς θνητούς". Θεωρεί δηλαδή αρνητική τη διάκριση κάποιων μαθητών ως ικανών να ανταπεξέλθουν σε ένα εντατικότερο πρόγραμμα σπουδών με αντίστοιχα μεγαλύτερη απολαβή γνώσεων.

Η Αυγή ισχυρίζεται, επικαλούμενη τα πορίσματα κάποιων αόριστων "ερευνών" που φαίνεται πως έλαβαν χώρα στα στέκια που οι αναγνώστες της καταλαμβάνουν σε πανεπιστημιακούς χώρους για να παίζουν με στουπιά και βενζίνη, ότι "δεν προκύπτει κάποιο σημαντικό μορφωτικό κέρδος για τα «προικισμένα» παιδιά". Όμως, ακόμα και ο πιθηκόνους οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να καταλάβει ότι τα παιδιά αυτά θα έχουν σαφέστατα κέρδος εάν υπάρχει η μέριμνα να βρίσκονται σε κατάλληλο περιβάλλον, αντί να είναι υποχρεωμένα να ακούν το δάσκαλο ή τον καθηγητή να λέει συνέχεια τα ίδια και τα ίδια προκειμένου να δικαιολογήσει τη βάση στους κουμπούρες.

Η αναφορά σε "παιδιά ποικίλων ικανοτήτων" αποτελεί παιδαγωγικό ρεβιζιονισμό της σημερινής Αριστεράς, καθώς οι ικανότητες κάθε παιδιού ποικίλουν ως προς το μέσο όρο και δε μπορούν να εξισωθούν, γιατί αυτή η εξίσωση ουσιαστικά αποτελεί ισοπέδωση. Η ισοπέδωση βέβαια αποτελεί και το ζητούμενο της Αριστεράς...

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στα περί "του νομοθετικά κατοχυρωμένου δικαιώματος κάθε παιδιού για εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στη μόρφωση". Ίσες ευκαιρίες σημαίνει ότι όλοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν τις ίδιες εξετάσεις, και όσοι επιτύχουν να προχωρήσουν. Αν αποδοθεί στις ίσες ευκαιρίες το νόημα που επιθυμεί η Αριστερά, τότε πρέπει να καταργηθούν και οι εισαγωγικές εξετάσεις και να εγγράφεται στο πανεπιστήμιο όποιος θέλει, και φυσικά να "επιτυγχάνει" σε κάθε πανεπιστημιακό έτος ώστε να μπορεί να αποκτήσει τη μόρφωση του επόμενου και στη συνέχεια του μεταπτυχιακού.

Ακόμα και η επίκληση της νομοθεσίας από την Αριστερά αποτελεί έναν απίστευτο ακροβατισμό, καθώς η νομοθεσία μέχρι τώρα δεν προβλέπει τις καταλήψεις σχολικών και πανεπιστημιακών χώρων, τις οποίες όμως η Αριστερά υποκινεί συστηματικά και υπερασπίζεται δημόσια. Επιπλέον, το Σύνταγμα κατοχυρώνει και τη σύνδεση θρησκείας και εκπαίδευσης, κάτι που η Αριστερά μάχεται λυσσωδώς χωρίς να δείχνει ιδιαίτερο σεβασμό για το τι είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο.

Καταλήγουμε στην τελευταία φράση του συγκεκριμένου άρθρου της Αυγής, η οποία κάνει λόγο για το "αναβαθμισμένο επιλεκτικό σχολείο των λίγων" και απαιτεί πλήρη ισότητα, που μόνο αυτή δίνει ποιότητα στη μόρφωση.

Ας δούμε όμως τι γράφει η Αυγή στις 11/12/2010:

"Χωρίς ίχνος ντροπής η υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανακοίνωσε την κατάργηση των Τμημάτων Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ-ΕΤΑΔ), βάζοντας ταφόπλακα στην αθλητική εκπαίδευση της χώρας" αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΝ και επισημαίνει:

"Το υπουργείο Παιδείας προωθεί συστηματικά τον οριστικό εξοστρακισμό της φυσικής αγωγής από το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία ολόκληρης γενιάς νέων ανθρώπων. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. που καταλήστευσαν τον δημόσιο πλούτο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σήμερα μιλούν για υψηλό κόστος λειτουργίας των ΤΑΔ. Αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν τα ΤΑΔ για πελατειακούς και ψηφοθηρικούς σκοπούς σήμερα μιλάνε για αντιπαραγωγική λειτουργία. Αυτοί που χθες υπόσχονταν δημιουργία αυτοτελών αθλητικών σχολείων σήμερα καταργούν τα υπάρχοντα τμήματα. Αυτοί που έτρεχαν στα αεροδρόμια για τις χαιρετούρες με τους διακριθέντες μαθητές - αθλητές των ΤΑΔ σήμερα κάνουν πως δεν θυμούνται.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της τρόικας και ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας αυτή τη στιγμή εργάζεται πυρετωδώς για την υλοποίηση των όρων του Μνημονίου, για περικοπές, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, για την κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων και την κατάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού ως κοινωνικό αγαθό.

Απευθύνουμε ενωτικό κάλεσμα συστράτευσης και αγώνα σε όλους τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής, στους γονείς και στους μαθητές - αθλητές των ΤΑΔ, ώστε να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για κατάργηση των ΤΑΔ. Αντίθετα αυτό που πρέπει να ανατραπεί είναι το Μνημόνιο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".


Καυλοπύρεσος λοιπόν ο ΣΥΝ για τα κεκτημένα δικαιώματα των ΤΑΔ και τους διακριθέντες αθλητές, απαιτεί να διατηρηθεί το προνομιακό καθεστώς των σχολείων αυτών ξεχνώντας πολύ εύκολα τα διαπρύσια διαγγέλματα για ισότητα στην εκπαίδευση.

Αρκετοί αναγνώστες μπορεί να αναρωτηθούν τι ακριβώς είναι τα ΤΑΔ. Τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης είναι ειδικά σχολεία για αθλητές, όπου το πρόγραμμα περιστρέφεται γύρω από αθλήματα και αθλητικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα στα ΤΑΔ να έχουμε τμήματα Ποδοσφαίρου, Κωπηλασίας, Πάλης, Στίβου, Άρσης Βαρών και λοιπών αθλημάτων.

Φυσικά πολλοί κουμπούρες μαθητές αναζητούν καταφύγιο στα ΤΑΔ, με την προσδοκία ότι θα κάνουν καριέρα γύρω από το τόπι, ενώ αμέτρητοι είναι και οι γυμναστές που πήραν προνομιακή προϋπηρεσία στα ΤΑΔ, καθώς οι προσλήψεις προσέφεραν μεγάλες ευκαιρίες σε όσους είχαν τις κατάλληλες γνωριμίες.

Με άλλα λόγια, τα ΤΑΔ προσφέρουν σε μαθητές την ευκαιρία να εκμεταλευτούν τις φυσικές τους δυνατότητες προκειμένου να διακριθούν σε συγκεκριμένα αθλήματα, στα οποία και συμπεριλαμβάνονται και κάποια που δεν αποτελούν μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων, και φυσικά παρακολουθώντας αντίστοιχα προσαρμοσμένο σχολικό πρόγραμμα.

Δηλαδή ο ΣΥΝ θεωρεί απαραίτητη την παροχή κατάλληλου περιβάλλοντος σε φυσικά προικισμένους μαθητές, και μάλιστα απειλεί θεούς και δαίμονες προκειμένου να προστατέψει αυτό το προνομιακό καθεστώς, αλλά την ίδια στιγμή προπαγανδίζει αναίσχυντα κατά της δημιουργίας σχολείων για πνευματικά προικισμένους μαθητές, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην ισότητα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν για την Αριστερά όταν πρόκειται για την ισότητα των μαθητών. Από τη μία μεριά οι μελλοντικοί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι και χαίρουν της προστασίας του κοκκινορόζ όχλου, και από την άλλη οι μελλοντικοί επιστήμονες, οι οποίοι και θεωρούνται επικίνδυνοι για την ισότητα από τα ορφανά των Σοβιέτ.

Θα είχε ενδιαφέρον αν τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ έλεγαν δημοσίως σε τι είδους σχολεία έστειλαν τα παιδιά τους. Για παράδειγμα, σε ποιό σχολείο πήγε το παιδί του Αλαβάνου και που πήγε για σπουδές στη συνέχεια. Ώστε να διαπιστώσουμε τι ακριβώς εννοούν τα στελέχη της Αριστεράς όταν μιλούν για ισότητα...

Thursday, April 21, 2011

Κάλερ-Διαμαντουέτα: Αντιρίξ και Συμφωνίξ

Για μία ακόμα φορά οι πολιτικάντισες Κάλερ και Διαμαντουέτα απέδειξαν πως εμπαίζουν την κοινή γνώμη με κενές βαρύδγουπες ανακοινώσεις για θέματα που αφορούν μία πραγματικότητα για την οποία δεν έχουν ιδέα. Και πως να έχουν άλλωστε, καθώς η πραγματικότητα που μεταφέρει ο κανακάρης της Διαμαντοπούλου από το ΙΒ δεν έχει μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα του μέσου δημόσιου σχολείου.

Πρώτα είχαμε την ανακοίνωση της Διαμαντοπούλου όπου κατακεραύνωνε το καθεστώς ανομίας που διέπει τα δικαιολογητικά των απουσιών των μαθητών του σχολείου. Έλεγε (τότε) η νομιμόφρων υπουργός πως δεν είναι δυνατό οι νέοι να μαθαίνουν από τα πρώτα βήματα της ζωής τους πως μπορούν να λαμβάνουν ψευδή πιστοποιητικά για να δικαιολογούνται παρανόμως οι απουσίες τους, και η ίδια δε θα επέτρεπε τη συνέχιση του άνομου καθεστώτος.

