Tuesday, September 22, 2009

Θεόδωρος Φορτσάκης: Ο άσχετος που ήθελε να γίνει επίτροπος

Ο Θεόδωρος Φορτσάκης κέρδισε τα 15' δημοσιότητας που του αναλογούσαν με την παραίτησή του από την Επιτροπή Κολεγίων (ή την αποπομπή του κατά άλλους). Επειδή όμως αυτά δεν του ήταν αρκετά, προσπαθεί έκτοτε να παραμένει φορτσάτος στην επικαιρότητα με δηλώσεις του για το θέμα, οι οποίες φιλοξενούνται πρόθυμα από υποκριτικές φυλλάδες τύπου "Αυγής".

Έτσι λοιπόν, ο Φορτσάκης δηλώνει:


"ο νομοθέτης είναι κυνικός, όταν επιτρέπει στους αποτυχόντες στις εξετάσεις πλούσιους υποψήφιους να συνεχίσουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια καταβάλλοντας χρήματα και να λάβουν τελικά ένα πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου"


Μπορούν άραγε ο Φορτσάκης και η Αυγή να μας ενημερώσουν που σπουδάζουν και που πηγαίνουν σχολείο οι γόνοι των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Φορτσάκης συνεχίζει με κριτική στα πανεπιστήμια του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα:


"κανένα μεγάλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού δεν έχει επιδιώξει να κάνει franchising στην Ελλάδα και τα υπάρχοντα κολέγια είναι παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων τρίτης κατηγορίας"


Αρκετά από τα ξένα πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι όντως χαμηλής κατηγορίας (ίσως γι'αυτό τα προτιμούν διάφοροι εκκολαπτόμενοι φωστήρες της εκπαίδευσης), όμως ανάμεσά τους βρίσκονται και πολύ μεγάλα ονόματα. Το γεγονός ότι ο Φορτσάκης δεν το γνωρίζει δείχνει πως ήταν εντελώς ακατάλληλος να κρίνει τα κολέγια, και σίγουρα απροετοίμαστος για το ρόλο του στην Επιτροπή Κολεγίων. Φυσικά δεν είναι εύκολο για έναν "πανεπιστημιακό" στην Ελλάδα να γνωρίζει τι γίνεται διεθνώς, καθώς το ελληνικό σύστημα βασίζεται στην ενδογαμία και τον απομονωτισμό. Θα περίμενε όμως ο κάθε Φορτσάκης να έχει μελετήσει καλύτερα τα δεδομένα προτού προβεί σε δηλώσεις.

Ο παραλληλισμός πάντως του Φορτσάκη της Ελλάδας με την Πορτογαλία είναι ομολογουμένως επιτυχής, καθώς οι δύο αυτές χώρες αποτελούν την ντροπή της Ευρωπαικής Ένωσης και συναγωνίζονται επάξια η μία την άλλη σε ποιότητα ζωής και δημοσίου βίου.