Friday, April 30, 2010

Καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων

Ένα ενδιαφέρον άρθρο της Ημερησίας αναφέρεται με λεπτομέρεια στις καταλήψεις διαφόρων πανεπιστημιακών χώρων, συνήθως από αριστερά γκρουπούσκουλα, τα οποία όταν δε χρησιμεύουν ως χώροι για την κατασκευή μολότωφ προστατευμένοι από το άσυλο χρησιμοποιούνται ως χώρος πειραματισμού με ουσίες και οινοπνεύματα.

Οι υπογραμμίσεις στο άρθρο είναι δικές μας.


Στέκια σε επτά σχολές έχουν εξω-πανεπιστημιακοί καταληψίες


Κάθε πανεπιστήμιο και κατάληψη, κάθε... κατάληψη και χώρος δράσης, διακίνησης και διαβίωσης εγκληματικών στοιχείων και καταζητούμενων του κοινού ποινικού δικαίου. Πολλά ανώτατα ιδρύματα διαθέτουν το δικό τους «άβατον». Ομάδες «αντιεξουσιαστών» έχουν καταλάβει κτήρια σε όλη τη χώρα.

Της Χαράς Καλημέρη
«Tο μόνο που έχει καταφέρει το πανεπιστημιακό άσυλο από τη μεταπολίτευση και μετά είναι να κρύβει κάτω από το χαλί τα άπλυτα της κοινωνίας. Tίποτα άλλο. Eίναι ντροπή, με πρόσχημα την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, να γίνεται το πανεπιστήμιο χώρος για κοινό έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών ή στέκι για κλεφτρόνια...».
Mε αυτά τα λόγια, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Kρήτης κ. Θεοφάνης Kιτσόπουλος παίρνει θέση στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το πανεπιστημιακό άσυλο μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια των κινητοποιήσεων για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Aλέξη Γρηγορόπουλου, και περιγράφει στην «H» πώς στο ίδρυμά του πέρασαν από τη.... θεωρία στην πράξη.

Tα τελευταία δύο χρόνια, με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, έχει γίνει επ΄ αόριστον άρση του ασύλου στην Πανεπιστημιούπολη της Kνωσού. Oι αρχές του ιδρύματος ανέλαβαν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί χωρίς, όμως, να βρουν ανταπόκριση.

H κατάσταση δεν άλλαξε παρά τον τελευταίο μήνα. O κ. Kιτσόπουλος αναγκάστηκε να «συλλάβει» ο ίδιος μέσα στην Πανεπιστημιούπολη της Kνωσού καταζητούμενο για σωρεία εγκληματικών ενεργειών. Mάλιστα, την ώρα της σύλληψης είχε σε... ανοιχτή ακρόαση τους άνδρες της αστυνομίας που δικαιολογούσαν την απουσία τους λέγοντας ότι δεν είχαν λάβει κεντρική εντολή για επέμβαση.

Tελικώς, ο νεαρός συνελήφθη από τις αρμόδιες αρχές και οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, η οποία εξάντλησε το γράμμα του νόμου επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 26 μηνών. Έκτοτε, η Πανεπιστημιούπολη της Kνωσού, από στέκι εμπόρων και χρηστών ναρκωτικών ουσιών, έγινε... κολέγιο. «Aς σταματήσουμε επιτέλους να πιπιλίζουμε το θέμα του ασύλου. Δεν είναι δική μας δουλειά να κάνουμε συλλήψεις ή να γινόμαστε τιμωροί. H αστυνομία, και ξέρει και μπορεί να κάνει το καθήκον της, αρκεί να της δοθεί η εντολή. Πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση», επισημαίνει ο κ. Kιτσόπουλος.

Kάθε πανεπιστήμιο και... στέκι
H Πανεπιστημιούπολη της Kνωσού δεν είναι το μοναδικό «άβατο» στο ίδρυμα. Στο κέντρο του Hρακλείου, εδώ και περίπου μια δεκαετία, ομάδα αντιεξουσιαστών έχει καταλάβει ένα νεοκλασικό κτήριο του Πανεπιστημίου, το οποίο ονομάζεται «Eυαγγελισμός». Mάλιστα, κάθε καλοκαίρι γίνονται εκεί και... πανηγυρικές εκδηλώσεις.

Oι πρυτανικές αρχές, όπως και κάτοικοι, έχουν υποβάλει μήνυση στις εισαγγελικές αρχές, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Kαι στα Xανιά, όμως, την έδρα του Πολυτεχνείο Kρήτης, εξωπανεπιστημιακοί έχουν καταλάβει το κτήριο της πρώην Mεραρχίας, το οποίο προοριζόταν για να στεγάζει τη Σχολή Kαλών Tεχνών του ιδρύματος. Mάλιστα για την αναστήλωσή του δόθηκαν περί τα 700.000 ευρώ.

Παρά τις καταγγελίες των πρυτανικών αρχών ότι στο κτήριο τελούνται εγκληματικές πράξεις, επέμβαση των αρμοδίων δεν έχει υπάρξει. Kαι να σκεφθεί κανείς ότι το κτήριο δεν καλύπτεται από το άσυλο, αφού δεν έχει ακόμη λειτουργήσει ως χώρος εκπαίδευσης...

Το παράδειγμα του ΕΜΠ
H κατάσταση, βέβαια, ποικίλλει ανά ίδρυμα. Στο Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο, για παράδειγμα, οι πρυτανικές αρχές έχουν επαφές με τους καταληψίες και καταφέρνουν, πολλές φορές με επιτυχία, να αποτρέπουν τα χειρότερα. Στο EMΠ, υπάρχουν δύο στέκια: Στο κτήριο Πλαστικής Zωγραφικής επί της οδού Πατησίων και σε αίθουσα της Σχολής Xημικών Mηχανικών στην Πολυτεχνειούπολη Zωγράφου.

Tι συμβαίνει όταν οι καταστάσεις γίνονται «εκρηκτικές»; «H θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θα εξαντλούμε όλα τα περιθώρια ειρηνικής εξέλιξης των πραγμάτων, προκειμένου να αποφύγουμε επέμβαση της αστυνομίας στο ίδρυμα», τονίζει στην «H» ο αντιπρύτανης του EMΠ κ. Γεράσιμος Σπαθής και προσθέτει: «Θεσμικό πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο υπάρχει. Eναπόκειται σ΄ εμάς να το τηρήσουμε μέσα σε κλίμα συναίνεσης, κατ΄ αρχάς όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και βεβαίως από την πλευρά της πολιτείας».

Tι απαντά ο κ. Σπαθής στις αιτιάσεις περί ατολμίας των πρυτανικών αρχών; «O νόμος είναι ξεκάθαρος. Προβλέπει ότι εφόσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα μέσα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο εισαγγελέας δεν χρειάζεται απόφαση των πρυτανικών αρχών για να δώσει εντολή για επέμβαση της αστυνομίας. Όμως, δεν παίρνει κι αυτός την απόφαση διότι φοβάται το κόστος...».

