Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Κώστας Τάτσης, ο οποίος ανέλαβε από τη Γερμανία να προωθήσει αυτό που το ΠΑΣΟΚ θεώρησε ως θέμα υψίστης σημασίας όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, και δεν αναφερόμαστε στην οικονομία ("λεφτά υπάρχουν"), ούτε στην εκπαίδευση ("έχουμε έτοιμο το σχέδιο για το νέο σχολείο"), αλλά το θέμα της ελληνοποίησης των μεταναστών και λαθρομεταναστών.
Διαβάζουμε λοιπόν στο βιογραφικό του κομματικού ερπετού που λέγεται Κώστας Τάτσης:
"Ο Κωνσταντίνος Τάτσης γεννήθηκε στο Μόναχο στις 26 Ιανουαρίου του 1968, όπου και συνεχίζει να διαμένει. Κατάγεται από τις Παπαδάτες Πρεβέζης και είναι απόδημος β' γενιάς. Φοίτησε στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο και στο Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο του Μονάχου. Στις πανελλαδικές εξετάσεις των ελληνοπαίδων εξωτερικού το 1985, πέτυχε στα ΤΕΙ και φοίτησε στο τμήμα Διοίκησης Νοσοκομείων.
Από το 1987 και για 10 χρόνια ασχολείται με τη γαστρονομία και από το 1997 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως επιτόπιος υπάλληλος στον ΕΟΤ, στο Μόναχο.
Το 1983 εντάσσεται στην ΠΑΜΚ Μονάχου. Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, εκλέγεται μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου. Δυο χρόνια αργότερα εντάσσεται στη ΔΟ του ΠΑΣΟΚ, στο Μόναχο και το 1990 εκλέγεται Γραμματέας της Οργάνωσης, θέση την οποία διατηρεί μέχρι το 1992 οπότε και εκλέγεται μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Βαυαρίας. Το 1996 εκλέγεται Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Βαυαρίας, θέση την οποία διατηρεί μέχρι το 2005. Στο 7ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται στο Εθνικό Συμβούλιο και επανεκλέγεται στο 8ο Συνέδριο. Έκτοτε είναι μέλος της Γραμματείας του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού."
Με άλλα λόγια, ο Κώστας Τάτσης έκανε την τύχη του με την ένταξή του στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ σε ηλικία 15 ετών. Με τις σημαντικά ευκολότερες πανελλαδικές εξετάσεις για ομογενείς πέρασε σε ένα ΤΕΙ, και στη συνέχεια βρέθηκε σε άσχετη θέση στον ΕΟΤ Μονάχου. Βέβαια δε γνωρίζουμε πόσος χρόνος του απομένει για να ασχοληθεί με τα ζητήματα του ΕΟΤ καθώς η κομματική του δραστηριότητα δείχνει ιδιαίτερα φορτωμένη...