Monday, September 14, 2009

Ευγενία Μπουρνόβα: Η υποκρίτρια συνδικαλίστρια της ΠΟΣΔΕΠ

Η γενική γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ Ευγενία Μπουρνόβα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών του Παν. Αθηνών, έκανε μερικές δηλώσεις για το θέμα των κολεγίων, απαιτώντας να ονομαστούν ΙΕΚ. Τώρα το πως θα γίνει το δίπλωμα της Σορβόνης να αναγνωρίζεται στον υπόλοιπο κόσμο σαν Σορβόνη και στην Ελλάδα σαν ΙΕΚ τριετούς ή τετραετούς φοίτησης, αυτό μόνο ο νους των συνδικαλιστών μπορεί να συλλάβει, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Η Ευγενία Μπουρνόβα λοιπόν έκανε μερικές καταπληκτικές δηλώσεις:


"Στα 33 νέα “πανεπιστήμια” που ιδρύονται μέσα σε μια νύχτα, πολλά από τα οποία “θα θεραπεύουν την Επιστήμη του Τουρισμού, δεν έχει σημασία αν τελείωσες το Λύκειο με 12 ή 17, αλλά αν είσαι πρόσχαρος και δυναμικός άνθρωπος με έφεση στην επικοινωνία... Μήπως πρέπει, εκτός από πρόσχαρος και δυναμικός άνθρωπος να είσαι και ψηλή ξανθιά γαλανομάτα, με έφεση στην επικοινωνία, προκειμένου να πάρεις πτυχίο από αυτά τα παραμάγαζα;"


Αυτό για την ψηλή, ξανθιά και γαλανομάτα φοιτήτρια τι το ήθελες συντρόφισσα; Εσύ επέλεξες να βάφεις το μαλλί κόκκινο προς το κομοδινί, με μία υποψία από φωσφοριζέ πορτοκαλί ανταύγειες, ίσως σε μία συγκινητική προσπάθεια ταύτισης κομματικού ιδεώδους και τριχών.

Για την ιστορία, η κ.Μπουρνόβα, η οποία τώρα κόπτεται για το βαθμό του Λυκείου και το κριτήριο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, δεν πέρασε σε ελληνικό πανεπιστήμιο, παρά, κάπου πριν 30 χρόνια, πήγε να σπουδάσει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Λυών, από όπου και πήρε στη συνέχεια διδακτορικό, προφανώς με τον ίδιο τρόπο (πληρώνοντας δίδακτρα). Με άλλα λόγια, απέτυχε να εισαχθεί στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, οπότε και ακολούθησε τη γνωστή διέξοδο των προνομιούχων της εποχής (ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και σήμερα η μέση οικογένεια δύσκολα θα τα έβγαζε πέρα συντηρώντας ένα άτομο στη Γαλλία).

Εκεί η μικρή Ευγενία ασχολήθηκε με την έρευνα της αγροτικής οικονομίας, και η μετέπειτα λαμπρή ερευνητική της καριέρα περιλαμβάνει τη μελέτη της κίνησης τιμών των μετοχών κατά τα τέλη του 19ου αιώνα αλλά και της ζωής στο χωριό κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου.

Αυτοί είναι λοιπόν οι συνδικαλιστές της ΠΟΣΔΕΠ, υποκριτές που οι ίδιοι δεν έκαναν ότι οι υπόλοιποι νέοι της εποχής τους, δηλαδή να διαβάσουν για να περάσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, παρά πήγαν έξω προκειμένου να μη χρειαστεί να δώσουν εξετάσεις.

Επιπλέον λεπτομέρεια: Η Ευγενία Μπουρνόβα, η οποία παρέκαμψε τις εξετάσεις του Ελληνικού Πανεπιστημίου για να κάνει προνομιακές σπουδές στο εξωτερικό, είναι τώρα στέλεχος του Συνασπισμού.

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την Μπουρνόβα, που τώρα εμφανίζεται σαν αγνή πασιονάρια της αξιοκρατικής εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, αλλά και για άλλους μέσα στην ΠΟΣΔΕΠ, που επίσης ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο!