Sunday, September 30, 2012

Οι ειδικοί συνεργάτες του Αρβανιτόπουλου

Δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα των ειδικών συνεργατών του Υπουργού Παιδείας Αρβανιτόπουλου:

"1. ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΟΥΝΟΥΣΟΥ του Κωνσταντίνου, συνταξιούχος του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).
2. ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΠΑΠΑΤΣΩΡΗ του Βασιλείου ΠΕ κατηγορίας, δικηγόρος
3. ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΕΒΓΑ του Μηνά ΠΕ κατηγορίας
4. ΜΑΡΙΑ−ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΜΠΟΥΓΚΡΕΝ του Μωχάμεντ ΠΕ κατηγορίας,
5. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ του Κωνσταντίνου ΠΕ κατηγορίας, δικηγόρος, πτυχιούχος του τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του ιδίου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην κατεύθυνση Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης."


και αντίστοιχα για το διευθυντή του γραφείου του υπουργού:

"Τον Δημήτρη Μιχαλολιάκο Απόστρατο Ταξίαρχο της Πολεμικής Αεροπορίας, τοποθέτησε Διευθυντή του Γραφείου του ο υπουργός παιδείας Κ. αρβανιτόπουλος.
Ο κ. Μιχαλολιάκος που αποστρατεύτηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του 2011 διαθέτει πολύτιμη εμπειρία σε διεθνή και Νατοϊκά θέματα και έχει υπηρετήσει σε καίριες θέσεις εθνικής σημασίας , ενώ έχει αριστεύσει στη σχολή Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας.
Είναι ξάδερφος του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου."


Πολλοί ήταν αυτοί που έδειξαν δυσαρέσκεια για την επιλογή των προσώπων αυτών, και τα περισσότερα πυρά συγκέντρωσε ο "ξάδερφος του δημάρχου Πειραιά", με κύρια αιχμή της κριτικής το ότι όλοι αυτοί δε δείχνουν να έχουν και μεγάλη σχέση με την παιδεία. Όλοι αυτοί οι επικριτές θα αναθεωρούσαν ως προς το συγκεκριμένο σκέλος της κριτικής τους αν έβλεπαν και τους άλλους συνεργάτες του Αρβανιτόπουλου, των οποίων τα ονόματα δεν έχουν δει προς το παρόν τη δημοσιότητα, και οι οποίοι έχουν σχέση με την εκπαίδευση...

Friday, September 28, 2012

ΟΛΜΕ και αδιόριστοι

Όπως έχουμε καταδείξει πολλές φορές, πλεονάζει η υποκρισία των διαφόρων ΟΛΜΕδων στη "συμπαράσταση" που δείχνουν στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Πρόσφατο κρούσμα η ανακοίνωση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για "στήριξη της κινητοποίησης των αδιόριστων εκπαιδευτικών στις 31/8/12".

Φυσικά οι ΟΛΜΕδες δεν έχασαν την ευκαιρία να ζητήσουν μόνιμους διορισμούς, ώστε να διοριστούν στην εκπαίδευση και άλλοι γόνοι διαφόρων στελεχών της εκπαίδευσης και του συνδικαλισμού, αλλά και να ζητήσουν την κατάργηση της ωρομισθίας.

Το ερώτημα είναι, αφού η ΟΛΜΕ είναι κατά της ωρομισθίας, γιατί επιτρέπει εδώ και δεκαετίες στα μέλη της να είναι, εκτός από διορισμένοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, και ωρομίσθιοι σε διάφορες εκπαιδευτικές δομές; Μήπως από συμπαράσταση προς τους αδιόριστους, που στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν έστω μία ωρομισθία παρεμβάλονται οι μόνιμοι που με τις κατάλληλες γνωριμίες εξασφαλίζουν ένα δεύτερο μισθό;

Tuesday, September 25, 2012

Η "αξιοκρατία" των αποσπάσεων

Η διαδικασία των αποσπάσεων είναι μία από τις πολλές εκπαιδευτικές διαδικασίες που θα έπρεπε να προξενούν ντροπή στα "στελέχη της εκπαίδευσης". Το βασικό κριτήριο για μια καλή απόσπαση είναι η πρόσβαση σε ένα καλό μέσο, παρά το ότι τα διάφορα "στελέχη της εκπαίδευσης" και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους διαρρυγνύουν τα ιμάτιά τους για το πόσο αξιοκρατικές είναι οι λίστες που κυκλοφορούν στα γραφεία με το όνομα του εκπαιδευτικού και του μέσου του.

Και φυσικά κάθε υπουργός που σέβεται τον εαυτό του αναγγέλει ένα νέο αξιοκρατικό σύστημα αποσπάσεων, την ίδια στιγμή που φροντίζει για την εξασφάλιση του προσωπικού στρατού του.

Από όλους τους υπουργούς, εκείνη που ξεπέρασε ακόμα και τον Στυλιανίδη σε εξαγγελίες ήταν η Διαμαντοπούλου, η οποία ισχυρίστηκε ότι οι αποσπάσεις θα γίνονται με μόρια, εννοώντας μάλλον πως η μοριοδότηση του μέσου του υποψήφιου αποσπασμένου θα γίνεται απόλυτα αξιοκρατικά.

Για τα αποτελέσματα αυτών των εξαγγελιών δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε μία από τις πολλές καταγγελίες που έγιναν φέτος για το καθεστώς των αποσπάσεων και τα "μόρια":

"Κύριε υπουργέ
Ονομάζομαι (είναι στη διάθεση του υπουργού το όνομα της εκπαιδευτικού) και είμαι φιλόλογος από τη Λάρισα. Η οργανική μου θέση είναι στο Γυμνάσιο Ελάτειας του νομού Φθιώτιδας, 200 περίπου χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας μου.Έχω τρία παιδιά (τρίδυμα) 11 ετών και το ένα από τα αυτά, ο γιος μου, πάσχει από μια σοβαρή νόσο των νεφρών με ποσοστό αναπηρίας 80%.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να βρίσκομαι συνεχώς κοντά του για καθημερινές ιατρικές εξετάσεις, ειδική διατροφική επίβλεψη καθώς και για υλική και ψυχολογική υποστήριξη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχω πάρει απόσπαση. Έχω κάνει βέβαια αίτηση για επανεξέταση. Αν δεν πάρω απόσπαση στη Λάρισα πώς μπορώ να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου τη στιγμή που δεν υπάρχει δυνατότητα να φροντίσει κάποιος άλλος το παιδί; Ο σύζυγος εργάζεται στη Λάρισα στον ιδιωτικό τομέα εδώ και 15 χρόνια με αρκετές ώρες απασχόλησης. Συνεπώς είναι αδύνατη μια μετακόμιση για όλη την οικογένεια. Επίσης οι γονείς μου είναι ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας ( ο πατέρας μου είναι ανάπηρος και τον φροντίζει η μητέρα μου χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τα παιδιά μου)"


Υποθέτουμε πως η συγκεκριμένη δε διέθετε αρκετά μόρια για να επιτύχει την απόσπασή της.