Ελεγχος σε τρία σημεία
Στο Πανεπιστήμιο Aθηνών υπάρχουν τρία στέκια τα οποία ελέγχονται διακριτικά από τις πρυτανικές αρχές. Tο πρώτο στέκι βρίσκεται στη Nομική Aθηνών επί της οδού Σίνα, το δεύτερο στο Xημείο επί της οδού Σόλωνος και το τρίτο στην Πανεπιστημιούπολη Zωγράφου.

Στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, μετά και την επίθεση που δέχθηκε ο πρύτανης κ. Xρίστος Kίττας από ομάδα κουκουλοφόρων, η όποια συζήτηση για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου θα πρέπει να περιμένει. «Eίμαστε σε μια ιδιαίτερη κατάσταση, με έναν παραιτημένο πρύτανη. Πρέπει να μας δώσετε το περιθώριο να ανασάνουμε», δηλώνει στην «H» ο αντιπρύτανης του ιδρύματος κ. Δημοσθένης Aσημακόπουλος.

Κανείς δεν τους αγγίζει
Στο Oικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών (πρώην AΣOEE), υπό κατάληψη τελεί ένα μέρος του κτηρίου Bανκούβερ (Δεριγνύ και Mαυρομματαίων) το οποίο και έπαψε να χρησιμοποιείται από το Πανεπιστήμιο μετά τις ζημιές που υπέστη από τον σεισμό του 1999.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχει οικοδομική άδεια για να αναγερθεί το κτήριο, το οποίο αφενός έχει κριθεί διατηρητέο αφετέρου είναι επικίνδυνο να καταρρεύσει, κανείς δεν τους αγγίζει. Kι όλα αυτά, με την ανοχή των εκάστοτε πρυτανικών αρχών», αναφέρει στην «H» πανεπιστημιακός. Στο Oικονομικό Πανεπιστήμιο Aθηνών υπάρχει, επίσης, ένα στέκι... «πάσης φύσεως», όπως λένε καθηγητές, το οποίο λειτουργεί στο υπόγειο του ιδρύματος.

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπό κατάληψη τελούν εδώ και χρόνια δύο χώροι. O πρώτος χώρος βρίσκεται στο Γυάλινο Kτήριο κοντά στα γραφεία της πρυτανείας και ο δεύτερος, που παλαιότερα ήταν κυλικείο και μετά αίθουσα υπολογιστών, είναι στο αίθριο του νέου κτιρίου. Tα «στέκια» του έχει και το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Yπό κατάληψη τελούν διάφοροι χώροι. Aπό μια αίθουσα στην Παιδαγωγική Σχολή μέχρι το περίφημο βαγόνι του OΣE το οποίο βρίσκεται δίπλα στην κεντρική βιβλιοθήκη και παλιά λειτουργούσε ως εκδοτήριο εισιτηρίων, με σκοπό να διευκολύνει τους φοιτητές.

Εγκληματίες
«H απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα -από τις καταλήψεις, το άσυλο μέχρι και τα... στέκια- βρίσκεται στη φύλαξη των Πανεπιστημίων. Πλέον, οι διαφορές δεν είναι ιδεολογικές. Έχουμε να κάνουμε με εγκληματίες. Aντί, λοιπόν, να κοιτάμε να αλλάξουμε το νόμο για το άσυλο, θα πρέπει να οργανώσουμε εσωτερικά τη φύλαξη του Πανεπιστημίου με ένα σώμα που να υπακούει στη Σύγκλητο, θα ελέγχεται δηλαδή από τους καθηγητές ώστε να μη φοβούνται οι φοιτητές ότι θα στερηθούν ελευθερίες», επισημαίνει στην «H» ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του AΠΘ κ. Γιάννης Mυλόπουλος.

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΜΠ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 3ΕΤΙΑ ΔΑΠΑΝΗΘΗΚΑΝ 1,7 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ
Αντέδρασαν όλες οι παρατάξεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία

H πρόταση για δημιουργία ενός σώματος «πανεπιστημιακής αστυνομίας», που θα αποτελείται από άοπλους υπαλλήλους με κύριο καθήκον την εποπτεία των χώρων και την έγκαιρη διαπίστωση της τέλεσης αδικημάτων, ακούγεται ολοένα και συχνότερα το τελευταίο διάστημα από πανεπιστημιακούς.

Φαίνεται, μάλιστα, να βρίσκει σύμφωνους και εκπροσώπους της ΠOΣΔEΠ. Mετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης της Πολυτεχνικής Σχολής του AΠΘ το 2006 για καλύτερη φύλαξη του ιδρύματος, πριν από λίγες ημέρες και το διοικητικό συμβούλιο της Nομικής Aθηνών ζήτησε να δημιουργηθεί ειδικό σώμα πανεπιστημιακών φυλάκων που θα ελέγχει την είσοδο των ατόμων στη Σχολή, αλλά και να απομακρυνθεί ο ραδιοφωνικός σταθμός και το λεγόμενο «στέκι των αντιεξουσιαστών» που βρίσκονται εδώ και χρόνια μέσα στη Nομική.

Ωράριο εισόδου
Oι προτάσεις αυτές, όμως, καθώς και άλλα πιο ήπια μέτρα -όπως για παράδειγμα η εφαρμογή ωραρίου για την είσοδο των μηχανοκίνητων οχημάτων που έχει εφαρμοστεί ήδη στο Πανεπιστήμιο Kρήτης- βρίσκουν τη σθεναρή αντίδραση των φοιτητών. Όχι μόνο των αριστερών παρατάξεων που έλαβαν αποφάσεις για κατάληψη της Nομικής, αλλά ακόμη και της ΔAΠ, η οποία χαρακτηρίζει ουτοπική την πρόταση για δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Θα συζητηθεί
Tο θέμα του ασύλου και της φύλαξης των πανεπιστημίων, αν και δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου των πρυτάνεων που πραγματοποιείται σήμερα στο Λαύριο εν μέσω νέου συλλαλητηρίου των φοιτητών, είναι δεδομένο ότι θα συζητηθεί, όπως επίσης και το κόστος των φθορών που προκαλούνται στα πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που έκανε το EMΠ, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας δαπανήθηκε το 3,85% του προϋπολογισμού του ιδρύματος -συγκεκριμένα 1,7 εκατ. ευρώ επί συνόλου 44 εκατ. ευρώ- για αποκατάσταση ζημιών στους χώρους του ιδρύματος, ενώ στο Πανεπιστήμιο Kρήτης μόνο πέρυσι διατέθηκε το ποσό των 300.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό ύψους 8 εκατ. ευρώ για επισκευές που ήταν απαραίτητες μετά από βανδαλισμούς...

ΑΣΥΛΟ
Δεν αλλάζει ο νόμος

H κυβέρνηση δεν προτίθεται να τροποποιήσει τον νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, επανέλαβε η υπουργός Παιδείας χθες από τη Bουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛAOΣ Γ. Kαρατζαφέρη. «Tο θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές, δεν θα το αλλάξουμε. Θα στηρίξουμε όμως τις πανεπιστημιακές αρχές ώστε να το εφαρμόσουν», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου. Έθεσε δε, τρεις αρχές στις οποίες -όπως είπε- υπάρχει κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

H πρώτη αρχή είναι ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή στην καταστροφή μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, η δεύτερη ότι δεν είναι αποδεκτή η διακοπή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και η τρίτη είναι ότι η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η έρευνα δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

«Πάνω σε αυτές τις αρχές, πρέπει όλοι, και να κριθούμε και να λογοδοτήσουμε», σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

Στην παρατήρηση του προέδρου του ΛAOΣ ότι το άσυλο δεν υπάρχει αλλού, η υπουργός Παιδείας απάντησε ότι «κάθε χώρα έχει τη δική της ιστορία» και υπενθύμισε στον κ. Kαρατζαφέρη ότι το πανεπιστημιακό άσυλο έχει έναν σημαντικό συμβολισμό. «H λογική δεν είναι ‘πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι’», σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου και υπογράμμισε: «H δημοκρατία απαντάει με θεσμούς και με λειτουργίες».


Περιμένουμε να μας πει η Διαμαντοπούλου πότε κρίθηκε και λογοδότησε κάποιος για την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και αν θα κριθεί και θα λογοδοτήσει κάποιος επί της υπουργίας της.

Thursday, April 29, 2010

ΠΔ407: Οι ωρομίσθιοι των ΑΕΙ

Τα τελευταία χρόνια μία νέα πραγματικότητα εμφανίστηκε στα ΑΕΙ: Αυτή των εκατοντάδων ωρομισθίων που πασχίζουν να μαζέψουν μόρια προυπηρεσίας προκειμένου να μπορέσουν να διεκδικήσουν μία πανεπιστημιακή θέση.

Επειδή πρέπει να βολευτούν όσο περισσότεροι γίνεται, η κάθε θέση σπάει σε άλλες μικρότερες με αποτέλεσμα να διαιρείται σε δεκάδες άλλες. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι και αντίστοιχες αποδοχές και προυπηρεσία.

Για να θέσουμε το θέμα καλύτερα, τα δημόσια πανεπιστήμια λειτουργούν πλέον και επίσημα με προδιαγραφές ΙΕΚ!

Wednesday, April 28, 2010

Ο πραγματικός ρόλος της ΠΕΑ

Ενώ όλοι οι σύλλογοι και οργανώσεις τόσο μονίμων όσο και ωρομισθίων έδειξαν την άμεση αντίθεσή τους στο πολυδιαφημισμένο "πολυνομοσχέδιο" της Αννούλας, οι εκπρόσωποι της ΠΕΑ έσπευσαν να μας ενημερώσουν για το θετικό κλίμα της συνάντησης με τη χαριτόβρυτο υπουργό και την κ.Κάλερ. Είναι φυσικό να αναρωτιέται κανείς που οφείλεται αυτή η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, αλλά η ΠΕΑ φροντίζει να μας ενημερώσει ότι η Διαμαντοπούλου έδειξε να κατανοεί πλήρως τα ρουσφετολογικά αιτήματα της ΠΕΑ:


" 1. Συνέχιση των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών με το ισχύον σύστημα και μετά το 2012 με ποσοστό 60% από το νέο προτεινόμενο πίνακα διορισμών και 40% από τον πίνακα προϋπηρεσίας.

2. Ενεργοποίηση των ρυθμίσεων για το 24μηνο και το 30μηνο, σύμφωνα με τα ισχύοντα.

3. Μείωση του ορίου προϋπηρεσίας των 24 μηνών για ένταξη στο νέο προτεινόμενο πίνακα διορισμών, χωρίς συμμετοχή στο γραπτό διαγωνισμό, μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου και με ισχύ μέχρι το μόνιμο διορισμό των εκπαιδευτικών.

4. Ισχυρή και ουσιαστική μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στον προτεινόμενο νέο πίνακα διορισμών και προσλήψεων.

5. Όλες οι προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων (Σιβιτανίδειος, ΠΔΣ., κ.λ.π.) να γίνονται από ενιαίο πίνακα αναπληρωτών και ωρομισθίων.

6. Αύξηση του αριθμού των εισακτέων από τον πίνακα αναπληρωτών (ΠΕ,ΤΕ και ΔΕ) για επιμόρφωση στα προγράμματα της ΑΣΠΑΙΤΕ καθώς και του αριθμού παραρτημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ .

7. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, μετά το μόνιμο διορισμό τους, για τη βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών."


Με άλλα λόγια, οι αυλοκόλακες της ΠΕΑ ζητούν να αλλάξουν κάποια όρια, όπως αυτό του 24μηνου, ώστε να βολευτούν τα μέλη του προεδρείου της, να πριμοδοτηθούν οι μεγάλες προϋπηρεσίες τους, και φυσικά οι προσλήψεις στην ΠΔΣ και στη Σιβιτανίδειο να γίνονται αποκλειστικά από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, στον οποίο μπήκαν μέσω της προϋπηρεσίας στην ΠΔΣ και στη Σιβιτανίδειο. Με άλλα λόγια, να μην επωφελούνται πλέον άλλοι από τα παράθυρα που έβαλαν τους υπάρχοντες αναπληρωτές στον πίνακα των αναπληρωτών.

Αίσθηση προκαλεί και το ενδιαφέρον για την είσοδο των ΤΕ και ΔΕ στα προγράμματα της ΑΣΠΑΙΤΕ για την επόκτηση της πολυπόθητης παιδαγωγικής επάρκειας. Υπενθυμίζουμε για τους μη γνωρίζοντες ότι οι ΤΕ και ΔΕ είναι απόφοιτοι τεχνικών και γενικών λυκείων που παριστάνουν τους καθηγητές, και στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τη Σιβιτανίδειο, την οποία η ΠΕΑ θέλει να μονοπωλήσει στο όνομα της "αξιοκρατίας".

Τα μέλη της ΠΕΑ μοιάζουν με τους κλέφτες που καταγγέλουν πως κάποιοι τους έκλεψαν τα κλοπιμαία και αξιώνουν την επιστροφή τους. Υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί παράδοση τα μέλη του προεδρείου της ΠΕΑ να διορίζονται λίγο καιρό μετά από την αναρρίχησή τους στο προεδρείο της ΠΕΑ και τις ανάλογες διαπραγματεύσεις με τους εκάστοτε κρατούντες. Μπορεί η ΠΕΑ να ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για την αξιοκρατία, αλλά ο διαδρομισμός αποδίδει καλά για τα μέλη της.