Μετά από αρκετούς μήνες, βλέπουμε μία πολύ διαφορετική εικόνα. Ο μαθητοπατέρας βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Ζιώγας ρωτά στη βουλή για το θέμα της καταδίκης δεκάδων καθηγητών του 2ου Λυκείου Γιαννιτσών για παράνομη δικαιολόγηση απουσιών μαθητών. Η απάντηση της υφυπουργού Κάλερ-Χριστοφιλοπούλου, την οποία και μπορείτε να ακούσετε στο σχετικό βίντεο από τη συνεδρίαση της βουλής, είναι πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε ο πρώην διευθυντής του σχολείου που κατήγγειλε το γεγονός να παύσει να είναι σχολικός σύμβουλος, ενώ τον χαρακτηρίζει επιθετικά ως επιθεωρητιστή και δικομανή.

Αυτή είναι λοιπόν η αποφασιστικότητα των δύο γηραιών παλλακίδων της Μπίλντερμπεργκ για την πάταξη του καθεστώτος ανομίας γύρω από τη δικαιολόγηση των απουσιών;

Η ιστορία αυτή αποδεικνύει δύο πράγματα για τις δύο "κυρίες": Ότι εξαγγέλουν ότι ακούγεται πιασάρικο χωρίς να γνωρίζουν έστω και επιφανειακά για τι πράγμα μιλάνε, και ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν τίποτα προς το καλύτερο.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Η Κάλερ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι για όλα αυτά φταίει η αναξιοκρατική και κομματικοκρατούμενη διαδικασία επιλογής σχολικών συμβούλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οπότε και θα τους αλλάξει όλους ώστε να βολέψει τους εκλεκτούς της δικής της κυβέρνησης.

Wednesday, April 20, 2011

Το Ιράν διδάσκει την πολυπολιτισμικότητα

Την ίδια ώρα που οι Έλληνες πολιτικοί όλων των αποχρώσεων διαγωνίζονται στο ποιός θα σκύψει περισσότερο στις απαιτήσεις του ραγδαία αυξανόμενου πληθυσμού λαθρομεταναστών, το Ιράν δίνει μαθήματα πολυπολιτισμικότητας, εντάσσοντας μάλιστα το ζήτημα στην ακαδημαϊκή ζωή της χώρας:

"Η Τεχεράνη επιβάλλει περιορισμούς στην πανεπιστημιακή διδασκαλία 12 κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, οι οποίες κρίθηκε ότι βασίζονται στον δυτικό τρόπο σκέψης και είναι επομένως ασύμβατες με τα ισλαμικά πιστεύω. Η λίστα περιλαμβάνει το δίκαιο, τη φιλοσοφία, τη διοίκηση επιχειρήσεων, την ψυχολογία, τις πολιτικές επιστήμες και τα δύο αντικείμενα που προβληματίζουν περισσότερο τη συντηρητική ιρανική ηγεσία -τις γυναικείες σπουδές και τα ανθρώπινα δικαιώματα...

«Το περιεχόμενο των σημερινών μαθημάτων σε αυτά τα 12 αντικείμενα δεν βρίσκεται σε συμφωνία με τις θεμελιώδεις θρησκευτικές αξίες. Τα αντικείμενα αυτά βασίζονται σε δυτικές σχολές σκέψεις» δήλωσε στο ραδιόφωνο ο Αμπολφάζλ Χασάνι, ανώτατος αξιωματούχος για θέματα Παιδείας. Όπως εξήγησε ο Χασάνι, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει έως και το 70% της ύλης σε αυτά τα μαθήματα, ενώ τα πανεπιστήμια απαγορεύεται να ιδρύσουν νέα τμήματα στα 12 επίμαχα γνωστικά αντικείμενα. Η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται μετά τα περυσινά σχόλια του Ιρανού θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο οποίος δήλωσε ότι οι εν λόγω πανεπιστημιακές σπουδές μπορούν να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση της θρησκείας και πρέπει να επανεξεταστούν. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, αναφέρει το Associated Press, περίπου δύο εκατομμύρια από τα τριάμισι εκατομμύρια φοιτητών στο Ιράν σπουδάζουν κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες."


Ας υπενθυμίσουμε ότι οι ίδιοι όταν μεταναστεύουν στις δυτικές κοινωνίες εγείρουν ζήτημα "σεβασμού στην πολυπολιτισμικότητα", με τη συνενοχή όχι μόνο πολιτικών αλλά και πολλών "ακαδημαϊκών" και ΜΚΟ.

Tuesday, April 19, 2011

Οι "άνεργοι" καθηγητές των ΙΕΚ

Από τότε που οι δημοσιογράφοι κατάλαβαν πως η πολυθεσία περιορίζει σημαντικά την απασχόληση στον κλάδο τους, η Ελληνική κοινωνία δείχνει να προασπίζεται τα δίκαια των ανέργων ενάντια στους πολυθεσίτες. Φαίνεται όμως πως η κατάσταση οδηγείται πλέον σε γραφικότητες.

Για παράδειγμα, ας δούμε τις σχετικές ερωτήσεις στη βουλή δύο βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Στην πρώτη περίπτωση, ο πρώην Υπουργός Παιδείας ’ρης Σπηλιωτόπουλος ρωτά γιατί καθυστερούν οι πληρωμές των ωρομίσθιων των ΙΕΚ:

"Είναι αδιανόητο, κάτω από τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα και τις οποίες εσείς και η κυβέρνηση σας με την υπογραφή του μνημονίου έχετε επιφυλάξει για το μέλλον των εργαζομένων και της χώρας να εμπαίζετε τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς των δημοσίων ΙΕΚ και να τους αφήνετε απλήρωτους αυτή την περίοδο. Φανταστείτε την οικονομική δίνη στην οποία έχουν περιέλθει οι ως άνω εργαζόμενοι-εκπαιδευτές, συνυπολογιζόμενης της οικονομικής ύφεσης και ανεργίας η οποία συμβάλει σε τέτοιο βαθμό ώστε η πλειονότητα της συγκεκριμένης ομάδας των συμπολιτών μας να έχει πλέον ως μοναδική και αποκλειστική απασχόληση την ολιγόωρη μηνιαία ενασχόληση τους στα ΙΕΚ και ως πόρους διαβίωσης τα ελάχιστα οφέλη από την συνεχώς και ποικιλοτρόπως μειούμενη ωριαία αντιμισθία τους.

Η ιδιότυπη αυτή ομηρία των 10.000 περίπου εκπαιδευτών οι οποίοι ουδέποτε έχουν προβεί σε ακραίες κινητοποιήσεις, απεργίες, διαμαρτυρίες σκοπιμότητας, προσφέρουν εδώ και χρόνια τις υπηρεσίες τους � σε ένα λανθάνων ούτως ή άλλος σύστημα κατάρτισης-με επαγγελματική ευσυνειδησία και εκπαιδευτική υπευθυνότητα η οποία όμως δυστυχώς δεν εκτιμάται από την κυβέρνησής σας που θέλει να απαξιώσει την δημόσια εκπαίδευση."


Το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς τους 10.000 "ωρομίσθιους" είναι όντως ωρομίσθιοι και δεν είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι; (Για να αναφέρουμε μόνο μερικές από τις κατηγορίες "ωρομίσθιων")

Σε τί είδους κινητοποιήσεις και απεργίες θα μπορούσαν να προβούν, όταν ήξεραν ότι για να διαιωνίζεται η πρόσληψή τους έπρεπε να είναι αρεστοί στους διάφορους διευθυντές των κατά τόπους ΙΕΚ;

Και ποιά ήταν άραγε η βούληση των διαφόρων Υπουργών Παιδείας ώστε τα δημόσια ΙΕΚ να μην αποτελούν πλουσιοπάροχη πηγή κρυφών εισοδημάτων για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τους γόνους τους;

Το ζήτημα της πληρωμής των εκπαιδευτών ΙΕΚ φαίνεται πως απασχολεί ιδιαίτερα την Αχαία, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι και ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Μπεκίρης κατέθεσε σχετική ερώτηση:

"Ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), ως αρμόδιος για την οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων ΙΕΚ, εδώ και τρία χρόνια κάθε μήνα δίνει υποσχέσεις στους καθηγητές των δημόσιων ΙΕΚ, ότι θα πληρωθούν και δεν θα χάσουν τα λεφτά τους. Το οφειλόμενο ποσό του ΟΕΕΚ προς τους εργαζομένους αγγίζει διψήφιο αριθμό εκατ. Ευρώ. Το θέμα αφορά περισσότερους από 7.000 καθηγητές των δημόσιων ΙΕΚ και μάλιστα η πλειοψηφία των καθηγητών, κυρίως από την επαρχία, έχει τα ΙΕΚ ως μοναδική δουλειά ενώ οι καθηγητές που εργάζονται παράλληλα και στα σχολεία αποτελούν μόνο το 30% του συνόλου."


Υπενθυμίζουμε ότι ο Μιχάλης Μπεκίρης κληρονόμησε τη βουλευτική έδρα από τον πατέρα του, ο οποίος είχε διατελέσει Υπουργός Παιδείας.

Ο Μπεκίρης λοιπόν βρίσκει ότι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που μισθοδοτούνται παράλληλα και από τα ΙΕΚ είναι "μόνο" το 30% του συνόλου, και φυσικά δε δείχνει να γνωρίζει ούτε πόσοι είναι πχ οι δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε τι ποσοστό από την πίτα τόσο των μαθημάτων όσο και των εξετάσεων της πιστοποίησης παίρνει αυτό το "μόνο" 30%.

