Thursday, September 10, 2009

Προσλήψεις στον ΟΑΕΔ: Η απάτη της μοριοδότησης

Εδώ και χρόνια ο ΟΑΕΔ προσλαμβάνει αναπληρωτές και υποψηφίους για τα ΤΕΕ του ΟΑΕΔ (τώρα πλέον ΕΠΑΣ). Και κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται η μόνιμη επωδός των πινάκων μοριοδότησης βάσει των οποίων γίνονται οι προσλήψεις αυτές. Η μόνη σκοπιμότητα που εξυπηρετούν οι πίνακες αυτοί είναι να κρύψουν τον τρόπο που γίνονται οι προσλήψεις, δηλαδή βυσματικά.

Τα στοιχεία που αναφέρονται στους πίνακες αυτούς δεν είναι πραγματικά. Κάποιοι βρίσκονται με πολλά μόρια παραπάνω και κάποιοι με πολλά μόρια λιγότερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όσοι έκαναν ενστάσεις πήραν αστείες απαντήσεις με βαρύγδουπες δικαιολογίες και δεν δικαιώθηκαν με την προσμέτρηση των πραγματικών μορίων τους. Αντίστοιχα, κάποιοι έπαιρναν επιπλέον ώρες από άλλες ειδικότητες, και το σύστημα ήταν (και είναι) δομημένο έτσι ώστε να πριμοδοτεί αυτούς που κατάφεραν να μπουν μερικές χρονιές. Έτσι εμφανίστηκε το φαινόμενο, πάντα σύμφωνα με αυτούς τους "αξιοκρατικούς" πίνακες, να βρεθούν ολόκληρες οικογένειες μέσα στον ΟΑΕΔ, από παιδιά και συζύγους μέχρι κουμπάρους και αρραβωνιάρες.

Ο ΟΑΕΔ ανήκει στο Υπουργείο Απασχόλησης, οπότε οι προσλήψεις προσπαθούν να δείξουν μία κοινωνική διάσταση προσλαμβάνοντας άτομα οργανωμένα σε όλα τα κόμματα και όχι μόνο στο κόμμα που κάθε φορά είναι στην κυβέρνηση. Έτσι μαζεύτηκαν εκεί φυντάνια από όλους τους πολιτικούς χώρους, αν και τη μερίδα του λέοντος πριν το 2004 την είχε το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί από τους τωρινούς προνομιούχους της εκπαίδευσης έκαναν κι ένα πέρασμα από τον ΟΑΕΔ μόλις βγήκε η ΝΔ το 2004.

Ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς που βρίσκονται ψηλά στους υποτιθέμενους πίνακες μοριοδότησης έχουν ήδη άλλη κύρια ασχολία, είτε ως υπάλληλοι είτε ως καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που παίρνουν κι από τον ΟΑΕΔ το επίδομά τους.