Thursday, June 30, 2011

Το κόλπο για την εισαγωγή σε ΑΕΙ

Αν αναρωτιέται κανείς πως μπορεί ένας γόνος να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο χωρίς να χρειαστεί να κουραστεί ιδιαίτερα, δεν έχει παρά να διαβάσει τα όσα είπε ο Πανάρετος:

""Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων (σ.σ.εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων) οι οποίοι κανονίζουν την απόσπασή τους, έτσι ώστε το παιδί τους να δώσει εξετάσεις με τις ειδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου", είπε ο υφ. Παιδείας Γιάννης Πανάρετος στη Βουλή και συνέχισε: «Να σας αναφέρω μία γενική κατηγορία ακραίων περιπτώσεων, τους αθλητές. Έχουμε αθλητές οι οποίοι, επειδή έχουν ειδικό τρόπο που μπαίνουν στα πανεπιστήμια, καταστρατηγούν τις διατάξεις. Στις ομάδες μπάσκετ που συμμετέχουν, υπάρχουν αθλητές οι οποίοι έχουν ήδη εξασφαλίσει την είσοδο στα πανεπιστήμια, διότι έχουν ήδη αυτά τα τυπικά προσόντα και μπαίνει και κάποιος για πέντε λεπτά από τους αναπληρωματικούς, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει την είσοδο».

Συνεχίζοντας ο οφ. Παιδείας ανέφερε ότι: «Να σας πω για γιατρούς, τρίτεκνους, οι οποίοι έχουν βίλες και οι οποίοι επιλέγουν το τμήμα εκείνο στην επαρχία που έχει τις λιγότερες μονάδες, έτσι ώστε εκμεταλλευόμενοι τη διάταξη να μπουν στο πανεπιστήμιο στη συνέχεια; Να σας πω για περιπτώσεις όπου έχουμε αθλήματα που μπαίνουν παιδιά στο πανεπιστήμιο, έχουμε το τραμπολίνο, το μπριτζ - ονόματα που δεν τα ήξερα- το μπιλιάρδο, το Ζίου Ζίτσου, το Γου Σου Κουνγκ Φου -δεν ξέρω αν το ξέρετε εσείς αυτό- το τσιδαόμπα»"


Πότε άραγε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα γόνων, και ιδιαίτερα γόνων εκπαιδευτικών, που εξασφάλισαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των νυχτερινών σχολείων;

Wednesday, June 29, 2011

Οι αφελείς προτάσεις της ΟΙΕΛΕ

Σε μία σπάνια για συνδικαλιστικό όργανο προάσπιση των αρχών του δικαίου, η ΟΙΕΛΕ έχει αποκαλύψει σωρεία σκανδάλων και έχει επιμείνει στην πραγματική διαλεύκανσή τους, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τόσο αυτή του ΙΒ, όσο και αυτή των πλαστών "πτυχίων" της ’ρτας. Βέβαια, σε καμία από τις δύο περιπτώσεις η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία. Στην πρώτη περίπτωση ήταν αναμεμειγμένα πολλά ηχηρά ονόματα από το χώρο της πολιτικής, και το γεγονός πως και ο κανακάρης της Διαμαντουέτας παρακολουθούσε το ΙΒ για να μη συνωστισθεί στις εξετάσεις με τα παιδιά του λαουτζίκου φαίνεται να έπαιξε το ρόλο του. Στη δεύτερη περίπτωση, η πολιτική ηγεσία και το σύστημα των διαπλεκόμενων μανδαρίνων που διοικεί την εκπαίδευση αντάμειψε τον Νικόλαο Ράπτη με τη θέση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ’ρτας ώστε να συνεχίσει το "έργο" του.

Τον τελευταίο καιρό η ΟΙΕΛΕ προτείνει με ιδιαίτερη επιμονή την αντιμετώπιση του φαινομένου της γελοιοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας που παρατηρείται σε πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με την ανάθεση της διεξαγωγής των τελικών εξετάσεων στα γειτονικά δημόσια σχολεία, με δημόσιους εκπαιδευτικούς ως εξεταστές.

Η πρόταση αυτή δε μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως αφελέστατη, για τον πολύ απλό λόγο ότι προυποθέτει ότι στα δημόσια σχολεία δεν παρατηρούνται αντίστοιχα, ή και χειρότερα, φαινόμενα.

Οπότε με ποιό κριτήριο το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης θα χρησιμοποιηθεί ως δικλείδα ασφαλείας για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του ιδιωτικού συστήματος εκπαίδευσης; Μήπως στις εξετάσεις των δημοσίων σχολείων δεν υπάρχει ευνοιοκρατία και δεν ασκούνται πιέσεις όπου κριθεί απαραίτητο, είτε από κομματικούς και τοπικούς παράγοντες είτε από "στελέχη της εκπαίδευσης"; Μήπως έχει γίνει ποτέ σοβαρός έλεγχος της αξιοπιστίας των εξετάσεων του δημοσίου σχολείου;

Θα υπενθυμίσουμε ότι στις εξετάσεις των ιδιωτικών σχολείων παρευρίσκονται και εκπαιδευτικοί του δημοσίου σχολείου, και υποτίθεται πως συνβαθμολογούν τα γραπτά. Στην πράξη βέβαια δείχνουν μεγάλη διάθεση συνεργασίας όταν τους προσφερθούν δωρεάν καφέδες και πίτσες. Τι θα αλλάξει λοιπόν προς το καλύτερο αν οι ίδιοι δημόσιοι εκπαιδευτικοί αναλάβουν εξ'ολοκλήρου τη διεξαγωγή των εξετάσεων, εκτός ίσως από το τίμημα της συνεργασίας;

Και σαν παράδειγμα θα παραθέσουμε τα όσα αναφέρει η ίδια η ΟΙΕΛΕ:

"...η Ομοσπονδία μας κατέθεσε μήνυση εις βάρος του πρώην Δ/ντη Δ.Ε. Κορινθίας κ. Κ. Λουμάνη για πλημμελή τήρηση των καθηκόντων του και εις βάρος του νυν Δ/ντη Δ.Ε. Κορινθίας κ. Χρ. Κωμαϊτη για παράβαση καθήκοντος, καθώς για τη συνοδευόμενη από συγκεκριμένες αποδείξεις καταγγελία γονέα � δημόσιου εκπαιδευτικού � ότι σε ιδιωτικό σχολείο της εποπτείας του, πέρα από φροντιστηριακά μαθήματα που διεξάγονταν κατά τη διάρκεια αργιών και των καλοκαιρινών διακοπών, στις ενδοσχολικές εξετάσεις μαζί με τα θέματα χορηγούνταν στους μαθητές και οι λύσεις τους, επεβλήθη η «εξοντωτική» ποινή της αυστηρής επίπληξης (συνημμένο 2)."


Άραγε εάν οι εξετάσεις διεξάγωνταν σε δημόσιο σχολείο οι ίδιοι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που σήμερα καταγγέλονται από την ΟΙΕΛΕ θα ενεργούσαν με διαφορετικό τρόπο;

Ή μήπως στις εξετάσεις στο δημόσιο σχολείο δεν εξασφαλίζεται για κάποιους το επιθυμητό αποτέλεσμα "με άνωθεν προφορική εντολή";

Απλώς η ΟΛΜΕ, αντίθετα από την ΟΙΕΛΕ, συνηγορεί στην ομερτά και στη νόθευση της αξιοκρατίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επίσημες καταγγελίες για τις αντίστοιχες διαδικασίες των δημοσίων σχολείων.

Για τους λόγους αυτούς η πρόταση της ΟΙΕΛΕ χαρακτηρίζεται ως αφελής, διότι, χωρίς να παραγνωρίζεται η προσπάθεια της ΟΙΕΛΕ για εξυγίανση της εκπαιδευτικής νοσηρότητας, δεν είναι δυνατό αυτή να εναποτεθεί στις αμφίβολες προθέσεις του δημοσίου εκπαιδευτικού συστήματος.

Tuesday, June 28, 2011

ΕΛΜΕ Ευρυτανίας και Προϊστάμενος ΔΔΕ

Πιθανόν να κρύβονται και άλλες λεπτομέρειες, άγνωστες στο ευρύ κοινό, για τη διαμάχη μεταξύ της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας και του τοπικού προϊστάμενου ΔΔΕ, όπως αυτή μεταφέρεται σε σχετικές αναφορές.

Αν και συνήθως οι συνδικαλιστές δέχονται την κριτική μας, στη συγκεκριμένη περίπτωση οφείλουμε να κάνουμε μία παρατήρηση: Ο Προϊστάμενος ΔΔΕ εγκαλεί κάποιους για τη δημοσιοποίηση μίας απόφασής του, η οποία δε βλέπουμε για ποιό λόγο πρέπει να αποτελεί κρατικό απόρρητο. Και εάν η απόφαση αυτή ήταν επαρκώς αιτιολογημένη, για ποιό λόγο να μην επιλέξει τη δημοσιοποίηση αυτής της αιτιολογίας για να κλείσει τα στόματα των επικριτών του, αντί να τους εγκαλεί για τη δημοσιοποίηση ενός εγγράφου;

Επαναλαμβάνουμε πως πιθανόν να κρύβεται έντονο παρασκήνιο πίσω από αυτή τη διαμάχη, και τα πραγματικά αίτιά της να έχουν άλλη αφετηρία, όμως δε μπορούμε να μη σημειώσουμε πως το "κρατικό απόρρητο" έχει αποτελέσει πρόσχημα για την κάλυψη πολλών επιλήψιμων κινήσεων των εκάστοτε διοικούντων.

Monday, June 27, 2011

Τριπλοθεσίτες εκπαιδευτικοί

Με τον τίτλο αυτό άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία στις 30/4/2011 αναφέρεται στην πραγματικότητα για την οποία μιλάμε από την αρχή της δημιουργίας αυτού του blog και για την απύθμενη διαφθορά του εκπαιδευτικού χώρου:

"Σε... σαφάρι για τον εντοπισμό των εκπαιδευτικών που φέρεται να διδάσκουν ταυτόχρονα σε σχολεία που απέχουν μεταξύ τους εκατοντάδες χιλιόμετρα, κατέχουν διπλές θέσεις στο Δημόσιο, ή παίρνουν συνεχώς αναρρωτικές άδειες, έχουν αρχίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Μετά τις δραματικές περικοπές στους διορισμούς εκπαιδευτικών, το υπουργείο δείχνει αποφασισμένο να «ξετρυπώσει» δάσκαλους και καθηγητές και να τους στείλει στα σχολεία, ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που έχει στα χέρια της η «Κ.Ε.», μια ομάδα εκπαιδευτικών κατήγγειλε την περίπτωση δύο αδελφών καθηγητριών οι οποίες φέρονται ότι εργάζονταν ως ωρομίσθιες ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές της... χώρας.

Η μία από τις δύο καθηγήτριες φέρεται να υπηρετούσε κατά το σχολικό έτος 2007-2008 ως ωρομίσθια σε ειδικό σχολείο μεγάλης θεσσαλικής πόλης και συγχρόνως σε τεχνικό σχολείο στην Αθήνα, αλλά και σε λύκειο στα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας «η εν λόγω εκπαιδευτικός προφανώς διέθετε την κάλυψη τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων».

Την ίδια ώρα, η αδελφή της καταγγέλλεται ότι εργαζόταν ως ωρομίσθια εκπαιδευτικός σε τρία διαφορετικά σχολεία της Θεσσαλίας. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η εκπαιδευτικός δίδασκε τις ίδιες ώρες και στα τρία σχολεία. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου επισήμαναν ιδιαίτερα και το γεγονός ότι οι εν λόγω καθηγήτριες δήλωναν ότι είχαν «αυξημένο ωράριο διδασκαλίας» σε όλα τα σχολεία που υπηρετούσαν.

Το προσδοκώμενο όφελος, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, δεν ήταν οι αμοιβές (ένας ωρομίσθιος εκπαιδευτικός δεν ξεπερνά τα 8 ευρώ την ώρα), αλλά τα μόρια που εξασφάλιζαν σε βάρος άλλων εκπαιδευτικών οι οποίοι εργάζονταν πραγματικά ως ωρομίσθιοι, αλλά έχαναν τη σειρά διορισμού τους.

Μια άλλη καταγγελία αφορούσε εκπαιδευτικό που κατείχε συγχρόνως δύο δημόσιες θέσεις. Φέρεται δηλαδή ότι δίδασκε σε ειδικό σχολείο της Αττικής με πλήρη απασχόληση ενώ συγχρόνως εργαζόταν (πάλι με πλήρη απασχόληση) και σε μεγάλο δήμο της Αττικής. Οι αποδοχές της εκπαιδευτικού ήταν συνολικά 2.785 ευρώ. Αν οι καταγγελίες τεκμηριωθούν, οι εκπαιδευτικοί θα παραπεμφθούν σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα με το ερώτημα της απόλυσης, ενώ ο σχετικός φάκελος θα σταλεί και στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, εκπαιδευτικός κατάφερε επί τέσσερα χρόνια να εργασθεί ελάχιστους μήνες. Ο εκπαιδευτικός, σύμφωνα με τα σχετικά υπηρεσιακά σημειώματα, ήταν άγαμος πατέρας τεσσάρων παιδιών και το 2006 διορίσθηκε ως πολύτεκνος σε σχολείο των Αθηνών. Σύντομα όμως άρχισε να κάνει αιτήσεις και να παίρνει συνεχείς άδειες. Σε βάρος του διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση και του επεβλήθη επίπληξη."


Το περίεργο είναι ότι αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο δεν αποτελούν εξαιρέσεις αλλά τον κανόνα, και ότι είναι αμέτρητοι εκείνοι που διορίστηκαν με παρόμοιες μεθοδεύσεις, ή ως διορισμένοι πέτυχαν να έχουν την εύνοια κάποιων παραγόντων ώστε να καταφέρνουν να μην εργάζονται (τουλάχιστον ως εκπαιδευτικοί).

Και το ερώτημα είναι γιατί τόσα χρόνια το Υπουργείο Παιδείας επιτρέπει τη διαιώνιση της κατάστασης αυτής, χωρίς να προβαίνει σε ελέγχους και χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα. Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στα ονόματα αυτών που επωφελήθηκαν, καθώς ανάμεσά τους βρίσκουμε πολλούς συγγενείς και φίλους εκπαιδευτικών, συνδικαλιστών και πολιτικών.

Θα μπορούσαμε επίσης να αναφερθούμε στους εκπαιδευτικούς που πήραν άμεσα μεταθέσεις "για σοβαρούς λόγους υγείας", και την ίδια στιγμή βρέθηκαν να απασχολούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ σε ΚΕΚ και ΙΕΚ.

