Thursday, March 18, 2010

Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Μία ενδιαφέρουσα επιστολή δημοσιεύει το troktiko σχετικά με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο:



"Τι συμβαίνει τελικά με το ανοιχτό πανεπιστήμιο;"


"Επειδή έχει ανοίξει η συμμετοχή στο ελληνικό ανοιχτό πανεπιστήμιο και επειδή κατά καιρούς γίνεται τόσο ντόρος για τα κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ήθελα να επισημάνω κάτι.
Το ελληνικό ανοιχτό πανεπιστήμιο είναι δημόσιο ή ιδιωτικό??
Απ. Είναι δημόσιο.
Ξέρετε όμως πόσο κοστίζει η φοίτηση στο "δημόσιο" ΕΑΠ?
700 Ευρώ η Θεματική...
Ενότητα. Για να πάρεις πτυχίο πρέπει να περάσεις 12 Θ.Ε (μέχρι 3 το χρόνο) Δηλαδή πρέπει να ξοδέψεις 8500 Ευρώ περίπου (αν πάνε όλα καλά και δεν κοπείς σε κανένα). Βέβαια σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής για συμμετοχή στις Γραπτές εξετάσεις. Αλήθεια πότε γίνεται απόσβεση αυτού του ποσού?
Θα μου πείτε οτι συμμετέχει όποιος θέλει και εγώ θα συμφωνήσω και θα προσθέσω και όποιος έχει.
Εδώ όμως θα παρουσιάσω το αντίστοιχο ανοιχτό πανεπιστήμιο Κύπρου.
Στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου λοιπό η μία Θ.Ε κοστίζει μόνο 220 ευρώ. Δηλαδή παίρνεις 3 το χρόνο και πέρνεις και ρέστα, αν κάνεις τη συγκριση με το ελληνικό.
Αλήθεια οι Κύπριοι είναι πιο φτωχοί από τους Έλληνες?
Η μήπως οι Κύπριοι έχουν καλύτερο σύστημα παιδείας και κοινωνικής πολιτικής??
Τα συμπεράσματα δικά σας."


Εμείς θα προσθέσουμε άλλη μία πτυχή του θέματος: Το ΔΟΑΤΑΠ δεν αναγνωρίζει τα πτυχία ανοικτών πανεπιστημίων άλλων χωρών, παρά μόνο εάν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Με άλλα λόγια, ενώ το ΕΑΠ κρίνεται ως απόλυτα ισότιμο των υπολοίπων δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας, δε συμβαίνει το ίδιο με τα ανοικτά πανεπιστήμια άλλων χωρών, τα οποία θεωρούνται υποδεέστερα και ακατάλληλα για αναγνώριση από το Ελληνικό κράτος. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα ανοικτά πανεπιστήμια άλλων χωρών έχουν όχι μόνο μεγαλύτερη παράδοση αλλά και πολύ καλύτερη υποδομή και μεγαλύτερο επιστημονικό κύρος από το ΕΑΠ.