Η απόφαση της Διαμαντοπούλου να συμφωνήσει στις προσλήψεις στη Σιβιτανίδειο από τον πίνακα των αναπληρωτών ουσιαστικά επιτρέπει στους προνομιούχους της ΠΕΑ να ξαναφανούν προνομιούχοι για άλλη μία φορά, επιστρέφοντας στο χώρο που τους έβαλε στον ενιαίο πίνακα χωρίς να επιτρέπει πλέον σε άλλους να αποκτήσουν προϋπηρεσία. Οι μυστικές συναλλαγές απέδωσαν για τους ΠΕΑίτες με τον ίδιο τρόπο που απέδωσαν για τους ΟΑΕΔίτες. Και είναι χαρακτηριστική και στις δύο περιπτώσεις η σιωπή, αν όχι και η συγκατάθεση, των υπολοίπων κομμάτων.

Monday, April 26, 2010

Οι "αποκλειστικές πληροφορίες" της ΠΕΑ

Η γνωστή για το ρόλο της ΠΕΑ θεώρησε καλό να εκδόσει δελτίο τύπου με τις "αποκλειστικές πληροφορίες" της για το θέμα των διορισμών, που είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο σπεύδουν κάποιοι να καταλάβουν θέση στο προεδρείο της ΠΕΑ.

Αυτές οι "αποκλειστικές πληροφορίες" μας λένε ουσιαστικά ότι οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις της ΠΕΑ για τα συμφέροντα των συνδικαλιστάδων της έπιασαν τόπο και ότι το υπουργείο έχει πεισθεί να επιβάλλει τις προσλήψεις αποκλειστικά από τον πίνακα των αναπληρωτών (δηλαδή των επί χρόνια ευνοημένων του συστήματος) όχι μόνο για την ΠΔΣ ή τη Σιβιτανίδειο, αλλά και για τα ιδιωτικά σχολεία! Δηλαδή το κράτος θα επιβάλλει στο ιδιωτικό σχολείο να προσλάβει όποιον εκείνο επιθυμεί κατά τα κομμουνιστικά πρότυπα. Το ευνόητο ερώτημα είναι σε τι θα διαφέρει τότε το ιδιωτικό σχολείο από το δημόσιο.

Για να καλυφθεί η αδικία που μεθοδεύουν η Δουλγεράκη και η Παντζαρτζή για λογαριασμό της ΠΕΑ, στον πίνακα που θα προκύψει θα περιλαμβάνονται και άλλα κριτήρια, όπως οι ξένες γλώσσες και το ECDL(!) και φυσικά ο αριθμός τέκνων ώστε οι πολύτεκνοι να μη μείνουν παραπονεμένοι.

Είναι πραγματικά απύθμενο το θράσσος της ΠΕΑ να πιέζει προς την επιβολή συγκεκριμένων καταστάσεων και μετά να τις παρουσιάζει ως "αποκλειστικές πληροφορίες". Το σίγουρο είναι πως ως αποτέλεσμα των πιέσεων αυτών θα δούμε τη Δουλγεράκη και την Παντζαρτζή να διορίζονται σύντομα, όπως έγινε και με τα παλαιότερα μέλη του προεδρείου της ΠΕΑ.

Sunday, April 25, 2010

Συνδικαλιστές χαμαιλέοντες

Οι συνδικαλιστές που σήμερα βγάζουν αφρούς για μία συγκεκριμένη παράταξη ή κόμμα πολύ εύκολα μπορεί να κάνουν το ίδιο κάτω από μία άλλη σημαία αύριο. Δεν είναι καθόλου λίγα τα παραδείγματα χαμαιλεοντισμού που κατέληξαν σε ζηλευτές θέσεις, αφού πρώτα οι αγνοί συνδικαλιστές άλλαξαν πολλά χρώματα μέχρι να βρουν εκείνο που τους ταιριάζει περισσότερο.

Το blog Piazza del Popolo, το οποίο έχει αναδείξει πολλά θέματα γύρω από την εκπαίδευση (αλλά και τον μπόμπο Στυλιανίδη) εκθέτει μία χαρακτηριστική περίπτωση:




Ο δημοσιογράφος της «Αυγής» Σταμάτης Σακελλίων πιέζει για την θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ
04/12/2009

Το μέλος του Συνασπισμού, δημοσιογράφος της «Αυγής», συνδικαλιστής και θεολόγος στο επάγγελμα, Σταμάτης Σακελλίων έκανε αίτηση στην κυβέρνηση και πιέζει για την θέση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Ο συγκεκριμένος κύριος πρόσφατα έχει κάνει κριτική στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στον Γιώργο Παπανδρέου, μέσα από την συνδικαλιστική του δράση (δες εδώ) παρότι στην ίδια κυβέρνηση έχει κάνει και αίτηση!!! Επί ΝΔ, κατηγορούσε και πάλι το ΠΑΣΟΚ για τις ελαστικές συνθήκες εργασίας (έτσι τις αποκαλεί) και τις ονομάζει γέννημα θρέμμα του ΠΑΣΟΚ και του τωρινού υπουργού Δημήτρη Ρέππα (δες εδώ).
Στην μικρή κοινωνία της Κομοτηνής, όλοι τον γνωρίζουν ως υβριστή του ΠΑΣΟΚ και των τοπικών στελεχών του, ενώ τρανταχτό παράδειγμα είναι η στάση που κράτησε στις δημοτικές εκλογές του 2006. Αφού μετείχε στο ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού, στον δεύτερο γύρο των εκλογών συντάχθηκε μαζί με τον επικεφαλής του συνδυασμού στον ψηφοδέλτιο της ΝΔ και του νυν δημάρχου Δημήτρη Κοτσάκη.
Αμέσως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, με άρθρο του στην Αυγή (δες εδώ), κατηγορεί τον κόσμο της μειονότητας που προτίμησε το ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίζει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στην συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, «ποσοστά Τσαουσέσκου».
Το κακό είναι ότι έχει βρει πατήματα στην νυν Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Θάλεια Δραγώνα, η οποία «σιγοντάρει» την συγκεκριμένη αίτηση. Σε ότι αφορά το όνομα του βουλευτή της Περιφέρεια μας είναι του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι γυναίκα και δεν κατέχει κυβερνητικό αξίωμα. Μόλις το όνομα το «δέσουμε», θα σας το ανακοινώσουμε…


Και συνεχίζει το σχόλιο:


Αποσπασμενος στην Διευρημενη Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση επι πολλα χρονια,η οποια ειναι το θερετρο των τεμπεληδων,και των ανικανων.