Θα μπορούσαμε επίσης να αναφερθούμε και στους παράγοντες του ΟΕΕΚ, που με την ίδια μέθοδο βρέθηκαν να απασχολούνται σε πολλά ΙΕΚ ταυτόχρονα, αλλά τα στοιχεία καταστράφηκαν και το σκάνδαλο παραμένει ακόμα θαμμένο με τη συμφωνία όλων των κομμάτων.

Θα μπορούσαμε επίσης να αναφερθούμε στους εκπαιδευτικούς που την ίδια ώρα που δίδασκαν σε σχολείο παρακολουθούσαν μεταπτυχιακά μαθήματα, κάποιες φορές ακόμα και σε διαφορετικές πόλεις.

Άραγε οι αρμόδιοι δε γνωρίζουν τίποτα από όλα αυτά;

Ή μήπως προτιμούν να εθελοτυφλούν για διάφορους λόγους που μπορεί να φανταστεί ο καθένας;

Sunday, June 26, 2011

Διδακτορικά πολιτικών στη Γερμανία

Στη γραφική ψωροκώσταινα οι ιθαγενείς αντιμετωπίζουν με δέος τις ακαδημαϊκές περγαμηνές των ταγών της πολιτικής ζωής χωρίς να αναρωτηθούν αν αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Στη Γερμανία όμως, όπου δεν ξέρουν από Παρθενώνες αλλά μόνο από βαλανίδια, τα διδακτορικά που έχει γίνει της μόδας να ανεμίζουν οι πολιτικοί περνούν πλέον από τον έλεγχο του κόσμου που απαιτεί οι ηγέτες του να είναι τίμιοι και δεν πείθεται εύκολα, παρά τους ισχυρισμούς κάποιων για κουτόφραγκους. Διαβάζουμε:

"Μετά την αναγκαστική παραίτηση του Γερμανού υπουργού άμυνας Karl-Theodor zu Guttenberg, υπό την πίεση της αποκάλυψης ότι μεγάλο μέρος της διδακτορικής του διατριβής ήταν προϊόν λογοκλοπής, το κυνήγι της ακαδημαϊκής λογοκλοπής συνεχίζεται, διαμέσου του διαδικτύου, στη Γερμανία. Η ιστοσελίδα των «κυνηγών» � κυρίως ανωνύμων � φιλοξενείται στο "wikia", ονομάζεται "VroniPlag Wiki" και είναι στα γερμανικά...
Όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα, αφού εντόπισαν πολλά σημεία λογοκλοπής στη διατριβή της δικηγόρου Veronica Sass, κόρης του πρώην Πρωθυπουργού της Βαυαρίας Edmund Stoiber, ασχολούνται τώρα με τη διερεύνηση των διδακτορικών της Silvana Koch-Mehrin, ανώτερου στελέχους του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Matthias Profrock, πολιτικού.των χριστιανοδημοκρατών.
Στην ιστοσελίδα σημειώνεται ότι το έργο τους δεν έχει σχέση με την πολιτική ή τη λασπολογία και ότι στόχος τους είναι να διασφαλιστεί η επιστημονική ακεραιότητα των διδακτορικών τίτλων στη Γερμανία."



Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ανάμεσα στους λογοκλόπους ψευτοδιδάκτορες που ανακάλυψε η κίνηση αυτή είναι και ο γνωστός Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος κατά τα άλλα ήταν κατά της διαφθοράς.


Η υπόθεση αυτή έγινε άλλη μία αφορμή για να φανεί η διαφορά μεταξύ Ελληνικής και Γερμανικής νοοτροπίας, καθώς κάποιοι Κρήτες διέγνωσαν "βρώμικο πόλεμο" κατά του λογοκλόπου πολιτικού, προφανώς γιατί στην Ελλάδα θεωρείται αυτονόητο ένας πολιτικός να εξασφαλίζει (και) ακαδημαϊκή ασυλία προκειμένου να αποκτήσει τίτλους που θα προωθήσουν την πολιτικάντικη καριέρα του.

Την κατοχή διδακτορικού τόνιζε κι ο ίδιος ο πολιτικός σε αγιογραφικές συνεντεύξεις του:

"Ο Κρητικής καταγωγής πολιτικός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Duisburg. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στη Βόννη, όπου έγραψε και την διδακτορική του διατριβή."


Η συνέχεια όμως ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τον ένθερμο οπαδό της διαφάνειας Χατζημαρκάκη:

"Και πέμπτη περίπτωση γερμανού πολιτικού με διδακτορικό τίτλο προϊόν λογοκλοπής αποκάλυψε το Blog για επιστημονική αξιοπιστία de.vroniplag.wikia.com, που έχει βάλει στο μικροσκόπιο διδακτορικές εργασίες επωνύμων.
Αυτή τη φορά κρεμάστηκε στα μανταλάκια ως ύποπτος λογοκλοπής ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Σύμφωνα με το blog, ο Χατζημαρκάκης στην εργασία του με θέμα: "Παγκοσμιοποίηση πληροφορικής. "Μοντέλο συνεργασίας της παγκόσμιας διακυβέρνησης σχετικά με το παράδειγμα του ηλεκτρονικού εμπορίου", έχει συμπεριλάβει με ελαφρές προσαρμογές κείμενα από άλλες επιστημονικές εργασίες, χωρίς να είναι διακριτό ποια είναι δικά του και ποια ξένα.
Η έρευνα που άρχισε στις 12/5 από εθελοντές ερευνητές, διαπίστωσε λογοκλοπή στο 22% των σελίδων της εργασίας που ερεύνησε μέχρι χθες."



Πότε άραγε θα γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα, όπου παρατηρείται το φαινόμενο τα μέλη της διεφθαρμένης "ελίτ" να αποκτούν τίτλους σπουδών και έρευνας στα πλέον πιθανά και απίθανα αντικείμενα, πολλές φορές ταυτόχρονα με την άσκηση υπουργικών καθηκόντων;

Saturday, June 25, 2011

ΕΔΕ και διαλεύκανση σκοτεινών υποθέσεων στα Ελληνικά πανεπιστήμια

Η παρακάτω εξιστόρηση δείχνει το μέγεθος της ασυδωσίας που επικρατεί στον πανεπιστημιακό χώρο, και το πως οι διάφορες ΕΔΕ χρησιμοποιούνται είτε για να κουκουλώσουν τα πραγματικά γεγονότα, είτε και για να εκφοβίσουν τους καταγγέλοντες:

"Μια τέτοια περίπτωση «ακαδημαϊκής τρέλας» αποτελεί και η περιπέτειά μας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία ξεκινάει το 2005 και περιλαμβάνει:
1. Δύο (!) άγονες κρίσεις για κατάληψη θέσης συμβασιούχου διδάσκοντος Π.Δ. 407/80 καθώς ο προτιμητέος υποψήφιος δεν είχε πάρει ακόμα το διδακτορικό του δίπλωμα και υπήρξαν ενστάσεις από άλλον υποψήφιο που είχε όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
2. Μία παράνομη επιλογή συμβασιούχου διδάσκοντος Π.Δ. 407/80 (δεν είχε καν τα τυπικά προσόντα) με παράλληλο αποκλεισμό άλλων υποψηφίων, οι οποίοι είχαν και τα τυπικά αλλά και περισσότερα ουσιαστικά προσόντα (ο υποψήφιος που επιλέχθηκε είναι ο προτιμητέος υποψήφιος στον οποίο γίνεται αναφορά στο (1).
3. Ο εν λόγω υποψήφιος πήρε τη θέση χωρίς να έχει το πιστοποιητικό τύπου Α� (δεν είχε πάει στρατό) το οποίο ήταν απαραίτητο τυπικό προσόν. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι εν συνεχεία χρησιμοποίησε το αποκτηθέν ακαδημαϊκό προσόν για να εξαγοράσει μεγάλο μέρος της στρατιωτικής του θητείας (την οποία θα έπρεπε να έχει υπηρετήσει για να μπορεί να υποβάλλει τα χαρτιά του εξ�αρχής) !!!
4. Ένα Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις παραπάνω αδιαφανείς διαδικασίες και τη μη συνεργασία του Πανεπιστημίου.
5. Μία Δίκη και μια Δικαστική Απόφαση (45/2009, Πρωτοδικείο Βόλου) βάση της οποίας κρίνεται παράνομη η παραπάνω πρόσληψη
6. Μια παράνομη εκλογή του υποψηφίου που επιλέχθηκε παράνομα στο (2) σε θέση Λέκτορα (άλλος υποψήφιος κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο ανέφερε τις τυπικές και ουσιαστικές πλημμέλειες της εισηγητικής έκθεσης).
7. Πολιτική εμπλοκή στην παραπάνω εκλογή, καθώς ο υποψήφιος που εκλέχθηκε προσυπόγραφε στον τοπικό έντυπο τύπο κείμενα υποστήριξης συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης ως «Λέκτορας» λίγους μήνες πριν την εκλογή του μαζί με μέλη της εισηγητικής επιτροπής και μέλη του εκλεκτορικού σώματος.
8. Μήνυση μέλους της ανωτέρω εισηγητικής επιτροπής και Διευθυντή του εργαστηρίου στο οποίο εντάσσεται η εν λόγω θέση ΔΕΠ κατά του υποψηφίου που «τόλμησε» να καταθέσει υπόμνημα. Σημειωτέον, ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος είναι υπάλληλος στο εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο έχει εγκατασταθεί το εργαστήριο. Μάρτυρες κατηγορίας, 2 μέλη ΔΕΠ του ίδιου πολιτικού σχηματισμού�
9. Μήνυση μέλους της ανωτέρω εισηγητικής επιτροπής και Διευθυντή του εργαστηρίου στο οποίο εντάσσεται η εν λόγω θέση ΔΕΠ κατά του υποψηφίου που προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη για τις άγονες προκηρύξεις, και, στη Δικαιοσύνη για την παράνομη πρόσληψη ΠΔ 407/80. Μάρτυρες κατηγορίας, 2 μέλη ΔΕΠ του ίδιου πολιτικού σχηματισμού�
10. Αυτεπάγγελτη παραπομπή του συγκεκριμένου Καθηγητή στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, κατηγορούμενος για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στις 8 Απριλίου 2011, μετά από την Δικαστική Απόφαση 45/2009 και όχι μετά από μήνυση κάποιου εκ των υποψηφίων.
11. Διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης εναντίον του συγκεκριμένου υποψηφίου για διάπραξη «ακαδημαϊκού παραπτώματος» από την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με την συνδρομή υψηλόβαθμου Καθηγητή του Πανεπιστήμου Θεσσαλίας !!! Οι κατηγορίες όμως εξέπεσαν και δεν ασκήθηκε καμμία πειραρχική διώξη κατά του συγκεκριμένου υποψηφίου.
12. Καταγγελίες του συγκεκριμένου υποψηφίου προς το Υπουργείο Παιδείας για τα ανωτέρω διαδραματιζόμενα.
13. Επιτέλους, Διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (μετά από συνεχόμενες εντολές από το Υπουργείο Παιδείας) για διερεύνηση των καταγγελόμενων. Η εν λόγω ΕΔΕ είναι ακόμα σε εξέλιξη�

Οι υποψήφιοι που τόλμησαν και διεκδίκησαν θεσμικά το δίκαιό τους δέχθηκαν μια μήνυση και μια ΕΔΕ, με περισσό θράσος, ΑΦΟΥ ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΛΕΚΤΟΡΑ!

Τα ανωτέρω ήταν σε γνώση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τόσο σε επίπεδο Πρυτανικής Αρχής όσο και σε επίπεδο Διοίκησης της Ιατρικής Σχολής καθώς είχαν άμεση εμπλοκή σε κάποιες από τις ανωτέρω καταγγελθείσες διαδικασίες.

Μέχρι σήμερα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν έχει προβεί σε καμμία πειθαρχική δίωξη κατά του συγκεκριμένου Καθηγητή !!!"


Ιδιαίτερα θα τονίσουμε το ότι για κάποιους υποψήφιους δεν είναι απαραίτητο ούτε το απολυτήριο του στρατού, την ίδια στιγμή που για άλλους υποψήφιους τα δικαιολογητικά απορρίπτονται με αστεία προσχήματα...

Friday, June 24, 2011

Οι επιλεκτικές ευαισθησίες του Θέμη Κοτσιφάκη

Ο γνωστός συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης θέλησε να δείξει την ευαίσθητη θηλυκή πλευρά του διαμαρτυρόμενος για διακρίσεις του (γυναικοκρατούμενου) Υπουργείου Παιδείας εναντίον των γυναικών:

"«Πρόκειται για μια σοβαρή φυλετική διάκριση που γίνεται εις βάρος των γυναικών, καθώς αντίστοιχα προσμετρώνται στον χρόνο άσκησης διδακτικών καθηκόντων για τους σχολικούς συμβούλους και τους διευθυντές άλλου είδους άδειες, οι οποίες μοριοδοτούνται» τονίζει στη «Μ» το μέλος του δ.σ. της ΟΛΜΕ Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης."


Πρόκειται για απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην υπολογίζεται ο χρόνος άδειας μητρότητας ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων. Το αυτονόητο που το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε επιτέλους να εφαρμόσει προξενεί ταραχή στον ευαίσθητο συνδικαλιστή, ο οποίος φαίνεται πως έβρισκε θαυμάσια την εικόνα των προηγούμενων ετών, όταν οι νεοδιοριζόμενες φρόντιζαν να εξασφαλίσουν άδεια μητρότητας από την πρώτη ημέρα του διορισμού τους.

Είναι επίσης γνωστή η εικόνα των νεοδιοριζόμενων που όχι μόνο φρόντιζαν να εξασφαλίσουν άμεσα άδεια μητρότητας, αλλά και στη λήξη της άδειας αυτής φρόντιζαν να εξασφαλίσουν επιπλέον και εκπαιδευτική άδεια για μεταπτυχιακές σπουδές. Έτσι λοιπόν κάποιοι, και στην προκειμένη περίπτωση κάποιες, εξασφάλιζαν πλασματική διάρκεια χρόνου εκπαιδευτικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλασματικών πινάκων. Το τελευταίο βέβαια είναι το δυνατό χαρτί όλων των εκπαιδευτικών υπηρεσιών όλων των βαθμίδων.

Φαίνεται όμως πως αυτή η ευαισθησία του Κοτσιφάκη δεν περιλαμβάνει και την αντίστοιχη ευαισθησία στην ιστορική μνήμη του Ελληνισμού, αν κρίνουμε από την επαίσχυντη ανακοίνωση των ΟΛΜΕδων που φέρει την υπογραφή του Κοτσιφάκη και η οποία αναφέρεται στην Κωνσταντινούπολη ως "Ινσταμπούλ".