Βέβαια, αν ο Μπεκίρης είχε δουλέψει ποτέ στη ζωή του αντί να κληρονομήσει μία βουλευτική έδρα, θα έκανε έναν πολύ απλό συλλογισμό:


Αν οι "άνεργοι" καθηγητές των ΙΕΚ έχουν να πληρωθούν τρία χρόνια, τότε πώς εξηγείται η επιμονή τους στο να απασχολούνται για τρία χρόνια κάτω από ένα τέτοιο καθεστώς;

Γιατί ο κάθε επαρχιώτης Μπεκίρης νομίζει πως απευθύνεται σε ιθαγενείς όταν προσπαθεί να μας πείσει ότι αυτοί που διεκδικούν δεδουλευμένα τριών ετών από τα ΙΕΚ δε φρόντιζαν κάθε εξάμηνο να εξασφαλίσουν ωρομισθίες με τους γνωστούς τρόπους.

Ποιός πραγματικά άνεργος εργάζεται τρία χρόνια χωρίς να πληρώνεται; Τα πράγματα βέβαια αλλάζουν όταν πρόκειται για μονίμους εκπαιδευτικούς, που έχοντας εξασφαλισμένο το μισθό εξασφαλίζουν και ένα κομπόδεμα που συνήθως πηγαίνει σε ταξίδια ή σε υψηλή ραπτική.

Τέλος, αν οι πολιτικοί αγωνιούν τόσο για τους ανέργους που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, γιατί δε φρόντισαν να τους εξασφαλίσουν εργασία στα δημόσια ΙΕΚ, παρά άφηναν τους διευθυντές να προσλαμβάνουν τους εκπαιδευτικούς των γειτονικών σχολείων, ή ακόμα και συνταξιούχους;

Monday, April 18, 2011

Διδακτορικά υπουργών στη Γερμανία και στην Ελλάδα

Ενώ στην Ελλάδα όλοι μιλούν με θαυμασμό για τις επιστημονικά ανύπαρκτες περγαμηνές των πολιτικάντηδων, στη Γερμανία φαίνεται πως δεν ισχύει το ίδιο.

Ο παντοδύναμος Υπουργός ’μυνας της Γερμανίας βρέθηκε να κατηγορείται για λογοκλοπή:

"Με αντιγραφή φαίνεται πως ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή ο υπουργός ’μυνας της Γερμανίας. Ο Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ κατηγορείται για «ασύστολη λογοκλοπή» και «απάτη» από τον καθηγητή Νομικής Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο...
Σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, που επικαλείται τις δηλώσεις του καθηγητή, μακροσκελή τμήματα της διατριβής του υπουργού, ήταν σχεδόν όμοια με ήδη δημοσιευμένα κείμενα, άλλων συγγραφέων, χωρίς μάλιστα να αναφέρονται οι πηγές. "Η αντιγραφή άλλων κειμένων εμφανίζεται σε όλη τη διατριβή και αφορά όλο το περιεχόμενό της", δήλωσε ο Φίσερ-Λεσκάνο.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το θέμα έχει ήδη ανατεθεί σε επίτροπο ελέγχου στο πανεπιστήμιο της Βηρυττού, από το οποίο έλαβε το διδακτορικό του ο τσου Γκούτενμπεργκ το 2007 και μάλιστα με πολύ καλό βαθμό.

"Αναμένουμε το αποτέλεσμα της έρευνας με ψυχραιμία. Η διατριβή προετοιμάστηκε με την καλύτερη γνώση και συνείδηση", τόνισε ο εκπρόσωπος. του γερμανικού υπουργείου.

Ο Γερμανός πολιτικός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία και ξεπερνά στις δημοσκοπήσεις την ’νγκελα Μέρκελ. Είναι στέλεχος της Βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) και διορίστηκε υπουργός Αμυνας μετά τις εκλογές του 2009.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Τύπου, εξαιτίας μίας σειράς περιστατικών στους κόλπους του στρατού, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου ενός εκπαιδευόμενου ναύτη σε εκπαιδευτικό πλοίο τον περασμένο χρόνο."


Βλέπουμε πως στη Γερμανία το διδακτορικό που ο φιλόδοξος πολιτικάντης έφτασε μέχρι τη Βηρυττό(!) για να εξασφαλίσει πέρασε από κόσκινο και η κοινή γνώμη ενημερώθηκε όπως έπρεπε, παρά τις συνηθισμένες ρητορίες των πολιτικών γραφείων. Στην Ελλάδα σχεδόν κανένας δε φαίνεται διατεθειμένος να θίξει το περιεχόμενο των υποτιθέμενων διδακτορικών των πολιτικών. ’λλωστε, ο τύπος αποσιώπησε ακόμα και το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Δρούτσας δήλωνε διδάκτορας χωρίς να είναι.

Εκείνο όμως που κάνει ακόμα πιο εξοργιστική την κάλυψη που προσφέρεται στους απατεώνες ψευτοδιδάκτορες στην Ελλάδα είναι η συνέχεια της υπόθεσης: Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου της Βυρηττού βγήκε ο ίδιος να δώσει εξηγήσεις: "ο κ. Γκούτενμπεργκ είχε χρησιμοποιήσει στη διδακτορική του διατριβή, η οποία ολοκληρώθηκε το 2006, μακροσκελή τμήματα από άλλα δημοσιευμένα κείμενα χωρίς να κάνει παραπομπές στις πηγές του... ο κ. τσου Γκούτενμπεργκ παραβίασε σε σημαντικό βαθμό τις επιστημονικές αρχές..."

Με άλλα λόγια, ο ίδιος ο πρόεδρος του πανεπιστημίου μίας χώρας που για δεκαετίες θεωρείται εμπόλεμη ζώνη έκανε αυτό που κανένας πρόεδρος Ελληνικού πανεπιστημίου δεν έχει το θάρρος να κάνει. Όσο για τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό, αποποιήθηκε εκουσίως τον τίτλο του διδάκτορα και δήλωσε μεταμέλεια, προτού παραιτηθεί από τη θέση του:


"Ήμουν τόσο αλαζόνας που πίστεψα ότι θα μπορούσα να τετραγωνίσω τον κύκλο, προσπαθώντας να συνδυάσω το πάθος μου για την πολιτική και τη δουλειά, με τις ακαδημαϊκές και πνευματικές προκλήσεις καθώς και την πατρότητα."


Έπρεπε πριν ξεκινήσει το διδακτορικό του εν μέσω τόσων υποχρεώσεων να ρωτήσει πως τα κατάφερε για παράδειγμα ο Βουλγαράκης, ή πως τα καταφέρνει τώρα η Ντόρκα Τζάκρη, για να αναφέρουμε δύο μόνο περιπτώσεις εγχώριων πολιτικών εγκεφάλων.

Την ίδια στιγμή λοιπόν, στην Ελλάδα πλήθος πολιτικών και άλλων παραγόντων παρουσιάζονται ως διδάκτορες χωρίς κανείς να ασχολείται με το αν και πως έλαβαν τον τίτλο, ιδιαίτερα όταν πολλοί από αυτούς εμφανίζονται να αποκτούν διδακτορικά τον καιρό που υποτίθεται πως διοικούσαν υπουργεία και οργανισμούς. Στην περίπτωση του Δρούτσα, αποκαλύφθηκε πως δεν είχε ούτε τυπικά τον τίτλο του διδάκτορα, αλλά ήταν τόσο ξετσίπωτος που στις συνεντεύξεις του μιλούσε για "το πρώτο του διδακτορικό", αφήνοντας να εννοηθεί πως έχει και δεύτερο! Φυσικά χωρίς αυτό να θεωρηθεί σκάνδαλο από κανένα κόμμα και από κανέναν πανεπιστημιακό...

Sunday, April 17, 2011

Ο νέος Γενικός Διευθυντής της Σιβιτανιδείου και το opengov

Είχαμε υποσχεθεί πως θα παρακολουθήσουμε το θέμα της τοποθέτησης Γενικού Διευθυντή στη Σιβιτανίδειο. Το καλοκαίρι υπήρξε προκήρυξη για τη θέση, η οποία ζητούσε συγκεκριμένα προσόντα, και είχαμε αναρωτηθεί για το αν θα τα έχει το άτομο που θα επιλεγεί.

Στη συνέχεια, είδαμε για αρκετούς μήνες στη θέση του Γενικού Διευθυντή το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σιβιτανιδείου, Αλέξιο Καπόπουλο, Γυμνασιάρχη.

Στα μέσα Φεβρουαρίου τοποθετήθηκε Γενικός Διευθυντής με απόφαση της Διαμαντοπούλου:

"Ο Νομικός - Οικονομολόγος Παπαδόπουλος Νικόλαος , διορίζεται Γενικός Διευθυντής της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου."


Το ερώτημα είναι αν τα πρόσωπα αυτά κάλυπταν επαρκώς τις προϋποθέσεις που όριζε η προκήρυξη (για παράδειγμα: εμπειρία στις διεθνείς συνθήκες της τεχνικής εκπαίδευσης) και με ποιά διαδικασία και ποιοί τους επέλεξαν. Για το τελευταίο θα υποκριθούμε πως δεν ξέρουμε ότι τους επέλεξε η Διαμαντοπούλου.

Δε γνωρίζουμε προς το παρόν αν ο Νικόλαος Παπαδόπουλος είχε υποβάλλει αίτηση και βιογραφικό το καλοκαίρι σύμφωνα με τη διορία που όριζε η προκήρυξη, πάντως τα πράγματα δείχνουν πως οι εξαγγελίες του Jeffrey και της Bilderberg για διαφάνεια ήταν μάλλον για τα μάτια του κόσμου.

Θα επανέλθουμε στο θέμα.

Saturday, April 16, 2011

Χορήγηση άδειας άσκησης έργου

Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δε μπαίνουν στον κόπο να ζητήσουν άδεια ασκήσεως έργου προκειμένου να επωφεληθούν από το νοσηρό καθεστώς που διέπει την ανάθεση ωρομισθιών, και φυσικά κανένας από τους ιθύνοντες δε δείχνει να ενοχλείται ιδιαίτερα. Οπότε η απόφαση κάποιων διευθύνσεων όπως αυτής της Ημαθίας να δημοσιοποιήσουν κιόλας τις σχετικές αποφάσεις αποτελεί μάλλον παραφωνία, που όμως δίνει την ευκαιρία για χρήσιμα συμπεράσματα.