Saturday, April 24, 2010

Η Αννούλα στη χώρα της αρπαχτής

Δε χρειάστηκε πολύς καιρός για την Αννούλα για να θυμηθεί τα παλιά κόλπα. Δυνατό ξεκίνημα για τη μαθητευόμενη της Bilderberg: Ιδιωτική εταιρία θα αναλάβει να προτείνει το σχέδιο διορισμών, μεταθέσεων και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών και επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης!!!


"Πρόχειρο διαγωνισμό κάνει το υπ. Παιδείας για την επιλογή εταιρίας η οποία θα αναλάβει την Κατάρτιση Σχεδίου Δράσηςγια το σύστημα επιλογής του εκπαιδευτικού δυναμικού και των στελεχών της εκπαίδευσης το οποίο θα περιλαμβάνει :

Πρόταση σεναρίων για πλαίσιο διορισμών, μεταθέσεων και αποσπάσεων των εκπαιδευτικών και επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, βάσει κριτικής αποτίμησης της λειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος, συγκριτικών δεδομένων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και των πορισμάτων από επεξεργασία των προτάσεων που θα έχουν κατατεθεί κατά την πρώτη διαβούλευση της σχετικής αρχικής νομοθετικής πρότασης του Υπουργείου Παιδείας."




Για να είμαστε δίκαιοι, οι πρώτοι διδάξαντες έκαναν παρόμοιες κινήσεις επί ΝΔ, και μάλιστα ανήκαν όχι μόνο στην αυλή του Στυλιανίδη, αλλά και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Επιστρέφοντας στη Διαμαντοπούλου, η κίνησή της να μοιράσει 96.000 ευρώ δήθεν για μελέτη του συστήματος προώθησης ημετέρων είναι πολλαπλά γελοία αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει αποσπάσει στο γραφείο της δεκάδες παράσιτα τα οποία υποτίθεται πως έχουν μεγάλες διοικητικές ικανότητες (όπως συνηθίζεται να λέγεται για όποιον έχει καλύτερο μέσο ώστε να παίρνει καλύτερες θέσεις).



Το άλλο ερώτημα είναι γιατί η υπουργός ενδιαφέρεται να μάθει τι ισχύει σε άλλες χώρες. Θα περίμενε κανείς να τα έχει μάθει απέξω μετά από τόσα ταξίδια στο εξωτερικό ως απεσταλμένη του κράτους και του κόμματος. Και έτσι κι αλλιώς στις άλλες χώρες είναι υποανάπτυκτοι και δεν έχουν το μοναδικό επίπεδο παιδείας που παρουσιάζει η χώρα μας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το ΔΟΑΤΑΠ δεν αναγνωρίζει τα πτυχία των άλλων χωρών. Ή μήπως είναι κάποιος άλλος;

Επίσης η κάθε άλλο παρά μικρή Αννούλα θα έπρεπε να γνωρίζει ότι στις σοβαρές χώρες δεν έχουν ούτε καταλήψεις ούτε ΟΛΜΕδες, και δεν έχει επικρατήσει η άποψη των τιποτένιων συνδικαλιστάδων ότι και ο τελευταίος μαθητής πρέπει να αποκτήσει πανεπιστημιακό πτυχίο.

Αυτά όμως είναι μικρές λεπτομέρειες, και οι δεκάδες σύμβουλοι που έχει μαζέψει η Άννα στο υπουργείο της έχουν σοβαρότερες δουλειές να κάνουν, όπως να χαζεύουν στο Mall ή να ζεσταίνουν τις καρέκλες τους.

Thursday, April 22, 2010

Παιδαγωγική επάρκεια: Όλη η Ελλάδα μία παιδαγωγική σχολή

Το ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας των καθηγητών δεν παύει ποτέ να έρχεται στην επιφάνεια. Το τελευταίο που ακούσαμε ήταν ότι πρέπει να εμπλουτιστούν οι λεγόμενες "καθηγητικές σχολές" με πλήθος παιδαγωγικών μαθημάτων, που σύμφωνα με -ποιόν άλλον;- τον καθηγητή Σχολικής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαράλαμπο Κωνσταντίνο πρέπει να υπερβούν τα 10!

Το ερώτημα είναι, εάν γίνει αυτό, τότε τι χαρακτήρα θα έχουν όλες οι σχολές για τις οποίες γίνεται λόγος, δηλαδή οι σχολές Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και Πληροφορικής. Ουσιαστικά αυτές οι σχολές θα μετατραπούν σε εξειδικευμένες παιδαγωγικές σχολές χωρίς ουσιαστικό επιστημονικό χαρακτήρα, με μόνο αντικείμενο την παραγωγή "εκπαιδευτικών". Καταργείται δηλαδή ο όποιος παραγωγικός χαρακτήρας των σχολών αυτών αποκλειστικά και μόνο για να καταλάβει πανεπιστημιακή έδρα το πλήθος που τα τελευταία χρόνια έκανε διδακτορικό στα παιδαγωγικά. Τα κριτήρια με τα οποία γίνονται αυτά τα διδακτορικά θα τα συζητήσουμε άλλη φορά.

Βλέπουμε λοιπόν μία χώρα όπου το κρατικό πανεπιστήμιο δε φιλοδοξεί παρά να παράγει αποκλειστικά και μόνο εκπαιδευτικούς, την ίδια στιγμή που πανεπιστήμια του υπόλοιπου κόσμου προχωρούν και συμβάλουν στην ευημερία των χωρών τους.

Tuesday, April 20, 2010

Οι αλλαγές στην παιδεία

Ένα πραγματικά εύστοχο κείμενο και σκίτσο έχει το blog των εκπαιδευτικών Λήμνου




Εύστοχα και τα σχόλια που το συνοδεύουν και δυστυχώς εκθέτουν την πραγματικότητα για το τι συμβαίνει στα σχολεία σήμερα.

Sunday, April 18, 2010

Πολύτεκνοι: οι προνομιούχοι της δημόσιας εκπαίδευσης

Χάρη σε συντονισμένες πιέσεις, που διευρύνονται και εκτός του χώρου της πολιτικής (ή μήπως όχι;), οι πολύτεκνοι έχουν αναδειχθεί στους πατρίκιους της δημόσιας εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας άμεσο διορισμό δίπλα στο σπίτι τους, σε σχολείο της επιλογής τους και με προνομιακό ωράριο (αν και το κανονικό ωράριο του μέσου εκπαιδευτικού είναι ήδη προνομιακό από μόνο του).

Είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις ατόμων προχωρημένης ηλικίας που αποφασίζουν να κάνουν ένα ή δύο παιδιά ακόμα προκειμένου να μεταπηδήσουν από τη δημόσια υπηρεσία στην οποία βρίσκονται σε μία ακόμα καλύτερη δημόσια υπηρεσία που λέγεται "δημόσιο σχολείο". Η κατάσταση έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, με 600 πολύτεκνους να έχουν διοριστεί με συνοπτικές διαδικασίες μόνο στους τελευταίους διορισμούς.

