Tuesday, September 20, 2011

Το ταμείο της ΟΛΜΕ

Φαίνεται πως η οικονομική κρίση αναγκάζει τους ΟΛΜΕδες να φροντίζουν εντατικότερα για το ταμείο της ΟΛΜΕ, αναγκάζοντας όλους τους εκπαιδευτικούς να καταβάλουν εισφορές στους αργόμισθους συνδικαλιστάδες:

"Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε να εντάξει στο σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών την είσπραξη της συνδρομής των μελών των ΕΛΜΕ .

Με μια πρωτοφανή , παράνομη και αντιδεοντολογική απόφαση εντάσσει υποχρεωτικά όλους τους εκπαιδευτικούς.καλώντας μάλιστα όσους διαφωνούν να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για τη μη παρακράτηση της συνδρομής τους μέσω της μισθοδοσίας .

Από πότε η υλοποίηση απόφασης ΔΣ έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα χωρίς τη συμμετοχή στη λήψη της των άμεσα ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών ;

Ποια συνδικαλιστική δεοντολογία το προβλέπει αυτό ;

Ποιο ΔΣ νομιμοποιείται να κινείται σε τροχιά τροϊκανικής αντίληψης επιβολής μνημονίων ;

Ποιο ΔΣ είναι αυτό που δεν περιμένει ούτε καν το συνέδριο ( τέλη του μήνα ) για να θέσει υπόψη του σώματος την πρότασή του ;

Αντί το ΔΣ να κινηθεί στη μείωση της συνδρομής των 25 ευρώ λειτουργεί ως φοροεισπράκτορας ( αφού τα 18 ευρώ πηγαίνουν στα ταμεία της , χωρίς δυστυχώς να αξιοποιούνται για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας )."


Προς τιμήν του, το ΠΑΜΕ ήταν το μόνο που εναντιώθηκε στην πρακτική αυτή:

"Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απέρριψε σθεναρά αυτή την εξέλιξη. Η ένταξη του εργαζόμενου στο σωματείο του γίνεται σε εθελοντική βάση, δηλώνει την απόφασή του να είναι συνδικαλισμένος και να παλέψει συλλογικά για τα δικαιώματά του. Δεν μπορεί να γίνεται υποχρεωτικά και μάλιστα μέσω του εργοδότη, του κράτους. Η απόδοση της συνδρομής στο σωματείο επιβεβαιώνει αυτή την απόφαση, είναι πολιτική πράξη. Είναι συνεισφορά από το υστέρημα, για το συλλογικό αγώνα."


Αντί οι ΟΛΜΕδες να κοιτάζουν πως θα γεμίσουν το ταμείο της ΟΛΜΕ, θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί από ντροπή για το κατάντημα του εκπαιδευτικού συνδικαλισμού και τις καταστροφικές του συνέπειες για την εκπαίδευση. Η υποχρεωτική καταβολή εισφοράς δείχνει πως αντιμετωπίζουν οι ΟΛΜΕδες τους εκπαιδευτικούς που υποτίθεται πως θέλουν να εκπροσωπήσουν, και στοχεύει στη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών που δεν επιθυμούν να εκπροσωπούνται από καμία ΟΛΜΕ.

Thursday, September 15, 2011

Η ΟΙΕΛΕ για τη νομιμότητα

Η εμμονή της ΟΙΕΛΕ να επιζητεί τη νομιμότητα φαντάζει πλέον εξωπραγματική:

"Με απόφαση του προεδρείου της ΟΙΕΛΕ, ο αιρετός της Ομοσπονδίας, Υπεύθυνος Οικονομικών και Πρόεδρος του ΣΙΕΛ Αθήνας, κ. Αλέκος Γούλας αποχώρησε από το ΠΥΣΔΕ Κορινθίας, αφού κατέθεσε υπόμνημα των αιρετών και τη μηνυτήρια αναφορά κατά του Προϊστάμενου Δ/νσης ΔΕ, κ. Κωμαίτη, του πρώην Προϊστάμενου κ. Λουμάνη και υπόμνημα των αιρετών.
Η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς εναντίον των δύο προϊστάμενων και η αποχώρηση των αιρετών μας από το ΠΥΣΔΕ Κορίνθου έρχεται ως αποτέλεσμα της μεροληπτικής στάσης του Συμβουλίου υπέρ ιδιωτικού σχολείου του νομού. Πιο συγκεκριμένα, για παράνομες πράξεις, στις οποίες περιλαμβάνονται καταδολίευση ενδοσχολικών εξετάσεων, λειτουργία παράνομων φροντιστηριακών μαθημάτων κατά τις αργίες και τις καλοκαιρινές διακοπές, παραποίηση ωρολόγιων προγραμμάτων, μη καταγραφή απουσιών μαθητών κ.λπ. το ΠΥΣΔΕ επέβαλε την «εξοντωτική» ποινή της αυστηρής επίπληξης στο εκπαιδευτήριο. Ταυτόχρονα, για εκπαιδευτικό-μέτοχο του σχολείου που αδικαιολόγητα είχε εγκαταλείψει επί τέσσερις μήνες τη θέση του, προτάθηκε από το Συμβούλιο η αθώωσή του!!"


Το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ δε θα έπρεπε να εκπλήσσεται για την έκβαση των καταγγελιών του, καθώς τα διάφορα ΠΥΣΔΕ και οι δημόσιοι μηχανισμοί της εκπαίδευσης φροντίζουν για τη διαιώνιση του καθεστώτος που η ΟΙΕΛΕ καταγγέλει στα δημόσια σχολεία:

"καταδολίευση ενδοσχολικών εξετάσεων, λειτουργία παράνομων φροντιστηριακών μαθημάτων κατά τις αργίες και τις καλοκαιρινές διακοπές, παραποίηση ωρολόγιων προγραμμάτων, μη καταγραφή απουσιών μαθητών κ.λπ."


Υπάρχει άραγε κάποιο δημόσιο σχολείο στο οποίο να μη γίνονται αυτά;

Εμφανίζεται λοιπόν το παράδοξο φαινόμενο οι καθηγητές της ιδιωτικής εκπαίδευσης να απαιτούν την εφαρμογή του νομικού και ηθικού πλαισίου που έχει ήδη καταστρατηγηθεί στη δημόσια εκπαίδευση εδώ και δεκαετίες!

Monday, September 12, 2011

ΕΛΜΕ Φλώρινας και ΤΕΙ Φλώρινας

Με ανακοίνωσή τους, οι ΟΛΜΕδες της Φλώρινας διαμαρτύρονται για το επικείμενο κλείσιμο του ΤΕΙ Φλώρινας, το οποίο και επιμένουν να αποκαλούν "ΑΤΕΙ".

Δε θα σταθούμε στις αστείες ιαχές των ΟΛΜΕδων, αλλά θα αναρωτηθούμε τι σχέση μπορεί να έχει ένα συνδικαλιστικό όργανο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το αν θα παραμείνει ανοικτό ένα τμήμα υποτίθεται τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μήπως τα ποσοστά των μονίμων εκπαιδευτικών και των στενών συγγενών τους που είναι και "ωρομίσθιοι" στα τμήματα αυτά;

Saturday, September 10, 2011

Οι σπουδές των βουλευτών: Ευστάθιος Κουτμερίδης

Το θέμα των σπουδών των βουλευτών μας έχει απασχολήσει αρκετά, καθώς παρουσιάζει μία έντονη ιδιομορφία:

Οι βουλευτές δείχνουν μία ιδιαίτερη άνεση στο να συνδυάζουν έντονη κομματική, βουλευτική ή και υπουργική δραστηριότητα με σπουδές. Μάλιστα, στην περίπτωσή τους δε φαίνεται να υπάρχουν τα εμπόδια, γραφειοκρατικά ή άλλα, που θα προκαλούσαν δυσκολία στους κοινούς θνητούς.