Βλέπουμε λοιπόν τα ΚΕΕ, σχολές ΟΑΕΔ και ΣΔΕ να προσλαμβάνουν αναπληρώτριες καθηγήτριες ξένων γλωσσών. ’ραγε δεν υπήρχαν άνεργοι με πτυχίο ξένης φιλολογίας για να προσληφθούν; Στη μία περίπτωση μάλιστα, η αιτούσα προσλαμβάνεται σε δύο ωρομισθίες για να διδάξει Αγγλικά, λες και σπανίζουν οι απόφοιτοι Αγγλικής φιλολογίας που δεν απασχολούνται σε σχολεία.

Βλέπουμε επίσης το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης της ΓΣΕΕ να προσλαμβάνει διορισμένους δασκάλους. Αυτή είναι η συνεισφορά της ΓΣΕΕ(!) στην καταπολέμηση της ανεργίας;

Στην περίπτωση της ΓΣΕΕ θα πρέπει να θυμίσουμε και μία παλιά ιστορία, αυτή του ΚΕΚ της ΓΣΕΕ, όπου και εκεί η ΓΣΕΕ φρόντισε οι έχοντες να αποκτήσουν περισσότερα!

Καλό είναι να βλέπουν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με ποιόν τρόπο τους συμπαραστέκονται τόσο οι μόνιμοι όσο και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που κατά τα άλλα υποτίθεται πως βρίσκονται στο πλευρό τους.

Και οι περιπτώσεις αυτές που αναφέραμε είναι μόνο ενδεικτικές, καθώς υπάρχουν άπειρες αντίστοιχες περιπτώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα!

Friday, April 15, 2011

Πληροφορικάριοι: Όλοι στο ίδιο καζάνι

Με μία καταγέλαστη ανακοίνωση, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας προβάλλει ως ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία την παρέμβασή της για την αλλαγή των προκηρύξεων θέσεων που δε ζητούν γενικά έναν πληροφορικάριο, αλλά έναν απόφοιτο συγκεκριμένων σχολών.

Τέτοιες κινήσεις δείχνουν το μέγεθος της συντεχνιακής εγκληματικότητας στην Ελλάδα. Ενώ οι πληροφορικάριοι έχουν απαιτήσει, και σε μεγάλο βαθμό επιτύχει, τον αποκλεισμό πτυχιούχων συναφών κλάδων όπως των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, την ίδια στιγμή απαιτούν οι πληροφορικάριοι να αντιμετωπίζονται σαν ένας ενιαίος κλάδος.

Το ερώτημα λοιπόν είναι για ποιό λόγο να θεωρούνται ίδιοι οι απόφοιτοι σχολών πληροφορικής διαφορετικών διαβαθμίσεων (ΑΕΙ-ΤΕΙ) με τελείως διαφορετικά αντικείμενα. Για παράδειγμα, δε μπορούν να θεωρηθούν ταυτόσημοι οι τίτλοι και οι γνώσεις ενός αποφοίτου μίας σχολής με προσανατολισμό στον προγραμματισμό και μίας σχολής με προσανατολισμό στα πολυμέσα ή την εκπαίδευση ή τις τηλεπικοινωνίες.

Αυτή είναι άραγε η προώθηση της πληροφορικής στην Ελλάδα για την οποία υποτίθεται πως πασχίζουν όλες αυτές οι συντεχνιακές ενώσεις;

Thursday, April 14, 2011

Η επιλεκτική αγανάκτηση της Διαμαντουέτας

Διαβάζουμε σύμφωνα με είδηση που φρόντισε να διαρρεύσει το κηφηναριό της αυτοκρατικής αυλής της ’ννας Διαμαντουέτας:


"Εξοργισμένοι είναι οι επιτελείς στο υπ. Παιδείας, σύμφωνα με πηγή από το πολύ στενό της περιβάλλον της πολιτικής ηγεσίας, από τις επίμονες πιέσεις που δέχονται από Βουλευτές,και όχι μόνο , να μην συγχωνευθούν σχολεία της περιοχής τους.

Εκείνο που προκάλεσε μεγάλη οργή ήταν η παρέμβαση υψηλόβαθμου στελέχους της Κυβέρνησης από τη Βόρεια Ελλάδα και πολύ στενού� του πρωθυπουργού Γ., Παπανδρέου να μην συγχωνευθεί Γυμνάσιο του Νομού του στο οποίο φοιτούν 15 μαθητές και διδάσκουν 16 καθηγητές ."


Φυσικά είναι γνωστή η τακτική πολιτικών και συνδικαλιστικών κύκλων να προστατεύουν τους δικούς τους με τοποθετήσεις σε τέτοιου είδους σχολεία-φαντάσματα, και έχουμε στηλιτεύσει πολλές φορές αυτή τη νοσηρή πραγματικότητα.

Το ερώτημα όμως είναι αν η Διαμαντουέτα, προτού εκφράσει τη δυσαρέσκειά της με τέτοιες διαρροές, φρόντισε να ρωτήσει τους επιτελείς της και τους σφουγκοκωλάριους της αυλής της με ποιόν τρόπο τη βόλευαν τα χρόνια πριν την τοποθέτησή τους υπό την αυτοκρατορική προστασία της Λαίδης Μπίλντερμπεργκ, και σε ποιές θέσεις ήταν τοποθετημένοι ή αποσπασμένοι.

Τώρα που όλοι αυτοί εξασφάλισαν τη στέγη τους γύρω από την απεσταλμένη της Μπλιντερμπεργκ και την πρώην ΔΑΠίτισα υφυπουργό της, άρχισε η ηθικολογία ενάντια σε όσους προσπαθούν να διατηρήσουν κι εκείνοι το βόλεμά τους.

Τι καιροί, τι ήθη...

Wednesday, April 13, 2011

Τα κενά του ΠΥΣΔΕ Πειραιά

Στις διάφορες ανακοινώσεις της ΕΛΜΕ Πειραιά βλέπουμε έντονη αγωνία για τα εκπαιδευτικά και διοικητικά κενά.

Το ερώτημα είναι γιατί κανείς δε μίλαγε για κενά τόσα χρόνια, όταν τόσοι εκπαιδευτικοί διορίζονταν στην εκπαιδευτική περιφέρεια του Πειραιά, πολλοί από αυτούς μάλιστα στα νησιά, και με συνοπτικές διαδικασίες έπαιρναν απόσπαση ή μετάθεση για την Αθήνα.

Tuesday, April 12, 2011

Οι μαθητικές εκδρομές και τα σχολικά κυλικεία

Ασύνδετα εκ πρώτης όψεως τα δύο αυτά θέματα, που όμως έχουν πλέον δύο κοινά σημεία: Τους μαθητοσυνδικαλιστές και το χρήμα

Εδώ και χρόνια, οι μαθητικές εκδρομές έχουν υπάρξει το σχολείο για τους μελλοντικούς φοιτητοπατέρες που βγάζουν τα προς το ζην διοργανώνοντας πάρτυ.

Έτσι, οι πρόεδροι των πενταμελών και των δεκαπενταμελών, πολλές φορές μετά από σχετικές συνεννοήσεις, καταφέρνουν να χειρίζονται τα θέματα των εκδρομών έτσι ώστε να έχουν σημαντικά κέρδη. Και φαίνεται ότι και οι καθηγητές έχουν βρει άλλον έναν τρόπο για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

Διαβάζουμε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία για το πως η Διαμαντοπούλου κατέληξε να συστήσει οι εκδρομές να γίνονται εντός Ελλάδας:


"Θορυβήθηκε από τη... φυγή των μαθητικών εκδρομών στο εξωτερικό (το 48% της Γ' Λυκείου πέρυσι) το εγχώριο επιχειρηματικό λόμπι, που τις θεωρούσε «στανταράκι» για εύκολα και γρήγορα κέρδη.

Και άρχισε η «κινητοποίηση» από επιχειρηματίες της μέρας και της νύχτας -από ξενοδόχους μέχρι ιδιοκτήτες... ξενυχτάδικων- από τη Ρόδο, την Κρήτη, την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και την Κέρκυρα. Ω του θαύματος, ορίστηκε διμερής συνάντηση με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδη και του Γ. Τελώνη, προέδρου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ).

Στα πόδια των μαθητών έπεσαν οι δύο υπουργοί, καλώντας τους να προτιμήσουν τις ελληνικές ομορφιές. Ζητώντας, παράλληλα, καλές τιμές από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Τσιμουδιά, όμως, για το ότι οι εκδρομές στην Ελλάδα είναι αναλογικά ακριβότερες από του εξωτερικού αλλά και για την κερδοσκοπία των επιχειρηματιών, για την οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το υπουργείο Παιδείας. Και αυτό, καθώς οι εκδρομές «στριμώχνονται» σε ένα μήνα (από 22 Φεβρουαρίου μέχρι 31 Μαρτίου), με αποτέλεσμα η ζήτηση για συγκεκριμένες περιοχές να χτυπάει κόκκινο, δίνοντας τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να κρατούν ψηλά τις τιμές. Επίσης, ούτε κουβέντα της υπουργού Παιδείας για το πλαίσιο οργάνωσης των μαθητικών εκδρομών, που έχει εκθρέψει ένα απίστευτο κύκλωμα συνδιαλλαγής, στο οποίο μετέχουν μαθητές, καθηγητές και επιχειρηματίες."


