Saturday, September 10, 2011

Οι σπουδές των βουλευτών: Ευστάθιος Κουτμερίδης

Το θέμα των σπουδών των βουλευτών μας έχει απασχολήσει αρκετά, καθώς παρουσιάζει μία έντονη ιδιομορφία:

Οι βουλευτές δείχνουν μία ιδιαίτερη άνεση στο να συνδυάζουν έντονη κομματική, βουλευτική ή και υπουργική δραστηριότητα με σπουδές. Μάλιστα, στην περίπτωσή τους δε φαίνεται να υπάρχουν τα εμπόδια, γραφειοκρατικά ή άλλα, που θα προκαλούσαν δυσκολία στους κοινούς θνητούς.

Ας θυμηθούμε τι έγραφε η εφημερίδα Ελευθεροτυπία για τις σπουδές του βουλευτή Σερρών του ΠΑΣΟΚ Ευστάθιου Κουτμερίδη στις 12-10-2004 (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

"Στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δημήτρη Ρέππα, ανέθεσε χθες ο Γ. Παπανδρέου τη διερεύνηση του θέματος που ανέκυψε με τις σπουδές του βουλευτή Σερρών του ΠΑΣΟΚ Ευστάθιου Κουτμερίδη.

Ε. Κουτμερίδης: «Οργανωμένο σχέδιο εξόντωσής μου που εκπορεύεται από εσωκομματικούς αντιπάλους, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους στο παρελθόν αμαύρωσαν το ΠΑΣΟΚ»
Την ίδια ώρα, ο κ. Κουτμερίδης δήλωνε πως «ανήκουν στον χώρο της παραπολιτικής, της παραπληροφόρησης, της λασπολογίας και της συκοφαντίας» τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αυριανή», που τον φέρουν «να εξασφάλισε με τίτλο σπουδών-μαϊμού από Πανεπιστήμιο της Ρουμανίας τη μετεγγραφή του-σκάνδαλο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Κουτμερίδης «χωρίς να ξέρει λέξη ρουμάνικα, χωρίς να έχει πάρει ποτέ από την υπηρεσία του (από την Εφορία Σερρών) εκπαιδευτική άδεια για την υποτιθέμενη μετάβασή του και την, κατά τον ελληνικό νόμο αλλά και τον κανονισμό του Πανεπιστημίου, υποχρεωτική τριετή παραμονή του στη Ρουμανία, χωρίς να δώσει ποτέ εξετάσεις, κατάφερε όχι μόνο να εξασφαλίσει τίτλο σπουδών από Πανεπιστήμιο της Κραϊόβα αλλά και να πετύχει τη μετεγγραφή του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, απ' όπου πήρε πτυχίο Οικονομολόγου».

«Σχέδιο εξόντωσης»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στις Σέρρες, ο βουλευτής, ο οποίος δεν δέχτηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, κατήγγειλε «οργανωμένο σχέδιο πολιτικής και ηθικής του εξόντωσης» και επισήμανε πως «οι λασπολόγοι και οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Λίγο αργότερα, μιλώντας στην «Ε», υπογράμμισε πως το σχέδιο αυτό «εκπορεύεται από εσωκομματικούς αντιπάλους, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους στο παρελθόν αμαύρωσαν τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ και σήμερα δεν μπορούν να ανεχθούν νέους ανθρώπους που μπαίνουν στην πολιτική».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε τηλεφωνικά αργά το βράδυ της Κυριακής, και ενώ το όνομά του δεν είχε ακόμη δημοσιοποιηθεί, με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκο Αθανασάκη.

Το διαβατήριο

Κατά τη συνομιλία αυτή ο κ. Κουτμερίδης διαβεβαίωσε πως δεν έχει γίνει τίποτα παράνομο στην περίπτωσή του, ούτε όσον αφορά τις σπουδές του στη Ρουμανία, ούτε τη μετεγγραφή του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ούτε την απόκτηση του πτυχίου του από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

Υποστήριξε πως το διαβατήριό του αποτελεί, άλλωστε, στοιχείο που διαψεύδει τους ισχυρισμούς της εφημερίδας και επιβεβαιώνει ότι μετέβαινε στη Ρουμανία στις εξεταστικές περιόδους και έδινε μαθήματα.

