Saturday, December 10, 2011

Μίκα Ιατρίδη: Η εργαζόμενη μαθήτρια και φοιτήτρια

Είναι κοινό μυστικό που αγνοούν μόνο οι αφελείς πως πλήθος παραγόντων και παραγοντίσκων φροντίζουν ώστε οι γόνοι τους να εξασφαλίσουν αμέσως μόλις ενηλικιωθούν ένα καλό κομπόδεμα ώστε να επιδοθούν απερίσπαστοι στις σπουδές τους. Κάποιοι περισσότερο καπάτσοι φροντίζουν ώστε αυτό να επιτευχθεί προτού οι γόνοι τους ενηλικιωθούν. Κατά περίεργη εύνοια της τύχης, όλοι αυτοί οι γόνοι καταλήγουν να αποκτούν διάφορες δημόσιες θέσεις. Και κατά ακόμα πιο περίεργη εύνοια της τύχης, ο πολιτικός και κοινωνικός τους περίγυρος δε δείχνει να ενοχλείται ή να αποδοκιμάζει όταν αποκαλύπτεται το βόλεμα.

Η Τσαμπίκα Ιατρίδη, γνωστή με το καλλιτεχνικό της όνομα Μίκα, αποτελεί μία τέτοια περίπτωση.

Ο γαλάζιος κοινοτάρχης πατέρας της, Ιωάννης Ιατρίδης, την προσέλαβε στο κοινοτικό γραφείο του μετέπειτα δήμου Καλλιθέας Ρόδου όταν η Τσαμπίκα ήταν 17 ετών. Το πως εργαζόταν ως κοινοτική υπάλληλος και παράλληλα πήγαινε και στο σχολείο, και το πως εγκρίθηκε η πρόσληψη μιας ανήλικης, αποτελούν μυστήρια που η πολιτική σκηνή δεν επιτρέπει να εκτεθούν στα μάτια των μη μυημένων. Η εισαγγελική έρευνα άργησε πολλά χρόνια, και μάλλον θα σημάνει την αποσιώπιση του σκανδάλου, καθώς βρέθηκαν κάποιοι πρόθυμοι να δηλώσουν πως η μικρή Τσαμπίκα προσελήφθη στο δήμο, αλλά εργαζόταν αμισθί, προφανώς γιατί ήθελε να συνδράμει στην προκοπή της τοπικής κοινωνίας.

Όταν το σκάνδαλο βγήκε στην επιφάνεια, η Τσαμπίκα, η οποία στο μεταξύ είχε γίνει βουλευτής της ΝΔ,είχε έτοιμη τη λύση. Όχι φυσικά να παραιτηθεί από βουλευτής, αλλά να παραιτηθεί από δημοτική υπάλληλος. Με τη γνωστή έπαρση που διακρίνει τους κτήτορες της εξουσίας, δήλωσε:

"Από την πρώτη μέρα κατά την οποία έθεσα υποψηφιότητα ως βουλευτής έχω παραιτηθεί της θέσεως μου από υπάλληλος του Δήμου Ιαλυσού. Σήμερα υπέβαλλα και την οριστική μου παραίτηση. Κάθε άλλη συζήτηση δεν έχει πλέον νόημα, εκτός και αν εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες"


Το πως γίνεται να κάνει αυτή τη δήλωση στις 27-9-2011, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, και να ισχυρίζεται πως είχε παραιτηθεί δυο χρόνια πριν χωρίς να υπάρχει σχετικό έγγραφο, και επιπλέον να θεωρεί πως με αυτό παύει αυτοδίκαια να αποτελεί σκάνδαλο το βόλεμα της κόρης του επαρχιακού κομματάρχη, αυτό είναι κάτι που μόνο αδιάντροπα όντα όπως οι Έλληνες πολιτικοί θα καταλάβαιναν.

Όμως η υπόθεση δε σταματά εδώ, καθώς το εκπαιδευτικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στο διορισμό μιας μαθήτριας.

Η Μίκα Ιατρίδη σπούδασε οικονομικά στη Θεσσαλονίκη. Φαίνεται όμως πως η κομματική της δραστηριότητα της άνοιξε και άλλες εκπαιδευτικές πόρτες, αν κρίνουμε από το περίεργο μεταπτυχιακό που έκανε, τελείως συμπτωματικά, στην εκλογική της περιφέρεια:

"Επίσης θα ήθελα να σας παραθέσω απόσπασμα απο το βιογραφικο της που μπορειτε να βρείτε στο βιογραφικό της 'Το 2007 έλαβε το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της από το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και δίδαξε σε σχολεία της Ρόδου μέχρι την πρόσληψη της στο Τμήμα Προσόδων του Δήμου Ιαλυσού, όπου εργαζόταν μέχρι σήμερα.' Πως γίνεται να δίδαξε και σε σχολεία αφού είναι δημόσιος υπάλλήλος?"


Φυσικά η πρόσληψή της στο δήμο δεν έγινε μετά το 2007, άρα εργαζόταν στην εκπαίδευση ενώ ήταν ταυτόχρονα δημόσιος υπάλληλος. Ποιά Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έλεγξε και ενέκρινε τα χαρτιά της Τσαμπίκας Ιατρίδη;

Τελείως συμπτωματικά, το 2007 ήταν και υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ.

Οι συμπτώσεις όμως δε σταματούν εδώ: Παρά τις βουλευτικές της δραστηριότητες, η Τσαμπίκα Ιατρίδη βρίσκει χρόνο για την ολοκλήρωση του διδακτορικού της, πάλι στο φιλόξενο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε ένα μάλλον περίεργο θέμα, με τον ασαφή τίτλο "θέματα Περιβάλλοντος", ώστε να προστεθεί και αυτή στη σειρά των βουλευτών που με το που έγιναν βουλευτές κυριεύθηκαν από μία ξαφνική ζέση για διδακτορική έρευνα.

Στην περίπτωση της Τσαμπίκας, εύλογα αναρωτιέται κανείς τι σχέση έχουν η προσχολική αγωγή και τα "θέματα περιβάλλοντος" τόσο μεταξύ τους όσο και με τα οικονομικά. Από την άλλη, όπου βρει κανείς ευκαιρία για έναν ακαδημαϊκό τίτλο ακόμα δε μένει σε τέτοιες λεπτομέρειες...

Και για να τονιστεί το εύρος των δυνατοτήτων της υπερανθρώπου Τσαμπίκας, δε συνδύασε τις διδακτορικές σπουδές μόνο με τις βουλευτικές, αλλά και με τις οικογενειακές υποχρεώσεις, καθώς στο ίδιο διάστημα παντρεύτηκε ξεσηκώνοντας αρνητικά σχόλια για την επιλογή ενός φανταχτερού γάμου στο Φανάρι εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η ίδια πάντως απάντησε στο φιλόξενο τοπικό τύπο της Ρόδου πως αυτά είναι κακοήθειες των Αθηναϊκών εφημερίδων και δεν πρέπει να τα πιστεύουν, καθώς ο γάμος της ήταν λιτότατος, αλλά έγινε στο Φανάρι λόγω τάματος του συζύγου της. Εκείνο που δεν προσδιόρισε ήταν αν το τάμα του συζύγου της ήταν να καταφέρει να νυμφευθεί μία βουλευτή, και μάλιστα με υπεράνθρωπες δυνατότητες που της επιτρέπουν να συνδυάζει την εργασία με τις σπουδές, και μάλιστα από τα μαθητικά της χρόνια.