Σειρά έχει άλλη καταγγελία, η οποία εκθέτει και το πραγματικό υπέρτατο κριτήριο για την εξασφάλιση της απόσπασης, που είναι η σειρά προτίμησης του διευθυντή σε ένα σύστημα όπου κατά τα άλλα η διευθυντοκρατία αποτελεί παρελθόν:

"Αγαπητοί συνάδελφοι,

δεν φανταζόμουν ποτέ ,όταν διοριζόμουν,ότι θα ερχόμουν στη δυσάρεστη θέση να στείλω άρθρο δημόσια προκειμένου να καταγγείλω συναδέλφους μου και δη ανωτέρους μου.

Ονομάζομαι Κολλημένου Ελένη κλάδου ΠΕ11 και είμαι διορισμένη από το 2001.Η οργανική μου θέση είναι στο γυμνάσιο Λεχαινών και επί 10συναπτά έτη αποσπώμαι στη Δ/ΒΘΜΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ.

Διαμένω μόνιμα στην Κομοτηνή,είμαι σύζυγος αστυνομικού,έχουμε παιδάκι με 80% αναπηρία και επίσης είμαστε τρίτεκνοι, αφού έχουμε άλλα δύο παιδιά.

Την περυσινή χρονιά υπηρέτησα στο οικονομικό τμήμα της Δ.Δ.Ε.ΡΟΔΟΠΗΣ.Φέτος υπέβαλλα ξανά τα χαρτιά μου για απόσπαση σε φορείς και για πυσδε,συνυποβάλλοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά,που αποδεικνύουν ότι αν μη τι άλλο εμπίπτω σε 3 ειδικές κατηγορίες και προηγούμαι σε σχέση με άλλους.

Μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου μας διαπίστωσα ότι δεν πήρα απόσπαση ούτε σε φορέα(που τα πάντα είναι με μέσον και υπόκεινται στην πρόταση που θα κάνει ο προϊστάμενος της διεύθυνσης που υπηρετείς,και κατόπιν στην κρίση του περιφερειακού....),αλλά ούτε και σε πύσδε.Εξαρχής γνώριζα τη σειρά που είχα,όταν οι καταστάσεις έφτασαν στον περιφερειακό.Ήμουν το νούμερο 7.,δηλαδή τελευταία στη σειρά προτίμησης του διευθυντή μου.Ασχέτως αν ο ίδιος κορδονώταν ότι με έχει βάλει σε καλή σειρά κι ότι σίγουρα η κ.Κολλημένου θα ήταν μαζί του και την επόμενη φορά,λόγω της δεδομένης οικογενειακής μου κατάστασης που γνωρίζει.

Και φυσικά στον περιφερειακό μας, τον κ.Κελεσίδη δεν τόλμησα να πάω φέτος , διότι πέρυσι που τον επισκέφτηκα με όλα τα χαρτιά από τα νοσοκομεία, για να του εξηγήσω την κατάσταση του παιδιού μας,γύρισε και είπε στον σύζυγο μου:"Δεν με ενδιαφέρουν τα χαρτιά σας κύριε,εγώ έχω να καλύψω 5 κενά και πρέπει να βρω τα άτομα."

Ε λοιπόν κύριοι το ποτήρι φέτος ξεχείλισε για μένα και την οικογένεια μου.Ήρθαν στη διεύθυνση άτομα που δεν προηγούνται από εμένα ούτε σε χρόνια υπηρεσίας, ούτε υπάγονται σε κάποια κατηγορία από αυτές που μας λέτε να τις δηλώνουμε με επίσημα έγγραφα ως ειδικές.Κι αν δεν θέλατε να με αποσπάσετε σε φορέα ,που όλα είναι μιλημένα, τουλάχιστο δικαιούμουν να έρθω σε κάποιο σχολείο.

Σας καταγγέλλω λοιπόν δημόσια, με οποιοδήποτε κόστος.Αν εσάς σας αρέσει να σας "γλείφουν",δικαίωμά σας.Δεν έχετε όμως το δικαίωμα να εμπαίζεται εμένα και την οικογένειά μου και να στερείτε τη μητέρα σε τρία ανήλικα παιδιά.Κι ακόμη χειρότερα να στερείτε τη μητέρα του, σε ένα 4χρονο αγόρι που καθημερινά εδώ και 4 χρόνια χτυπιέται από τους σπασμούς,αφού πάσχει από μία σπάνια εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου.Δεν σας ζήτησα τίποτα άλλο ,παρά να είμαι κοντά σε αυτά τα παιδιά, να κάνω τη δουλειά μου και να προσπαθώ να ανέβω το γολγοθά μου χωρις να ενοχλώ κανέναν.

Λυπάμαι, γιατί θεωρείστε παιδαγωγοί.

Με εκτίμηση,
Κολλημένου Ελένη"


Προσέξτε πως η καταγγέλουσα έπαιρνε απόσπαση όταν είχε πολύ λιγότερα προβλήματα, αλλά όταν απέκτησε σοβαρά προβλήματα αυτά δεν ενδιέφεραν τους μανδαρίνους της εκπαιδευτικής εξουσίας, που παρά την εξώφθαλμα αισχρή συμπεριφορά που επέδειξαν παραμένουν στη θέση τους.

(Αξιοσημείωτη και η αναφορά στο σχολείο των Λεχαινών, καθώς πληροφορίες μας αναφέρουν περίεργες τοποθετήσεις σε αυτό)

Όπως συμβαίνει συνήθως, διαμαρτυρήθηκε έντονα η ΠΑΣΚΕ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ΔΑΚΕ όπως συμβαίνει με κάθε αλλαγή κυβέρνησης, λέγοντας και μερικά ανέκδοτα για να δημιουργηθεί ένα ελαφρύτερο κλίμα:

"...Πάγια θέση της Παράταξή μας είναι η θέσπιση αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων για όλες τις κατηγορίες απόσπασης, έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος στις πελατειακές λογικές που επικράτησαν για πολλές δεκαετίες στη χώρα μας και προκάλεσαν μια σειρά από δυσεπίλυτα προβλήματα.

...Για την ΠΑΣΚ η αξιοκρατία και η αντικειμενικότητα αποτελούν προτεραιότητες και άξονες οργάνωσης και αποτελεσματικής δράσης."


Αν κάποτε πάρει την εξουσία το ΠΑΣΟΚ, πράγμα μάλλον απίθανο υπό τις παρούσες συνθήκες, θα είναι η σειρά της ΔΑΚΕ να κάνει αντίστοιχες βαρύγδουπες δηλώσεις και να καταγγέλει το καθεστώς των αποσπάσεων.

Saturday, September 22, 2012

Οι ειδικοί σύμβουλοι του Στουρνάρα και η αυλή της Διαμαντοπούλου

Όταν ο Στουρνάρας ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών, πολλά ΜΜΕ έσπευσαν να παραθέσουν τις σπουδές του οι οποίες δικαιολογούσαν την τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη θέση.

Το ερώτημα είναι αν αυτές οι σπουδές τον κάνουν ικανό να αξιολογεί αντίστοιχα τις σπουδές των Ειδικών Συμβούλων του, εκτός αν αυτοί τον συμβουλεύουν σε αντικείμενα άσχετα αυτών της οικονομίας.