Thursday, June 23, 2011

Κωστής Χατζηδάκης: Το παιδί της ΟΝΝΕΔ (και της Ντόρας)

Όσοι απορούν για το πως φτάσαμε στο σημείο η συμμετοχή σε κομματικές νεολαίες να θεωρείται το πρωταρχικό στοιχείο για μία επιτυχημένη πορεία στον Ελληνικό χώρο δεν έχουν παρά να κοιτάξουν την πορεία ατόμων όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, που εσχάτως πλασάρεται από κάποιους σαν ο μελλοντικός σωτήρας της Ελλάδας και αυριανός πρωθυπουργός.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μπήκε στη Νομική το 1983, ασχολήθηκε με τη ΔΑΠ και την ΕΦΕΕ, την περίοδο 1989-1990 δούλεψε για το κόμμα, το 1990 τον έστειλαν για μεταπτυχιακά στην Αγγλία και το 1992 τον έβγαλαν πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ. Το 1994 τον έβαλαν στην Ευρωβουλή, κατά πάγια τακτική της ΝΔ να αμοίβει τον εκάστοτε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ με δια βίου εξασφάλιση ξεκινώντας από τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο. Αφού άραξε για αρκετά χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο, το 2007 ήταν ώριμοι οι μηχανισμοί ώστε να εκλεγεί βουλευτής και στη συνέχεια να τοποθετηθεί ως υπουργός.

Με άλλα λόγια, το ντοράκι δε χρειάστηκε ποτέ ούτε να δουλέψει ούτε να αγωνιά για το μέλλον του. Το μόνο που έκανε στη ζωή του ήταν να τριγυρίζει σε κομματικά γραφεία και να επιδεικνύει το σφριγηλό αρρενωπό σθένος του στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς της ευρωβουλής. Και όμως, κάποιοι ελπίζουν στην άνοδό του σε ακόμα μεγαλύτερα αξιώματα και γιατί όχι και στην αρχηγία της ΝΔ και την πρωθυπουργία!

Πώς λοιπόν περιμένουμε να αλλάξει κάτι στο κομματικό κράτος όταν τα υποτίθεται ελπιδοφόρα "νέα πρόσωπα" είναι προϊόντα του σαθρού κομματισμού και αποτελούν αρνητικά πρότυπα για τους σημερινούς φοιτητές;

Wednesday, June 22, 2011

ΙΕΚ Αγίων Αναργύρων και Βασίλειος Αναγνωστόπουλος: Το λαμόγιο βγάζει γλώσσα

Το ότι έχουμε κρίνει αυστηρά, και θα συνεχίσουμε να κρίνουμε αυστηρά, το ΣΕΑΕ δε σημαίνει πως τα μέλη του δεν έχουν το δικαίωμα της έκφρασης και της δραστηριοποίησης, και μάλιστα σε ένα χώρο όπου μέχρι τώρα οι σπουδαστές και κυρίως οι διευθυντές και τα πλήθη των αποσπασμένων γραμματέων απολαμβάνουν πλήρη συνδικαλιστική ελευθερία, αλλά όχι και οι ωρομίσθιοι. Και πως θα μπορούσαν άλλωστε, όταν είναι γνωστό πως είναι δέσμιοι του πελατειακού συστήματος και της ανεξέλεγκτης βούλησης του κάθε διευθυντή.

Φαίνεται όμως πως κάποιοι διευθυντές ενοχλούνται ιδιαίτερα από την κόσμια συλλογική και ατομική δράση και προσπαθούν να τη φιμώσουν, προκειμένου να συνεχίσουν να δρουν ανεξέλεγκτα και να μην ενοχληθεί η μαφία των ΙΕΚ, την οποία το κράτος τρέφει επί σειρά ετών. Και το παράδοξο είναι πως οι διευθυντές που ενοχλούνται περισσότερο είναι εκείνοι που απέκτησαν τις θέσεις τους χάρη στην κομματικά ελεγχόμενη συνδικαλιστική δράση τους ως ΟΛΜΕδες.

Διαβάζουμε σε ανακοίνωση του ΣΕΑΕ:

"Ο διευθυντής του Δ.ΙΕΚ. κ. Αναγνωστόπουλος απομάκρυνε τα μέλη του σωματείου με βίαιο τρόπο απειλώντας με λεξιλόγιο και ύφος που δεν ταιριάζει σε έναν εκπαιδευτικό χώρο, πως θα καλέσει την αστυνομία και δηλώνοντας εμφατικά πως ο χώρος των Δ.ΙΕΚ δεν είναι ελεύθερος για συνδικαλιστική έκφραση!!! Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αναγνωστόπουλος απαγόρευσε (με ποια εξουσία άραγε;) σε συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους να ενημερώσουν για τις εξελίξεις στο χώρο των ΙΕΚ τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές τους. Το ίδιο συνέβη και σε παρέμβαση του σωματείου στις 11/4/2011 όπου αντιμετώπισε τα μέλη του σωματείου με ύβρεις και προσβολές."


Τί ήταν αυτό που ενόχλησε το διευθυντή του ΙΕΚ Αγίων Αναργύρων Βασίλειο Αναγνωστόπουλο εξηγείται παρακάτω:

"Είμαστε εργαζόμενες/οι στα Δ.ΙΕΚ, απλήρωτοι/ες εδώ και 3 χρόνια και διεκδικούμε το αυτονόητο: να πληρωνόμαστε για τη δουλειά μας, να υπάρχει διαφάνεια στις διαδικασίες πρόσληψης και λειτουργίας των ΙΕΚ, να δημοσιοποιηθεί ο οικονομικός έλεγχος για τo που πηγαίνουν τα χρήματα που άδικα καταβάλλουν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες, να δημιουργήσουμε συνθήκες επαφής, συζήτησης και συνεργασίας ανάμεσα στους εκπαιδευτές και τις εκπαιδεύτριες για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη δουλειά μας."


Ασχέτως με το αν έχουμε κρίνει αρνητικά τις προτάσεις του ΣΕΑΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, δεν παύει να αποτελεί θετικό στοιχείο το ότι επιτέλους οι ίδιοι οι εκπαιδευτές των ΙΕΚ αναγνωρίζουν το σαθρό καθεστώς που κυριαρχεί στα ΙΕΚ και που οδηγεί στη διαφθορά τους νέους, είτε ως εκπαιδευτές είτε ως εκπαιδευόμενους.

Στην περίπτωση του διευθυντή του ΙΕΚ Αγίων Αναργύρων, ο οποίος είναι γνωστός για το ελεεινό ύφος και την αισχρή συμπεριφορά του, η υπόθεση αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον:

Ο Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, ΠΕ03, υπήρξε γνωστός συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ, όπου διακρίθηκε για τις επιδόσεις του στα συντροφικά μαχαιρώματα. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά της κομματικής ιεραρχίας, υπήρξε άνθρωπος του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Γείτονα, τρόφιμος πολιτικών γραφείων, και κατά τα σοσιαληστικά πρότυπα μεγάλο λαμόγιο.

Επί εποχής Σημίτη, ο Βασίλειος Αναγνωστόπουλος έλαβε τη μία θέση μετά την άλλη, σε σημείο που θα έπρεπε να πετάει σαν τον Superman γύρω από τη Γη για να προλαβαίνει να πηγαίνει από τη μία στην άλλη. Εκτός από πλειάδα θέσεων στο Υπουργείο Παιδείας, όπου μεταξύ άλλων ήταν και υπεύθυνος εξετάσεων στα Αγγλικά χωρίς να γνωρίζει καμία ξένη γλώσσα(!), υπήρξε μέλος της αμαρτωλής διοίκησης του ΟΕΕΚ, όπου τα "στελέχη" του ΟΕΕΚ μοίραζαν μεταξύ τους πλασματικές ωρομισθίες.

Αν και διευθυντής ΙΕΚ και υπηρεσιών του ΟΕΕΚ, εμφανιζόταν κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα να αναλαμβάνει (παρανόμως) διάφορες ωρομισθίες σε ποικιλία μαθημάτων. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημένα, το σκάνδαλο του ΟΕΕΚ έχει θαφτεί από όλα τα κόμματα, και οι πρωτεργάτες του έχουν αποκτήσει μία περίεργη ασυλία, παρά το γεγονός ότι καταχράστηκαν με το χειρότερο τρόπο το δημόσιο χρήμα.

Για τις υπηρεσίες του αυτές στον ΟΕΕΚ, η Διαμαντοπούλου φρόντισε να ανταμείψει το άθλιο αυτό άτομο εξασφαλίζοντάς του διευθυντική θέση στον οργανισμό που ο ίδιος διέφθειρε!

Και απειλεί τους ωρομίσθιους που δεν υπάκουσαν τυφλά στις διαταγές του με την αστυνομία, τη στιγμή που θα έπρεπε να έχει απολυθεί και να βρίσκεται στη φυλακή, όχι μόνο ως κλέφτης και απατεώνας, αλλά και ως ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για τη διεφθαρμένη πορεία του ΟΕΕΚ!

Αντί ο Βασίλειος Αναγνωστόπουλος να παραδοθεί στη δημόσια χλεύη, προστατεύεται από το πολιτικό και εκπαιδευτικό κατεστημένο ως αντάλλαγμα για τα ρουσφέτια που διεκπεραίωσε και τις βρώμικες δουλειές υπουργών του ΠΑΣΟΚ που έφερε εις πέρας.

Tuesday, June 21, 2011

Ιδιωτικά πανεπιστήμια στα Βαλκάνια

Ενώ στην Ελλάδα τα κρατικά πανεπιστήμια καταβαραθρώνονται στις παγκόσμιες κατατάξεις και γίνονται περίγελως του πολιτισμένου κόσμου χάρη στο άσυλο ανιάτων αριστεριστών, στις άλλες χώρες της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά, βήματα που τα κρατικά πανεπιστήμια των χωρών αυτών δεν είχαν καταφέρει μέχρι τώρα.

Ας αρχίσουμε από τη Βουλγαρία, για την οποία διαβάζουμε σε άρθρο της Καθημερινής:

"Πατώντας γερά στις παραδοσιακές σχέσεις με τα κράτη του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, η Βουλγαρία δομεί στέρεες γέφυρες και προς τα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Το ίδιο δείχνουν να κάνουν και άλλες γειτονικές της Ελλάδας χώρες, είτε μέσα από τις συνεργασίες εγχώριων πανεπιστημίων με ΑΕΙ της Δύσης είτε με την αυτόνομη λειτουργία δυτικών ΑΕΙ σε κάθε χώρα. Αντίθετα, η Ελλάδα προσκολλημένη στις αγκυλώσεις του θεσμικού πλαισίου αλλά και λόγω της εσωστρέφειας της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο που μπορεί να παίξει μία περιφερειακή χώρα στο διεθνές, ιδιαίτερα ανταγνωστικό ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Η είδηση ότι το American University of Bulgaria βρέθηκε στην πρώτη θέση των βουλγαρικών ΑΕΙ έπειτα από αξιολόγηση του υπ. Παιδείας της χώρας εντυπωσιάζει για τα γρήγορα βήματα που έχουν κάνει οι γείτονές μας. Το American University of Bulgaria ιδρύθηκε στο Μπλαγκόεβγκραντ, μια επαρχία στη νοτιοδυτική Βουλγαρία. Το πανεπιστήμιο εγκαταστάθηκε στο κτίριο που -προ 1989- φιλοξενούσε τα τοπικά γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας. Οπως έγραψε η εφημερίδα International Herald Tribune, το πανεπιστήμιο προσελκύει φοιτητές από το πρώην ανατολικό μπλοκ, δηλαδή από χώρες της κεντρικής Ασίας, την Ουκρανία, τη Μολδοβία, τη Λευκορωσία και τα Βαλκάνια."


Αυτά τη στιγμή που το αντίστοιχο Ελληνικό κρατικό εγχείρημα με τη βαρύγδουπη ονομασία "Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης" δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα σεβαστό όνομα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ούτε εντός των συνόρων!

Βέβαια, το American University of Bulgaria μπόρεσε να επιτύχει γιατί δεν είχε την αντιμετώπιση που είχαν στην Ελλάδα αντίστοιχα ιδρύματα, όπως για παράδειγμα το Hellenic American University, εναντίον του οποίου η Διαμαντοπούλου κήρυξε προσωπικό πόλεμο.

Εκτός όμως από τη Βουλγαρία, και η Τουρκία δεν τα πηγαίνει καθόλου άσχημα:


"Στην Τουρκία, επίσης, φημισμένο είναι το ιδιωτικό πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Αγκυρα, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πολυεθνικό χωριό», καθώς μεγάλο μέρος του διδακτικού του προσωπικού κατάγεται από το εξωτερικό -42 χώρες- ενώ οι φοιτητές είναι από 72 χώρες. Ταυτόχρονα, οι συνεργασίες των τουρκικών ιδρυμάτων με ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΑΕΙ αποτελούν μέσο ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας των εγχώριων ιδρυμάτων τα οποία έχουν κατορθώσει να προσελκύσουν πανεπιστημιακούς από το εξωτερικό, μειώνοντας επίσης το κύμα φυγής Τούρκων φοιτητών και επιστημόνων από τη χώρα."


Για όσους δε γνωρίζουν γιατί πρέπει να μας απασχολεί το Μπίλκεντ, πρόκειται για το Τουρκικό πανεπιστήμιο που ανέβηκε στα κορυφαία πανεπιστήμια της διεθνούς κατάταξης, όπου δε βρίσκεται κανένα από τα δημοκρατικά και δημόσια Ελληνικά πανεπιστήμια:

"Δύο τουρκικά πανεπιστήμια, το ιδιωτικό αγγλόφωνο Μπίλκεντ (Bilkent Univer-sity) και το κρατικό αγγλόφωνο Πολυτεχνείο της Μέσης Ανατολής (Middle East Technical University-METU) περιλαμβάνονται εφέτος στον κατάλογο των διακοσίων κορυφαίων πανεπιστημίων που εκδίδει περιοδικώς το Times Higher Education Supplement. Το Μπίλκεντ βρίσκεται στην 112η θέση, ενώ το METU στην 183η. Η παρουσία δύο τουρκικών πανεπιστημίων υπογράμμισε με τον τρόπο της την παντελή απουσία ελληνικών πανεπιστημίων από τον σχετικό κατάλογο.

Πού στηρίζεται όμως αυτή η επιτυχία; Δεδομένου του διαλόγου για την αναμόρφωση της ανωτάτης παιδείας στην Ελλάδα, αξίζει να εγκύψει κανείς στον τρόπο με τον οποίο τα κορυφαία τουρκικά πανεπιστήμια επιδιώκουν την ακαδημαϊκή αριστεία. Κλειδί αποτελεί η αξιολόγηση του διδακτικού προσωπικού. Κάθε καθηγητής κρίνεται ετησίως βάσει τόσο της διδακτικής του επάρκειας, όσο και του ερευνητικού του έργου. Η επιτυχής διδασκαλία και το πλούσιο ερευνητικό έργο αποτελούν προϋπόθεση για την μονιμοποίηση και προαγωγή στα δημόσια ιδρύματα, ακόμη και για την ανανέωση της σύμβασης εργασίας στα ιδιωτικά.

