Thursday, August 27, 2009

Εκπαιδευτικές άδειες: Χήρες και παρθένες

Συνεχίζεται ο καυγάς για τις εκπαιδευτικές άδειες. Αυτή τη φορά, τη σκυτάλη από τους φτασμένους δόκτωρες παίρνει ο υποψήφιος δόκτωρας Ευριπίδης Βραχνός, ο οποίος με επιστολή του θίγει το θέμα των κριτηρίων με τα οποία χαρίζονται οι εκπαιδευτικές άδειες.

Μεταξύ άλλων, θίγει το θέμα των προσβάσεων εκείνων που τελικά παίρνουν την πολυπόθητη άδεια, και το πως όλοι τους σχετίζονται με αποσπάσεις, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Κεντρική Υπηρεσία και φυσικά κόμματα και συνδικαλισμό. Μέχρι εδώ καλά και πολύ σωστά θίγει τη σύνδεση αυτή.

Όμως τα επιχειρήματα του γιατί θα έπρεπε ο ίδιος να πάρει εκπαιδευτική άδεια είναι εξίσου ενδιαφέροντα:

Από πότε το να έχει κάποιος ένα site με το βιογραφικό του είναι προσόν για να πάρει εκπαιδευτική άδεια; Το να είναι κανείς ψώνιο και να εκθέτει την όποια πορεία του προσπαθώντας να προβληθεί δεν αποτελεί προσόν ούτε δείχνει ιδιαίτερες γνώσεις. Αντίθετα, όσοι διατηρούν τέτοιες σελίδες σχεδόν πάντα το κάνουν από άκρατη φιλοδοξία και επειδή έχουν καβαλήσει χοντρό καλάμι.

Επίσης και κάποιος που πολύ γρήγορα ήρθε δίπλα στο σπίτι του πάει πολύ να αισθάνεται ριγμένος όταν άλλοι μένουν στις Κυκλάδες για αρκετά χρόνια.

Όπως και μερικές αστείες ανακοινώσεις για το πως τάχα θα διδαχθεί καλύτερα ένα χιλιοειπωμένο θέμα δεν αποτελούν σοβαρό ερευνητικό έργο. Αλλά μήπως και οι άλλοι που τελικά παίρνουν τις άδειες έχουν καλύτερη 'έρευνα'; Πάντως δε μπορεί να καμαρώνεις ότι πήγες στο Imperial για να γίνεις ερευνητής στην εκπαίδευση και να συνωστίζεσαι στα γνωστά συνέδρια για να κάνεις μια ανακοίνωση που δεν ακούει κανένας, γιατί και οι ακροατές σου είναι κι εκείνοι εκπαιδευτικοί που περιμένουν να μαζέψουν κανένα χαρτί και να κάνουν καμιά εξίσου ανούσια ανακοίνωση για να το παίξουν σπουδαίοι ερευνητές.

Το πόσο αστεία έχει καταντήσει η υπόθεση το βλέπουμε και από το σχόλιο μίας άλλης δεινοπαθούσας εκπαιδευτικού:


Μόνο στο στρατό και στο σχολείο μετράει η παλαιότητα.
Συμπάσχω, 4 χρόνια στην εκπαίδευση, με ένα χρόνο ήδη σε συναφές μεταπτυχιακό ,μητέρα 3χροωου παιδιου αλλά,πλήν όμως ακατάλληλη για εκπιδευτική άδεια


Δηλαδή η συγκεκριμένη με το που διορίστηκε έσπευσε να μείνει έγκυος, πήρε μία γενναία άδεια, και με το που επέστρεψε πήγε να κάνει μεταπτυχιακό για να πάρει άλλα 2 χρόνια άδεια! Και θεωρεί ότι αδικείται γιατί έχει 4 χρόνια στην εκπαίδευση και δεν κατάφερε να πάρει άδεια και για τα 4! Το 3χρονο παιδί σου γιατί δε το σκέφτηκες πριν πας για μεταπτυχιακό; Μήπως γιατί νόμιζες ότι θα καταφέρεις να αράξεις άλλα 2 χρόνια και να πληρώνεσαι τσάμπα;

Και όλα αυτά, μαζί με την ομολογία Καψαλάκη για τα κριτήρια με τα οποία τελικά δίνονται οι εκπαιδευτικές άδειες, αποτελούν μόνο ένα μέρος της όλης υπόθεσης!