Αυτό βέβαια δεν είναι αναντίστοιχο με τη γενικότερη κατάσταση της παιδείας, η οποία είναι ένα απέραντο πεδίο διορισμών για κάθε πιθανή και απίθανη κατηγορία.

Friday, April 16, 2010

Η υπερχρεωμένη "δωρεάν" παιδεία

Αν και η Άννα Διαμαντοπούλου δε μας είπε ακόμα πόσο μας κόστισε η τοποθέτηση του συζύγου της Ιωάννου Σαλαβάνου στο ΔΣ του Κτηματολογίου, έσπευσε να μας δώσει έναν απολογισμό από το πόσα χρωστάει αυτή τη στιγμή η παιδεία:


*Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας: 57 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί να δοθούν ως συμμετοχή σε ερευνητικά ινστιτούτα και προγράμματα.

*Για έργα από το ΕΠΕΑΕΚ, του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου 30 εκατ. ευρώ.

*Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς: 5,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο το 1.150.000 αφορά νόμιμες πληρωμές.

*Πανεπιστημιακά συγγράμματα. Υπολογίζεται ότι το υπουργείο οφείλει 5-10 εκατ. ευρώ σε συγγραφείς.

*Αποζημιώσεις ωρομισθίων: Στα 20 εκατ. ευρώ φτάνουν τα χρέη.

*Για το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πύλη που παρέχει τηλεματικές υπηρεσίες σε 14.390 σχολεία, 2.937 διοικητικές μονάδες κ.λπ. σε όλη τη χώρα.

*Μεταφορά μαθητών σε δυσπρόσιτες περιοχές: 110 εκατ. ευρώ.

*Χρέη ύψους 10 εκατ. ευρώ, σε φορείς όπως Οργανισμός Εκδοσης Διδακτικών Βιβλίων κ.λπ.

*Οφειλές ύψους 12 εκατ. ευρώ στις καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων, οι οποίες είναι και οι μόνες που έχει δρομολογηθεί να αποπληρωθούν.

*Χρέη 10 εκατ. ευρώ για τους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες.

*Η νέα πολιτική ηγεσία «βρήκε» επίσης υπέρογκα έξοδα για ερευνητικές μελέτες που ανέθετε το υπουργείο σε πανεπιστήμια του εξωτερικού όπου πήγαιναν συγκεκριμένοι υπάλληλοι για να κάνουν το μεταπτυχιακό τους.

*Τα τελευταία χρόνια έγιναν προμήθειες τόνων χαρτιού για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και φωτοτυπίες και μπήκαν στις αποθήκες. «Ενα ολόκληρο δάσος αγοράστηκε λες και περιμέναμε πόλεμο», σχολιάζουν υπάλληλοι του υπουργείου. Συγχρόνως, στα υπόγεια βρίσκονται αποθηκευμένοι δεκάδες πίνακες ζωγραφικής, μεγάλης αξίας. Επί πέντε χρόνια κανένας δεν γνώριζε πού βρίσκονται, αφού κανείς δεν τους αναζητούσε. Τώρα είναι κλειδωμένοι γιατί, όπως λένε, δεν μπορούν να τους κρεμάσουν, επειδή οι τοίχοι είναι από γύψο. Κυρίως, όμως, γιατί φοβούνται ότι θα κλαπούν...

*Χαρακτηριστικό της τραγελαφικής κατάστασης που επικρατεί στο συγκεκριμένο υπουργείο, όπως λένε οι υπάλληλοι, είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να δουλέψουν γιατί τους «χτυπάει» κατακούτελα το φως, αφού δεν υπάρχουν... κουρτίνες στα παράθυρα.

Δύο διαγωνισμοί που έγιναν επί υπουργίας Α. Σπηλιωτόπουλου απέβησαν άκαρποι, γιατί δεν βρήκαν το συγκεκριμένο ύφασμα και στην ποσότητα που ήθελαν. Ετσι, το κονδύλι των 120.000 ευρώ που προοριζόταν για κουρτίνες χρησιμοποιήθηκε για άλλες ανάγκες κι οι υπάλληλοι αναγκάζονται για να προστατευθούν από τον ήλιο, να χρησιμοποιούν... εφημερίδες για να «ντύσουν» τα παράθυρα.

*Μπορεί να μην πήραν κουρτίνες, οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου φρόντισαν, όμως, για την... πόρτα υψίστης ασφαλείας του γενικού γραμματέα. Υπάλληλοι εκτιμούν ότι κόστισε πάνω από 70.000 ευρώ...


Το ερώτημα είναι πόσα χρεώθηκε το Ελληνικό κράτος από τους ίδιους οργανισμούς στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ από το 1981 έως το 2004, και ιδιαίτερα στη Γραμματεία Νέας Γενιάς και στα πανεπιστημιακά συγγράματα!

Thursday, April 15, 2010

Το τραπεζάκι της ΠΑΣΠ

Το πόσο χαμηλά βρίσκονται τα διάφορα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα αντικατοπτρίζεται στα ενδιαφέροντα των φοιτητών τους, οι οποίοι ασχολούνται με το πως θα φτιάξουν την πολιτική τους καριέρα. Έτσι, διαβάζουμε σε δραματική ανακοίνωση της ΠΑΣΠ του γνωστού καταγωγίου που λέγεται ΤΕΙ Λαμίας (ή μάλλον ΑΤΕΙ Λαμίας, για να υπογραμμιστεί ο ανώτατος χαρακτήρας του):


”Μια εβδομάδα μετά την αιματηρή επέτειο του Πολυτεχνείου αποδεικνύεται ότι ο φασισμός υπάρχει ακόμα στις μέρες.
Το πρωί της Τετάρτης 25/11/2009 τα μέλη της ΠΑΣΠ ΤΕΙ Λαμίας αντίκρισαν μια εικόνα που δε συνάγει με τα δημοκρατικά ιδεώδη αλλά είναι πράξεις και ενέργειες τραμπουκισμού και αντιδημοκρατισμού.
Κάποιοι ¨έσπασαν¨ το τραπεζάκι...
της ΠΑΣΠ και έσκισαν τις αφίσες της στο χώρο του φουαγέ της ΣΤΕΦ.
Είναι φανερό ότι πολλοί ενοχλούνται από την παρουσία μας και αναρωτιόμαστε το γιατι;
Η απάντηση είναι ο συνεχής αγώνας και η δυναμική παρουσία στον χώρο του Ιδρύματος.

