Saturday, October 20, 2012

ΤΕ/ΔΕ και ισοπέδωση σπουδών

Γνωστό καραμανλικό blog διαμαρτύρεται γιατί εξακολουθεί να υφίσταται ο διαχωρισμός μεταξύ ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ, τον οποίο και αποδίδει σε συντεχνιακά κριτήρια, με το επιχείρημα, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι "όλοι την ίδια δουλειά κάνουν". Παραθέτει μάλιστα ως επιχείρημα τη σύγκριση βάσεων μεταξύ ανόμοιων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αγνοώντας φυσικά το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί αμέτρητα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ με κάθε πιθανό και απίθανο αντικείμενο, ώστε τέτοιες συγκρίσεις να μην έχουν πλέον καμία αξία.

Είναι εύλογες τέτοιες διαμαρτυρίες, καθώς το πολιτικό κατεστημένο απαξίωσε επί δεκαετίες και με συστηματικό τρόπο την αξία των σπουδών, ενώ κόμματα όπως η ΝΔ έκαναν σημαία τους την αξιοκρατία διορίζοντας στη συνέχεια πληθώρα αγραμμάτων με τα πιο αστεία και αισχρά κριτήρια. Θυμίζουμε την αποκάλυψή μας για το πως η κόρη του υπασπιστή του Μεϊμαράκη διορίστηκε στη Σιβιτανίδειο ως ΔΕ Ψυχολογίας(!).

Οπότε, για να μη δημιουργούνται προβλήματα κοινωνικής καταξίωσης στους διάφορους γόνους και προϊόντα του κομματικού σωλήνα, κάποιοι προτείνουν να απαλειφθούν οι χαρακτηρισμοί ΤΕ και ΔΕ, ώστε όλοι να θεωρούνται ίσοι και να αποκρύβεται η αλήθεια για το πως τοποθετήθηκαν στις καρέκλες τους. Την ίδια στιγμή που κόμματα όπως η ΝΔ προβάλλουν το μύθευμα της αξιοκρατίας, χρίζουν τους γόνους τους "επιστήμονες" και καλλιεργούν το κλίμα για τη νομιμοποίηση της ανηθικότητάς τους.