Πώς εξηγείται άραγε το ότι ο Στουρνάρας, ο οποίος προβάλεται ως ο άνθρωπος που θα σώσει την παραπαίουσα οικονομία, επέλεξε να στελεχώσει το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών με τη Χατζηανδρέου Ευριδίκη του Ιωάννη, η οποία είναι γιατρός;

"Aπό την Ιωάννα Σταθάκου
άνεργη
Αγαπητό Press-gr. Σου στέλνω προς δημοσίευση αυτή την απόφαση, μαζί με την απορία μου: Προφανώς στην κατάσταση που έχει βρεθεί η ελληνική οικονομία, μια ...γιατρός ως Ειδική Σύμβουλος στο Γραφείο του υπουργού Οικονομικών κρίθηκε κατάλληλη για να την "θεραπεύσει"!
Επίσης, αναρωτιέμαι, την ώρα που αρχίζει πάλι η συζήτηση για απολύσεις και εφεδρείες (εγώ αν και με δύο πτυχία οικονομικών επιστημών δεν έχω καταφέρει να... διοριστώ πουθενά), είναι σωστό να γίνονται τέτοιοι διορισμοί ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών;;
ΥΓ. Απαντήσεις δεν περιμένω. Περιμένω, στα 29 μου, να τελειώσω τις διαδικασίες για να μεταναστεύσω στην Αυστραλία."


Και πως εξηγείται η σύμπτωση ότι η συγκεκριμένη "Ειδική Σύμβουλος" είχε προσφέρει πριν τις ειδικές συμβουλές της και στην Άννα Διαμαντοπούλου, και μάλιστα στο Υπουργείο Παιδείας;

Τη στιγμή που υπάρχει πλήθος άνεργων επιστημόνων με σημαντικές σπουδές στα οικονομικά, βλέπουμε συμπτωματικά να επιλέγεται μία γιατρός διαδοχικά από δύο διαφορετικά κόμματα, από δύο διαφορετικούς υπουργούς, ως Ειδική Σύμβουλος σε δύο διαφορετικά υπουργεία.

Mε άλλα λόγια, υπάρχει και άλλη μία ειδικότητα, που λέγεται "Ειδικός Σύμβουλος Υπουργών", και είναι ανεξάρτητη από το κόμμα που κυβερνά ή το αντικείμενο του υπουργείου, την ίδια στιγμή που εξειδικευμένοι επιστήμονες υποχρεώνονται να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς.

Αυτό είναι το επιστημονικό επιτελείο που θα σώσει τη χειμαζόμενη Ελληνική οικονομία;

Thursday, September 20, 2012

Θα τους πάρουν με τα... ματσούκια

Παιδί διαμάντι ο διευθυντής του ΙΕΚ. Στις προσλήψεις ποτέ δεν ξεχνά να ικανοποιήσει τους μόνιμους εκπαιδευτικούς ώστε να πάρουν το χαρτζιλίκι τους. Είναι άλλωστε παλιά παράδοση στα δημόσια ΙΕΚ να προσφέρουν τη μερίδα του λέοντος στους συναδέλφους. Τι κι αν οι άνεργοι κάνουν ουρές; Πρέπει να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι, και ειδικά οι νέοι που στα γρήγορα κατάφεραν να πάρουν μετάθεση στο σπίτι τους.

Όμως αυτή τη φορά ο διευθυντής έδωσε τον καλύτερο εαυτό του. Φυσικό αυτό, αφού όπως είπαμε είναι παιδί διαμάντι (Διαμαντίδη θα έπρεπε να τον λένε). Προσέλαβε στην ίδια ειδικότητα δύο αδέλφια που τυχαίνει να είναι και μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Παρακινδυνευμένο βέβαια στην εποχή της αγανάκτησης. Αν τα ήξεραν αυτά οι άνεργοι μαθηματικοί που περιμένουν υπομονετικά στην ουρά με τα χαρτιά στα χέρια μήπως και πάρουν καμιά ώρα μπορεί και να τους παίρναν με τα... ματσούκια!

Monday, September 17, 2012

Πως δουλεύει το σύστημα της διαπλοκής

Παρακάτω παραθέτουμε μία ενδιαφέρουσα αφήγηση για το πως δουλεύει το σύστημα της διαπλοκής μεταξύ διαφορετικών εξουσιών για το στήσιμο υποψηφιοτήτων. Ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα που αξίζει να διαβαστεί και να προκαλέσει προβληματισμό:

"Το κύκλωμα της απάτης.
Στην Πρώτη φάση: Ο υποψήφιος επισκέπτεται πολιτικά γραφεία, όπου «πληρώνει» χρήματα ή «ξαπλώνει» δηλ. πορνεία για να βγει η θέση στο προφίλ του. Επισημαίνουμε ότι «συνεργάτης του πολιτικού γραφείου» μπορεί να είναι ένας αγράμματος, μια νοσοκόμα ένας αστυφύλακας ή ένας φούρναρης και αυτός «θα κανονίσει» την «εκλογή» του Καθηγητή Πανεπιστημίου, του Πρύτανη κλπ… Στο πολιτικό γραφείο ο «υποψήφιος δεν δείχνει τον φάκελο με τα προσόντα του, απλά «πληρώνει», ποικιλοτρόπως.
Στην Δεύτερη φάση, τα πολιτικά γραφεία, δηλ, η νοσοκόμα κλπ… τηλεφωνούνε στα Πανεπιστήμια και σε Καθηγητές και βγαίνουν παράνομα πτυχία και προϋπηρεσίες. Έτσι «στήνεται η «εκλογή» και «όσοι δεν είναι στο κόλπο» ή «αρνούνται» ή «απέχουν», αλλά δεν μιλάνε από τον φόβο αντεκδίκησης.! Αφού ενδιαφέρθηκαν τα πολιτικά γραφεία, κανείς δεν ελέγχει τα πραγματικά προσόντα του υποψήφιου απατεώνα και όλοι ψηφίζουν τον απατεώνα, με την δικαιολογία «έχει μέσον» (που σημαίνει «πλήρωσε»)!.
Στην Τρίτη φάση, οι καταγγελίες που φτάνουν στο Υπουργείο, στον Πρύτανη στον Πρόεδρο πέφτουν στο κενό. Αν γίνει π.χ. ΕΔΕ αυτή ανατίθεται εντός σε άτομα του Πανεπιστημίου που έγινε η «απάτη της εκλογής», για «συγκάλυψη. Αν ο καταγγέλλων επιμένει χαρακτηρίζεται γραφικός, ιδιόρρυθμος, τρελός κλπ..
Στην Τέταρτη φάση, οι καταγγελίες φτάνουν στον κ. Ρακιντζή, στο ΣΕΕΔΔ στο ΣΔΟΕ και αφού χρονο-καθυστερήσουν 2-3 χρόνια, δεν γίνεται σε βάθος έρευνα, αλλά «επιφανειακή». Οι ερωτήσεις των ανακριτών δεν είναι περί της απάτης, αλλά «άλλα λόγια»! Επίσης, δεν ερευνούνται πώς γράφτηκε ο απατεώνας στο Πανεπιστήμιο και δεν γίνεται απευθείας έρευνα των αρχείων του Πανεπιστημίου. Απλά όλα επαφίενται στο τι θα «απαντήσουν τα Πανεπιστήμια! Δηλ. ο γραμματέας του Πανεπιστημίου που έκανε την απάτη καλείται ο ίδιος να στείλει έγγραφο, ότι «όλα ήταν καλώς»! Και αφού περνάει σκόπιμα ο χρόνος τα αποτελέσματα της «έρευνας» δηλ. «συγκάλυψης», φτάνουν στην Εισαγγελία.