Ας θυμηθούμε τι έγραφε η εφημερίδα Ελευθεροτυπία για τις σπουδές του βουλευτή Σερρών του ΠΑΣΟΚ Ευστάθιου Κουτμερίδη στις 12-10-2004 (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

"Στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δημήτρη Ρέππα, ανέθεσε χθες ο Γ. Παπανδρέου τη διερεύνηση του θέματος που ανέκυψε με τις σπουδές του βουλευτή Σερρών του ΠΑΣΟΚ Ευστάθιου Κουτμερίδη.

Ε. Κουτμερίδης: «Οργανωμένο σχέδιο εξόντωσής μου που εκπορεύεται από εσωκομματικούς αντιπάλους, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους στο παρελθόν αμαύρωσαν το ΠΑΣΟΚ»
Την ίδια ώρα, ο κ. Κουτμερίδης δήλωνε πως «ανήκουν στον χώρο της παραπολιτικής, της παραπληροφόρησης, της λασπολογίας και της συκοφαντίας» τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αυριανή», που τον φέρουν «να εξασφάλισε με τίτλο σπουδών-μαϊμού από Πανεπιστήμιο της Ρουμανίας τη μετεγγραφή του-σκάνδαλο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Κουτμερίδης «χωρίς να ξέρει λέξη ρουμάνικα, χωρίς να έχει πάρει ποτέ από την υπηρεσία του (από την Εφορία Σερρών) εκπαιδευτική άδεια για την υποτιθέμενη μετάβασή του και την, κατά τον ελληνικό νόμο αλλά και τον κανονισμό του Πανεπιστημίου, υποχρεωτική τριετή παραμονή του στη Ρουμανία, χωρίς να δώσει ποτέ εξετάσεις, κατάφερε όχι μόνο να εξασφαλίσει τίτλο σπουδών από Πανεπιστήμιο της Κραϊόβα αλλά και να πετύχει τη μετεγγραφή του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, απ' όπου πήρε πτυχίο Οικονομολόγου».

«Σχέδιο εξόντωσης»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στις Σέρρες, ο βουλευτής, ο οποίος δεν δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, κατήγγειλε «οργανωμένο σχέδιο πολιτικής και ηθικής του εξόντωσης» και επισήμανε πως «οι λασπολόγοι και οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Λίγο αργότερα, μιλώντας στην «Ε», υπογράμμισε πως το σχέδιο αυτό «εκπορεύεται από εσωκομματικούς αντιπάλους, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους στο παρελθόν αμαύρωσαν τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ και σήμερα δεν μπορούν να ανεχθούν νέους ανθρώπους που μπαίνουν στην πολιτική».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε τηλεφωνικά αργά το βράδυ της Κυριακής, και ενώ το όνομά του δεν είχε ακόμη δημοσιοποιηθεί, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκο Αθανασάκη.

Το διαβατήριο

Κατά τη συνομιλία αυτή ο κ. Κουτμερίδης διαβεβαίωσε πως δεν έχει γίνει τίποτα παράνομο στην περίπτωσή του, ούτε όσον αφορά τις σπουδές του στη Ρουμανία, ούτε τη μετεγγραφή του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ούτε την απόκτηση του πτυχίου του από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

Υποστήριξε πως το διαβατήριό του αποτελεί, άλλωστε, στοιχείο που διαψεύδει τους ισχυρισμούς της εφημερίδας και επιβεβαιώνει ότι μετέβαινε στη Ρουμανία στις εξεταστικές περιόδους και έδινε μαθήματα.

