Thursday, October 21, 2010

Τα βαριά βιογραφικά

Ενώ οι κυβερνώντες, ανεξαρτήτως χρώματος, απαιτούν όλο και καλύτερα βιογραφικά από τους αφελείς υπηκόους που ζητούν κάποια θέση, φαίνεται ότι κάποιοι άλλοι κατέχουν καλά το μυστικό ενός καλού βιογραφικού. Όπως πχ η διευθύντρια του Κτηματολογίου Καρπελιά, η οποία θεωρήθηκε μοναδική χάρη στο πτυχίο του Deree και την εμπειρία της σε είδη υγιεινής.

Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και η οδοντίατρος Αθηνά Δρέττα με ειδικότητα την ακίνητη προσθετική, "υποψήφια βουλευτής του ΠαΣοΚ στη Β' Αθηνών, πρώην νομαρχιακή σύμβουλος και νυν γενική γραμματέας Εργασίας".

Στο ερώτημα τι σχέση είχε η οδοντίατρος με το ασφαλιστικό, η απάντηση είναι απλή: τα έμαθε "με την καθημερινή τριβή και με την πολλή μελέτη". Δε χρειάστηκε δηλαδή ούτε κάποιο σχετικό πτυχίο ούτε κάποια σχετική προϋπηρεσία.

Το ερώτημα είναι τι είδους βιογραφικό κατέθεσε η αποτυχούσα πολιτευτής ώστε να επιλεγεί με τη γνωστή διαδικασία του opengov, η οποία φαίνεται πως λειτούργησε πολύ αξιοκρατικά.

Πάντως η απάντηση της Αθηνάς Δρέττα δεν αποτελεί δική της πρωτοτυπία. Εδώ και πολλά χρόνια, πολλοί άλλοι, κυρίως ευνοημένοι του συστήματος ΠΑΣΟΚ, βρέθηκαν με παρόμοιες διαδικασίες επιλογής να βαφτίζονται "εκπαιδευτικοί" χωρίς κανένα σχετικό προσόν εκτός από τη σχετική τριβή ως "βοηθοί", μισθοδοτούμενοι φυσικά με πλήρη μισθό εκπαιδευτικού. Στην τεχνική εκπαίδευση, και τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια, μπορεί να βρει κανείς αρκετούς από αυτούς.