Στην Πέμπτη φάση, στην Εισαγγελία υπάρχει μια «μαύρη τρύπα» και όλα αυτά «αρχειοθετούνται»», αν και είναι υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος και διώκονται και αυτεπάγγελτα, με το νόμο «περί διαφθοράς»..! Αν ο καταγγέλλων επανέλθει με νέα στοιχεία, αυτά δήθεν, θα συσχετιστούν με τα προηγούμενα – που κανείς δεν τα μελετά λεπτομερώς, λόγω των πολλών υποθέσεων, στην ουσία - και θα τεθούν πάλι στο «αρχείο».
Στην Έκτη φάση, αφού η εισαγγελία «αρχειοθετεί» τα πάντα, δίνει εμμέσως, «πράσινο φώς» στους απατεώνες να «ζητήσουν και τα ρέστα» με το να κάνει ο απατεώνας, μηνύσεις και αγωγές, εναντίον των εντίμων, ότι δήθεν «τον συκοφάντησαν», γιατί αφού δεν καταδικάστηκε από την Δικαιοσύνη, άρα είναι δήθεν «αθώος και άρα δήθεν συκοφαντείται»!
Στην Έβδομη φάση, ο απατεώνας, πλέον και με το «πράσινο φως» της εισαγγελίας αρχίζει και απειλεί τους πάντας – σε στυλ κόζα νόστρα - και συνεχίζει μεγαλύτερες απάτες και κανένας δεν τολμάει να τον καταγγείλει, γιατί γνωρίζει το τέλος του! Έτσι οι απατεώνες έχουν στήσει «πάρτι» στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με το «πράσινο φως» της Εισαγγελίας που αρχειοθετεί τις απάτες και διώκει μόνο τους εντίμους, που τολμάνε και τους καταγγέλλουν! Η διαφθορά στην Ελλάδα επικεντρώνεται εκτός των άλλων, μόνο σε ένα κεντρικό σημείο: στους «δήθεν ελεγκτικούς μηχανισμούς» και στην Εισαγγελία, που συγκαλύπτει και αρχειοθετεί τα πάντα! Δικηγόροι δεν τολμούν να παραστούν ως συνήγοροι γιατί ξέρουν την εκδίκηση που τους περιμένει. Έτσι, συντηρείται ο «φαύλος κύκλος της διαφθοράς»!
Αν ποτέ ένα κράτος θελήσει να κάνει «κάθαρση», πρέπει να αρχίσει από την εισαγγελία (να καθαιρέσει όλους τους επίορκους και τις γραμματείς τους), τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (με καθαιρέσεις ανικάνων διεφθαρμένων) και τους συνεργάτες των διεφθαρμένων πολιτικών γραφείων.
Επομένως, ο υποψήφιος απατεώνας πληρώνοντας τα πολιτικά γραφεία έχει πληρώσει και την «κάλυψη» από Ε.Δ.Ε., Σώμα Επιθεωρητών και Εισαγγελία.
Για το λόγο αυτόν οι απατεώνες πλέον καγχάζουν ότι «κανένας» δεν θα τους αγγίξει και ας παρανομούν»! Και οι απάτες συνεχίζονται!"

Sunday, September 16, 2012

Συνέδριο για το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο

Θαμώνες του Greek University Reform Forum οργανώνουν συνέδριο για τις προοπτικές ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα με διεθνή εμβέλεια. Το εγχείρημα έχει ενδιαφέρον, ειδικά από τη στιγμή που η περίπου αντίστοιχη κρατική προσπάθεια με το Διεθνές Πανεπιστήμιο υπήρξε μία παταγώδης αποτυχία που δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις γνωστές ασθένειες της εγχώριας πανεπιστημιακής κοινότητας, οπότε εξακολουθεί να υφίσταται ένα κενό που περιμένει να καλυφθεί.

"Τον Σεπτέμβριο που μας έρχεται, σκεφτόμαστε με 2-3 καλούς συναδέλφους στο Σικάγο να οργανώσουμε ένα συνέδριο για να συζητήσουμε τις προοπτικές ενός Ελληνικού Ιδιωτικού Πανεπιστημίου. Αν βρείτε τα σχέδιά μας παρακάτω ενδιαφέροντα, ελάτε σε επαφή μαζί μας για να συζητήσουμε λεπτομέρειες.

Αντικείμενο του συνεδρίου: να συζητήσουμε την δυνατότητα ενός ιδιωτικού μη-κερδοσκοπικού πανεπιστημίου που θα εδρεύει στην Ελλάδα και θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά.

Το πανεπιστήμιο θα είναι κυρίως διδακτικό.
Εκτός από νέους φοιτητές το πανεπιστήμιο θα προσφέρει την δυνατότητα περάτωσης σπουδών σε άτομα που για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν κάποια στιγμή να τις διακόψουν.
Το πανεπιστήμιο θα προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατεύθυνσης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Στην πλειοψηφία τους τα προγράμματα θα προσφέρονται μεσω διαδικτύου.
Το πανεπιστήμιο θα χρησιμοποιεί αγγλικά για την διδασκαλία και για κάθε άλλη πτυχή της λειτουργίας του.
Τα γνωστικά αντικείμενα του πανεπιστημίου δεν θα συμπεριλαμβάνουν ιατρική και βασικές πολυτεχνικές σπουδές.
Το συνέδριο δεν θα ασχοληθεί με το ζήτημα του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Το πανεπιστήμιο θα έχει διεθνή εμβέλεια, καλύπτοντας αρχικά τις εκπαιδευτικές ανάγκες στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων και αργότερα στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.
Tα δίδακτρα να μην υπερβαίνουν τα €5.000/έτος.

Σκοπός του συνεδρίου είναι:

Να αποφασίσουμε αν ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορεί να ιδρυθεί στην Ελλάδα.
Να περιγράψουμε τα βασικά συστατικά ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου ώστε να να αναζητήσουμε αποτελεσματικά χρηματοδότηση.
Να αντιληφθούμε και να προσδιορίσουμε το μέγεθος του διακυβεύματος ειδικά για όσους ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιήσουν το εγχείρημα.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Σικάγο, 28-30 Σεπτεμβρίου 2012."

Friday, September 14, 2012

Φετινοί διορισμοί

Πολλοί παραπονούνται για τον εξαιρετικά μικρό αριθμό διορισμών στην εκπαίδευση που έλαβε χώρα φέτος.

Καλό θα ήταν όμως να θυμόμαστε πως για χρόνια υπήρχε πληθώρα διορισμών ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες, με αποτέλεσμα, ειδικά σε ορισμένους κλάδους, να γίνεται πάρτυ διορισμών για το οποίο κάποιοι πανηγύριζαν.

Δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε τις δηλώσεις γνωστού συνδικαλιστή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που τότε είχαμε καυτηριάσει, ότι μέσω του συνδικαλισμού κατάφεραν να υπάρχει μηδενική ανεργία στον κλάδο, ή παρόμοιες δηλώσεις εκπροσώπων κλάδων άσχετων με την εκπαίδευση που κατάφεραν να ονομαστούν "εκπαιδευτικοί".