Ανέφερε ότι η μετεγγραφή του έγινε κατόπιν εξετάσεων, στις οποίες κατέλαβε μία από τις πρώτες θέσεις. Για να μετάσχει σ' αυτές παρακολούθησε, μάλιστα, μαθήματα σε φροντιστήριο της Θεσσαλονίκης και επικαλέστηκε για του λόγου το αληθές διαφημιστικά φυλλάδια του εν λόγω φροντιστηρίου όπου γίνεται μνεία στην επίδοσή του.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ πάντως, ακόμη και μετά τις εξηγήσεις αυτές, κρίθηκε αναγκαία η διερεύνηση της υπόθεσης για λόγους ηθικής τάξης και προκειμένου να μη μείνει καμία σκιά.

Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Κουτμερίδης διέψευσε ότι στο Πανεπιστήμιο της Ρουμανίας ήταν υποχρεωτική η παρακολούθηση των μαθημάτων. «Εργαζόμουν στην Εφορία στις Σέρρες και στις εξεταστικές περιόδους -ανέφερε- πήγαινα και έδινα μαθήματα».

Οσο για τη μετεγγραφή, «δεν την πήρα ούτε για λόγους υγείας ούτε λόγω ιδιότητας. Ούτε βουλευτής ήμουν τότε. Απλός πολίτης ήμουν. Την πήρα με το ειδικό σύστημα των εξετάσεων που ισχύει για τους Ελληνες οι οποίοι σπουδάζουν στο εξωτερικό. Εχουν δικαίωμα, μετά δύο χρόνια φοίτησης σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ζητήσουν να μετεγγραφούν σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, όχι βέβαια με μια απλή αίτηση αλλά παίρνοντας μέρος σε εξετάσεις πανελλήνιες. Αν περάσουν, γίνεται η μετεγγραφή. Αυτό συνέβη στην περίπτωσή μου, το 2001».

Το Πανεπιστήμιο

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επισημαίνει, σε δελτίο Τύπου, για το θέμα πως:

«Ο κ. Ευστάθιος Κουτμερίδης ουδέποτε έκανε αίτηση μετεγγραφής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ουδέποτε μετεγγράφηκε απευθείας από Πανεπιστήμιο της Ρουμανίας.

Η εγγραφή του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έγινε μέσω της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Μετεγγραφών του Εξωτερικού (ΚΕΕΜΕ), έπειτα από επιτυχημένη συμμετοχή του στις εξετάσεις που διενήργησε η Επιτροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν περί Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πραγματοποίησε την εγγραφή του με βάση την ονομαστική κατάσταση μετεγγραφέντων και του ατομικού δελτίου επιτυχίας που αποστάλθηκαν από την ΚΕΕΜΕ.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν διαθέτει Νομική Σχολή, στην οποία θα μπορούσε να μετεγγραφεί η κόρη του κ. Κουτμερίδη, όπως εσφαλμένα υποστηρίζει το δημοσίευμα».

Ο Σερραίος βουλευτής κατά τη συνέντευξη που έδωσε ανέφερε επίσης ότι πρόσφατα πήρε συστατικές επιστολές από καθηγητές του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και κατέθεσε τα δικαιολογητικά του για να ξεκινήσει μεταπτυχιακό σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης."


Βλέπουμε πως όταν πρόκειται για βουλευτές οι συμπτώσεις πληθαίνουν εντυπωσιακά. Φυσικά ο Σερραίος πολιτικάντης όχι μόνο αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις προκειμένου να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση, αλλά χρησιμοποίησε ως κάλυψη τη γνωστή πολιτικάντικη ρητορεία περί σκοτεινών αντιδημοκρατικών δυνάμεων που στο πρόσωπό του θέλουν να πλήξουν τις σοσιαληστικές κατακτήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Και φυσικά οι καθηγητάδες του ΠΑΜΑΚ δε θα μπορούσαν να αρνηθούν τις συστατικές επιστολές τους προκειμένου να εγγράψουν κατά προτεραιότητα το βουλευτή στο μεταπτυχιακό ώστε να εμπλουτίσει το βιογραφικό του...