Φαίνεται όμως πως τα έσοδα από αυτές τις αρπαχτές δεν ήταν αρκετά, οπότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κάνει ένα ακόμα δώρο στους εκκολαπτούμενους κομματάρχες. Διαβάζουμε στο Βήμα:

"Αυτοδιαχείριση από τους μαθητές

Το καθεστώς με το οποίο λειτουργεί έως και σήμερα το σχολικό κυλικείο αλλάζει με τροπολογία που καταθέτει στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με σκοπό να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους. Αλλάζει ακόμα και ο τρόπος διαχείρισης των κυλικείων, αφού με την ίδια τροπολογία ενθαρρύνονται οι μαθητές ή οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων (για τα δημοτικά σχολεία) να διαχειρίζονται τα οικονομικά στοιχεία αυτών των μικρών επιχειρήσεων."


Με άλλα λόγια, οι επιτήδειοι που συνήθως γίνονται πρόεδροι των "μαθητικών συμβουλίων" θα έχουν στη διάθεσή τους επιπλέον κονδύλια για να ξοδεύουν στις γνωστές δραστηριότητες, ώστε να φτάσουν στα επόμενα στάδια του κομματικού βίου πληρέστερα καταρτισμένοι.

Θα γίνεται δηλαδή σε μαθητικό επίπεδο ότι γίνεται και σε πανελλαδικό: Οι πολλοί θα ψηφίζουν τους εκπροσώπους, και εκείνοι με τη σειρά τους θα αποφασίσουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Εάν κάποιος αναρωτηθεί πως είναι τόσο βέβαιη από τώρα η σύνδεση των εσόδων των κυλικείων με τις μαθητικές εκδρομές, δεν έχει παρά να διαβάσει το παρακάτω απόσπασμα από σχετικό άρθρο του Κερασιώτη Σεραφείμ, Διευθυντή του 2ου ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου:

"Ο νόμος προβλέπει τη διαχείριση των χρηματικών ποσών από τα έσοδα της μίσθωσης του κυλικείου στις Σχολικές Επιτροπές για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων και για συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες.

Θεωρώ ότι μέσα στις επιλέξιμες δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων πρέπει να συμπεριληφθεί και η δυνατή χρηματοδότηση των σχολικών δραστηριοτήτων για την κάλυψη μέρους των μετακινήσεων – διαμονής – διατροφής των μαθητών που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές μονοήμερες και πολυήμερες επισκέψεις για την υλοποίηση σχολικών δραστηριοτήτων (περιβαλλοντικών - αγωγής υγείας – πολιτιστικών δραστηριοτήτων – εκπαιδευτικών ανταλλαγών κ.ά.)."


Βλέπουμε λοιπόν πως από νωρίς κάποιοι φροντίζουν να δείξουν το δρόμο στο τι θα γίνει με τη νέα ροή εσόδων στα ταμεία των μαθητικών συμβουλίων...

Το γιατί ο Κερασιώτης ενδιαφέρεται τόσο για την ευμάρεια του δεκαπενταμελούς το βλέπουμε από το παρακάτω απόσπασμα από δελτίο τύπου που ο ίδιος έγραψε για να διαφημίσει τον εαυτό του:


" Την εκδήλωση που είχε μεγάλο ενδιαφέρον, τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος και Διευθύνων Σύμβουλος του συνδέσμου 21 ΟΤΑ τέως δήμαρχος Πεύκης κ. Παύλος Καμάρας, ο προϊστάμενος της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας κ. Κάλος Βάιος, η Δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΠ του Δήμου Γαλατσίου κ. Κιτσίνη Γεωργία με την γραμματέα της ΔΕΠ κ. Ιωάννα Γκέκα, ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΕ κ. Μαλαγάρης Πολύκαρπος, ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου κ. Αλέξανδρής Ανδρέας, ο Διευθυντής του 6ου ΣΕΚ Αθηνών κ. Κακκαλής Γεώργιος, ο Υπ/ντής του 1ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου κ. Ορφανός Δημήτρης, ο πρώην υπ/ντής του 2ου ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου κ. Αυγερίου Βασίλειος, η υποδ/ντρια του 2ου ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου κ. Τσεκούρα Σπυριδούλα, η πρόεδρος των γονέων και κηδεμόνων του σχολείου κ. Ευαγγελία Πρωτόππαπα, όλοι οι εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Κερασιώτης Σεραφείμ μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων και το 15/μελές μαθητικό συμβούλιο."


Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αρκετά από τα ονόματα που αναφέρονται είναι γνωστά στους εκπαιδευτικούς κύκλους και σίγουρα θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Άλλωστε, σε κάθε περιοχή υπάρχει μία ομάδα εκπαιδευτικών με αισθητή παρουσία, και εδώ βλέπουμε μαζεμένα τα ονόματα της περιοχής του Γαλατσίου...

Sunday, April 10, 2011

ΚΕΚ και Ευρωπαϊκά προγράμματα

Το παρακάτω κείμενο θίγει ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, αυτό της δραστηριοποίησης των ΚΕΚ:

"Έχω ένα θέμα που εδώ και αρκετό καιρό με προβληματίζει και εκνευρίζει στο έπακρο.
Το θέμα είναι σχετικό με τα περίφημα ΚΕΚ που δραστηριοποιούνται στα προγράμματα ΟΑΕΔ και βραχυπρόθεσμα στον Θησέας.
Εδώ και χρόνια τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης απορροφούν 10δες εκατομμύρια ευρώ από τον ΟΑΕΔ και τις επιδοτήσεις τις
ευρωπαϊκής ένωσης!!!
Δεν έχει ασχοληθεί ποτέ κανείς με αυτό το θέμα και πιστεύω είναι ντροπή αυτή την δύσκολη εποχή που...
περνάμε, κάποιοι να επωφελούνται ακόμη και τώρα από την δυστυχία τον χαμηλόμισθων και ανέργων.
Τυχαίνει να έχω μια έμμεση επαφή και γνώση, για αυτό λοιπόν θα σας αναφέρω τι γνωρίζω και από εκεί και πέρα μακάρι να βοηθήσετε στην παύση όλου αυτού.
Τα συγκεκριμένα ΚΕΚ σε συνεννόηση φυσικά με τους προϊσταμένους των υποκαταστημάτων ΟΑΕΔ, καταχράζονται τα κονδύλια των επαγγελματιών από τα ταμεία και της Ε.Ε.
Διοργανώνουν συνήθως εικονικά σεμινάρια για την δήθεν εκπαίδευση εργαζομένων (π.χ. θέματα πυρασφάλειας, επιμόρφωση προσωπικού, υγιεινή κ.τ.λ.). Πλαστογραφούν τα στοιχεία ταυτότητας εργαζομένων που είχαν παρακολουθήσει παλιότερα σεμινάρια και τα επαναχρησιμοποιούν σε νέα χρησιμοποιώντας φυσικά ψεύτικες υπογραφές. Οι "εκπαιδευόμενοι" αυτών των σεμιναρίων είναι συνήθως χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι τους οποίους τα KEK κοροϊδεύουν τους ανθρώπους για 250euros. Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι θα πρεπε να παίρνουν τα διπλά κάτι που φυσικά δεν γίνεται, αφού τα υπόλοιπα τα μοιράζονται στην ζούλα τα ΚΕΚ και το κύκλωμα του ΟΑΕΔ. Αν είναι δυνατόν αυτή την περίοδο, που το κράτος έχει σταματήσει τις όλες τις πληρωμές του και την ανάπτυξη της χώρας να πληρώνονται ακόμη αυτοί οι οργανισμοί μαϊμού!!!!
Τώρα έχουν συνέχεια οι περιφέρειες και δήμοι με τα προγράμματα Θησέας, όπου εκεί οι κύριοι των ΚΕΚ προσπαθούν να μπουν διαμεσολαβητές για την απορρόφηση των συγκεκριμένων επιδοτήσεων.
Θα ξεκαθαρίσει ποτέ λοιπόν αυτή η κατάσταση;"


Άραγε θα γίνει ποτέ η διερεύνηση όλων αυτών, καθώς και του ρόλου του "αναβαθμισμένου πλέον" ΕΚΕΠΙΣ; Ή μήπως και σε αυτήν την περίπτωση δεν το επιτρέπει ο αριθμός των διαπλεκόμενων ατόμων που έχουν επωφεληθεί από το καθεστώς που επικρατεί μέσα σε αυτές τις λαβυρινθώδεις δομές;

Saturday, April 9, 2011

Συνεχίζεται η απάτη με το ΙΒ

Φαίνεται πως στην Ελλάδα οι κρατούντες έχουν βαλθεί να εκμηδενίσουν και τα ελάχιστα ψήγματα αξιοπιστίας που θα μπορούσε να έχει η χώρα στο εξωτερικό.

Μετά από το σκάνδαλο που η Διαμαντουέτα προτίμησε να αγνοήσει, όπου οι γόνοι φρόντιζαν να αγοράζουν τα θέματα και τις απαντήσεις του διεθνούς διαγωνισμού(!), θα περίμενε κανείς ότι στο εξής κάποιοι θα προτιμούσαν να βάλουν τους γόνους τους να διαβάσουν αντί να συνεχίζουν να εξαγοράζουν την επιτυχία στο ΙΒ. Φαίνεται όμως πως οι γόνοι δε βρίσκουν το διάβασμα εύκολο, οπότε η ιστορία συνεχίζεται:


"Αδελφός πολιτικού καλύπτει σκάνδαλο με αδιαφανείς εξετάσεις σχολείου...

Μια παρέμβαση που έχει ανάψει... φωτιές σε γνωστό ιδιωτικό σχολικό συγκρότημα έγινε γνωστή πριν από λίγες μέρες, μετά από καταγγελία και μήνυση μητέρας.
Η μητέρα του μαθητή, γόνου εφοπλιστικής οικογένειας έφτασε μέχρι τον εισαγγελέα για τις αδιαφανείς εξετάσεις που πραγματοποιεί το συγκεκριμένο σχολείο για την απόκτηση διεθνούς διπλώματος.

