Saturday, December 17, 2011

Ταξί και Λυκουρέντζος

Πολύς κόσμος ασχολήθηκε με την υπόθεση του συνδικαλισμού των ταξιτζήδων, λιγότερος με την εμπλοκή του ονόματος του Ανδρέα Λυκουρέντζου, και κανένας με την παλαιότερη εμπλοκή του σε παρόμοια ιστορία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο σκληρός αγώνας των ταξιτζήδων προκάλεσε περίεργη ανησυχία στη ΝΔ, η οποία ακολούθησε την πάγια τακτική της, που είναι να παρακολουθεί τα κοινωνικά δρώμενα με αδιαφορία.

Το αν ο αγώνας των ταξιτζήδων ήταν δίκαιος ενδεχομένως να έχει πολλές παραμέτρους, πάντως η στάση τους υπήρξε σταθερή και ο συνδικαλισμός τους αξιοθαύμαστος. Κι αυτό γιατί η συνδικαλιστική τους ηγεσία δε στάθηκε δέσμια κομματικών επιταγών και παιχνιδιών όπως άλλες (πχ των εκπαιδευτικών), με αποτέλεσμα τη διαγραφή του Θύμιου Λυμπερόπουλου με συνοπτικές διαδικασίες.

Ενδιαφέρον στοιχείο στην όλη υπόθεση ότι λίγο πριν τη διαγραφή του Λυμπερόπουλου ο Σαμαράς τον είχε καλέσει σε συνάντηση, όπου υποτίθεται ότι τον έπεισαν να μην παραιτηθεί από τη ΝΔ, ώστε να προχωρήσουν εκείνοι στη διαγραφή του. Αυτά για όσους αφελείς συνεχίζουν να εμπιστεύονται τους πολιτικούς.

"«Ο κ. Λυμπερόπουλος διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτά που λέει ο Αντώνης Σαμαράς τα εννοεί» δήλωσε απόψε το βράδυ ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης."


Ο άνθρωπος του μόχθου και του μεροκάματου Μιχελάκης έκανε παρόμοιες δηλώσεις και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για αυτή των εργαζομένων στην καθαριότητα. Συγκρίνετε τις υπεροπτικές δηλώσεις του Μιχελάκη με τον πολιτικό λόγο κάποιων άλλων για το ίδιο θέμα.

Βέβαια ο Μιχελάκης δε μας προσδιόρισε αν ο Αντώνης Σαμαράς τα εννοεί αυτά που λέει και για τους συνδικαλιστές της εκπαίδευσης που δεν έχουν πρόβλημα στο να ποδηγετούν τα κοπάδια αρκεί να μπορούν να βολεύουν τα παιδιά τους και να ικανοποιούν ρουσφέτια.

Όπως και να έχει, τα πράγματα δείχνουν πως ο Ανδρέας Λυκουρέντζος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο παρασκήνιο, μόνο που αυτή τη φορά τον πήραν είδηση και στην εκλογική του περιφέρεια:

"Την έχει βαμμένη ο καθρεπτάκιας της Συγγρού. Οι ταξιτζήδες της Τρίπολης τον προειδοποίησαν πως αν πατήσει το πόδι του στην πλατεία Αγ.Βασιλείου θα τον πλακώσουν στα γιαούρτια. Ο Λυκουρέντζος διατυμπανίζει παντού πως αυτός εισηγήθηκε την διαγραφή του Λυμπερόπουλου από την ΝΔ. Δεν υπολόγισε όμως τους ταξιτζήδες της εκλογικής του περιφέρειας....
Ήδη από χθες τα περίπτερα της πλατείας Αγ.Βασιλείου που κάνουν πιάτσα τα ταξί έχουν γεμίσει τα ψυγεία τους με γιαούρτι πρόβιο! Χαμός θα γίνει αν κάνει το λάθος ο καθρεπτάκιας και περάσει από εκεί!"


Το γιατί ο Λυκουρέντζος ασχολήθηκε τόσο πολύ -παρασκηνιακά- με το θέμα των ταξιτζήδων είχε προσδιοριστεί λίγες ημέρες πριν από τη διαγραφή του Λυμπερόπουλου:

"Mεγάλος σάλος προκλήθηκε στη Συγγρού από την αποκάλυψη για την παραίτηση του Θύμιου Λυμπερόπουλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε επικοινωνία με τον πρόεδρο των ταξιτζήδων όμως εκείνος το σκέφτεται αν θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του κι αυτή τη φορά.

Δεν έχει πρόβλημα φυσικά με τον Σαμαρά αλλά χοντρό πρόβλημα με τον Λυκουρέντζο τον οποίο ευθέως κατηγορεί ότι εκπροσωπεί τα καρτέλ που θέλουν να κυριαρχήσουν με το πλαίσιο Ραγκούση στον κλάδο των ταξί."


Αυτή η είδηση πέρασε μάλλον στα ψιλά, όμως έκανε κάποιους να θυμηθούν μία παρόμοια συμπεριφορά του Ανδρέα Λυκουρέντζου στο παρελθόν, τις παραμονές της ανόδου του Καραμανλή στην εξουσία. Τότε, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος είχε αποκαλύψει πως ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, νομίζοντας πως θα γίνει Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης στην κυβέρνηση που θα προέκυπτε, είχε ξεκινήσει από νωρίς τις επαφές με εταιρίες εμπορίας όπλων και είχε μαζί τους εκτενείς συνομιλίες. Το θέμα είχε συνοδευτεί από εκτενή και αναλυτικά ρεπορτάζ, και είχε αποκαλυφθεί από τις αναφορές που οι ξένοι έστελναν στις εταιρίες τους σχετικά με τις συνομιλίες αυτές.

Βέβαια, η αποκάλυψη του Τριανταφυλλόπουλου χάλασε τη δουλειά, και ο Λυκουρέντζος χρειάστηκε να περιμένει μέχρι την υπουργοποίησή του, οπότε και προσγειώθηκε στο Υπουργείο Παιδείας...