Thursday, December 15, 2011

Η παραίτηση του Διομήδη Σπινέλλη

Ο Διομήδης Σπινέλλης είχε μία καλή φήμη σε ένα κακόφημο πανεπιστήμιο. Η τοποθέτησή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ήταν από τις λίγες που δε δημιούργησαν ερωτηματικά για τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή αυτή. Τελικά, αφού τον χρησιμοποίησαν για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά τους (φοροκάρτα και κάρτα του πολίτη), αποφάσισαν ότι δεν ήταν και τόσο κατάλληλος για τη θέση:

"Πέρα από τα γεγονότα που μπορεί να αποτέλεσαν την πραγματική αφορμή ή και την αιτία της αποχώρησης του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλλη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήθελε να ... τον ξεφορτωθεί εδώ και καιρό.

Ο καθηγητής Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Σπινέλλης βρέθηκε στο υπουργείο ως τεχνοκράτης και πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν από τους λίγους εκεί μέσα που ενδιαφερόταν για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διαφάνεια. Οπως ήταν γνωστό και ότι ενοχλούσε, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που οι πολιτικοί προϊστάμενοί του συχνά εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους. Ο κύβος ερρίφθη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το καλοκαίρι, όταν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που έδειχναν περίπου ανύπαρκτο ελεγκτικό έργο για τις 34 μεγαλύτερες εφορίες, κάνοντας έξαλλους τους εφοριακούς και μαζί τους Β. Βενιζέλο, Π. Οικονόμου και Γ. Καπελέρη, οι οποίοι μίλησαν για γκάφα και τον ανάγκασαν να ανακαλέσει.

Ο Δ. Σπινέλλης επέμενε ότι πρέπει να αναπτυχθεί η μηχανοργάνωση των εφοριών, ώστε οι φορολογούμενοι να μη χρειάζεται να συναλλάσσονται με τους εφοριακούς, και προσπαθούσε να θέσει σε εφαρμογή σύνθετες διασταυρώσεις για να εντοπίζονται οι φοροφυγάδες και όσοι σχετίζονται με το λαθρεμπόριο καυσίμων . Σε αντίθεση με τον καθηγητή Δ. Σπινέλλη (ο οποίος παλαιότερα είχε συντάξει και μία αποκαλυπτική έκθεση για την υπόθεση υποκλοπών της Vodafone), ο έτερος γραμματέας, Γ. Καπελέρης, διατηρεί άριστες σχέσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου."



Στην υπόθεση, εκτός από το θέμα του λαθρεμπορίου καυσίμων είδαμε και την ανακίνηση παλιών ιστοριών που αφορούν τα γνωστά στους παρεικούντες στην εκπαιδευτική Ιερουσαλήμ ερευνητικά κονδύλια:


"Την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σπινέλλης επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους γι' αυτή του την κίνηση, ενώ παραμένει στη θέση του, μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του.

Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, ήρθε στη δημοσιότητα μια παλιά υπόθεση, η οποία όμως μοιάζει επί της ουσίας με... φοροδιαφυγή και αφορά άμεσα τον αποπεμφθέντα τέως επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και καθηγητή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Διομήδη Σπινέλλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στην δημοσιότητα το protothema.gr, η υπόθεση αφορά στις όχι και τόσο νόμιμες επιχορηγήσεις που έλαβε ένα από τα «ορφανά» του τέως «τσάρου» της οικονομίας, Γιώργου Παπακωνσταντινου, από το Πανεπιστήμιο, προ ολίγων ετών.

Τα χρήματα αυτά, όπως πληροφορείται το «Θέμα», αν και έχει κληθεί από την αρμόδια εφορία να τα επιστρέψει, εντούτοις ο κ. Σπινέλλης μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει.

Σύμφωνα λοιπόν με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών και για την ακρίβεια το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το 2007, προέβη σε μια σημαντική ανακάλυψη: έπειτα από ενδελεχή έρευνα, βρήκε ότι σε 46 μέλη ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης του Οικονομικού Πανεπιστήμιου είχαν καταβληθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλιών και Έρευνας του ιδίου Πανεπιστήμιου, αμοιβές από την υλοποίηση Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθ' υπέρβαση των περιορισμών που ορίζονται στο άρθρο 104 του Συντάγματος, καθώς και το άρθρο 28 του Ν. 2083/92.

Το υπουργείο Οικονομικών μετά την αποκάλυψη αυτή αποστέλλει έκθεσή του στο Ελεγκτικό Συνέδριο και του ζητά να «διαγνώσει» εάν τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν ή όχι. Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδότησε θετικά.

Στη συνέχεια απέστειλε στην αρμόδια εφορία που υπάγεται ο κ. Σπινέλλης εντολή να επιστραφούν τα χρήματα. Έως σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει ενημερωθεί από την εφορία εάν τα χρήματα έχουν επιστραφεί.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι ο κ. Σπινέλλης αποπέμφθηκε από τη θέση του γι' αυτό το θέμα."


Το ότι κάποιες πανεπιστημιακές πρακτικές είναι ευρεία διαδεδομένες δεν είναι γνωστό, και έχουμε πολλές φορές στο παρελθόν τονίσει πως η εγχώρια ακαδημαϊκή -και εκπαιδευτική- κοινότητα είναι έτσι δομημένη που είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιος χωρίς μελανά σημεία στο παρελθόν του. Μελανά σημεία που όταν δεν πειθαρχήσει σε πολιτικές εντολές εύκολα ανασύρονται στην επιφάνεια, ενώ αν πειθαρχήσει συγκαλύπτονται και η πολιτική ηγεσία του προσφέρει την αμέριστη στήριξή της...