Έχουμε την θέληση και την δύναμη.
Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε
Αγωνιστικά

Π.Α.Σ.Π Α.Τ.Ε.Ι Λαμίας"


Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας να πετάξει όλα τα "τραπεζάκια" έξω από τους πανεπιστημιακούς χώρους και να καθαρίσει τους τοίχους από τις αφίσες, που χάρη στην ενθάρρυνση συνδικαλιστάδων καθηγητών και φοιτητών αποτελούν τη χαρακτηριστική εικόνα του τριτοκοσμικού εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Wednesday, April 14, 2010

ΙΔΕΚΕ: Η επανάσταση των ευνοημένων

Οι εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ δε χάνουν ευκαιρία να διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της πληρωμής των μισθών τους. Το ότι οι πληρωμές σε οργανισμούς τύπου ΙΔΕΚΕ καθυστερούν είναι γνωστό σε όλους, και φυσικά και στους διαμαρτυρόμενους. Το ερώτημα είναι γιατί δεν εξέφραζαν τις διαμαρτυρίες τους και όταν κοίταζαν να παραγκωνίσουν τους άλλους για να καταλάβουν τις θέσεις που προσφέρει το ΙΔΕΚΕ. Γιατί δεν υπάρχει κανένας που να μη μπήκε στο ΙΔΕΚΕ με τους γνωστούς τρόπους του μέσου.

Όταν λοιπόν φρόντιζαν να βγουν πρώτοι στο άθλημα του ποιός έχει το καλύτερο μέσο γιατί δε φώναζαν; Και ας μην ξεχνάμε ότι χάρη στο ΙΔΕΚΕ κάποια μοιράκια που μόλις αποφοίτησαν καταφέρνουν να μαζεύουν προϋπηρεσίες και μόρια.

Όσο για το έργο που υποτίθεται ότι προσφέρει το ΙΔΕΚΕ χάρη σε αυτούς αποτελεί καλό ανέκδοτο. Η επιμόρφωση ενηλίκων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες στην Ελλάδα...

Sunday, April 11, 2010

Η ποιότητα της έρευνας στην Ελλάδα

Ενώ οι διάφοροι "πανεπιστημιακοί" προσπαθούν να μας πείσουν για την ποιότητα της έρευνας στην Ελλάδα και τα άθλια πανεπιστήμιά της, ο γνωστός Παϊπέτης μας αποδεικνύει έμπρακτα ποιό είναι το ανώτερο επίπεδο έρευνας που μπορούμε να περιμένουμε από το τριτοκοσμικό πανεπιστημιακό κατεστημένο.

Έτσι λοιπόν, πλειάδα Ελλήνων "πανεπιστημιακών" έκανε "έρευνα", η οποία κατέληξε σε συμπόσιο που έλαβε χώρα στην πολύπαθη Ολυμπία το 2006, και η οποία είχε να κάνει με την παρουσία της επιστήμης και της τεχνολογίας στα ομηρικά έπη! Ίσως σε μερικούς αιώνες οι γόνοι των σημερινών γόνων του δημόσιου "πανεπιστημίου" να αποφασίσουν να ασχοληθούν και με κάτι που αφορά την επιστήμη και τεχνολογία του σήμερα.

Thursday, April 8, 2010

Η Αννούλα και οι παλιές αμαρτίες

Φαίνεται πως οι παλιές αμαρτίες δεν ξεχνιούνται εύκολα, έτσι η Άννα Διαμαντοπούλου, μέσα στο γενικό φιάσκο της κατάταξης των ιδιωτικών πανεπιστημίων στα ΙΕΚ και στα τεχνικά λύκεια, φρόντισε να ανακοινώσει και την επανασυγκρότηση της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης, από όπου είχε περάσει πριν αρκετά χρόνια σε ένα από τα πολλά πόστα που φρόντισε να της εξασφαλίσει το ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο τρόπο που τώρα μοιράζει θέσεις στην Αγλαία Μπαλαμάτση.

Μέσα στο ίδιο κλίμα ανακοινώθηκε και η αναβάπτιση της Δια Βίου Μάθησης στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται τελευταία μεταξύ των Ευρωπαικών χωρών. Το ερώτημα είναι πως αυτό είναι δυνατό όταν δαπανώνται τεράστια ποσά για σεμινάρια και επιμορφώσεις και συνεχώς διαφημίζεται η "στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων". Εκτός αν ο όρος "Δια Βίου Μάθηση" σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές χώρες.

Monday, April 5, 2010

The Power of Privilege: Yale and America's Elite Colleges

Το 'The Power of Privilege: Yale and America's Elite Colleges' είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο το οποίο εξετάζει τα κριτήρια εισαγωγής στα μεγαλύτερα Αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως είναι το Yale. Το βιβλίο αυτό παραθέτει στοιχεία για το πως η διαδικασία εισαγωγής στα πιο ονομαστά πανεπιστήμια του κόσμου (όχι, δεν αναφέρεται στο Μετσόβειο) επηρεάζεται από παράγοντες όπως η καταγωγή και η κοινωνική τάξη.

Το βιβλίο αυτό δεν εκδίδεται από κάποια αριστερή οργάνωση της άλλης άκρης του Ατλαντικού, όπως ίσως θα περίμενε κανείς, ούτε από κάποια 'ΜΚΟ', αλλά από το Stanford University Press. Με άλλα λόγια, τα αμερικανάκια έχουν το θάρρος να κρίνουν τα κακώς κείμενα των πανεπιστημίων τους, να τα εκθέτουν στην κοινή θέα και στη δημόσια κριτική, και να αναζητούν μέσα από δημόσιο διάλογο τρόπους για τη βελτίωση του συστήματος.

Κάντε τη σύγκριση με τους εδώ συνδικαλιστάδες της ΠΟΣΔΕΠ που το μόνο που τους απασχολεί είναι πως θα πάρουν περισσότερες χρηματοδοτήσεις και πως θα κληροδοτήσουν τις έδρες τους σε συγγενείς και φίλους.

Saturday, April 3, 2010

Το πτυχίο της Θάλειας Δραγώνα

Στο θέμα του πτυχίου της Θάλειας Δραγώνα έχουμε αναφερθεί πολλές φορές. Ενώ η από νεαρής ηλικίας κρατικοδίαιτη Άννα Διαμαντοπούλου ισχυρίζεται ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προσφέρουν μόνο μεταλυκειακή κατάρτιση, αναγνωρίζει την απόφοιτο του Deree Θάλεια Δραγώνα ως κάτοχο πανεπιστημιακών τίτλων, ουσιαστικά αναγνωρίζοντας επιστημονική επάρκεια στους αποφοίτους των κολλεγίων μόνο επιλεκτικά σε άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένους κύκλους.