Ανέφερε ότι η μετεγγραφή του έγινε κατόπιν εξετάσεων, στις οποίες κατέλαβε μία από τις πρώτες θέσεις. Για να μετάσχει σ' αυτές παρακολούθησε, μάλιστα, μαθήματα σε φροντιστήριο της Θεσσαλονίκης και επικαλέστηκε για του λόγου το αληθές διαφημιστικά φυλλάδια του εν λόγω φροντιστηρίου όπου γίνεται μνεία στην επίδοσή του.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ πάντως, ακόμη και μετά τις εξηγήσεις αυτές, κρίθηκε αναγκαία η διερεύνηση της υπόθεσης για λόγους ηθικής τάξης και προκειμένου να μη μείνει καμία σκιά.

Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Κουτμερίδης διέψευσε ότι στο Πανεπιστήμιο της Ρουμανίας ήταν υποχρεωτική η παρακολούθηση των μαθημάτων. «Εργαζόμουν στην Εφορία στις Σέρρες και στις εξεταστικές περιόδους -ανέφερε- πήγαινα και έδινα μαθήματα».

Οσο για τη μετεγγραφή, «δεν την πήρα ούτε για λόγους υγείας ούτε λόγω ιδιότητας. Ούτε βουλευτής ήμουν τότε. Απλός πολίτης ήμουν. Την πήρα με το ειδικό σύστημα των εξετάσεων που ισχύει για τους Ελληνες οι οποίοι σπουδάζουν στο εξωτερικό. Εχουν δικαίωμα, μετά δύο χρόνια φοίτησης σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ζητήσουν να μετεγγραφούν σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, όχι βέβαια με μια απλή αίτηση αλλά παίρνοντας μέρος σε εξετάσεις πανελλήνιες. Αν περάσουν, γίνεται η μετεγγραφή. Αυτό συνέβη στην περίπτωσή μου, το 2001».

Το Πανεπιστήμιο

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επισημαίνει, σε δελτίο Τύπου, για το θέμα πως:

«Ο κ. Ευστάθιος Κουτμερίδης ουδέποτε έκανε αίτηση μετεγγραφής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ουδέποτε μετεγγράφηκε απευθείας από Πανεπιστήμιο της Ρουμανίας.

Η εγγραφή του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έγινε μέσω της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων Μετεγγραφών του Εξωτερικού (ΚΕΕΜΕ), έπειτα από επιτυχημένη συμμετοχή του στις εξετάσεις που διενήργησε η Επιτροπή, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν περί Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πραγματοποίησε την εγγραφή του με βάση την ονομαστική κατάσταση μετεγγραφέντων και του ατομικού δελτίου επιτυχίας που αποστάλθηκαν από την ΚΕΕΜΕ.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν διαθέτει Νομική Σχολή, στην οποία θα μπορούσε να μετεγγραφεί η κόρη του κ. Κουτμερίδη, όπως εσφαλμένα υποστηρίζει το δημοσίευμα».

Ο Σερραίος βουλευτής κατά τη συνέντευξη που έδωσε ανέφερε επίσης ότι πρόσφατα πήρε συστατικές επιστολές από καθηγητές του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και κατέθεσε τα δικαιολογητικά του για να ξεκινήσει μεταπτυχιακό σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης."


Βλέπουμε πως όταν πρόκειται για βουλευτές οι συμπτώσεις πληθαίνουν εντυπωσιακά. Φυσικά ο Σερραίος πολιτικάντης όχι μόνο αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις προκειμένου να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση, αλλά χρησιμοποίησε ως κάλυψη τη γνωστή πολιτικάντικη ρητορεία περί σκοτεινών αντιδημοκρατικών δυνάμεων που στο πρόσωπό του θέλουν να πλήξουν τις σοσιαληστικές κατακτήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Και φυσικά οι καθηγητάδες του ΠΑΜΑΚ δε θα μπορούσαν να αρνηθούν τις συστατικές επιστολές τους προκειμένου να εγγράψουν κατά προτεραιότητα το βουλευτή στο μεταπτυχιακό ώστε να εμπλουτίσει το βιογραφικό του...