Για την κρίση του διδακτικού έργου λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι απόψεις των φοιτητών οι οποίες υποβάλλονται γραπτώς και ανωνύμως στο τέλος του εξαμήνου και γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας υπό συνθήκες που εγγυώνται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Τα αποτελέσματα της φοιτητικής αξιολογήσεως αναρτώνται στις σχετικές ιστοσελίδες των μαθημάτων και είναι προσβάσιμες σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Οσον αφορά το ερευνητικό έργο, αυτό θεωρείται εξίσου σημαντικό με το διδακτικό. Το πανεπιστήμιο διαθέτει στα μέλη του την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή (βιβλιοθήκες, πρόσβαση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων κ.λπ.), καθώς και τον αναγκαίο χρόνο για τη διεξαγωγή της έρευνας και τη συγγραφή των πορισμάτων της. Για τη διασφάλιση του ποιοτικού ελέγχου του ακαδημαϊκού έργου προτεραιότητα λαμβάνουν οι δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στους δείκτες SCI, SSCI και AHCI του κορυφαίου παγκοσμίως οίκου πιστοποίησης Thomson Scientific. Η διδασκαλία και η έρευνα σε γλώσσες άλλες από την τουρκική -αγγλική κυρίως, αλλά και γαλλική και γερμανική- δεν θεωρείται προσβολή της εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργό συμμετοχή των πανεπιστημίων στις διεθνείς ακαδημαϊκές εξελίξεις."


Φαίνεται όμως ότι στην Τουρκία κάνουν και άλλα πράγματα διαφορετικά από την Ελλάδα, και ένα από αυτά είναι να δίδεται η δυνατότητα στη μέση οικογένεια να δει το παιδί της να επιτυγχάνει επιστημονικά χωρίς να πρέπει να περάσει από τις συμπληγάδες της Αριστεράς και των πολιτικών και οικονομικών τζακιών:

"η επιτυχημένη λειτουργία των κορυφαίων τουρκικών πανεπιστημίων οφείλεται και στην άνθηση του θεσμού των προτύπων σχολείων. Τα πρότυπα δημόσια σχολεία μέσης εκπαίδευσης (Anadolu Liseleri) τα οποία λειτουργούν σε κάθε πρωτεύουσα νομού τροφοδοτούν κάθε χρόνο με χιλιάδες αριστούχους την τουρκική ανώτατη παιδεία. Αντίθετα με ό,τι ίσως πιστεύεται, οι καλύτεροι φοιτητές των τουρκικών ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν είναι συνήθως απόφοιτοι ιδιωτικών σχολείων και γόνοι της οικονομικής και πολιτικής ελίτ της χώρας, αλλά απόφοιτοι προτύπων δημοσίων σχολείων και γόνοι μεσοαστικών και μικροαστικών οικογενειών που σπουδάζουν ως υπότροφοι."


Το γεγονός ότι η Τουρκία κατάφερε να κάνει τόσα βήματα ενώ η Ελλάδα παραμένει προσκολλημένη στην απέχθεια για την αριστεία, στην αναγωγή συγκεκριμένων κύκλων κρατούντων σε μία ιδιόμορφη μορφή αριστοκρατίας και στα εφευρήματα του "ασύλου" και του "δημοκρατικού και δημόσιου πανεπιστημίου" θα έπρεπε να προβληματίσει βαθιά την Ελληνική κοινωνία, που βλέπει με απάθεια τη χώρα να μετατρέπεται σε φτωχό συγγενή των άλλων Βαλκανικών χωρών.

Monday, June 20, 2011

Οι καθηγητοπατέρες των ΙΕΚ: ΣΕΑΕ

Αν οι συνδικαλιστάδες του ΕΔΙΕΚ καταδικάζονται και αποδοκιμάζονται από αυτούς του ΣΕΑΕ ως συστημικοί, οι υποτίθεται εκπρόσωποι της ανέντακτης αριστερής νομεκλατούρας συνδικαλιστάδες του ΣΕΑΕ δείχνουν πως δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους αντίζηλούς τους του ΕΔΙΕΚ.

Με μία πρωτοφανή για την ορθότητά της απόφαση, το ΙΔΕΚΕ αποφάσισε να μη μπορεί κάποιος να εργάζεται ταυτόχρονα σε διαφορετικές δομές του ΙΔΕΚΕ. Η ορθότητα της απόφασης αυτής έγκειται στο ότι είναι αδιανόητο σε εποχές οικονομικής κρίσης κάποιοι να μοιράζονται τις υπάρχουσες ωρομισθίες, αναδεικνυόμενοι σε ιδιότυπους προνομιούχους.

Αν το ΙΔΕΚΕ αποφάσιζε επίσης να μη μπορεί κάποιος με σταθερή σχέση εργασίας να εργάζεται ταυτόχρονα και ως ωρομίσθιος, θα πετύχαινε ένα ακόμα θετικό βήμα που θα το απομάκρυνε από τη βεβαρημένη ιστορία του.

Κι όμως, αυτή η ορθή απόφαση του ΙΔΕΚΕ δε βρίσκει καθόλου σύμφωνους τους καθηγητοπατέρες του ΣΕΑΕ, για λόγους που μπορεί ο καθένας να φανταστεί:

"Θεωρούμε απαράδεκτη και χωρίς καμία λογική την απόφαση του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. να μην επιτρέπει σε ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α, και μόνο για αυτούς, να εργάζονται ταυτόχρονα σε δυο διαφορετικές δομές ή να αναλάβουν 2 τμήματα.

...Η απόφαση αυτή επιβάλλει το καθεστώς της μερικής και ελαστικής απασχόλησης, γεγονός που υποβαθμίζει ξεκάθαρα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επιπλέον, τέτοιου είδους διατάξεις στρέφονται κατά των ίσων δικαιωμάτων πρόσβασης στην εργασία και έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από τον ’ρειο Πάγο."


Ιδιότυπη η αντίληψη περί ισότητας των συνδικαλιστάδων του ΣΕΑΕ, οι οποίοι επίσης διαμαρτύρονται για τα κριτήρια πρόσληψης:

"Θεωρούμε μείζονος σημασίας το ζήτημα των κριτηρίων με βάση τα οποία θα προσληφθούν οι εκπαιδευτικοί την επομένη εκπαιδευτική περίοδο. Ζητούμε την πλήρη διαφάνεια και για αυτό το λόγο θα υποβάλουμε και τις θέσεις μας σχετικά με την κατάθεση των δικαιολογητικών και την μοριοδότηση των προσόντων. Κάθε χρόνο, για έναν ανεξήγητο λόγο αλλάζουν τα κριτήρια πρόσληψης."


Τα κριτήρια πρόσληψης παραμένουν κάθε χρόνο ίδια, και ουσιαστικά συνοψίζονται στο πόσο στενή σχέση έχει κάποιος με εκπαιδευτικούς ή πολιτικούς παράγοντες. Είναι ιδιαίτερα περίεργο το πως τα μέλη του ΣΕΑΕ δείχνουν να αγνοούν αυτή την πραγματικότητα, η οποία άλλωστε επέτρεπε τόσα χρόνια σε κάποιους να μοιράζονται μεταξύ τους όλες τις διαθέσιμες ωρομισθίες. Για τα κριτήρια που προτείνει το ΣΕΑΕ, υποτίθεται υπερασπιζόμενο τη διαφάνεια, μας ενημερώνει άλλη ανακοίνωσή του:

"Με στόχο να γίνει ένα πρώτο βήμα ώστε να υπάρχει διαφάνεια κατά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στα δημόσια ΙΕΚ, προτείνουμε:

α) Τη δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας που θα υπάγεται στο Υπ. Παιδείας σε κάθε νoμό που υπάρχουν ΙΕΚ. Στην υπηρεσία αυτή θα γίνεται η κατάθεση και η επεξεργασία των δικαιολογητικών του κάθε υποψηφίου.

β) Η κατάθεση των δικαιολογητικών θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον δυο μήνες πριν την έναρξη των μαθημάτων ώστε να υπάρχει και ένα εύλογο περιθώριο ενστάσεων.

γ) Κάθε υποψήφιος κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών για τα μαθήματα που ενδιαφέρεται και μπορεί με βάση την πιστοποίηση να διδάξει, θα καταθέτει και δήλωση των περιοχών � ΙΕΚ που επιθυμεί να προσληφθεί.

δ) Η υπηρεσία μετά την επεξεργασία των δικαιολογητικών θα δημοσιοποιεί πίνακες που θα φαίνεται η μοριοδότηση του κάθε υποψήφιου. "


Με άλλα λόγια, η πρόταση του ΣΕΑΕ για διαφάνεια είναι οι υποψήφιοι να καταθέτουν τις αιτήσεις τους σε μία κεντρική υπηρεσία αντί για κάθε ΙΕΚ χωριστά, ώστε και οι αντίστοιχες ζυμώσεις να γίνονται σε κεντρικό επίπεδο. Η υποτιθέμενη δημοσιοποίηση της μοριοδότησης υποτίθεται πως ισχύει ήδη εδώ και χρόνια στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, αλλά κατά περίεργο τρόπο κάποιοι εξακολουθούν να βρίσκουν τον τρόπο να ευνοούνται, και μάλιστα με τη σφραγίδα της "διαφανούς διαδικασίας".

Στο πως θα γίνεται η υποτιθέμενη μοριοδότηση μας απαντούν οι φωστήρες του ΣΕΑΕ:

"Κατά την μοριοδότηση των προσόντων προτείνουμε να λαμβάνονται κατά σειρά προτεραιότητας τα παρακάτω:

α) Διδακτική εμπειρία στα δημόσια ΙΕΚ

β) Διδακτική εμπειρία στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

γ) Μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι σπουδών

δ) Εργασιακή εμπειρία στην περίπτωση πρόσληψης εκπαιδευτή για εργαστήρια που περιέχουν υψηλό κίνδυνο κατά την χρήση, μέσων (π.χ. χρήση οξυγόνου, χημικών ουσιών κ.α.)

ε) Κοινωνικά κριτήρια (ανεργία, οικογενειακά βάρη).

στ) Πτυχία ξένων γλωσσών, χρήσης υπολογιστών σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την μοριοδότηση."


Με άλλα λόγια, όσοι ευνοήθηκαν από το σύμφωνα με το ΣΕΑΕ αδιαφανές μέχρι τώρα πελατειακό καθεστώς προσλήψεων θα έχουν άμεση προτεραιότητα στο να συνεχίσουν να προσλαμβάνονται.

Οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί(!) τίτλοι σπουδών σίγουρα βρίσκουν μεγάλη εφαρμογή στο περιβάλλον των ΙΕΚ, όπως φαίνεται καθαρά στα διάφορα βίντεο που κοσμούν το youtube.

Τα κοινωνικά κριτήρια έρχονται σχεδόν τελευταία για τους κοινωνικά ευαίσθητους αριστερούς του ΣΕΑΕ, ώστε να συνεχίσουν να προσλαμβάνονται οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί των γειτονικών σχολείων και γιατί όχι και οι συνταξιούχοι.

Όσο για τα πτυχία ξένων γλωσσών και χρήσης υπολογιστών, η μοριοδότησή τους τί νόημα μπορεί να έχει όταν πολλά μαθήματα είναι τελείως άσχετα με τα δύο αυτά αντικείμενα; Εκτός αν στις ξένες γλώσσες περιλαμβάνονται και τα καλιαρντά, για να συνεννοούνται καλύτερα οι καθηγητές με τους σπουδαστές.

Εκτός από καθηγητοπατέρες, οι συνδικαλιστάδες του ΣΕΑΕ είναι και σπουδαστοπατέρες, παίρνοντας μαζί τους στις συναντήσεις με παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας και συνδικαλιστές σπουδαστές. Το αίτημα των συνδικαλιστάδων σπουδαστών για τακτικότερη διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησης δεν είναι άσχετο με τα οικονομικά αιτήματα των συνδικαλιστάδων του ΣΕΑΕ: Από τη διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησης κάποιοι κερδίζουν μεγάλα ποσά.

Προκειμένου να αρθούν όλες αυτές οι στρεβλώσεις, η μόνη λύση είναι η οριστική κατάργηση των δημοσίων ΙΕΚ, τα οποία έχουν μετατραπεί σε εστίες διαφθοράς και σπατάλης του χρήματος των φορολογουμένων. Δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τόσο στο ζήτημα των προσλήψεων όσο και στο ζήτημα της υποτιθέμενης εκπαίδευσης που οι αφελείς πιστεύουν ότι παρέχεται στα ΙΕΚ.

Sunday, June 19, 2011

Οι καθηγητοπατέρες των ΙΕΚ: ΕΔΙΕΚ

Η γενική συνέλευση του ΕΔΙΕΚ στις 7 Μαίου αποτελεί απόδειξη της τραγελαφικότητας των επίδοξων συνδικαλιστάδων που εσχάτως ερίζουν για τον αμαρτωλό χώρο των ΙΕΚ.

Ο βασικός προβληματισμός των παρευρισκομένων ήταν το πως θα εξασφαλίσουν την αποπληρωμή των ποσών που τους χρωστά το κράτος εδώ και τρία(!) χρόνια. Εκείνο που κανείς δε θέλει να πει είναι γιατί κατά τη διάρκεια αυτών των τριών χρόνων συνέχισαν να διεκδικούν με τους γνωστούς τρόπους αυτές τις θέσεις.

Ο δεύτερος προβληματισμός των παρευρισκομένων ήταν ότι μπορεί πολλά ΙΕΚ να κλείσουν λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να μειωθούν φυσικά και οι αντίστοιχες θέσεις.

Ποιοί όμως είναι αυτοί που ανησυχούν για τη θέση τους, την οποία εξασφάλισαν με τους γνωστούς τρόπους επί τρία χρόνια παρά το γεγονός της μη καταβολής των ωρομισθιών;

Αυτό το προσδιορίζει η ίδια η ανακοίνωση του ΕΔΙΕΚ:

"Γι αυτό χωρίς λόγια, χωρίς αναστολές, χωρίς πισωγυρίσματα, συνάδελφοι εκπαιδευτές σε όποια οικονομική τάξη και αν ανήκετε, σε όποιο παράλληλο εργασιακό καθεστώς και αν εμπλέκεστε, στις 7 Μαΐου αρχίζει η εποχή της δράσης και της έμπρακτης απόδειξης."


