Wednesday, January 20, 2010

Η βάση του 10

Είναι γνωστή η αντίθεση του ΠΑΣΟΚ, και ίσως και της Ελληνικής κοινωνίας, στη βάση του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε ακόμα και οι πιο αποτυχημένοι μαθητές να καταλήγουν με ένα πανεπιστημιακό πτυχίο.

Τα αποτελέσματα της αθρόας εισαγωγής φοιτητών στα πανεπιστήμια είναι γνωστά, καθώς ούτε τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν τις αντίστοιχες υποδομές, ούτε οι νεόκοποι φοιτητές έχουν τη θέληση, την ικανότητα και τις γνώσεις να ακολουθήσουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, οπότε καταλήγουν να επιδίδονται στα γνωστά αθλήματα της αντιγραφής και της συνδιαλλαγής με κόμματα και καθηγητές.

Η Διαμαντοπούλου θεώρησε καλό λοιπόν να καταργήσει ένα από τα λίγα σωστά μέτρα που θέσπισε η ΝΔ. Η Αννούλα μίλησε για ουσιαστική παιδαγωγική φιλοσοφία, ώστε να μην οδηγούνται τα παιδιά σε ιδιωτικές σχολές ή στο εξωτερικό. Ομιλεί ορθά η κ.Υπουργός, καθώς έχει νιώσει στο πετσί της τα αποτελέσματα αυτής της έλλειψης ουσιαστικής παιδαγωγικής φιλοσοφίας: Το σπλάχνο της είναι αναγκασμένο να υποβάλλεται στα δεινά του προγράμματος του ΙΒ ώστε να μεταβεί κατευθείαν για σπουδές στο εξωτερικό χωρίς να χρειαστεί να υποβληθεί στην ταλαιπωρία του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.