Sunday, September 16, 2012

Συνέδριο για το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο

Θαμώνες του Greek University Reform Forum οργανώνουν συνέδριο για τις προοπτικές ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα με διεθνή εμβέλεια. Το εγχείρημα έχει ενδιαφέρον, ειδικά από τη στιγμή που η περίπου αντίστοιχη κρατική προσπάθεια με το Διεθνές Πανεπιστήμιο υπήρξε μία παταγώδης αποτυχία που δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις γνωστές ασθένειες της εγχώριας πανεπιστημιακής κοινότητας, οπότε εξακολουθεί να υφίσταται ένα κενό που περιμένει να καλυφθεί.

"Τον Σεπτέμβριο που μας έρχεται, σκεφτόμαστε με 2-3 καλούς συναδέλφους στο Σικάγο να οργανώσουμε ένα συνέδριο για να συζητήσουμε τις προοπτικές ενός Ελληνικού Ιδιωτικού Πανεπιστημίου. Αν βρείτε τα σχέδιά μας παρακάτω ενδιαφέροντα, ελάτε σε επαφή μαζί μας για να συζητήσουμε λεπτομέρειες.

Αντικείμενο του συνεδρίου: να συζητήσουμε την δυνατότητα ενός ιδιωτικού μη-κερδοσκοπικού πανεπιστημίου που θα εδρεύει στην Ελλάδα και θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά.

Το πανεπιστήμιο θα είναι κυρίως διδακτικό.
Εκτός από νέους φοιτητές το πανεπιστήμιο θα προσφέρει την δυνατότητα περάτωσης σπουδών σε άτομα που για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν κάποια στιγμή να τις διακόψουν.
Το πανεπιστήμιο θα προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατεύθυνσης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Στην πλειοψηφία τους τα προγράμματα θα προσφέρονται μεσω διαδικτύου.
Το πανεπιστήμιο θα χρησιμοποιεί αγγλικά για την διδασκαλία και για κάθε άλλη πτυχή της λειτουργίας του.
Τα γνωστικά αντικείμενα του πανεπιστημίου δεν θα συμπεριλαμβάνουν ιατρική και βασικές πολυτεχνικές σπουδές.
Το συνέδριο δεν θα ασχοληθεί με το ζήτημα του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Το πανεπιστήμιο θα έχει διεθνή εμβέλεια, καλύπτοντας αρχικά τις εκπαιδευτικές ανάγκες στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων και αργότερα στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο.
Tα δίδακτρα να μην υπερβαίνουν τα €5.000/έτος.

Σκοπός του συνεδρίου είναι:

Να αποφασίσουμε αν ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορεί να ιδρυθεί στην Ελλάδα.
Να περιγράψουμε τα βασικά συστατικά ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου ώστε να να αναζητήσουμε αποτελεσματικά χρηματοδότηση.
Να αντιληφθούμε και να προσδιορίσουμε το μέγεθος του διακυβεύματος ειδικά για όσους ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιήσουν το εγχείρημα.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Σικάγο, 28-30 Σεπτεμβρίου 2012."