Ο αδελφός μεγαλοστελέχους πολιτικής παράταξης που διατηρεί επαγγελαμτικές σχέσεις με το σχολείο, προσπάθησε να παρέμβει στην υπόθεση, επικοινωνώντας με τη μητέρα που έκανε την καταγγελία και τη μήνυση και ζητώντας της να την αποσύρει.

Η μητέρα αναφέρει στη μήνυσή της ότι, σύμφωνα με αδιάσειστα στοιχεία, οι μαθητές που αγοράζουν τα θέματα για τις συγκεκριμένες εξετάσεις πετυχαίνουν, ενώ όσοι προσπαθούν να τις περάσουν με την αξία τους, δεν πετυχαίνουν ποτέ. Αναφέρει μάλιστα κραυγαλέο πρόσφατο παράδειγμα, εξαιτίας του οποίου έφτασε ο... κόμπος στο χτένι.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις διότι το ίδιο σκάνδαλο είχε προηγηθεί και σε άλλο σχολείο, την προηγούμενη χρονιά, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί το δικαίωμα από το συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο να πραγματοποιήσει ξανά αυτές τις εξετάσεις.

Πάντως, από ότι φαίνεται, οι απειλές προς τη μητέρα που έφερε την υπόθεση στα χέρια του εισαγγελέα, φαίνεται να μην την πτοούν, ενώ η ίδια διεμήνυσε ότι θα φτάσει την υπόθεση στο τέλος με όποιο τίμημα.
www.newsbomb.gr"


Αναρωτιόμαστε τι γνώμη έχουν για το θέμα τόσο στο Κολλέγιο Αθηνών όσο και στη ΝΔ.

Friday, April 8, 2011

Κίνηση "Παιδεία για Δημοκρατία και Ανάπτυξη"

Συνήθως η παράθεση της παιδείας και της δημοκρατίας στην ίδια φράση αποτελεί αφορμή για αρνητικούς συνειρμούς, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για μία κίνηση που θα είχε ενδιαφέρον εάν έχει συνέχεια.

Στο site της κίνησης θα βρείτε πληθώρα κειμένων που αναφέρονται στα κακώς κείμενα της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και εκθέτουν πολλές πτυχές των προβλημάτων της. Αν και δε συμφωνούμε απαραίτητα με την οπτική γωνία όλων των θέσεων που εκφράζονται από την Κίνηση, πολλές από αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δείχνουν μία ανεξάρτητη συλλογιστική.

Thursday, April 7, 2011

Καινούριο ανέκδοτο: Ευρεσιτεχνίες στην Ελλάδα

Ένα από τα πολλά ασθενή σημεία της Ελληνικής πραγματικότητας που έχει θίξει ο Πανάρετος, και που κατά περίεργο τρόπο κανένας άλλος υπουργός ή βουλευτής δεν έχει θίξει στο παρελθόν (γεγονός ενδεικτικό ίσως των προσωπικών ενδιαφερόντων του πολιτικού συρφετού):


"Εάν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πατεντών, θα δει ότι το 2007 χορηγήθηκαν 54.700 πατέντες, το 2008 59.009 πατέντες και το 2009 51.989. Από αυτές, με χώρα προστασίας την Ελλάδα, είχαμε εννιά το 2007, οκτώ το 2008 και δεκατρείς το 2009. Δηλαδή, περίπου μία στις έξι χιλιάδες από αυτές που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καμιά από αυτές δεν δόθηκε σε πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο."


Με άλλα λόγια, η καινοτομία είναι ανύπαρκτη στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που σε άλλες χώρες ακμάζει. Όσο για τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, απέτυχαν παταγωδώς στο να δημιουργήσουν κάποια ιδέα που θα μπορούσε να έχει εμπορικό αντίκρυσμα. Αυτό όμως δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, γιατί στην Ελλάδα η επιστήμη έχει μόνο αφηρημένο χαρακτήρα, και ό,τι σχετίζεται με την αγορά καταδικάζεται από την Αριστερά μετά βδελυμίας.

Ακόμα όμως κι αν η διαδικασία για την κατοχύρωση πατεντών ήταν προσιτή στον καθένα, το επόμενο ερώτημα είναι εάν στην Ελλάδα θα υπήρχαν οι συνθήκες ώστε αυτές οι πατέντες να αναπτυχθούν και να δοκιμαστούν στην πράξη, και το κυριότερο εάν η πραγματικότητα θα επέτρεπε στον εφευρέτη να μπει στον κόπο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά το 2010 στην Αμερική η IBM έλαβε 5896 πατέντες, η Samsung 4551 πατέντες, και η Microsoft 3094 πατέντες. Δηλαδή κάθε μία από αυτές τις εταιρίες έχει περισσότερες πατέντες σε μία ημέρα από όσες η Ελλάδα σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Για την κατάσταση στην Ελλάδα την απάντηση έδωσε ο Πανάρετος σε συνέντευξη που έδωσε με αφορμή την παραίτηση του Μητσού:

"...εδώ δεν μιλάμε για μισθούς, μιλάμε για ενίσχυση ερευνητικής προσπάθειας. Κάποιοι βέβαια προσλαμβάνονται για να συνεισφέρουν και να συμβάλλουν στο ερευνητικό πρόγραμμα. Ομως θα σας θέσω το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα εδώ. Τι έχει πετύχει η Ελλάδα με τη χρηματοδότηση της έρευνας σε όλα αυτά τα χρόνια; Και επειδή εμένα μου αρέσει να μιλάω με στοιχεία και όχι με γενικότητες και πολλά λόγια ...

Η έρευνα στην Ελλάδα και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας έχει χρηματοδοτήσει διαχρονικά πάμπολλα προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας. Ένας από τους τρόπους που η εφαρμοσμένη έρευνα αξιοποιείται είναι οι πατέντες. Δηλαδή, κάποιος που κάνει κάτι νέο το κατοχυρώνει με μία πατέντα. Λοιπόν, στα τρία τελευταία χρόνια, κοιτάζοντας τα στοιχεία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο μία περίπου στις εφτά χιλιάδες πατέντες που δόθηκαν, δόθηκε σε μονάδα στην Ελλάδα. Μία στις εφτά χιλιάδες. Νομίζω σε ένα σύνολο 180.000 στην Ευρώπη δόθηκαν περίπου εικοσιπέντε στην Ελλάδα. Από αυτές καμμία δεν αφορούσε Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ ή ερευνητικό κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι και οι επιλογές που κάναμε στα προγράμματα που χρηματοδοτούσαμε, αλλά και τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα."


Ο Πανάρετος υπογράμμισε με τον καλύτερο τρόπο την αποτυχία της επιστήμης στην Ελλάδα...

Wednesday, April 6, 2011

Πως το εκπαιδευτικό κατεστημένο αμοίβει τους υπηρέτες του

Φαίνεται πως κανένα σκάνδαλο στο χώρο της εκπαίδευσης δεν ευτυχεί να δει την πλήρη διαλεύκανσή του. Ο λόγος αυτή τη φορά για τα πλαστά "πτυχία" ΤΕΕ που ακόμα και σήμερα κυκλοφορούν ελεύθερα. Γράφει η εφημερίδα Έθνος:

"Πρώτα ποινή - «χάδι» και μετά... πρόεδρος πειθαρχικού

Το γεγονός καταγγέλλει με επιστολή στο υπ. Παιδείας ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

Ενας από τους βασικούς εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο με τα χιλιάδες πλαστά πτυχία ΤΕΕ στον νομό Αρτας, ο οποίος διώκεται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος, τιμωρήθηκε με ποινή - «χάδι» από το πειθαρχικό συμβούλιο των εκπαιδευτικών και στη συνέχεια τοποθετήθηκε διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, και πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου. Τώρα υπό τη νέα του ιδιότητα καλείται να ακυρώσει τα πτυχία «μαϊμού» που ο ίδιος είχε υπογράψει και έπρεπε να έχουν ακυρωθεί από το 2006!

Αυτά αναφέρει σε επιστολή-καταπέλτη προς το υπουργείο Παιδείας ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής, καλώντας την υπουργό Α. Διαμαντοπούλου να παρέμβει για την άμεση ανάκληση των πλαστών τίτλων σπουδών, τον έλεγχο των εμπλεκομένων και την απόδοση των ευθυνών που αναλογούν, αλλά και να επανεξετάσει την τοποθέτηση του ενός εκ των εμπλεκομένων στη θέση του διευθυντή Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για τον Ν.Ρ., σε βάρος του οποίου, μάλιστα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, η οποία διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και έχει διαβιβαστεί στην ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αρτας για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε το 2006 στους νομούς Αρτας, Λάρισας και Τρικάλων. Χρησιμοποιώντας τους τίτλους-μαϊμού, που αποκτούσαν χωρίς να φοιτήσουν ούτε μία ώρα, οι «απόφοιτοι» έπαιρναν μοριοδότηση και διορίζονταν στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.

Με νόμο της τότε υπουργού Μ. Γιαννάκου, διατάχτηκε η ακύρωση των πλαστών πτυχίων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, οι τίτλοι ακυρώθηκαν σε Τρίκαλα και Λάρισα, όχι όμως και στην Αρτα, όπου και σήμερα απόφοιτοι «μαϊμού» χρησιμοποιούν τα πτυχία τους για διορισμό στο δημόσιο.

Πρόσφατα συνεδρίασε το πειθαρχικό συμβούλιο (ΑΠΥΣΔΕ Ηπείρου) και επέβαλε πρόστιμο αποδοχών 20 ημερών στον Ν.Ρ. και 5 ημερών σε άλλους τέσσερις εμπλεκομένους.