Στίφη από αλαλάζοντες "εκπαιδευτικούς" έπεφταν επάνω σε όποιον τολμούσε να αναφερθεί δημόσια σε αυτές τις στρεβλώσεις, ώστε η πραγματικότητα να κρύβεται κάτω από τις φωνές των συμφερόντων εις βάρος του πραγματικού δημόσιου συμφέροντος. Αντίθετα, όλοι έβλεπαν την εκπαίδευση σαν τη χρυσή ευκαιρία, αφήνοντας άλλες θέσεις στο δημόσιο ή σε οργανισμούς, χωρίς να διαμαρτύρεται κανείς.

Το όλο θέμα δεν είναι ανεξάρτητο άλλων στρεβλώσεων στην ευρύτερη κοινωνία, θέμα που θα αναλύσουμε σε μελλοντικό μας άρθρο.

Thursday, September 13, 2012

Μία κοινωνική λειτουργός στην αυλή του Αβραμόπουλου

Ενδεικτική της απουσίας ωριμότητας από την εξωτερική πολιτική είναι η απόσπαση μίας κοινωνικής λειτουργού ΤΕ2 στο γραφείο του ΥΠΕΞ Αβραμόπουλου. Φυσικά και ο Στυλιανίδης, που κατά τα άλλα κόπτεται για την επίλυση του προβλήματος με τους παιδικούς σταθμούς, δεν είχε πρόβλημα να συναινέσει στην απόσπαση αυτή. Το ερώτημα είναι τι είδους υπηρεσίες θα προσφέρει στον ΥΠΕΞ η Κοινωνική Λειτουργός ΤΕ2, τη στιγμή μάλιστα που επιστήμονες με σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και σε θέματα της καυτής επικαιρότητας (ΑΟΖ, χάραξη συνόρων, διεθνές δίκαιο) παραμένουν στα αζήτητα.

Wednesday, September 12, 2012

"Έρευνα" στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η οικονομική κρίση και οι περικοπές που αυτή έφερε στις υποτυπώδεις παροχές των Ελληνικών πανεπιστημίων στους φοιτητές τους έγιναν αιτία για να διευρυνθεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για θέματα που στους παροικούντες στην εκπαιδευτική Ιερουσαλήμ ήταν γνωστά εδώ και δεκαετίες, και στη συγκεκριμένη περίπτωση για θέματα που αφορούν τα υποτιθέμενα "ερευνητικά προγράμματα".

Διαβάζουμε λοιπόν για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου:

"Γράφει η Ανθή Παζιάνου/ εφημερίδα Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ

"ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΡΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΝΕΙ" ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ; - Χιλιάδες ευρώ στους εαυτούς τους!

- Από τη μία συνεχίζονται με δραματικό τρόπο οι περικοπές σε διδάσκοντες και παροχές στους φοιτητές κι απ’ την άλλη μια μικρή ελίτ απολαμβάνει παχυλότατες αμοιβές μέσα από τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Πανεπιστήμιο "δυο ταχυτήτων" φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γίνεται το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της περιοχής μας. Στη μια ταχύτητα ανήκουν όσοι πλήττονται άμεσα απ’ τις περικοπές στην Ανώτατη Εκπαίδευση και στη δεύτερη όσοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν "παχυλές" αμοιβές από ευρωπαϊκά - κυρίως - προγράμματα, τα οποία όλως παραδόξως οι ίδιοι αναθέτουν στους εαυτούς τους να διαχειριστούν. Μια προσεκτική ματιά στο "Διαύγεια" όπου δημοσιεύονται υποχρεωτικά πλέον όλες οι αποφάσεις, πείθει για του λόγου το αληθές. Τα τελευταία δυο χρόνια υψηλόβαθμα στελέχη του Ιδρύματος λαμβάνουν ξανά και ξανά χιλιάδες ευρώ, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Τα ποσά αυτά προέρχονται από τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και καλώς έρχονται στο Πανεπιστήμιο. Αντί όμως να διαχέονται σε δράσεις και πρωτοβουλίες επ’ ωφελείας όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας, υπάρχει βάσιμη υποψία ότι πάνε σε μεγάλο βαθμό στις τσέπες ολίγων "πατρίκιων", που είναι οι ίδιοι ταυτόχρονα και ελέγχοντες των εαυτών τους. Οι υποψίες αυτές ενισχύθηκαν απ’ τη στάση του Πρύτανη Π. Τσάρτα, που όταν απευθυνθήκαμε σ’ αυτόν για το θέμα, δεν θέλησε να δώσει καμιά πληροφορία και διευκρίνιση και τελικά μας έκλεισε το τηλέφωνο. Απ’ τη μεριά μας ευχόμαστε να έχουμε άδικο εμείς και όχι η διοίκηση του Πανεπιστημίου και προς τούτο άλλωστε αναμένουμε με ενδιαφέρον την όποια απάντηση του Ιδρύματος που με στοιχεία θα τεκμηριώνει ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Κάτι που θα μπορούσε να έχει κάνει απ’ την Παρασκευή ο κ. Τσάρτας, αντί να κλείνει τα τηλέφωνα σε δημοσιογράφους όταν τον ρωτούν για σοβαρά θέματα.

Ειδικότερα:

Την ίδια ώρα που το Πανεπιστήμιο Αιγαίου καταφέρνει να πετυχαίνει πολύ σημαντικές απορροφήσεις ερευνητικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων εκατομμυρίων ευρώ, να οργανώνει πλήθος θερινών σχολείων, να ετοιμάζει προγράμματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας, να διεκδικεί μερίδιο της ζήτησης για μεταπτυχιακές σπουδές, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στις προσλήψεις καθηγητών και συμβασιούχων και στην αναβάθμιση των παροχών του στους φοιτητές (το τελευταίο μετά τις δραματικές περικοπές των χρηματοδοτήσεων της Πολιτείας).

Μια πιο προσεκτική ματιά, ωστόσο, στο ηλεκτρονικό σύστημα “Διαύγεια”, δείχνει ότι η κρίση δεν αγγίζει το ίδιο όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Υπάρχει και μια ελίτ που απολαμβάνει παχυλότατες αμοιβές ως διαχειρίστρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Φέτος είναι πολύ πιθανό να μην δοθούν καθόλου πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80, γεγονός που σημαίνει ότι δεκάδες μαθήματα δεν θα προσφερθούν και τμήματα δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμά σπουδών τους. Επιπλέον, το περιβόητο "σχέδιο Αθηνά" θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπεριλάβει και την κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων του περιφερειακών πανεπιστημίων, απειλώντας έτσι και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Τα ερευνητικά προγράμματα

Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστήμιο διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ τα οποία του έχουν δοθεί από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους μέσω ερευνητικών προγραμμάτων. Τα προγράμματα αυτά απαιτούν διαχείριση σε επίπεδο πανεπιστημίου (δηλαδή εκτός από τα μέλη ΔΕΠ και την ερευνητική ομάδα που εργάζονται στο κάθε ερευνητικό έργο απαιτείται και μία διοικητική δουλειά, η οποία γίνεται στο επίπεδο της επιτροπής ερευνών του κάθε ΑΕΙ). Γι’ αυτή τη διαχείριση η αρμόδια Επιτροπή για τις Έρευνες, χρεώνει κάθε έργο με ένα ποσοστό της τάξεως του 15 - 20% και πολλές φορές και 25%, με το αιτιολογικό της προσφοράς διαχειριστικών γνώσεων και υπηρεσιών προς τους επιστημονικούς υπευθύνους των ερευνητικών έργων.

“Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει;”

Τα χρήματα αυτά αναμένονταν ότι θα διαχέονταν στην πανεπιστημιακή κοινότητα με τη μορφή υποτροφιών σε φοιτητές, αυτοχρηματοδοτούμενων ερευνών ή στην πρόσληψη προσωπικού για τη διοικητική διαχείριση αυτών των έργων. Ο συγκεκριμένος έλεγχος, ωστόσο, “απουσιάζει”, καθώς αρμόδιο για την ποιότητα των υπηρεσιών και τη διάχυση των χρημάτων είναι κάθε φορά κάποιο από τα υψηλόβαθμα στελέχη του Πανεπιστημίου.

Βάσει των αποφάσεων που αναρτώνται στο “Διαύγεια” (και είναι προσβάσιμες σε όλους), από το 2011 “τρέχουν” συνεχώς προγράμματα που μοιράζουν σε “αξιωματούχους” του Ιδρύματος δεκάδες χιλιάδες ευρώ και υπογράφονται από τους ίδιους! Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Ποιοι ωφελούνται τελικά π’ όλο αυτό τον πακτωλό χρημάτων: Η ακαδημαϊκή κοινότητα στο σύνολό της ή μόνο μια μικρή ελίτ; Οι πιστώσεις από τα ευρωπαϊκά κονδύλια μπορεί να είναι καθ’ όλα νόμιμο να διαχειρίζονται απ’ τους κατά νόμο υπεύθυνους. Ωστόσο είναι ηθικό οι ίδιοι που ορίζουν τους ανάδοχους, τις περισσότερες φορές να είναι και οι ανάδοχοι των προγραμμάτων;



Στην “κόψη του ξυραφιού”

Ενώ λοιπόν, το Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα βιωσιμότητας, με τις παροχές στους φοιτητές (σίτιση - στέγαση) να υποβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο και τα νοικοκυριά να αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν σπουδές 4 χρόνων στην ακριτική περιφέρεια, οι εν λόγω πιστώσεις από τα προγράμματα δεν καταβάλλονται ούτε σε υποτροφίες (που ειδικά σε τέτοιες εποχές θα ήταν πραγματικά κίνητρο για την έλευση φοιτητών), ενώ ελάχιστα έως καθόλου χρήματα δίνονται για αυτοχρηματοδοτούμενες έρευνες και ελάχιστοι νέοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται για να διεκπεραιώσουν τη δουλειά που προκύπτει από την ανάληψη νέων ερευνητικών έργων. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι από φέτος, όπως σημειώνει και η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, οι φοιτητές θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση, καταθέτοντας συγκεκριμένα δικαιολογητικά για να σιτιστούν δωρεάν, όταν τα τελευταία 8 χρόνια, η σίτιση ήταν δωρεάν για όλους.



Ένα παράδειγμα



Ένα μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου υποβάλλει μία πρόταση έρευνας σε έναν φορέα, η οποία χρηματοδοτείται κατά 75% συνήθως από ευρωπαϊκούς και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Έστω ότι η πρόταση αυτή αξιολογείται θετικά και χρηματοδοτείται με ένα ποσό της τάξεως των 200.000 ευρώ (που είναι και ένας μέσος όρος χρηματοδότησης). Από αυτά τα 200.000 η Επιτροπή Ερευνών χρεώνει 20% “διαχειριστικά κόστη” (δηλαδή για το εν λόγω παράδειγμα 40.000 ευρώ). Από το έργο αυτό λοιπόν δεν θα πληρωθεί μόνο ο κύριος ερευνητής και η ερευνητική του ομάδα, αλλά θα πληρωθούν και οι.. “ειδήμονες”. Τέτοιες περιπτώσεις παρουσιάζονται σε πολλές αποφάσεις του Πανεπιστημίου. Ωστόσο ο Πρύτανης του Ιδρύματος απ’ τον οποίο ζητήσαμε ένα σχόλιο δεν θέλησε να μας πει τίποτα επ’ αυτού.



“Λεφτά υπάρχουν”

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της καθυστέρησης της απορρόφησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, “έπεσαν” μαζεμένα χρήματα στο πεδίο της έρευνας και αυτό εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί μέχρι το 2015. Όλα αυτά όμως, τη στιγμή που οι συμβασιούχοι διδάσκοντες έχουν μειωθεί δραστικά (με περαιτέρω μείωση, σχεδόν εξαφάνιση για την καινούρια ακαδημαϊκή χρονιά) με επιπτώσεις στα προγράμματα και βεβαίως στην ποιότητα των σπουδών και που ακόμα και αυτοί που έχουν παραμείνει εργάζονται με ελάχιστα χρήματα, τη στιγμή που φοιτητές δε φοιτούν γιατί δεν έχουν χρήματα να ζήσουν μακριά από το σπίτι τους, γεγονός που καθρεφτίστηκε και στις φετινές βάσεις.

Σε μια περίοδο που για την υπόλοιπη κοινωνία είναι περίοδος ισχνών αγελάδων, που οι διδάσκοντες απολύονται, οι απόφοιτοι γυρίζουν την πλάτη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η τοπική κοινωνία χάνει έσοδα από την παρουσία των φοιτητών εδώ, αντί, κατά τη γνώμη μας, το πανεπιστήμιο να ασκήσει κοινωνική πολιτική δίνοντας υποτροφίες, ενισχύοντας τη μέριμνα, προσλαμβάνοντας διδάσκοντες για να διατηρήσει το επίπεδο σπουδών, αφήνει αυτά τα “έξτρα ποσά” να δίνονται ως πρόσθετες αμοιβές σε “αξιωματούχους” του Ιδρύματος."


Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν η δημοσιογραφική έρευνα αναζητήσει και το ποιό είναι το περιεχόμενο αυτών των ερευνητικών προγραμμάτων.

Tuesday, September 11, 2012

ΙΕΚ Σιβιτανιδείου: Νέα λίστα αισχρής συνδιαλλαγής και οικογενειοκρατίας

Ενώ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου κάποιοι σιβιτανιδιστές έγραφαν λίστες γόνων για πρόσληψη στο επερχόμενο εξάμηνο του ΙΕΚ, η Σιβιτανίδειος κυκλοφορεί προκήρυξη με την οποία το αμαρτωλό ίδρυμα επιχειρεί να δημιουργήσει επίφαση νομιμότητας γύρω από το φαγοπότι των προσλήψεων.

Βλέπουμε λοιπόν στην προκήρυξη να αναφέρεται πως η επιλογή καθορίζεται μεταξύ άλλων από την "αποδεδειγμένη ανεργία", καθώς και από "τυχόν λοιπά προσόντα που δεν αναφέρονται παραπάνω".

Ποιοί είναι λοιπόν οι "αποδεδειγμένα άνεργοι" που προσλαμβάνονται και ποιά είναι τα "λοιπά προσόντα" που δεν κατονομάζονται;

Παρακάτω παραθέτουμε μία λίστα ατόμων που προσλήφθηκαν στο ΙΕΚ Σιβιτανιδείου το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς και την ιδιότητά τους. Επισημαίνουμε πως η λίστα δεν περιλαμβάνει πλήθος συγγενών εξ αγχιστείας.


Μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι της Σιβιτανιδείου

ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΧΑΙΡΕΤΗ ΜΑΡΙΑ
ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Σιβιτανιδείου

ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΜΠΟΣ ΤΕ01
ΒΑΡΥΠΑΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΕ01
ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ ΜΕΛΙΝΑ ΠΕ09
ΚΟΪΛΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΤΕ01
ΚΟΥΡΑΣΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΕ01
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΕ17
ΜΠΟΖΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΠΕ13
ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΕ01
ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ ΦΛΩΡΑ ΠΕ18
ΣΦΕΝΔΟΥΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕ09
ΤΖΕΛΕΠΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΕ11
ΤΣΜΑΔΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΕ01
ΧΑΛΚΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕ18
ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΕ01

Παρατηρήστε τις ειδικότητες των μονιμων που κρίθηκαν ως απαραίτητοι και αναντικατάστατοι: γυμναστές, οικονομολόγοι και πλήθος αποφοίτων (τεχνικού) λυκείου!


Μόνιμοι εκπαιδευτικοί εκτός Σιβιτανιδείου

ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

Φιλόλογος διορισμένη στην ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά που επίσης κρίθηκε αναντικατάστατη!


Παιδιά, ανίψια, λοιποί συγγενείς και παρατρεχάμενοι

ΑΒΑΚΙΑΝ ΚΑΡΑΜΠΕΤ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΣΗΜΟΜΥΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΣΗΜΟΜΥΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΒΙΓΛΑΤΖΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
ΒΛΑΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ
ΖΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΙΑ
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΑΛΑΒΕΣΙΟΥ ΖΩΗ
ΚΑΛΑΪΤΖΟΓΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΑΡΑΤΖΙΑ ΘΕΟΦΑΝΗ
ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΚΩΝΣΤΑ ΕΛΕΝΗ
ΚΩΝΣΤΑ ΕΥΓΕΝΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
ΛΥΜΠΕΡΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ
ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΜΑΡΑΓΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΜΙΧΑΗΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
ΜΠΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΧΑΡΟΥΛΑ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
ΟΥΖΟΥΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ
ΠΕΛΑΓΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΣΟΦΙΑ
ΠΕΤΡΟΥΛΙΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΝΑ
ΡΑΛΛΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΣΟΥΙΤΣΜΕ ΜΑΡΙΑ
ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΑΣΟΥΛΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
ΤΟΤΟΛΟΥ ΡΕΓΓΙΝΑ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΤΣΑΠΡΟΥΝΗ ΜΑΡΙΑ
ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΤΣΟΥΝΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΦΑΦΑΛΙΟΥ ΕΛΕΟΝΩΡΑ
ΦΙΛΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
ΧΡΥΣΟΦΩΤΗ ΕΛΕΝΗ-ΜΑΡΙΑ

Σημειώνεται πως η λίστα δεν είναι πλήρης και δεν περιλαμβάνει πλήθος συγγενών εξ αγχιστείας.


Συγγενείς τέως και νυν μελών του Διοικητικού Συμβουλίου

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΑΜΑΡΑ ΜΑΡΙΑ
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ
ΜΕΝΤΖΑ ΖΩΗ
ΜΙΝΤΖΑ ΣΟΦΙΑ
ΜΠΑΡΜΠΑΚΟΥ ΑΘΗΝΑ
ΤΣΙΤΟΥΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΧΑΤΖΗΛΕΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ


Βλέπουμε λοιπόν πως το κύριο προσόν που απαιτείται είναι η μόνιμη σχέση εργασίας με τη Σιβιτανίδειο ή η συγγένεια ή άλλη "σχέση" με διάφορα πρόσωπα της Σιβιτανιδείου.

Και προκειμένου να περιβληθεί η διαδικασία με έναν μανδύα νομιμοφάνειας, η προκήρυξη των σιβιτανιδιστών απαιτεί παρανόμως "θεώρηση του γνησίου του αντιγράφου" για τα πιστοποιητικά προϋπηρεσίας, θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε στο μέλλον με περισσότερες λεπτομέρειες.

Τη στιγμή που όλοι οι προσλαμβανόμενοι είναι, κατά διαβολική σύμπτωση, συγγενείς μεταξύ τους, η προκήρυξη απαιτεί "η αίτηση να συνοδεύεται από πλήρες βιογραφικό σημείωμα"! Άραγε όλα αυτά τα ονόματα της λίστας υπερίσχυσαν άλλων υποψηφίων λόγω του πλήρους βιογραφικού τους;

Από τη στιγμή που οι διαθέσιμες θέσεις ωρομισθίων έχουν ήδη μοιραστεί ανάμεσα σε μόνιμους της Σιβιτανιδείου, νυν και τέως μέλη του διοικητικού συμβουλίου, γόνους, σώγαμπρους και παλλακίδες, για ποιό λόγο βγαίνει η προκήρυξη και μάλιστα απαιτεί και "θεώρηση του γνησίου του αντιγράφου" από τους αφελείς που καλούνται να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία βιτρίνα;

Το υπουργείο γνωρίζει τα πάντα, όμως σιωπά για να μη βγουν στην επιφάνεια και τα όσα αντίστοιχα συμβαίνουν στα ΙΕΚ του τέως ΟΕΕΚ.

Το μέγεθος της διαπλοκής είναι ιδιαίτερα μεγάλο και τα όσα λαμβάνουν χώρα στο ΙΕΚ της Σιβιτανιδείου ακολουθούν διαδρομές που φτάνουν πολύ βαθιά, και κάποια από αυτές φτάνει μέχρι σημαντικό πολιτικό πρόσωπο της ευρύτερης περιοχής που σήμερα παίζει ρόλο στα εκπαιδευτικά πράγματα. Θα επανέλθουμε στο θέμα με αναλυτικό ρεπορτάζ στο μέλλον.

Monday, September 10, 2012

Tο επιτελείο του Στουρνάρα

Φαίνεται πως οι κνίτικες ρίζες του Στουρνάρα τον οδήγησαν σε ανάλογες επιλογές για τη στελέχωση του πολιτικού του γραφείου, και αντί για εξειδικευμένους οικονομολόγους προτίμησε να προβεί στην απόσπαση μιας εκπαιδευτικού Αγγλικής Φιλολογίας, ώστε το οικονομικό επιτελείο του να αποτελείται από γνήσια παιδιά του λαού κι όχι από επιστήμονες που μπορεί να πέσουν στην παγίδα του ελιτισμού. Φυσικά ο Αρβανιτόπουλος δεν είχε λόγο να μη συναινέσει, καθώς δε μπορούσε να στερήσει από τον οικονομικό εγκέφαλο Στουρνάρα τις πολύτιμες υπηρεσίες της εκπαιδευτικού.

Το περίεργο είναι πως αυτές οι αποσπάσεις παιρνούν απαρατήρητες από τα διάφορα συνδικαλιστικά όργανα της εκπαίδευσης, τα οποία μάλιστα δείχνουν να τις επικροτούν με τη σιωπή τους.

