Sunday, March 4, 2012

Ο Αμυράς για τις ακτινογραφίες θώρακος

Ένα ιδιαίτερα γλαφυρό κείμενο του Γιώργου Αμυρά περιγράφει την ιλαροτραγικότητα των υγειονομικών εξετάσεων:

"Το βιογραφικό σας και μία ακτινογραφία θώρακος

Πριν λίγες μέρες χτύπησε το τηλέφωνο στο σπίτι, για ευχάριστα:

«Κύριε Αμυρά σας τηλεφωνούμε από την ΕΡΤ Α.Ε να σας ενημερώσουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την προσωρινή πρόσληψή σας για 12 μήνες στην εκπομπή Μένουμε Ελλάδα. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία παρακαλούμε όπως υποβάλλετε τα σχετικά δικαιολογητικά».

Τα δικαιολογητικά για τη σύμβαση λογικά: αντίγραφο ποινικού μητρώου για γενική χρήση, μία φωτογραφία, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή γέννησης, τίτλοι σπουδών, απόδειξη εμπειρίας, ως εδώ καλά. Ωστόσο υπάρχει και μία πρόσθετη υποχρέωση για:

1. ΗΚΛ και καρδιολογική εξέταση
2. Οφθαλμολογική εξέταση
3. Ω.Ρ.Λ εξέταση
4. Νευρολογική εξέταση
5. Α/α θώρακος

Όπα, τι ‘ναι τούτο; Από πότε η ακτινογραφία των πνευμόνων αποτελεί κριτήριο για τη δημοσιογραφική ικανότητα και εργασία; Γιατί θα πρέπει να παραδώσω σε μια Ανώνυμη Εταιρία τόσα πολλά και ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα; Πώς θα προστατευθώ απ’ την κατάχρηση, τη διακίνηση και εμπορία τους; Από πότε η ευγονική συνδέεται με το δικαίωμα στην εργασία;

Εννοείται πως η ΕΡΤ απλώς τηρεί τις αναχρονιστικές διατάξεις του νόμου για προσλήψεις, (έστω και προσωρινές), στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εαν δεν το έκανε θα παρανομούσε.

Ωστόσο, ποιος αποφασίζει και με ποια κριτήρια εάν και κατά πόσο συνδέεται η ικανότητα για εργασία με συγκεκριμένα ιατρικά δεδομένα του υποψήφιου εργαζόμενου; Παράδειγμα, εαν κάποιος είναι δότης οργάνου και του λείπει το ένα νεφρό μπορεί να εργαστεί στην ΕΡΤ ή όχι; Εαν κάποιος έχει περάσει έμφραγμα, θα βρει τις πόρτες κλειστές; Οι μισοί δημοσιογράφοι καπνίζουν σα τα φουγάρα και πίνουν αλκοόλ με το λίτρο. Τί θα πρέπει να γίνει με την περίπτωση τους; Θα πρέπει η ΕΣΗΕΑ προκειμένου να εκδώσει δημοσιογραφική ταυτότητα στα μέλη της να ζητά και πιστοποιητικό υγιεινής ζωής;

Η ουσία
Εργαστήκαμε στην ΕΡΤ με μπλοκάκι επί πεντέμιση χρόνια σε καθημερινή δίωρη ζωντανή εκπομπή, δώδεκα μήνες το χρόνο. Τα Σαββατοκύριακα, μόνος ή με τη Ρένια, ταξιδεύαμε ανά την Ελλάδα για γυρίσματα. Πως συνδεόταν τότε η εργασία και παραγωγικότητα μας με την καρδιολογική, οφθαλμολογική, νευρολογική και ωρλ εξέταση, που ουδέποτε μας ζητήθηκε;

Ο τύπος
Η Οδηγία 115/2001 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ορίζει ότι επιτρέπεται να συλλέγονται ΜΟΝΟ όσα δεδομένα είναι απολύτως αναγκαία ανάλογα με την εκάστοτε θέση εργασίας:
«Όσον αφορά τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν την υγεία του εργαζόμενου ή του υποψηφίου – λόγω της φύσης τους και των συνεπειών που μπορεί να έχει η αποκάλυψή τους – πρέπει να συλλέγονται απευθείας και μόνον από τους εργαζόμενους ή τους υποψήφιους και μόνον εφ΄ όσον αυτό είναι απολύτως απαραίτητο α) για την αξιολόγηση της καταλληλότητας του εργαζόμενου ή του υποψηφίου για μία συγκεκριμένη θέση ή εργασία, παρούσα ή μελλοντική (π.χ. εξετάσεις για τους εργαζόμενους σε παιδικούς σταθμούς, εστιατόρια, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οδηγούς, πιλότους κλπ.), β) για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του εργοδότη για υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και γ) για τη θεμελίωση δικαιωμάτων των εργαζομένων και αντίστοιχη απόδοση κοινωνικών παροχών.»

Το ξαδελφάκι μας
Στην Ισλανδία πριν από λίγα χρόνια, η κυβέρνηση συμφώνησε να δώσει σε ιδιωτική εταιρία πρόσβαση στα γενετικά δεδομένα του ισλανδικού πληθυσμού. Όπως συμβαίνει με κάθε απόρρητο φάκελο, κυκλοφόρησε σε εταιρίες και τελικώς όποιος θέλει να δει εάν ο κάθε κύριος Γιουγκόρτσιον είχε γρίπη πριν από τρία χρόνια, δε θα δυσκολευθεί να το μάθει με λίγο ψάξιμο στο διαδίκτυο. Επειδή η Ισλανδία είναι σαν το μακρινό ξαδελφάκι που μας μοιάζει πολύ, όμορφη και χρεοκοπημένη, καλό είναι να αποφύγουμε ακόμη μία σύμπτωση.

Το κερασάκι
Η Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού, Τμήμα Υπηρεσιακής Κατάστασης έχει το λόγο: «Παρακαλείσθε να ενημερώσετε την ΕΡΤ Α.Ε εάν αποδέχεσθε ή όχι το διορισμό σας. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να διοριστείτε πρέπει να αποστείλετε άμεσα και με συστημένη επιστολή υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνετε ότι παραιτείστε από τη θέση διοριστέου την οποία κατέχετε.»

Ήδη στη σκέψη μου έρχονται οι επόμενες αποκαλύψεις του Wikileaks:
«Ο Αμυράς πέρασε από ωτίτιδα το 2005 και μάλιστα παράτησε στη μέση τη φαρμακευτική αγωγή. Πρέπει να προσληφθεί;»"


Αν κάποιος αναρωτιέται τι σχέση έχουν αυτά με την εκπαίδευση, οι ίδιες διαδικασίες απαιτούνται για όλους τους συμβασιούχους της εκπαίδευσης, και μέχρι πρότινος και για τους φοιτητές.

Και μπορεί στην περίπτωση των φοιτητών ο Πανάρετος να αποφάσισε την κατάργηση της αναχρονιστικής διαδικασίας, γιατί προφανώς ήταν ο μόνος υπουργός/υφυπουργός μέχρι τώρα που δεν ήταν άσχετος με την πραγματικότητα της εκπαίδευσης, όμως για τις υπόλοιπες περιπτώσεις εξακολουθούν να ισχύουν τα ίδια, αποδεικνύοντας πόσο γελοίο μπορεί να είναι ένα κράτος που ταλαιπωρεί τους πολίτες του, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να δίνει άσυλο σε λαθρομετανάστες από χώρες μαστιζόμενες από θανατηφόρες ασθένειες χωρίς να τους υποβάλλει σε οποιονδήποτε έλεγχο.