Ο Λ. Ρακιντζής υπέβαλε ένσταση, θεωρώντας ότι οι ποινές «είναι ιδιαίτερα επιεικείς σε σχέση με τη βαρύτητα του πειθαρχικού παραπτώματος»."


Βλέπουμε το ΑΠΥΣΔΕ να επιβάλλει αστείες ποινές, και στη συνέχεια ο πρωτεργάτης της εκπαιδευτικής κομπίνας να αμοίβεται με προαγωγή και να προβιβάζεται σε Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, στον οποίο κάποιοι έχουν φροντίσει ώστε να μην ακυρωθούν τα πλαστά χαρτιά.

Και φυσικά αυτή δεν είναι η μόνη υπόθεση του είδους, καθώς κι άλλες τέτοιες εκπαιδευτικές κομπίνες έχουν καλυφθεί με αστείες ΕΔΕ και έχουν κουκουλωθεί, οι δε πρωτεργάτες τους κατά περίεργο τρόπο πάντα καταφέρνουν να παίρνουν προαγωγή λίγο καιρό μετά το σκάνδαλο.

Με ποιούς άραγε διαπλέκεται ο νεόκοπος Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας Νικόλας Ράπτης, και σε ποιούς έχει κάνει "εξυπηρετήσεις" ώστε τώρα να του παρέχουν την προστασία τους;

Tuesday, April 5, 2011

Είσαι παραβατικός; Η Κάλερ σε απαλλάσσει από τις εξετάσεις

Το "αποκλειστικό ρεπορτάζ" μας ενημερώνει για το μεγάλο κατόρθωμα της Κάλερ:

"«Παράθυρο» στους μαθητές που κακοποιούνται, παραμελούνται από τους γονείς ,εγκαταλείπονται, ή βιώνουν ενδοοικογενειακή βία ή ίδιοι έχουν προβατική συμπεριφορά , να απαλλάσονται από τις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δίνει απόφαση την οποία υπέγραψε η υφ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου και την δημοσιεύει κατ αποκλειστικό το esos.gr.

...Οι μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες, παραβατική συμπεριφορά λόγω κακοποίησης, γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή λόγω ενδοοικογενειακής βίας, στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απαλλάσσονται των γραπτών εξετάσεων και εξετάζονται προφορικά, εφόσον υποβάλουν γνωμάτευση ότι έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση.

...Η γνωμάτευση χορηγείται... ...ύστερα από προσκόμιση βεβαίωσης από δικαστική αρχή ή εισαγγελέα ανηλίκων, σε περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς."


Αν η Κάλερ είχε την παραμικρή ιδέα από τη σχολική πραγματικότητα, θα γνώριζε ότι οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, τόσο της δευτεροβάθμιας όσο και της πρωτοβάθμιας(!) εκπαίδευσης είναι για τα μάτια του κόσμου, και ότι η πιθανότητα να μείνει κάποιος μαθητής είναι σχεδόν μηδενική. ’λλωστε, και να μείνει θα υπάρξουν οι παρεμβάσεις συνδικαλιστών, πολιτικών, στελεχών της εκπαίδευσης, συλλόγων και τοπικών παραγόντων, που θα εξασφαλίσουν την αλλαγή του αποτελέσματος.

Θα μπορούσαμε να δεχτούμε ότι η σχετική απόφαση μεριμνά για παιδιά που βιώνουν ιδιαίτερα ακραίες οικογενειακές συνθήκες, όμως η Κάλερ φρόντισε να επεκτείνει τον κύκλο των μαθητών που θα ευεργετηθούν από αυτήν την απόφαση:

Ας ξεκινήσουμε από τους μαθητές με "σύνθετες γνωστικές δυσκολίες". Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μαθητές στα όρια της νοητικής υστέρησης (ή και χαμηλότερα) εξασφαλίζουν το απολυτήριο του Λυκείου χωρίς να χρειαστεί να κάνουν τίποτα. Στη συνέχεια, γράφοντας ένα 2 ή 3 στις πανελλήνιες μπορούν να περάσουν και σε ένα ΤΕΙ, ή, στη χειρότερη περίπτωση, να βρεθούν σε ένα ΙΕΚ, με ότι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο της υποτιθέμενης εκπαίδευσης σε όλα αυτά τα ιδρύματα.

Στην περίπτωση της παραβατικότητας, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά. Ο μαθητής με παραβατική συμπεριφορά ουσιαστικά ανταμοίβεται για τη στάση του, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παραβατικών μαθητών δείχνει ταυτόχρονα πλήρη αδιαφορία για την εκπαίδευση. Χάρη στην πρόνοια της Κάλερ, ο παραβατικός μαθητής θα εξασφαλίζει ότι όχι μόνο θα είναι ευπρόσδεκτος στο σχολείο, αλλά και δε θα χρειάζεται να ασχοληθεί καθόλου με τα μαθήματα που υποτίθεται πως διδάσκονται σε αυτό.

Για παράδειγμα, η συμμορία ανηλίκων που ήταν πίσω από την εξαφάνιση του άτυχου ’λεξ Μεσχισβίλι δε θα χρειαζόταν να ανησυχεί για την προαγωγή της στην επόμενη τάξη: η απόφαση της Κάλερ θα εξασφάλιζε ότι θα περνούσαν τις τάξεις με τη μεγαλύτερη ευκολία.

Όσοι μαθητές λοιπόν εμπλέκονται σε περιπτώσεις ναρκωτικών, ληστειών και φόνων δε θα χρειάζεται να ανησυχούν για την προαγωγή τους στην επόμενη τάξη. Για παράδειγμα, ο "μαθητής" της παρακάτω είδησης:


"Ποινικό σωφρονισμό 16 χρόνων στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στην Κασσαβέτεια επέβαλε το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης σε βάρος αλλοδαπού μαθητή ο οποίος το Μάιο του 2010 συμμετείχε στον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός 19χρονου ομογενή από τη Γεωργία.

Ο κατηγορούμενος μαζί με άλλα δύο άτομα, για τα οποία διαχωρίστηκε η δικογραφία, φέρονται ότι επιτέθηκαν στο θύμα προκειμένου να του αφαιρέσουν το ρολόι που φορούσε! Το περιστατικό εκτυλίχτηκε στη συμβολή των οδών Ψαρών και Αγίου Στυλιανού, στην περιοχή του Ιπποκρατείου, όπου οι δράστες αποφάσισαν ότι ήταν το κατάλληλο σημείο για να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο τον πλησίασαν από πίσω, ενώ ο ένας από αυτούς βρέθηκε ξαφνικά μπροστά του και τον αιφνιδίασε δίνοντάς του μία γροθιά στο πρόσωπο.

Ο 19χρονος σερβιτόρος έπεσε στο έδαφος, ενώ μόλις πήγε να σηκωθεί και πάλι στα πόδια του, δέχτηκε νέα επίθεση με κλοτσιές και γροθιές. Οι δράστες άρπαξαν το ρολόι του, το πορτοφόλι και τα δύο κινητά τηλέφωνα, ενώ ο ένας από αυτούς γύρισε πάλι προς τα πίσω και του έδωσε μία δυνατή κλοτσιά στο κεφάλι αφήνοντάς τον αναίσθητο. Ο νεαρός μεταφέρθηκε νεκρός σε νοσοκομείο, ενώ και ο ιατροδικαστής που πραγματοποίησε τη νεκροτομή απέδωσε το θάνατό του σε άγριο ξυλοδαρμό. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από τους αστυνομικούς έπειτα από άρση τηλεφωνικού απορρήτου που διατάχθηκε για τους αριθμούς κινητών τηλεφώνων που αφαιρέθηκαν από το θύμα."


Αυτά βέβαια από ανέκαθεν αποτελούσαν πάγιο αίτημα των κατάπτυστων ΟΛΜΕδων, οι οποίοι και θέλουν το σχολείο "άσυλο" για τους παραβατικούς και νοητικά υπολειτουργούντες, αλλά ταυτόχρονα διαμαρτύρονται για οποιαδήποτε βοήθεια θα μπορούσε να παρέχεται από το κράτος στους χαρισματικούς μαθητές.

Η σύμπλευση Κάλερ και ΟΛΜΕδων δείχνει τι είδους δημόσιο σχολείο θέλουν οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές.

Monday, April 4, 2011

Σχετικά με τη μη μονιμοποίηση εκπαιδευτικών

Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για την απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας να μην επιτρέψει τη μονιμοποίηση εκπαιδευτικών με το αιτιολογικό "της μη παρακολούθησης της εισαγωγικής επιμόρφωσης".

Υπήρξε επίσης η τοποθέτηση του Χρήστου Φουσέκη (αναπληρωματικού αιρετού μέλους του ΠΥΣΔΕ Γ΄Αθήνας) σχετικά με το θέμα, η οποία αναφέρεται στο νομικό πλαίσιο της μονιμοποίησης, και μεταξύ άλλων σημειώνει:

"Συγκεκριμένα η απόφαση της ΔΙΔΕ Καβάλας να μη μονιμοποιήσει τους συναδέλφους μας επικαλείται τις διατάξεις των άρθρων 39 και 40 του νόμου 3528/2007. Τα συγκεκριμένα όμως άρθρα και ειδικά το άρθρο 40, παρ. 3 ορίζει ότι: « 3. Με τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπη­ρεσίας οι υπάλληλοι μονιμοποιούνται αυτοδίκαια, με εξαίρεση τους υπαλλήλους στους οποίους έχει επιβλη­θεί πειθαρχική ποινή ή για τους οποίους υφίσταται πει­θαρχική εκκρεμότητα ή υπάρχει δυσμενής έκθεση αξιο­λόγησης των ουσιαστικών προσόντων. Στις τελευταίες αυτές περιπτώσεις για τη μονιμοποίηση ή μη αποφαίνε­ται το υπηρεσιακό συμβούλιο εντός δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας. Για την αυτοδίκαιη μονιμοποίηση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οργάνου που είναι αρμόδιο για το διορισμό.»