Sunday, September 9, 2012

ΠΕΤΕΕΜ και ωρομίσθιοι ΙΕΚ

Με διάφορες ανακοινώσεις της, η ΠΕΤΕΕΜ φροντίζει να μας ενημερώνει για τις διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για πρόσληψη τόσο στο ΙΕΚ της σιβιτανιδομάνας, όσο και στα άλλα δημόσια ΙΕΚ.

Το δικό μας ερώτημα είναι με ποιές διαδικασίες και με ποιά δικαιολογητικά προσλαμβάνονται οι διάφοροι ΤΕ και ΔΕ ως ωρομίσθιοι στα δημόσια ΙΕΚ. Μήπως με τα πτυχία τους και το δυνατό βιογραφικό τους;

Οι ΤΕ έχουν αδικήσει πολλαπλά το κοινωνικό σύνολο, τόσο με το διορισμό τους ως δήθεν εκπαιδευτικοί με τις γνωστές διαδικασίες, όσο και με την πρόσληψή τους ως ωρομίσθιοι στα κατά τόπους ΙΕΚ και ΚΕΚ, πάλι με τις γνωστές διαδικασίες. Τη στιγμή που οι άνεργοι εκπαιδευτικοί έχουν φτάσει στο σημείο ακόμα και να αυτοκτονούν, οι ΤΕ εμφανίζονται πολλαπλά αναντικατάστατοι ακόμα και ως ωρομίσθιοι.

Πρέπει επιτέλουν να τεθεί ένα τέλος σε αυτό το όνειδος της εκπαίδευσης, μετατάσσοντας τους ΤΕ σε δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες αντίστοιχες της "ειδικότητάς" τους.

Saturday, September 8, 2012

Επιχείρηση συσκότισης στη Σιβιτανίδειο

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτησή μας, οι αποκαλύψεις μας για τα όσα δυσώδη λαμβάνουν χώρα στη Σιβιτανίδειο θορύβησαν τους σιβιτανιδιστές, οι οποίοι όχι μόνο προσπαθούν ανηλεώς να εξαφανίσουν αποδεικτικά στοιχεία, αλλά και να διοχετεύσουν διάφορα δημοσιεύματα για να παρουσιάσουν τη Σιβιτανίδειο ως εκπαιδευτικό και πνευματικό κέντρο(!).

Φέτος για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος απέφυγε, ως πονηρός αρβανίτης, να παραστεί στο μνημόσυνο των αδελφών Σιβιτανίδη, προκειμένου να μην ταυτιστεί το πρόσωπό του με τα αποκαλυφθέντα σκάνδαλα. Όμως η Μονή Ασωμάτων Πεντέλης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να ενημερώσει το θρησκευόμενο κοινό για την "πολύ αξιόλογη Τεχνική Σχολή"(!) και για τους υπεύθυνους για τα σκάνδαλα που χωρίς ντροπή παρέστησαν για να τιμήσουν αυτούς που αφελώς δώρισαν την περιουσία τους για να μισθοδοτούνται ααργόμισθοι γόνοι:

"Παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος του Διοικ.Συμβουλίου, κ. Φωκίων Γεωργακόπουλος, Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και τα μέλη αυτού, ο κ. Γεώργιος Κοτονιάς, Χημικός, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο κ. Νικόλαος Παπαδόπουλος, προϊστάμενος των εκπαιδευτικών και διοικητικών υπηρεσιών, εκπαιδευτικοί της Σχολής, ως και ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ.Κων. Ασκούνης."


Οι αρθρογράφοι της Μονής Ασωμάτων Πεντέλης παραλείπουν βέβαια να ενημερώσουν το κοινό για το ότι οι παραπάνω έχουν διακριθεί για τους διορισμούς συγγενικών και "φιλικών" προσώπων τους στη Σιβιτανίδειο, ενώ παρουσιάζεται ως χημικός ένας απόφοιτος της Σιβιτανιδείου(!), ο δε δήμαρχος δεν συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Σιβιτανιδείου, όπως η διαθήκη των αφελών αδελφών ορίζει, όμως δε χάνει την ευκαιρία να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Όσο για το παρεκκλήσιο που έκανε εντύπωση στους άγιους πατέρες, τα έσοδά του πηγαίνουν στα έσοδα της Σιβιτανιδείου, δηλαδή οι διορισμοί συγγενών και γκόμενων χρηματοδοτούνται όχι μόνο από το δημόσιο χρήμα, αλλά ακόμα και από το κερί που ανάβει ο ευλαβής προσκυνητής!

Όμως τα παράδοξα δεν τελειώνουν εδώ. Την ίδια χρονική περίοδο το Γραφείο Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών επέλεξε τη Σιβιτανίδειο ως κατάλληλο μέρος για τη διεξαγωγή συνεδρίου με θέμα "Αειφορία και ανάπτυξη"(!). Πληροφορίες μας αναφέρουν πως και εκεί εκτυλίχθηκαν παρόμοια σκηνικά.

Αντί οι ιερείς και αρχιερείς να πηγαίνουν στη Σιβιτανίδειο για να συναγελάζονται με τον διεφθαρμένο εσμό, θα έπρεπε να πηγαίνουν για να επιβάλλουν το ήθος. Σε αυτές τις επιχειρήσεις συσκότισης γύρω από τη διαφθορά και τη σήψη του σιβιτανιδισμού θα απαντήσουμε με νέες αποκαλύψεις.

Friday, September 7, 2012

Τί συμβαίνει με το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας;

Φαίνεται πως η τολμηρή απόφαση του Πανάρετου να τιμωρηθεί επιτέλους η άκρατη οικογενειοκρατία, που στην περίπτωση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας ξεπέρασε κάθε όριο, δεν πτόησε κάποιους, που παρά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του τμήματος συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους για την προώθηση προνομιούχων.

Το παράθυρο φαίνεται πως είναι το μεταπτυχιακό που λειτουργεί στο συγκεκριμένο τμήμα, καθώς και οι διδακτορικές διατριβές. Πληροφορίες μας αναφέρουν πως το προηγούμενο καλοκαίρι υπήρξαν έντονες διεργασίες για να εφοδιαστεί με διδακτορικό εκλεκτός μητροπολίτη της Στερεάς Ελλάδας και ολύμπιος κουμπάρος, παρά το γεγονός πως υπήρχαν παρατυπίες σχετικά με την εγγραφή του στον πρώτο και δεύτερο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών, και στις σχετικές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα σε ΓΣ στις 4 Ιουλίου 2011 κάποιοι θυμήθηκαν πως είχαν εξετάσει τον υποψήφιο μία οκταετία πριν, για να αποφασίσουν τελικά την κρίση της διατριβής στις 14 Ιουλίου 2011. Το τι έγινε στο ενδιάμεσο δεκαήμερο μάλλον δικαιώνει τη φήμη του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας.

Στην τριμελή επιτροπή που έκρινε το εν λόγω "διδακτορικό" φέρονται να συμμετείχαν κάποια πρόσωπα γνωστά σε όσους έχουν παρακολουθήσει το ιστορικό του συγκεκριμένου τμήματος.

Τέτοιες μεθοδεύσεις σίγουρα δεν είναι άγνωστες στα Ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα όταν αφορούν ένα ιδιαίτερα σεσημασμένο τμήμα, το οποίο κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν ως προπύργιο θεολογικότητας(!).