Friday, September 9, 2011

Ο Σωτηρόπουλος είδε το φως

Διαβάζουμε μία ιδιαίτερα καίρια παρατήρηση:

"

Γράφει στις 24 Μαΐου 2011 ο e-lawyer:


Έχει γίνει δηλαδή δικαστική συνείδηση πλέον ότι στο διαδίκτυο δεν εφαρμόζεται ο νόμος περί τύπου. Μια ευχάριστη έκπληξη για όσους ασχολούνται με υποθέσεις Διαδικτύου.


Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί επίσης το γεγονός πως ο δικηγόρος που το 2009 πήγε στα δικαστήρια τον συνιστολόγο Θέμη Λαζαρίδη με βάση το νόμο περι τύπου δηλώνει σήμερα εντυπωσιασμένος επειδή οι δικαστές εμπέδωσαν αυτό που ο ίδιος «αγνοούσε» πριν 18 μήνες.

"


Εμείς με τη σειρά μας αναρωτιόμαστε αν αυτή η αλλαγή πλεύσης θα αντικατοπτριστεί στα πανεπιστημιακά συγγράμματα που ο γνωστός δικηγόρος διατείνεται πως συγγράφει.

Thursday, September 8, 2011

Όλη η Ελλάδα μιά παιδαγωγική σχολή

Διαβάζουμε στην εφημερίδα Αυγή:

"Με πρόσχημα ότι το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας θα είναι προϋπόθεση για διορισμό στην εκπαίδευση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αλλοιώνει τον χαρακτήρα διαφόρων τμημάτων ζητώντας ακόμη και τριπλασιασμό των μαθημάτων διδακτικής και παιδαγωγικής (από δύο που είναι τώρα σε 8 ή ακόμα και 10 ανάλογα με το τμήμα). Τα πανεπιστήμια αντιδρούν στην παρέμβαση αλλοίωσης των προγραμμάτων σπουδών.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, "η αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών θα επιφέρει αλλοίωση των γνωστικών αντικειμένων με την προσθήκη ενός υπέρμετρου αριθμού παιδαγωγικών μαθημάτων και τη μετατροπή, ουσιαστικά, τμημάτων σε τμήματα Παιδαγωγικής. Επιτηδείως αναβαθμίζεται έτσι η Παιδαγωγική σε επιστήμη 'ανώτερη' όλων των άλλων και οι εκπρόσωποι της, έμμεσα, αλλά ουσιαστικά, σε προϊσταμένους όλων των άλλων γνωστικών αντικειμένων των θιγόμενων σχολών και τμημάτων"."


Θα πρέπει να συμφωνήσουμε και με τις δύο διαπιστώσεις. Τα τελευταία χρόνια, ή μάλλον δεκαετίες, έχει παρατηρηθεί μία διαρκώς αυξανόμενη απομάκρυνση από τον καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα διαφόρων σχολών και η μαγική λέξη είναι τα παιδαγωγικά, που κοντεύουν να γίνουν η εθνική βιομηχανία. Και όλα αυτά τη στιγμή που το επίπεδο της εκπαίδευσης δείχνει να φθίνει αντί να βελτιώνεται.

Από καιρό έχουμε τονίσει πως η καλπάζουσα ανεργία έχει ωθήσει στην εκπαίδευση κλάδους όπως η ιατρική(!) ή τα οικονομικά, και το αποτέλεσμα είναι στρεβλώσεις που θα έχουν αρνητική επίδραση στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Η κίνηση της Διαμαντοπούλου να θεσπίσει το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας θα δημιουργήσει όχι μόνο μία βιομηχανία παροχής τέτοιων πιστοποιητικών, αλλά και στρατιές "πιστοποιημένων" που θα ελπίζουν στο διορισμό στην εκπαίδευση.

Η τραγική ειρωνία είναι ότι μετά από τέτοιες πιστοποιήσεις, οι εκπαιδευτικοί πλέον θα πρέπει να περάσουν και από την αγγαρεία των ΠΕΚ, ώστε να κερδίσουν και τα "στελέχη της εκπαίδευσης" το μερίδιό τους...