Εφόσον λοιπόν, η απόφαση της ΔΙΔΕ Καβάλας δεν επικαλείται ότι στους μη μονιμοποιηθέντες συναδέλφους είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή, εφόσον δεν αναφέρει ότι εκκρεμούσε σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη και εφόσον δεν παραπέμπει στην ύπαρξη δυσμενούς έκθεσης αξιολόγησής τους αλλά στην απουσία έκθεσης αξιολόγησης τους, η απόφαση της ΔΙΔΕ Καβάλας για μη μονιμοποίηση των συν/λφων είναι παράνομη και καταχρηστική, αφού, όταν απουσιάζουν οι ως άνω προϋποθέσεις, με τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπη­ρεσίας οι υπάλληλοι μονιμοποιούνται αυτοδίκαια!"


Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο ζήτημα των "εισαγωγικών επιμορφώσεων", οι οποίες ταλαιπωρούν τους νεοδιόριστους τη στιγμή που θα μπορούσε να τους διανέμεται ένας οδηγός αναφοράς σε υπηρεσιακά θέματα. Το Υπουργείο Παιδείας όμως προτιμά να τους εξαναγκάζει στο να παρακολουθήσουν αυτό το ιδιότυπο "φροντιστήριο", προκειμένου κάποια "στελέχη της εκπαίδευσης" να πάρουν το σχετικό bonus.

Προβλέπουμε λοιπόν ότι στο μέλλον και άλλες διευθύνσεις θα δώσουν αντίστοιχο "μήνυμα" σε όσους δε θέλουν να παρακολουθήσουν τις "επιμορφώσεις", προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό το επιπλέον εισόδημα για κάποιους, ανεξάρτητα από τη νομιμότητα του "μηνύματος" αυτού.

Sunday, April 3, 2011

Οι συγχωνεύσεις των σχολείων, οι προληπτικές συλλήψεις και η Υπουργός των ΜΑΤ

Κάποτε το ΠΑΣΟΚ ξεσπάθωνε κατά υπουργών όπως ο Κοντογιαννόπουλος (που μετά βρήκε φιλόξενο καταφύγιο στα σοσιαληστικά ιδεώδη) και κατακεραύνωνε τη μέσω των ΜΑΤ εκπαιδευτική πολιτική. Ας μην ξεχνάμε και την περίπτωση Τεμπονέρα, που αποτελεί ακόμα και σήμερα σύμβολο της πράσινης παράταξης.

Σήμερα όμως, που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην εξουσία και αγωνίζεται να γαντζωθεί σε αυτή εν μέσω γενικευμένης λαϊκής κατακραυγής, τα τσιτάτα για δημοκρατία που εκστομίζουν τα κυβερνητικά στελέχη μοιάζουν με εκείνα που εκστόμιζε ο Τσαουσέσκου.

Η ’ννα Διαμαντουέτα βρήκε το δικό της σήμα κατατεθέν στο τσιτάτο "πρώτα ο μαθητής" σε διάφορες παραλλαγές:

"πρώτα το καλό των παιδιών"

"πρώτα το συμφέρον του μαθητή"

"πάνω απ'όλα το μέλλον των παιδιών μας"


Το μέλλον των παιδιών όμως δε φάνηκε να απασχολεί ιδιαίτερα την καλομαθημένη στις Βερσαλλίες υπουργό και την αυλή της όταν κατέληξαν στο σχέδιο των συγχωνεύσεων. Χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα, αποφασίστηκε η κατάργηση σχολείων και η συγχώνευσή τους με άλλα ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες ώστε τα παιδιά να μη στοιβάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες και σε ακατάλληλους χώρους που μετατρέπονται σε τάξεις για την εξυπηρέτηση των αυτοκρατορικών σχεδίων.

’λλωστε, αυτά είναι ψιλά γράμματα για μία υπουργό που στέλνει το δικό της παιδί σε ακριβό ιδιωτικό σχολείο για να παρακολουθήσει το ΙΒ και να μη χρειαστεί να δώσει εξετάσεις με τα παιδιά του λαουτζίκου.

Όμως, η ύβρις της αλλαζονικής γραίας δεν τελειώνουν εδώ.


Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η ιστορία των συγχωνεύσεων αποτελεί αποτέλεσμα της οικονομικής κατάρρευσης στην οποία έφεραν τη χώρα οι έως τώρα κυβερνώντες, στους οποίους φυσικά περιλαμβάνεται και η Διαμαντοπούλου. Θα μπορούσε λοιπόν η υπουργός να παραδεχθεί πως οι συγχωνεύσεις γίνονται για οικονομικούς λόγους και επειδή η κυβέρνηση δε θέλει να πάρει πίσω τα κλεμένα. ’λλωστε, αν τα πάρει πίσω τι θα κάνουν εκείνοι που τα πήραν και έμαθαν σε ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, με ακριβά σπίτια και γούστα;

Νομίζοντας ότι ο λαός αποτελείται αποκλειστικά από τυφλωμένους από το κομματικό πάθος οπαδούς, η προστατευόμενη της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ επινόησε ένα σχέδιο που στο φτωχό μυαλό της φάνταζε μεγαλοφυές: Να πει ότι οι συγχωνεύσεις αποτελούν το προϊόν περίσκεψης και μελέτης για τη βελτίωση του δημόσιου σχολείου, ώστε να εφαρμοστούν νέες παιδαγωγικές μέθοδοι και τα παιδιά να εθιστούν από νωρίς στην εικονική πραγματικότητα.


Είναι γεγονός ότι πολλά σχολεία είχαν αποτελέσει πεδίο περίεργων τοποθετήσεων, που πολλές κατέληγαν στη συνέχεια σε αποσπάσεις σε μεγάλα αστικά κέντρα. Μία κατάσταση που τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και οι συνδικαλιστές εξέθρεψαν προκειμένου να εξυπηρετήσουν κάποιους εκλεκτούς. Αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί από πολύ παλιά αν οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας φρόντιζαν για την ύπαρξη ενός πλαισίου εκπαίδευσης εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και τα κατάλληλα σχολικά βιβλία (στα οποία έχουμε αναφερθεί σε άλλα άρθρα μας). Όμως οι πάντες προτίμησαν να αγνοήσουν τη δυνατότητα μίας τέτοιας λύσεως, ώστε να μη θιγούν τα κεκτημένα διαφόρων όμάδων, τόσο των εκπαιδευτικών ώστε να διορίζονται, όσο και των πολιτικών ώστε να διορίζουν.

Αφού λοιπόν το κράτος προέβαλε ως μοναδική λύση να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο σε καθημερινή βάση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι εκάστοτε γεωγραφικές συνθήκες, ήταν επόμενο να αναλάβει και την υποχρέωση να διατηρεί τον ελάχιστο αριθμό σχολείων και μεταφορικών μέσων.

Τώρα το κράτος έρχεται και δημιουργεί συνθήκες ανείπωτης ταλαιπωρίας όχι μόνο για τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών, αλλά ακόμα και για τα παιδιά των αστικών περιοχών.

Ο πολύς κόσμος ορθά κατάλαβε ότι η κατά τα άλλα σοσιαλιστική κυβέρνηση απλώς ψάχνει τρόπο να εξοικονομήσει χρήματα τη στιγμή που οι κρατούντες συνεχίζουν να κάνουν την ίδια προκλητική ζωή, και οι διαμαρτυρίες πολλαπλασιάστηκαν.

Συνεχίζοντας την παράδοσή της, που είναι να κρύβεται στις Βερσαλλίες της ώστε να μην την ενοχλεί ο λαουτζίκος, η ’ννα Διαμαντουέτα βρήκε τη λύση, συνοδεύοντας τις δημόσιες εμφανίσεις της με την παρουσία αμέτρητων αστυνομικών δυνάμεων.

Τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου ήταν επανάληψη ενός έργου που έχουμε δει πολλές φορές, με την προσθήκη μερικών σκηνών ακόμα.

Οι πραιτωριανοί της Διαμαντουέτας δημιούργησαν στο Σύνταγμα ένα χωριό Ποτέμκιν, προκειμένου η γραία αυτοκρατορίσκη να μην ενοχληθεί από διαμαρτυρίες. Αστυνομικοί, ανάμεσά τους και ασφαλίτες με πολιτικά, προχώρησαν σε προληπτικές συλλήψεις(!) εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών, με την κατηγορία ότι είχαν την πρόθεση(!) να διαδηλώσουν.

Οι εκπαιδευτικοί ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τις συγχωνεύσεις των σχολείων, ενώ οι καλλιτέχνες είχαν ως σκοπό να παρουσιάσουν ένα happening διαμαρτυρίας για το μνημόνιο χρησιμοποιώντας ανδρείκελα. Αφού οι ασφαλίτες τους προπηλάκισαν στην πλατεία Συντάγματος, είδαμε τις ιλαροτραγικές σκηνές τα ανδρείκελα της εξουσία να μεταφέρουν τα ανδρείκελα ως τεκμήριο της παρανομίας των καλλιτεχνών.


Όταν κάθε παρουσία της υπουργού συνοδεύεται από την παρουσία διμοιριών ΜΑΤ και ασφαλιτών για την προληπτική καταστολή της όποιας διαμαρτυρίας των πολιτών, είναι προφανές ότι η Διαμαντουέτα έχει χάσει και το ελάχιστο λαϊκό έρεισμα που θα μπορούσε να διαθέτει. Και όταν δίνει εντολές για προληπτική καταστολή της όποιας διαμαρτυρίας, αποτελεί πλέον τυπικό παράδειγμα μίας κατηγορίας στην οποία ανήκουν μωροφιλόδοξες αλλαζονικές μεγαλοκυρίες τύπου Μαρίας Αντουανέτας και Έλενας Τσαουσέσκου.