Για τις λεπτομέρειες τις υπόθεσεις αναπαράγουμε ένα άρθρο του 2007, το οποίο καταδεικνύει τη ραγδαία και σίγουρα κατευθυνόμενη εξέλιξη της Δραγώνα:


Μπορείτε να γίνετε καθηγητές πανεπιστημίου, χωρίς να έχετε πτυχίο πανεπιστημίου !!;;;;…

Η κυρία Θάλεια Δραγώνα το μόνο που διαθέτει είναι κάποιο πτυχίο του Κολεγίου Deree, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από το ΔΙΚΑΤΣΑ, καθώς τα πτυχία κολεγίων δεν αναγνωρίζονται ως τώρα στην Ελλάδα.
Κατόπιν η κυρία Δραγώνα πήρε διδακτορικό δίπλωμα στην Κοινωνική Ψυχολογία, από το Aston University (;) στο Birmingham.

Πως κατάφερε να της αναγνωρισθεί από το ΔΙΚΑΤΣΑ το διδακτορικό, χωρίς αναγνωρισμένο βασικό τίτλο σπουδών ;;;;
Στην Τριμελή Επιτροπή του ΔΙΚΑΤΣΑ που αναγνώρισε το μεταπτυχιακό της κυρία Δραγώνα, πρόεδρος ήταν ο κ. Λάμπρος Χουσιάδης, καθηγητής στη Σχολή Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η βεβαίωση έγκρισης του διδακτορικού της από το ΔΙΚΑΤΣΑ, με ημερομηνία 24/1/1986, έχει την υποσημείωση….
«Η ενδιαφερόμενη στερείται βασικού τίτλου σπουδών».

Εξελέγη Ειδική Επιστήμων και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το 1990 εξελέγη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το 1994 εξελέγη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Iνστιτούτου Yγείας του Παιδιού (1989-1995).
Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Iδρύματος Aνάπτυξης Kοινωνικής Eργασίας (1986-1994).
Μέλος της Διοικούσας του Πανεπιστημίου του Aιγαίου (1992-1993).
Μέλος της Διοικούσας του Eλληνικού Aνοικτού Πανεπιστημίου (1995 –2004).
Μέλος της Διοικούσας του Kέντρου Eκπαιδευτικής Έρευνας (2000 – 2004).
Εμπειρογνώμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο Γραφείο Ευρώπης (1985-1991).

Τον Φεβρουάριο του 1997 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια» το βιβλίο της κυρίας Θάλειας Δραγώνα με τίτλο «Τι είν΄ η Πατρίδα μας;» και υπότιτλο «Ο Εθνοκεντρισμός στην Εκπαίδευση».
Το βιβλίο απευθύνεται στους Έλληνες εκπαιδευτικούς στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης και υποστηρίζει ότι ο Εθνοκεντρισμός στην παιδεία ισοδυναμεί με Ρατσισμό!
(Το Σύνταγμα προβλέπει ότι σκοπός της εκπαίδευσης είναι ΚΑΙ η ανάπτυξη εθνικής συνείδησης.)

Η κυβέρνηση Σημίτη μετά την νίκη της στις Εκλογές του 2000 παρήγγειλε στην ΕΡΤ σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τι είν΄ η Πατρίδα μας;», βασισμένη στο βιβλίο της κυρίας Δραγώνα.
Η σειρά αυτών των ντοκιμαντέρ άρχισε να προβάλλεται από την ΕΤ-1 μετά την άνοδο της κυβερνήσεως Καραμανλή τον Μάρτιο του 2004.
Σ΄αυτή τη σειρά, η κυρία Δραγώνα παρουσίασε και την γνωστή κυρία Ρεπούση, καθώς και το περιβόητο βιβλίο ιστορίας της 6ης Δημοτικού.

Πρώτος σύζυγος της κυρίας Δραγώνα υπήρξε ο εκδότης Γιώργος Δραγώνας, συμμαθητής του Γ. Παπανδρέου στο Κολέγιο.
Τωρινός σύζυγός της είναι ο συνταξιούχος ομότιμος καθηγητής του London School of Economics, Νίκος Μουζέλης, στενός φίλος του Κώστα Σημίτη και πρόεδρος της ΜΚΟ “Ενωση πολιτών για την παρέμβαση”.
Ο κύριος Νίκος Μουζέλης έχει υπερασπισθεί το βιβλίο της κ.Ρεπούση στο “Βήμα”, κάνοντας λόγο για ”απομυθοποίηση (!) των εθνικών μας ηρώων.”

Η κυρία Δραγώνα στις εκλογές του 2007 κατέλαβε την τέταρτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, εκτοπίζοντας τον Κ. Λαλιώτη και την Βούλα Πατουλίδου.
Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, επισημαίνεται ότι η κ. Δραγώνα «ειδικεύεται σε θέματα Εθνοκεντρισμού, Ρατσισμού και ένταξης των Μειονοτήτων.»

Σήμερα η κυρία Θάλεια Δραγώνα είναι μέλος της Βουλής των Ελλήνων.
(Δεν είναι εθνοκεντρικό και ρατσιστικό να λέγεται Βουλή των Ελλήνων ;!;; )
Συμμετέχει στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής,
στην Επιτροπή Βιβλιοθήκης της Βουλής και
στην Ειδική μόνιμη επιτροπή ισότητας και δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Είδες το Deree ;;;

Thursday, April 1, 2010

Παρουσιάσεις μεταπτυχιακών σπουδών

Έχει γίνει τις μόδας πλέον τα κρατικά πανεπιστήμια να διοργανώνουν παρουσιάσεις των μεταπτυχιακών προγραμμάτων τους προκειμένου να προσελκύσουν υποψηφίους. Αυτό βέβαια εάν υπάρχουν κενές θέσεις, καθώς προηγούνται οι συγγενείς και φίλοι πανεπιστημιακών παραγόντων και τα κομματικά στελέχη.

Μετά από τις παρουσιάσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία άλλων πανεπιστημίων, το ΑΠΘ ξεπέρασε τον πύχη με τριήμερες εκδηλώσεις διαφήμισης των μεταπτυχιακών του.

Την ίδια ώρα, φοιτητές του ΑΠΘ έτρωγαν άγριο ξύλο από αναρχικούς προς δόξα του ασύλου.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για το δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, και όχι αυτή που παρουσιάζουν σε τέτοιες φιέστες.

Και ειδικά για την ποιότητα της ζωής στο ΑΠΘ, αντιγράφουμε την είδηση για τις αντιδράσεις αναρχοαυτόνομων στην κατασκευή σταθμού του μετρό στο ΑΠΘ, με το επιχείρημα ότι έτσι θα καταργηθεί το άσυλο και θα εμπορευματοποιηθεί το ΑΠΘ. Λεπτομέρειες που οι ψεύτες διαφημιστές των κρατικών πανεπιστημίων ξεχνούν προκειμένου να μαζέψουν πελατεία για τα αμφίβολης ποιότητας μεταπτυχιακά τους.