Μήπως λοιπόν αυτά τα καλέσματα σε αγώνες αφορούν συνταξιούχους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, και φυσικά μονίμους εκπαιδευτικούς όπως στην περίπτωση του Σπυρίδωνα Σκανιάκου;

Για να υπογραμμιστεί η υποκρισία αυτής της κίνησης, η αίθουσα για τη συνέλευση παραχωρήθηκε δωρεάν από το Metropolis ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των "ωρομίσθιων", τη στιγμή που το ίδιο το Metropolis καταγγέλεται συνεχώς τους τελευταίους μήνες για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των υπαλλήλων του!

Ιδιαίτερα υποκριτικές και οι αποστροφές του τύπου "δεν είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές" όταν αυτές προέρχονται ακριβώς από περιφερόμενους συνδικαλιστές.

Η ουσία πίσω από κινήσεις τύπου ΕΔΙΕΚ είναι ότι αυτές γίνονται για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματά τους κάποιοι που για χρόνια έπαιρναν από τα ΙΕΚ ένα επιπλέον εισόδημα ως "ωρομίσθιοι". Αν το ΙΔΕΚΕ αποφάσιζε άμεσα την εξόφλησή τους και τους διαβεβαίωνε πως ούτε ο αριθμός των ΙΕΚ θα μειωθεί ούτε το μέσο τους θα παύσει να ισχύει, η κίνηση θα διαλυόταν την επόμενη ημέρα και όλα θα ήταν πάλι τέλεια στο χώρο των ΙΕΚ.

Saturday, June 18, 2011

Αξιολόγηση Ελληνικών πανεπιστημίων

Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις για τις επιτροπές αξιολόγησης των διαφόρων πανεπιστημιακών τμημάτων, δε μπορούμε να μην κάνουμε μία ουσιώδη παρατήρηση για τη σύνθεση των επιτροπών αυτών.

Όλα τα μέλη τους είναι σαφέστατα Ελληνικής καταγωγής, και πάντοτε κάποιο από αυτά προέρχεται από πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Πιθανόν η επιστημονική διαδρομή τους να είναι άριστη, όμως το γεγονός αυτό δε μπορεί να μην προκαλεί συνειρμούς ενδοοικογενειακής συννενόησης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα μέλη αυτά προέρχονται από Ελληνικά πανεπιστήμια και έχουν λάβει προνομιακή βοήθεια από Έλληνες πανεπιστημιακούς για την προώθηση της καριέρας τους στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος ως φοιτητής έλαβε προνομιακή βοήθεια με τη μορφή συστατικών επιστολών, υποτροφιών και προώθησης σε συγκεκριμένες θέσεις μέσω των γνωριμιών κάποιων καθηγητών (οφέλη που τα Ελληνικά πανεπιστήμια κρατούσαν πάντα για συγκεκριμένες ομάδες φοιτητών), θα διανοηθεί τώρα να χαρακτηρίσει το τμήμα από το οποίο ξεκίνησε ως ανεπαρκές, και θα τολμήσει να δυσαρεστήσει τους ευεγέρτες του;

Friday, June 17, 2011

Το κόστος της "δωρεάν εκπαίδευσης"

Αφού για δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε με όλες τις σοσιαλιστικές δυνάμεις του στην εξαθλίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και στην παγίωση της εκπαιδευτικής διαφθοράς, επιτέλους η Διαμαντοπούλου αποφάσισε να πει μία σημαντική αλήθεια.

Διαβάζουμε στην εφημερίδα Ημερησία:

"Ενδεικτικά, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι υπάρχει τμήμα ΤΕΙ που λειτουργεί στην περιφέρεια με κόστος 42.000 ευρώ ανά φοιτητή, όταν το μέσο κόστος λειτουργίας στο κορυφαίο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ είναι 32.000 δολάρια (!).

...Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο, υπάρχουν Τμήματα που δεν προχωρούν σε διαγραφές «αιώνιων» φοιτητών από τα μητρώα τους και άλλα που ανεβάζουν τον πήχυ δυσκολίας των σπουδών για να επιμηκύνουν τη διάρκειά τους και να διατηρούν υψηλό αριθμό φοιτητών."


Φυσικά αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Όμως, όποιος τα έλεγε δεχόταν τις επιθέσεις των "δημοκρατικών" που μιλούσαν για "αντιδραστική κριτική". Το αποτέλεσμα ήταν να χάνονται κονδύλια μέσα σε δαιδαλώδεις διαδρομές, να γίνονται αθρόες προσλήψεις ανίκανων και να λειτουργούν διάφορα παραμάγαζα, άλλοτε με κομματικό και άλλοτε με οικογενειακό χαρακτήρα.

Φαίνεται λοιπόν πως πρέπει να ευγνωμονούμε το μνημόνιο που τώρα η πολιτική ηγεσία δυσκολεύεται να συνεχίσει να καλύπτει την κατάσταση αυτή.

Thursday, June 16, 2011

500.000 ευρώ για τα δημόσια ΙΕΚ

Φαίνεται πως το όργιο σπατάλης γύρω από τα δημόσια ΙΕΚ δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ. Άραγε αυτός να είναι ο λόγος που το μεγάλο σκάνδαλο στον ΟΕΕΚ θάφτηκε παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για τη δήθεν κάθαρση;

Διαβάζουμε ανάμεσα στα άλλα έξοδα του Υπουργείου Παιδείας:

"Προκήρυξη για αποτύπωση και αξιολόγηση των δημοσίων ΙΕΚ της χώρας, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ (ημερομηνία 21/4/2011, αρ. πρωτοκόλλου 5427)."


Δηλαδή όλοι οι υπάλληλοι του ΟΕΕΚ (που στη συνέχεια πήραν μετάταξη για την ΚΥ του Υπουργείου Παιδείας) και οι διάφοροι διευθυντές που καμαρώνουν σαν παγώνια δεν είναι σε θέση να αναλάβουν τη διαδικασία αυτή; Ή μήπως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προσπαθεί να μας πει πως δεν εμπιστεύεται όλους αυτούς που κατά καιρούς βολεύονται με διάφορους τρόπους σε αυτές τις θέσεις;

Όσο για την αξιολόγηση των δημοσίων ΙΕΚ της χώρας, προτείνουμε στην Υπουργό κάτι πολύ απλό (μιά και οι κηφήνες της αυλής της είναι πολύ ανίκανοι για να της το προτείνουν εκείνοι): Να ψάξει στο youtube για τα βίντεο που ανεβάζουν οι φερέλπιδες σπουδαστές των ΙΕΚ, εκείνοι δηλαδή που οι δεξιοί και αριστεροί πολιτικάντηδες παρουσιάζουν ως "εργαζόμενους φτωχούς οικογενειάρχες που σπουδάζουν". Στη συνέχεια, να πάει η ίδια σε ένα ΙΕΚ, και να ζητήσει να παρακολουθήσει το μάθημα που γίνεται, και στη συνέχεια να ελέγξει τα έγγραφα του ΙΕΚ, από αυτά που αφορούν την επιλογή των εκπαιδευτών μέχρι αυτά που αφορούν απουσίες και βαθμούς, και γιατί όχι να ζητήσει και διάφορα στατιστικά στοιχεία για όσους έχουν αποφοιτήσει, όπως τη σύγκριση των γραπτών τους στις εξετάσεις του ΙΕΚ και της πιστοποίησης.

Επίσης να περιηγηθεί στους χώρους του ΙΕΚ, ακόμα και εν ώρα μαθήματος, αν και το youtube θα της έχει ήδη απαντήσει στο θέμα αυτό.

Φυσικά, μετά από μία τέτοια έρευνα θα πρέπει να διατάξει το άμεσο κλείσιμο των δημοσίων ΙΕΚ, και είναι γνωστό πως κανένας πολιτικός δε θέλει να αναλάβει αυτό το πολιτικό κόστος...

Wednesday, June 15, 2011

ΕΛΙΑΜΕΠ και ακαδημαϊκές δάφνες

Το πάντα μαχητικό blog Hellenic Revenge φιλοξενεί μία σειρά από ενδιαφέρουσες αναρτήσεις γύρω από το ΕΛΙΑΜΕΠ. Σε αυτές θίγονται πολλά σκοτεινά σημεία γύρω από το πως κάποιοι κύκλοι όχι μόνο δημιουργούνται, αλλά και εξασφαλίζουν τη διαιώνισή τους, και το θέμα έχει και ιδιαίτερο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, καθώς αποκαλύπτονται καυτές λεπτομέρειες γύρω από "ακαδημαϊκές" πρακτικές, οι οποίες δεν περιορίζονται φυσικά μόνο στους κύκλους του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ας αρχίσουμε με το δεύτερο μέρος, στο οποίο γίνεται λόγος για τις σπουδές του Ευάγγελου Βενιζέλου:

"Μπήκε στη Νομική Θεσσαλονίκης, κατάφερε να γοητεύσει την κόρη του Μπακατσέλου και να ανέλθει κοινωνικώς. Ποίος ο Μπακατσέλος; Μεγαλέμπορος ειδών υγιεινής στη συμπρωτεύουσα και το κυριότερο- χρηματοδότης του Μητσοτάκη. Έτσι, χάρη στον δεσμό του με την δίδα Μπακατσέλου, ο Βαγγέλης Τουρκοτζόγλου/Τούρκογλου απέκτησε πολιτικές φιλοδοξίες. ’λλαξε λοιπόν το όνομά του από Τουρκοέτσι σε Βενιζέλος, διατυμπάνιζε πως η οικογένειά του καταγόταν από την... Εύβοια και ρίχτηκε να σταδιοδρομήσει στο ΠΑΣΟΚ.

Μετά τη μεταπολίτευση του 1974, βρέθηκε καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο Δημήτριος Τσάτσος... ξέρετε το «παχύδερμο της δημοκρατίας» που λένε. Σε αυτόν κόλλησε χάρη στην Μπακατσέλου ο Τουρκοτζόγλου/Τούρκογλου/Βενιζέλος, πήρε και «ειδικότητα» στο «Συνταγματικό Δίκαιο» και πήγε στη Γαλλία για μεταπτυχιακές σπουδές. Εκεί δεν τα πήγε τόσο καλά όσο στη Θεσσαλονίκη, εργαζότανε με διάφορους τρόπους σε ένα σούπερμάρκετ αλλά τον είχανε στο μάτι...δεν ξέρουμε το γιατί..... τελοσπάντων το «παιδί» δεν μπόρεσε να κάνει διδακτορικό στη Γαλλία, όπως επιθυμούσε. Γύρισε λοιπόν στη Θεσσαλονίκη όπου με Μπακατσέλους, Τσάτσους, Μητσοτάκηδες κ.τ.λ. αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής και έγινε μετά και βοηθός καθηγητή. Βέβαια, το διδακτορικό του ελάχιστοι το ξέρουν και ακόμα λιγότεροι το έχουν δει. Τι τον νοιάζει όμως; ’μα έχεις τον Μητσοτάκη πίσω σου..."


Θα σταθούμε σε δύο σημεία, και το πρώτο είναι το πως κάποιοι αποκτούν διδακτορικά τα οποία όχι μόνο δεν έχει δει κανένας, αλλά πολλές φορές και οι ίδιοι οι "διδάκτορες" προτιμούν να μην αναφέρονται σε αυτά. Το Ελληνικό πανεπιστήμιο είναι γεμάτο από τέτοιες περιπτώσεις, όπως και από αμέτρητες περιπτώσεις όπου κάποιοι κατάφεραν να περάσουν μαθήματα με "10" χωρίς να εμφανιστούν στις εξετάσεις. Ποτέ όμως δεν έγινε οποιαδήποτε κίνηση για να επέλθει διαφάνεια και αξιοκρατία. Ας μην ξεχνούμε όμως και τα παιδιά-θαύματα, όπως τη Νατάσα Καραμανλή-Παζαϊτη, η οποία πέρασε σε μία ημέρα όλα τα μαθήματα της Ιατρικής.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο θα σταθούμε έχει να κάνει με το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός πολιτικών φέρεται να έχει κάνει σπουδές στη Γαλλία, και μάλιστα για κάποιους από αυτούς προκαλεί απορία το πως μπόρεσαν να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους, και μάλιστα σε καιρούς υποτιθέμενης οικονομικής δυσχέρειας. Και πριν κάποιος πει πως μπορεί να δούλευαν γκαρσόνια, θα θυμίσουμε πως πολλοί από αυτούς διαφημίζουν την "κοινωνική δράση" που ανέπτυξαν κατά την περίοδο των σπουδών τους.


Στο τρίτο μέρος γίνεται αναφορά στην αποδόμηση της παιδείας στην Ελλάδα:

"Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είχε τελείως ξεχαρβαλωθεί. (Όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, το ξεχαρβάλωμα των Δημοτικών και των Γυμνασίων το είχε επιτελέσει ο Λευτέρης Βερυβάκης, πρώτος «υπουργός» «Εθνικής» Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος �ΠΡΩΤΟΣ- άφησε να προβιβαστούν από τάξη σε τάξη όσους είχανε κοπεί στις εξετάσεις.)"


Το πως οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με μακροχρόνιο ορίζοντα η αποδόμηση της παιδείας στην Ελλάδα είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει πολλές φορές στο μέλλον, και θα αναφερθούμε σε αυτό με πολλές λεπτομέρειες.

Άλλο ένα απόσπασμα δείχνει το σύστημα καθηγητοποίησης στην Ελλάδα:

"Με το που �δήθεν- «ρίχνει» ο Μητσοτάκης τον Παπανδρέου, οι Κουλουμπής και Σβολόπουλος κατεβαίνουνε στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Τουρκοτζόγλου/Τούρκογλου/Βενιζέλος έμεινε στη Θεσσαλονίκη, για να γίνει υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Προτού φύγει όμως ο Κουλουμπής, έγινε �με τη βοήθεια του Σβολόπουλου- πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ). (Ο Σβολόπουλος ήταν διευθυντής του από το 1982). Ο Κουλουμπής κάθησε για λίγο εκεί. Το θέμα ήταν να προωθήσει στο ΙΜΧΑ τον Βάσο Κόντη, ο οποίος από επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρέθηκε εν μια νυκτί σχεδόν καθηγητής πρωτοβάθμιος. Πώς τα κατάφερε; Χάρη στον Κουλουμπή!"


Η σειρά άρθρων για το ΕΛΙΑΜΕΠ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποκαλύπτει πολλά από το παρασκήνιο, τόσο το πολιτικό όσο και το ακαδημαϊκό. Αξίζει να τη διαβάσετε.

Tuesday, June 14, 2011

Οι συμβασιούχοι των ΚΕΕ

Η διαμαρτυρία του Σωματείου συμβασιούχων εργαζομένων στα ΚΕΕ (Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων) για τις προφανείς προθέσεις της κυβέρνησης να τερματίσει τον εργασιακό βίο τους στο ΙΔΕΚΕ αποτελεί ένα ιδιότυπο τραγελαφικό μείγμα. Κι αυτό γιατί όλοι οι κάτοικοι της εκπαιδευτικής Ιερουσαλήμ γνωρίζουν με ποιό τρόπο γίνονταν από ανέκαθεν οι προσλήψεις στο ΙΔΕΚΕ (και όχι μόνο). Και αρκετοί από τους περίκλαυστους σήμερα συμβασιούχους του ΙΔΕΚΕ κάποτε καμάρωναν που οι προσωπικές τους γνωριμίες και οι πολιτικές τους διασυνδέσεις τους έβαλαν στις θέσεις αυτές.

Ακόμα και η αναφορά στο υποτιθέμενο έργο των ΚΕΕ αποτελεί προσπάθεια ποδηγέτησης της κοινής γνώμης, καθώς όποιος έχει δει πως μαζεύονται οι "χιλιάδες εκπαιδευόμενοι" προκειμένου να παρουσιαστούν αυτά τα στατιστικά στοιχεία δε μπορεί παρά να γελάσει με την επίκλησή τους.

Οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι συμβασιούχοι θέτουν το θέμα στη σωστή τους διάσταση μέσα στο κείμενο της διαμαρτυρίας τους:

"Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας μέχρι τέλους με κάθε μέσο!"


Και αυτό γιατί αυτό το μέσο είναι που τους τοποθέτησε στις θέσεις αυτές και τους κράτησε εκεί μέχρι σήμερα.

Το ερώτημα είναι πόσο αγνές είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για την εξυγίανση των δομών αυτών, γιατί μάλλον το ζητούμενο είναι να αντικατασταθούν οι συμβασιούχοι που ήταν αρεστοί σε προηγούμενους με άλλους συμβασιούχους που θα είναι αρεστοί στους τωρινούς...

Monday, June 13, 2011

Αποσπάσεις και μεταθέσεις

Άρθρο του Χρήστου Κυργιάκη αναφέρεται στο ζήτημα των αποσπάσεων. Παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα:

"Αν σκεφτούμε και το πρόσφατο αμαρτωλό παρελθόν που κουβαλάνε πίσω τους οι αποσπάσεις και οι μεταθέσεις και το οποίο, όπως όλα δείχνουν, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη θέσπισης συγκεκριμένων μετρήσιμων κριτηρίων.

Όλοι έχουμε συναντήσει ή έχουμε ακούσει τρανταχτές περιπτώσεις βυσματικών αποσπάσεων ή μεταθέσεων για τις οποίες εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας και την αγανάκτησή μας όμως όταν πρόκειται για προσωπική μας υπόθεση, δυστυχώς, οι περισσότεροι ακολουθούμε την ίδια τακτική. Ψάχνουμε τις διασυνδέσεις μας επιλέγοντας το ρουσφέτι και όχι τη διεκδίκηση ή, αν χρειαστεί, τη σύγκρουση με τη διοίκηση.

Και βέβαια το σύστημα δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να ικανοποιήσει το αίτημά μας, αν είναι για ρουσφέτι. Αλίμονο, για πελατεία ψάχνει."



"
Ήρθε η ώρα να σταματήσουν οι αποσπάσεις σε γραφεία βουλευτών, υπουργών και υφυπουργών γιατί γίνονται με καθαρά κομματικά κριτήρια και κανείς δεν παίρνει χαμπάρι το πότε και για πόσο γίνονται καθώς επίσης και κάτι μυστήριες αποσπάσεις (π.χ σε δημοτικές ή άλλου είδους βιβλιοθήκες) που γίνονται με φωτογραφικό τρόπο για να εξυπηρετηθούν κάποιοι συγκεκριμένοι."



Θα σταθούμε στην πρόταση για εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων:

"Προσωπικά, θεωρώ ότι μπορούν να υπάρξουν τέτοια αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία είναι λίγο πολύ γνωστά και, πιστεύω, μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την πλειοψηφία των συναδέλφων. Συγκεκριμένα:
- Προβλήματα αναπηρίας.
- Σοβαρά προβλήματα υγείας είτε των ίδιων των συναδέλφων είτε των παιδιών τους είτε των συζύγων (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς που χρήζουν αιμοκάθαρσης, κλπ)
- Οικογενειακή κατάσταση (άγαμος, έγγαμος χωρίς παιδιά, έγγαμος με παιδιά, πλήθος παιδιών, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ)
- Συνυπηρέτηση
- Εντοπιότητα
- Οικονομική κατάσταση
- Προϋπηρεσία"


Το ερώτημα είναι αν αυτά τα κριτήρια θα συνεχίσουν να είναι αντικειμενικά μέσα στο πλαίσιο λειτουργίας της Ελληνικής εκπαίδευσης. Μέχρι τώρα τα προβλήματα αναπηρίας και υγείας τα προωθούσαν οι αιρετοί, βαφτίζοντας ανάπηρους και ασθενούντες κάποιους που έχαιραν άκρας υγείας. Πολλοί ζητούν προνομιακή μεταχείριση λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, η οποία όμως οφείλεται σε διάφορα πάθη. Προϋπηρεσία; Πολλοί την έχουν αποκτήσει (προτού διοριστούν ως μόνιμοι) με τους γνωστούς τρόπους.

Η ουσία είναι ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει απαξιώσει με την ιστορία του κάθε κριτήριο που υπό διαφορετικές περιστάσεις θα μπορούσε να θεωρείται αντικειμενικό.

Sunday, June 12, 2011

Η Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη στην αυλή του Jeffrey

Ενώ η Διαμαντοπούλου εμφανίζεται ως άτεγκτη ηθικολογούσα που δήθεν κόπτεται ώστε καμία τάξη να μη μείνει χωρίς εκπαιδευτικούς, και ενώ υποτίθεται πως έθεσε τέλος στο καθεστώς των πονηρών αποσπάσεων, έρχεται η περίπτωση της Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη για να αποδείξει πόσο ψευδείς είναι οι ισχυρισμοί της γηράσκουσας Υπουργού.

Η Σχοιναράκη-Ηλιάκη ξεκίνησε ως πράσινη συνδικαλίστρια της ΔΟΕ, για να εκλεγεί στη συνέχεια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Όπως και στην περίπτωση του Χάρη Τσιόκα, δε μπορούσε το κομματικό κράτος να την αφήσει να βασανίζεται στην τάξη, οπότε της έδωσε το χρίσμα της Νομαρχίας. Όταν έληξε η θητεία της ως Νομάρχις, υποτίθεται πως θα επέστρεφε στα παιδαγωγικά της καθήκοντα. Έτσι, στις 20 Μαρτίου 2011 παρουσιάστηκε στο 43ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, έχοντας φροντίσει να βρίσκονται έξω από το σχολείο δημοσιογραφίσκοι για να τους κάνει δηλώσεις.

Χωρίς ντροπή, η Σχοιναράκη-Ηλιάκη έβγαλε ολόκληρο λόγο στα κανάλια:

"Χρειάζεται ο καθένας να δουλέψει και να προσφέρει στον τομέα ευθύνης του. ...η φιλοδοξία του καθένα δε θα πρέπει να τοποθετείται πάνω από το συμφέρον του τόπου και των πολιτών ...ο τόπος έχει ανάγκη για προσφορά και εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ να επαναπαυθώ στις δάφνες της πολιτικής μου πορείας. Αυτή είναι η δουλειά μου, η ευθύνη μου και εδώ μπορώ να προσφέρω..."


Φαίνεται όμως πως τελικά δεν είχε και πολλά να προσφέρει, καθώς μπορεί να έστησε κανονικό σόου για την υποτιθέμενη επιστροφή της στις σχολικές αίθουσες, αλλά φρόντισε ιδιαίτερα αθόρυβα να λάβει απόσπαση για την αυλή του Jeffrey. Στις 6 Απριλίου 2011, ο Γιωργάκης Παπανδρέου της εξασφαλίζει την πολυπόθητη απόσπαση:

"Αποσπάται από 01.05.2011 η Ευαγγελία Σχοιναράκη - Ηλιάκη του Διογένη, εκπαιδευτικός της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, σε θέση Ειδικού Συμβούλου, στη Μονάδα Συντονισμού Ειδικών Προτεραιοτήτων, στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού."


Ποιές είναι άραγε αυτές οι Ειδικές Προτεραιότητες που θα συντονίσει η πράσινη δασκάλα, και μάλιστα ως Ειδική Σύμβουλος; ’λλο ένα επίτευγμα του συστήματος πράσινης αξιοκρατίας με την προσωπική εγγύηση του Jeffrey.

H αισχρή μαυρογυαλούρα του Ηρακλείου φώναξε τις κάμερες για να κάνει δηλώσεις για την επιστροφή της στο σχολείο στις 20 Μαρτίου, τη στιγμή που στις 6 Απριλίου ήταν έτοιμη η απόσπασή της. Και αυτή είναι η τυπική διαδρομή όλων των κομματικών κηφήνων τύπου Σχοιναράκη-Ηλιάκη, που όχι μόνο δεν έχουν πατήσει ποτέ τους σε τάξη, όχι μόνο επιζητούν συνδικαλιστικές περγαμηνές για να εξασφαλίσουν την αναρρίχησή τους, αλλά και φροντίζουν ώστε το καθεστώς διαπλοκής να τους βρίσκει πάντα μία θέση αργομισθίας ώστε να μη χρειαστεί ποτέ να ταλαιπωρηθούν με το να κάνουν μάθημα.

Στην περίπτωση αυτή έχουμε μία επιπλέον πρωτοτυπία: Η πράσινη κυράτσα ήταν τόσο αδίστακτη που φώναξε και τα κανάλια για να αποθανατίσουν την υποτιθέμενη προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας την ίδια στιγμή που είχε κανονίσει να βρει θαλπωρή στο αντίσκηνο του Jeffrey. ’ραγε πόσα αντίστοιχου μεγέθους ψεύδη έχει εκστομίσει ως συνδικαλίστρια και ως βουλευτής;

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο των συνδικαλιστάδων!

Saturday, June 11, 2011

Πανεπιστήμια: Ακτινογραφίες για τους ανεπιθύμητους

Τα τελευταία χρόνια κάποιοι έχουν εφεύρει έναν καινούριο τρόπο για να αποθαρρύνουν τους ανεπιθύμητους από τη διεκδίκηση θέσεων στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Στα διάφορα ΦΕΚ των θέσεων που έχουν βγει τα
τελευταία χρόνια απαιτείται αν είσαι υποψήφιος (α) ακτινογραφία (β) γνωμάτευση
παθολόγου - αν θυμάμαι καλά (γ) γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου βάσει των παραπάνω.
Το "κουλό" είναι πως δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ίδια "ιατρικά δεδομένα" για
παραπάνω από μία θέσεις!!! Έτσι αν κάνεις το "λάθος" να ενδιαφερθείς για 3 θέσεις,
πρέπει να υποστείς και 3 ακτινογραφίες...


Μιά και ο Πανάρετος είχε την τόλμη να καταργήσει το αναχρονιστικό μέτρο των ακτινογραφιών για τους υποψήφιους φοιτητές, μήπως θα έπρεπε να δει και το θέμα αυτό που αφορά τους υποψήφιους καθηγητές;

Γιατί σίγουρα με τις υπάρχουσες συνθήκες εκλογής νέων καθηγητών, είναι διαφορετικό να πηγαίνει ο "μιλημένος" υποψήφιος και να βγάζει τις εξετάσεις με τη σιγουριά της κανονισμένης εκλογής του, και διαφορετικό να ταλαιπωρείται ο αφελής επιστήμονας που νομίζει πως έχει ελπίδες καθαρά και μόνο λόγω της επιστημονικής του κατάρτισης.

Friday, June 10, 2011

Οι ευαισθησίες της ΕΛΜΕ Πειραιά

Διαβάζουμε σε έγγραφο της ΕΛΜΕ Πειραιά:

"Η ΕΛΜΕ Πειραιά θεωρεί δικαιολογημένη την αγανάκτηση καθηγητών, γονιών και μαθητών των Εσπερινών Λυκείων (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) για την υπουργική ρύθμιση με την οποία μεταφέρονται οι πανελλαδικές τους εξετάσεις σε πρωινή βάρδια. Πρωινές εξετάσεις για τους μαθητές που δουλεύουν το πρωί! Η πρωτοφανής ρύθμιση, αν επιμείνει το Υπουργείο στην εφαρμογή της, θα δημιουργήσει επιπλέον εμπόδια στη συμμετοχή των μαθητών στις εξετάσεις, με κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά ή το απολυτήριό τους.
Η τελευταία αυτή απόφαση επισφραγίζει την κυβερνητική αδιαφορία για τα οξυμμένα προβλήματα των νυχτερινών μαθητών, που σε όλο και δυσκολότερες συνθήκες προσπαθούν να συνδυάσουν τη δουλειά με το σχολείο, με συνέπειες συχνά την απώλεια της εργασίας ή την εγκατάλειψη των σπουδών τους."


Άραγε στους μαθητές και τις μαθήτριες που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους οι ΟΛΜΕδες της ΕΛΜΕ Πειραιά περιλαμβάνουν και τους γόνους μονίμων εκπαιδευτικών, που μαζί με άλλους προνομιούχους γράφονται παράνομα στα νυχτερινά λύκεια για τα γνωστά οφέλη; Ή μήπως στην ΕΛΜΕ Πειραιά ξέχασαν κιόλας το ρόλο τους στην αποπομπή διευθύντριας νυχτερινού σχολείου επειδή αρνήθηκε να προβεί σε παράνομες εγγραφές δήθεν "εργαζόμενων παιδιών";

Στην ίδια ανακοίνωση, οι συνδικαλιστάδες του Πειραιά αναφέρουν:

"στα μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρούνται �νέες� μορφές αναλφαβητισμού"


Άραγε τι έχουν να πουν για τις δικές τους ευθύνες στο θέμα αυτό; Και επειδή θα κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα, θα αναφερθούμε σε αυτές στο μέλλον...

Thursday, June 9, 2011

Ο αριθμός των εισακτέων

Δε φειδόμεθα κριτικής εναντίον της Διαμαντοπούλου, αλλά η περίπτωση του αριθμού των εισακτέων ήταν χαρακτηριστική του τρόπου λειτουργίας της τριτοκοσμικής εκπαιδευτικής κοινότητας της Ελλάδας.

Η Διαμαντοπούλου είπε το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο καθορισμός του αριθμού των εισακτέων δεν είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί των εξετάσεων. Η λυσσαλέα αντίδραση των εκπαιδευτικών για το πιθανό ενδεχόμενο να μη μπουν σε ΑΕΙ ή έστω ΤΕΙ όλοι οι διαγωνιζόμενοι δείχνει την κατάπτωση του εξεταστικού συστήματος, το οποίο έχει χάσει πλέον κάθε ουσιαστικό περιεχόμενο, με ευθύνη των εκπαιδευτικών και των συνδικαλιστών τους.