Monday, September 5, 2011

Η Ελλάδα και οι νέες τεχνολογίες

Σχετικό άρθρο του Βήματος μας πληροφορεί:


"Η Ελλάδα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση μεταξύ 25 ανεπτυγμένων χωρών σε όλο τον κόσμο ως προς την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, δείχνει ο πίνακας που συντάχθηκε στο London Business School για λογαριασμό της Nokia Siemens Networks."


Η εύλογη απορία είναι ποιά είναι η προσφορά των αμέτρητων πτυχιούχων των πολυπληθών τμημάτων πληροφορικής της Ελλάδας ώστε να είμαστε σε αυτή τη θέση. Αλλά υπάρχει απάντηση: Προσπαθούν να συνεισφέρουν στην άνοδο του επιπέδου της πληροφορικής αγωνιζόμενοι να διοριστούν σε δημοτικά και γυμνάσια-λύκεια.

Μετά από αυτή την ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ του πλήθους πληροφορικάριων και τεχνολογικών επιδόσεων της χώρας, ας δούμε ποιές άλλες χώρες βρίσκονται μαζί με την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις:


"Τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη των ανεπτυγμένων χωρών καταλαμβάνουν χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης. Κατά σειρά, η Ισπανία (δείκτης συνδεσιμότητας 3,49), η Πορτογαλία (3,02), η Ουγγαρία (2.72), η Ελλάδα (2,62) και η Πολωνία (2,49)."


Δηλαδή οι υπόλοιπες χώρες των PIGS και δύο πρώην κομμουνιστικές χώρες αποτελούν τις συντρόφους της Ελλάδας στην τεχνολογική ανεπάρκεια.

Στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των μη αναπτυσσόμενων χωρών βρίσκονται το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Νιγηρία, δηλαδή οι χώρες που οι κάτοικοί τους μας προτιμούν για λαθρομετανάστευση...

Friday, September 2, 2011

Οικογενειοκρατία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: Οικογένεια Βαρώτσου

Φαίνεται πως ακόμα και το συνεχές ρεζίλεμα του Ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου δεν είναι ικανό να σταματήσει την πάντα κραταιά παράδοση της οικογενειοκρατίας.

Στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκουμε ως καθηγητή τον Παναγιώτη Βαρώτσο, γνωστό από την ιστορία του ΒΑΝ που επί Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε το αγαπημένο παιδί των ερευνητικών κονδυλίων.

Στο ίδιο τμήμα βρίσκουμε ως καθηγητή (επίσης στην ανώτερη βαθμίδα) τον Κωνσταντίνο Βαρώτσο.

Ως εκπρόσωπο των μεταπτυχιακών φοιτητών στη Γενική Συνέλευση του τμήματος βρίσκουμε τον Κωνσταντίνο Βαρώτσο, ο οποίος επίσης βρίσκεται και στη Συντονιστική Επιτροπή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Να υποθέσουμε πως σε λίγα χρόνια θα τον δούμε επίσης διορισμένο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών;

Ίσως κάποιοι αφελείς παρατηρήσουν ότι τον ψήφισαν οι άλλοι μεταπτυχιακοί φοιτητές με δημοκρατικές διαδικασίες. Ακριβώς για να ισχύσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες κάποιες επιτροπές φροντίζουν από πριν ώστε στα μεταπτυχιακά προγράμματα να γίνονται δεκτοί εκείνοι που θα είναι ελεγχόμενοι και θα ανήκουν σε κοινές φατρίες μέσω κάποιων γνωστών, μεντόρων κλπ (βλέπουμε πως η Διαμαντοπούλου δεν πρωτοτύπησε στο θέμα του θεσμού του μέντορα).

Το ίδιο συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα τμήματα όλων των δημοσίων πανεπιστημίων, και σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η πειθήνια των μεταπτυχιακών φοιτητών, ώστε το σύστημα να συνεχίζει να λειτουργεί ανενόχλητο.