Όσο για τη Διαμαντοπούλου, εισπράττει τα αποτελέσματα της πολιτικάντικης απόφασής της για κατάργηση της βάσης του 10...

Wednesday, June 8, 2011

Ιωάννης Διώτης ο Πανεπιστήμων

Φαίνεται πως δεν υπάρχει δημόσια θέση που να μην είναι κατάλληλη για το γνωστό από την υπόθεση της 17Ν τέως εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη. Από τη στιγμή που παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα, δήθεν για λόγους υγείας, το βρίσκουμε να λαμβάνει τη μία κρατική θέση μετά την άλλη σε διάφορα πόστα που δε φαίνονται να έχουν μεγάλη σχέση με την έως τώρα κατάρτισή του.

Θυμίζουμε πως διατελεί σύμβουλος του Χρυσοχοϊδη σε οποιοδήποτε υπουργείο αυτός πάει, ενώ τώρα ανέλαβε τη θέση του ΓΓ του ΣΔΟΕ, αν και στις περγαμηνές του δεν εμφανίζεται κάτι που να αποδεικνύει γνώσεις οικονομικών. Φαίνεται όμως πως ο συνταξιούχος Διώτης είναι αναντικατάστατος και δεν υπάρχουν άνεργοι επιστήμονες για να τον αντικαταστήσουν.

Η τοποθέτησή του στο ΣΔΟΕ διαφημίστηκε δεόντως από τον κυβερνητικό τύπο και τα παπαγαλάκια των δημοσιογραφικών γραφείων. Εκείνο που δεν προσδιορίστηκε όμως είναι αν στις έρευνες του ΣΔΟΕ θα συμπεριλάβει και το πως ο γιός του Παναγιώτης Διώτης έκανε dolce vita που συναγωνιζόταν αυτή των παιδιών εφοπλιστών, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που έκανε το salto mortale από τον έβδομο όροφο του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης όταν έγινε η αποκάλυψη πως ο Goldmann τον πήρε ως νομικό σύμβουλο στο υπουργείο χωρίς να έχει πάρει ποτέ του πτυχίο νομικής.

Ο απατεώνας Παναγιωτάκης τη γλύτωσε με μερικά ελαφρά τραύματα, ενώ το κράτος δεν έδειξε απέναντί του την ίδια σκληρότητα που δείχνει απέναντι στους κοινούς απατεώνες που δεν έχουν την τύχη να είναι παιδιά εισαγγελέων με ανάμειξη σε υποθέσεις τρομοκρατίας και υποκλοπών (υπόθεση Τσαλικίδη). Το πιθανότερο είναι ότι θα τον ξαναδούμε στο μέλλον, όταν ο πατέρας του θα έχει φροντίσει να του εξασφαλίσει το πτυχίο, να ποζάρει σε κάποιο γραφείο που θα του έχει εξασφαλίσει ο Goldmann.

Όσο για το γεροντοκράτη Ιωάννη Διώτη, αναρωτιόμαστε πόσες θέσεις ακόμα θα αρπάξει ο συνταξιούχος πανεπιστήμων.

Tuesday, June 7, 2011

Τα εξέταστρα της πιστοποίησης των ΙΕΚ

Με άρθρο του για τις εξετάσεις πιστοποίησης των ΙΕΚ στις 20/5/2011, ο γνωστός για τον σπουδαστοπατερισμό του Ριζοσπάστης διαμαρτύρεται για τα εξέταστρα στις εξετάσεις αυτές:

"Συνεχίζεται δε, το απαράδεκτο χαράτσι των εξέταστρων, της τάξης των 44 ευρώ για κάθε μέρος εξέτασης (θεωρητικό, πρακτικό)."


Γιατί άραγε ο Ριζοσπάστης δε διαμαρτύρεται και για τις υπέρογκες αμοιβές των διαφόρων επιτροπών και εξεταστών των εξετάσεων αυτών; Μήπως γιατί ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετοί κομμουνιστές που αποκτούν με τον τρόπο αυτό γενναία επιπλέον εισοδήματα; Και ποιός θα καλύψει άραγε το κόστος αυτό; (Αν φυσικά καλύπτεται από τα τωρινά εξέταστρα).

Και το κυριότερο: Εάν δεν υπήρχε η απαίτηση για εξέταστρα, και οι απόφοιτοι των ΙΕΚ έδιναν ξανά και ξανά "εξετάσεις" χωρίς κανένα επιπλέον κόστος, περιμένοντας πότε θα πετύχουν κάποιο καλό μέσο για να περάσουν, ποιά θα ήταν άραγε η θέση του Ριζοσπάστη;

Monday, June 6, 2011

Λίντα Κατέχη: Η Ελλάδα στην Αμερική

Έχουν γραφεί αρκετά για το θέμα της παρουσίας της Λίντας Κατέχη στη διεθνή επιτροπή που συστάθηκε για την αναμόρφωση του τριτοκοσμικού Ελληνικού πανεπιστημίου.

Τα αρχικά αίτια της τοποθέτησης της Λίντας Κατέχη ήταν οι θέσεις που κατείχε στη διοίκηση μεγάλων πανεπιστημίων των ΗΠΑ, και τα τότε σχόλια απέδωσαν την επιλογή της στο ότι εντυπωσίασε τον Πανάρετο κατά το ταξίδι του στην Καλιφόρνια. Υπήρξαν και αρκετά δημοσιεύματα με τη δακρύβρεκτη ιστορία της Κατέχη, καθώς στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στο σωβινιστικό ανδροκρατούμενο περιβάλλον του ΕΜΠ. Η ανδροκρατία πάντως της τότε συντηρητικής Ελλάδας δε φαίνεται να την εμπόδισε να προσληφθεί για δύο χρόνια στο εργαστήριο ερευνών του Πολεμικού Ναυτικού (ΓΕΤΕΝ) αμέσως μετά την αποφοίτησή της, την ίδια στιγμή που οι συμφοιτητές της σπαταλούσαν δύο χρόνια από τη ζωή τους για να υπηρετήσουν δωρεάν το Πολεμικό Ναυτικό.

Στη συνέχεια όμως η εικόνα της αγνής Ελληνοπούλας που τραυματίστηκε από την ανδροκρατία του παλαιού πολυτεχνείου τραυματίστηκε με τη σειρά της από την εμπλοκή της σε σκάνδαλα ακαδημαϊκής διαφθοράς στις ΗΠΑ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το σκάνδαλο ευνοιοκρατίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις θεωρήθηκε μείζον δείγμα διαφθοράς, καθώς πολιτικοί και άλλοι παράγοντες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του Ιλινόις έβαζαν τα παιδιά τους από το παράθυρο στο πανεπιστήμιο, με κρυφές λίστες και συνδιαλλαγή.

Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, στα Αμερικανικά πανεπιστήμια υπάρχει ένα θεσμοθετημένο σύστημα εισαγωγής γόνων στα "μεγάλα" πανεπιστήμια, το οποίο και δέχεται συνέχεια κριτική ακόμα και από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία προσπαθεί να εξισορροπήσει την επιλογή των καλύτερων με την οικονομική ευμάρεια που φέρνουν οι δωρεές και τα υψηλά δίδακτρα. Από αυτό το σύστημα έχουν ευνοηθεί και αμέτρητοι Έλληνες γόνοι, και αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα βιογραφικά των πολιτικών για να πεισθούμε για το γεγονός αυτό (εκτός αν κάποιος θεωρεί τους Έλληνες πολιτικούς νοητικά προικισμένους).

Αυτό σημαίνει ότι η συναλλαγή κάτω από το τραπέζι που χρειάστηκε στο Ιλινόις αφορούσε γόνους που ήταν στα πρόθυρα της νοητικής καθυστέρησης, με αποτέλεσμα την αγανάκτηση των πολιτών για τη διαπλοκή αυτή.

Η Λίντα Κατέχη ισχυρίστηκε ότι η τοποθέτησή της στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις έλαβε χώρα μετά το σκάνδαλο, οπότε και δεν είχε ανάμειξη σε αυτό. Όμως, δημοσιεύματα του ομογενειακού τύπου που μοιραία έφτασαν και στη μακρινή (για το Ιλινόις) Ελλάδα δείχνουν πως και η ίδια η Λίντα Κατέχη δεν είναι αμέτοχη σε τέτοιες πρακτικές:

"From the California Chronicle: "Despite early declaring she knew nothing about the university's secret admissions system for well-connected students,the Tribune has detailed how Katehi � currently the University of Illinois provost � helped facilitate admissions for a student she referred to as "the daughter of a fairly prominent Greek family in Chicago."
From the Davis Vanguard: "She passed an email through giving full name and title to the individual making a special request. She argues that she "took no action made no effort to alter, influence or interfere with the admissions decision of this applicant" and yet at the same time she referred to an influential by name and title. Her claim, "that was how" she "knew him."
We do not need, nor do we want, a Chancellor who sees fit to be complicit, or at the very least complacent, with corruption that seeks to further disempower working and lower class students, students of color, and students who are not well connected."


Από άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία:

"Τη Λίντα Κατέχη ανέφεραν δύο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Chicago Tribune», πέρυσι το καλοκαίρι, λίγο προτού η ίδια αναλάβει πρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κ. Κατέχη είχε αντιγράψει τουλάχιστον 14 e-mails που σχετίζονταν με την υπό διερεύνηση εγγραφή φοιτητών κατά την τελευταία πενταετία. Η εφημερίδα σημείωνε, πάντως, ότι δεν φαινόταν να είχε ρόλο-κλειδί στο «νεφελώδες σύστημα» των εγγραφών. Αλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας επικεντρωνόταν στο ρόλο έλληνα ορθόδοξου ιερέα, που φερόταν να προώθησε την εγγραφή της κόρης μιας φιλικής του οικογένειας μέσω συμβούλου του Αλέξη Γιαννούλια. Η κοπέλα βρισκόταν σε λίστα αναμονής και η εφημερίδα ανακάλυψε ότι τέσσερις μήνες αργότερα ο έλληνας ιερέας βοήθησε τον Γιαννούλια με μια χορηγία τουλάχιστον 120.000 δολαρίων."


Στις λίγες αυτές γραμμές βλέπουμε μία εικόνα χαρακτηριστικά Ελληνική: Τη σύμπλευση πολιτικής, θρησκευτικής, οικονομικής και θεσμικής εξουσίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναξιοκρατική προώθηση μίας γόνου.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει από αυτά είναι αν η Λίντα Κατέχη θα φέρει το Αμερικανικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, ή αν πήγε το Ελληνικό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ.

Μάλλον θα πρέπει να πιστέψουμε το δεύτερο, αν κρίνουμε από το πως η Λίντα Κατέχη βλέπει το Ελληνικό πανεπιστήμιο:

«Πώς κρίνετε το επίπεδο των ελληνικών ΑΕΙ και των διδασκόντων;

Τα ελληνικά ΑΕΙ είναι μεν σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας τους, όμως η δύναμή τους βρίσκεται στην ποιότητα των σπουδαστών και του διδακτικού προσωπικού. Αυτά είναι δύο από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά τους. Θεωρώ ότι έχουν πάρα πολλές ευκαιρίες να προχωρήσουν και αν αξιοποιήσουν τη δυναμική τους, θα καθιερωθούν μεταξύ των κορυφαίων ΑΕΙ ανά τον κόσμο. Οι διδάσκοντες εκπροσωπούν την κορυφαία διανόηση της χώρας. Είναι δημιουργικοί, αφοσιωμένοι, έχουν κίνητρα και χαρακτηρίζονται από άριστη εργασιακή ηθική.»


Αν η Λίντα Κατέχη τα λέει αυτά για τους φοιτητές που δεν έγραψαν ούτε πάνω από τη βάση ή δεν έχουν καν στοιχειώδεις γνώσεις γραφής και ανάγνωσης και προσπαθούν να αποφοιτήσουν υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στο σκονάκι, και για τους καθηγητές που επιδίδονται σε διαρκή πλαγιαρισμό, αντιγραφή, δοσοληψίες με συνδικαλιστές και φοιτητοπατέρες, νεποτισμό και διαφθορά, τότε θα πρέπει να αμφισβητίσουμε σοβαρά την ηθική της και την επίδραση που θα μπορούσε να έχει η παρουσία της στα Ελληνικά ακαδημαϊκά πράγματα.

Sunday, June 5, 2011

Έλληνες πτυχιούχοι: Οι σύγχρονοι απόκληροι

Το αποτέλεσμα της αθρόας εισαγωγής στα πανεπιστήμια, της ανεξέλεγκτης παραγωγής πτυχιούχων, και φυσικά της ανυπαρξίας προοπτικών για την τοποθέτηση των καλύτερων έστω από αυτούς σε αντίστοιχες θέσεις, είναι να έχουν μεταβληθεί οι Έλληνες πτυχιούχοι σε απόκληρους μίας τριτοκοσμικής χώρας.

Φυσικά αυτό δεν εμποδίζει τις κυβερνήσεις να δέχονται ή ακόμα και να ενθαρρύνουν την αθρόα εισαγωγή μεταναστών και λαθρομεταναστών χωρίς καμία εξειδίκευση.

Ας συγκρίνουμε την Ελληνική πραγματικότητα με αυτήν άλλων χωρών:


"Η Αυστραλία που έλκυε πριν μισό αιώνα τους ανειδίκευτους εργάτες από την ελληνική ύπαιθρο για να δουλέψουν στα ορυχεία, στις φυτείες ζαχαροκάλαμου, στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στη γραμμή της αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors, σήμερα φαντάζει σωσίβιο σωτηρίας για μια άλλη κατηγορία Ελλήνων, τους πτυχιούχους και προσοντούχους που δεν μπορούν να βρουν εργασία στην Ελλάδα.
Η απόγνωση αναγκάζει πολλούς να βλέπουν την Αυστραλία, τον πιο μακρινό γι’ αυτούς προορισμό, ως σανίδα σωτηρίας.
Εκατοντάδες είναι τα μηνύματα που φθάνουν σε ομογενειακούς φορείς και εφημερίδες από Έλληνες επαγγελματίες και...
επιστήμονες που ζητούν να πληροφορηθούν πώς μπορούν να πάνε στην Αυστραλία για να εργαστούν.
Το ότι επιλέγουν την Αυστραλία ως διέξοδο στο πρόβλημα ανεργίας που μαστίζει την Ελλάδα δεν είναι τυχαίο. Η Αυστραλία έχει βγει σχεδόν αλώβητη από την παγκόσμια κρίση και σήμερα έχει μια από τις ανθηρότερες οικονομίες του πλανήτη. Υπάρχει ανάγκη από ειδικευμένους εργαζόμενους και οι άνθρωποι που έχουν πρόσβαση στη νέα τεχνολογία το γνωρίζουν.
Οι πόρτες της εντούτοις δεν είναι διάπλατα ανοιχτές σε όλους. Είναι ιδιαίτερα προσεχτική αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστών που δέχεται, δίνει δε ιδιαίτερη σημασία στο να έρχονται στη χώρα άτομα τα οποία έχουν τα προσόντα για να πληρώσουν τα κενά που υπάρχουν στο εργατικό δυναμικό της χώρας.
Τα επαγγέλματα που σήμερα έχουν ζήτηση στην Αυστραλία είναι: Χημικοί, Μηχανικοί για τους τομείς της εξορυκτικής βιομηχανίας, ανώτερα διοικητικά στελέχη για επιχειρήσεις, γεωλόγοι, μαθηματικοί, γιατροί παθολόγοι, οφθαλμίατροι, παιδίατροι, δερματολόγοι, φαρμακοποιοί για νοσοκομεία, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, αλλά και για παιδιά με ειδικές ανάγκες, χημικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρονικοί, μαραγκοί, για να αναφερθούμε στους κυριότερους τομείς.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση βίζας είναι η γνώση της αγγλικής."


Πρόθυμες λοιπόν οι προηγμένες χώρες να μαζέψουν αυτό που η Ελλάδα πετάει με τόση ευκολία...

Για την κατάντια αυτή δεν έχει ο Ελληνικός λαός παρά να ευχαριστήσει τους πολιτικούς που εκλέγει, τους ΟΛΜΕδες και φυσικά την πάντα φωνασκούσα Αριστερά.

Saturday, June 4, 2011

ΤΕ01 Παπαδόπουλος Μάριος του Νικολάου

Πριν από αρκετό καιρό είχαμε αναφερθεί σε μία ιδιαίτερη σύμπτωση που είναι ενδεικτική του κλάδου των ΤΕ/ΔΕ:

"ΤΕ01.13 Αβαρικιώτης Γεώργιος του Λουκά

Το συγκεκριμένο όνομα έχει εμφανιστεί σε δύο έρευνες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, χάρη στο ότι απεφοίτησε από το τεχνικό λύκειο το 2005 και την ίδια χρονιά βρέθηκε να προσλαμβάνεται ως αναπληρωτής στη Σιβιτανίδειο, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα μισθοδοτούμενος.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ο Αβαρικιώτης Γεώργιος εκλέχτηκε ως σύμβουλος δημοτικής κοινότητας στο 3ο Διαμέρισμα Καλλιθέας με το συνδυασμό "Η Καλλιθέα αλλάζει", ο οποίος πρόσκειται στη ΝΔ.

Στο ίδιο Διαμέρισμα Καλλιθέας, εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος ο Μπαρμπάκος Ευάγγελος, επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σιβιτανιδείου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μπαρμπάκος Ευάγγελος υπέγραφε την προκύρηξη πρόσληψης αναπληρωτών στη Σιβιτανίδειο.

Ο Ευάγγελος Μπαρμπάκος ήταν ένα από τα μέλη της ΚΕ της ΝΔ που το 2007 είχαν καταλάβει θέσεις-κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό, μαζί με τον παλιό μας γνώριμο Αντωνάκο και το Δρόσο, στα πλαίσια της γαλάζιας επανίδρυσης του κράτους. Όπως φαίνεται, ακόμα και μετά την πράσινη επανίδρυση τα πρωτοπαλίκαρα της γαλάζιας επανίδρυσης εξακολουθούν να είναι εξασφαλισμένα.

Άραγε πόσοι άλλοι τοπικοί πολιτευτές έχουν διοριστεί με τον ίδιο τρόπο;"


Φαίνεται πως οι συμπτώσεις δε σταματούν εδώ, όπως δείχνει η αντίστοιχη περίπτωση του ΤΕ01 Παπαδόπουλου Μάριου του Νικολάου, ο οποίος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν επίσης υποψήφιος με το συνδυασμό του Καρνάβου στην Καλλιθέα, και μάλιστα στην ίδια δημοτική κοινότητα με τον Αβαρικιώτη Γεώργιο του Λουκά, και ο οποίος επίσης τυγχάνει ΤΕ01 με ιδιαίτερη θητεία στη Σιβιτανίδειο:

"...στη συνέχεια εργάστηκε αρχικά ως ωρομίσθιος και μετά ως αναπληρωτής στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων. Συμμετείχε σε διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Καλοκαιρινά σχολεία νεανικής επιχειρηματικότητας Αττικής), προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων στα ΚΕΚ της Σιβιτανιδείου και στο ΕΚΠΑ, ήταν εκπαιδευτής στο ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου από το 1997 ως τον Ιούνιο του 2010. Σήμερα είναι μόνιμος εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Σιβιτανιδείου (ΣΕΕΠΣΙ) από το 2008 ως το 2009."


Το αρχικό ερώτημα λοιπόν παραμένει:

Πώς γίνεται οι υποψήφιοι της ΝΔ στο δήμο της Καλλιθέας να σχετίζονται με τη Σιβιτανίδειο και μάλιστα με το χαρακτηρισμό ΤΕ;

Πόσοι άλλοι από τους τοπικούς πολιτευτές της ΝΔ στην Καλλιθέα έχουν διοριστεί με τον ίδιο τρόπο;

Αυτός είναι ο κλάδος των ΤΕ: Κάποιοι επιτήδειοι που διορίστηκαν ως "εκπαιδευτικοί" με ένα απολυτήριο δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης χάρη στη διαπλοκή με κέντρα εξουσίας.

Friday, June 3, 2011

Ο Βαγγέλας

Η πρόσφατη σύγκρουση Καρατζαφέρη-Μειμαράκη έγινε αφορμή να αυτοπαρουσιαστεί ο γραφικός Βαγγέλας ως προστάτης της ηθικής:

"δεν μπορεί το περιθώριο, οι νονοί, τα λαμόγια να κυριαρχούν στην πολιτική ζωή, να λέμε ότι είναι σάπια και να μην τους αντιμετωπίζουμε γιατί δήθεν θα ρίξουμε το δικό μας επίπεδο"


Πριν παραστήσει τον αγανακτισμένο πολίτη ο γραφικός μουστάκιας, θα έπρεπε να θυμηθεί τι έκαναν τα πρώην και νυν στελέχη της ΔΑΠ που υπό την προστασία του ανέλαβαν θέσεις σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς... τα οποία όχι μόνο δεν υστερούν σε χυδαιότητα, αλλά και συνεχίζουν να στελεχώνουν το γαλάζιο στρατόπεδο...

Thursday, June 2, 2011

Αποζημιώσεις επιτροπών απολυτηρίων εξετάσεων

Ακόμα και σε καιρούς οικονομικής κρίσης, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να βγάζουν καλό χαρτζηλίκι από τη συμμετοχή τους στις πάσης φύσεως επιτροπές απολυτηρίων εξετάσεων. Το αστείο είναι ότι η σχετική απόφαση αναφέρεται και στα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης.

Σε κάθε σχολείο, ο πρόεδρος της επιτροπής παίρνει 420 ευρώ, οι βοηθοί γραμματείς από 250, και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι κινούνται ανάμεσα σε αυτά τα δύο ποσά. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους πληροφορικάριους, οι οποίοι έχουν το αποκλειστικό προνόμιο του χειρισμού της συσκευής ηλεκτρονικής μετάδοσης έναντι 350 ευρώ, αλλά κατά τα άλλα ξέρουν να διαμαρτύρονται όταν πρέπει να αναλάβουν παρόμοιες εργασίες στα σχολεία τους χωρίς επιπλέον πληρωμή.

Στα βαθμολογικά κέντρα οι επιπλέον αμοιβές αυξάνονται, χώρια τα όσα πηγαίνουν σε επιτηρητές και σουλατσαδόρους κάθε μορφής.

Γνωστά και τα μαλλιοτραβήγματα σε κάθε σχολείο για το ποιός θα επιλεγεί για την ανάληψη του σχετικού ρόλου, αν και συνήθως υπάρχουν παγιωμένες φατρίες, οπότε και δεν τίθεται θέμα εισβολής παρείσακτων.

Το ερώτημα είναι γιατί πρέπει να δίνονται αυτές οι υπέρογκες αμοιβές. Οι εκπαιδευτικοί απασχολούνται στις εργασίες αυτές στα πλαίσια των καθηκόντων τους, και μετά τους περιμένουν διακοπές. Φυσικά, οι διάφοροι συνδικαλιστές αποκρύπτουν επιμελώς όλα αυτά τα κρυφά εισοδήματα των μονίμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι εύκολα καταλήγουν να παίρνουν πολύ περισσότερα από όσα ισχυρίζονται πως προβλέπει το επίσημο μισθολόγιό τους.

Οι αμοιβές αυτές όμως υπάρχουν, ανάμεσα σε πολλές άλλες, ώστε να διαιωνίζεται η διαπλοκή για το μοίρασμα της πίτας, στο οποίο οι ίδιοι οι συνδικαλιστές έχουν μεγάλο ρόλο.

Wednesday, June 1, 2011

Οι συνδικαλιστάδες των ΙΕΚ: Σκανιάκος Σπυρίδων

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρασκήνιο πίσω από διάφορες συνδικαλιστικές κινήσεις στον ευρύτερο εκπαιδευτικό χώρο, καθώς και στο ποιοί είναι οι υποτιθέμενοι "ωρομίσθιοι" των ΙΕΚ και ΤΕΙ που κατά καιρούς προβάλουν αξιώσεις.

Η περίπτωση του Σκανιάκου Σπυρίδωνα είναι τυπική αυτής της νοσηρής πραγματικότητας. Ο συγκεκριμένος επίδοξος συνδικαλιστής των ΙΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση για την επίσχεση εργασίας που έκανε στο ΙΕΚ Κορυδαλλού, στην οποία τονίζει πως είναι μέλος της γνωστής αμαρτωλής ΕΛΜΕ Πειραιά, από την οποία και προσδοκά την αντίστοιχη υποστήριξη στα αιτήματά του. Το ερώτημα είναι ποιός είναι στην πραγματικότητα ο Σκανιάκος Σπυρίδων;

Ο Σκανιάκος Σπυρίδων αυτοπροσδιορίζεται ως μεταλλεργάτης που έγινε εκπαιδευτικός, και για την ακρίβεια εκπαιδευτικός με ειδικότητα ΔΕ01.02 Μηχανοτεχνίτης (υπενθυμίζουμε πως το ΔΕ σημαίνει "Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης"). Μετά από την απόκτηση της γνωστής προϋπηρεσίας, διορίστηκε το 2007 τοποθετούμενος στη Φθιώτιδα. Όμως τον επόμενο χρόνο συνέβη ένα παράδοξο που χαρακτηρίζει το σύνολο των ΔΕ και ΤΕ: Ενώ υποτίθεται πως διορίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες υπάρχουν υπαρκτά (και ελάχιστα) κενά της "ειδικότητάς" τους, τον αμέσως επόμενο, αν όχι τον ίδιο, χρόνο επιτυγχάνουν είτε μετάθεση είτε απόσπαση. Υποτίθεται δηλαδή πως διορίζονται για να καλύψουν ένα συγκεκριμένο κενό σε κάποια περιοχή, αλλά αμέσως μετά το διορισμό τους η ανάγκη αυτή παύει να ισχύει, οπότε και επιστρέφουν τάχιστα στο σπίτι τους.

Με τον ίδιο τρόπο, βλέπουμε τον Σκανιάκο να επιτυγχάνει το 2008 μετάθεση στον Πειραιά, και ταυτόχρονα να προσλαμβάνεται και στα δημόσια ΙΕΚ της περιοχής.

Ο Σκανιάκος Σπυρίδων δεν τονίζει τυχαία τη συμμετοχή του στην ΕΛΜΕ Πειραιά, η οποία μας έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν και θα μας απασχολήσει πολλές φορές στο μέλλον. Είναι γνωστό πως η συγκεκριμένη ΕΛΜΕ είναι από τις πλέον επαίσχυντες συνδικαλιστικές ομάδες, και υπενθυμίζουμε το ρόλο της στην εκδίωξη διευθύντριας νυκτερινού σχολείου γιατί αυτή τηρούσε τη νομιμότητα.

Ο Σκανιάκος λοιπόν έχει ιδιαίτερη συνδικαλιστική δράση, καθώς μετέχει ενεργά και στο σύλλογο των "εκπαιδευτικών" ΔΕ01, αλλά και στηρίζει ένθερμα ένα συγκεκριμένο χώρο.

Τον βλέπουμε λοιπόν να εκφράζει τη συμπαράστασή του στους λαθρομετανάστες, καθώς και στους καταληψίες λαθρομετανάστες της Νομικής και μετέπειτα της Υπατίας, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει και την υποστήριξή του στα αλαλάζοντα στίφη των μωαμεθανών που τρομοκράτησαν την Αθήνα, μιλώντας για "μεγάλη διαδήλωση για το κοράνι".

Ενώ όμως παρουσιάζεται τόσο ευαίσθητος σε θέματα εργασίας και διαφόρων ομάδων αναξιοπαθούντων (αν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αναξιοπαθούντες οι μωαμεθανοί εγκληματίες που τρομοκρατούν ολόκληρες συνοικίες), δε φάνηκε το ίδιο ευαίσθητος στο να διεκδικήσει τη θέση ενός ωρομισθίου στα ΙΕΚ, αν και διορισμένος μόνιμος "εκπαιδευτικός", και μάλιστα διορισμένος και μετατεθείς προνομιακά, όπως όλοι άλλωστε οι ΔΕ και ΤΕ.

Ευαίσθητος λοιπόν ο λαύρος συνδικαλιστής, αλλά όχι τόσο ώστε να μη χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις του για να στερήσει από έναν ωρομίσθιο τα "δεδουλευμένα" που τώρα απαιτεί.

Αυτοί είναι οι υποκριτές συνδικαλιστάδες που εσχάτως προέκυψαν και στα ΙΕΚ. Και δεν είναι τυχαίο το ότι ο Σκανιάκος ζητά την παρέμβαση της ΕΛΜΕ της οποίας είναι μέλος, αν και η ΕΛΜΕ δεν έχει καμία θεσμική αρμοδιότητα στο χώρο των ΙΕΚ. Όμως υπόγεια οι ΟΛΜΕδες έχουν καταστήσει και το χώρο των ΙΕΚ πεδίο ανεξέλεγκτης δράσης, διορίζοντας εκεί ως ωρομίσθιους τους μονίμους εκπαιδευτικούς της φατρίας τους, τα παιδιά και λοιπούς συγγενείς τους, καθώς και γκόμενες και γκόμενους τόσο δικούς τους όσο και συγγενών και φίλων. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις αποσπάσεις στα ΙΕΚ των μονίμων εκπαιδευτικών, θέμα στο οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί με στοιχεία.