Thursday, July 15, 2010

Παραποίηση πρακτικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Η παραποίηση πρακτικών είναι το λιγότερο από όσα καταγγέλονται για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αντιγράφουμε από την Ελευθεροτυπία:


Μια ποινική υπόθεση με ενδιαφέρον ακαδημαϊκό αλλά και ...μουσικό, κατά τη διάρκεια της οποίας φέρεται να σημειώθηκαν και «δικονομικά φάλτσα», εκδικάζεται από τον Οκτώβριο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας.

Κατηγορούμενοι είναι ιθύνοντες του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Μουσικού Τμήματος για παραβάσεις καθήκοντος και συκοφαντική δυσφήμηση μετά από μήνυση της πρώην επίκουρης καθηγήτριας Μαρίας Κωλέττη, η οποία μετά από 12ετή προσφορά στο Τμήμα δεν μονιμοποιήθηκε το έτος 2003 και έμεινε άνεργη επί δύο σχεδόν έτη.

Οπως η ίδια καταγγέλλει, κατά τη σχετική συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος πρυτάνευσαν κριτήρια που δεν στηρίζονταν στο νόμο και ο πραγματικός λόγος της μη νομιμοποίησής της ήταν η αντίδρασή της σε παράνομες αναγνωρίσεις από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών τίτλων του εξωτερικού ως ισότιμων με τους ελληνικούς.

Οι κατηγορίες που εκδικάζονται, με βάση τη μήνυση, αφορούν σε εσκεμμένη αλλοίωση των πρακτικών της συνεδρίασης, παραβίαση της υποχρέωσης σύνταξης εισηγητικής έκθεσης και διατύπωση ψευδών ισχυρισμών για τη Μαρία Κωλέττη.

Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών της, η μηνύτρια επικαλείται μια σειρά πτυχών της υπόθεσης όπως ότι:

- Ολοι οι προερχόμενοι από άλλα Μουσικά Τμήματα ψήφισαν υπέρ της μονιμοποίησής της.

- Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ως μη νόμιμη την απόφαση περί μη νομιμοποίησής της.

- Στη νέα συνεδρίαση μετά από την ακύρωση δεν προσκλήθηκε κανένας καθηγητής άλλου πανεπιστημίου, ούτε καν η εισηγήτρια που είχε εισηγηθεί με θέρμη τη μονιμοποίηση, ενώ μέλη του Τμήματος που είχαν ψηφίσει θετικά άλλαξαν την ψήφο τους σε λευκή.

- Οι κατηγορούμενοι, Χ. Ξανθουδάκης, Γ. Αναργύρου, Μ. Λογιάδης και Κ. Μαραγκόπουλος, δεν εξαιρέθηκαν από το Σώμα, μολονότι είχε υποβάλει εναντίον τους μήνυση, αγωγή και αίτηση εξαίρεσης.

Υπέρ της μηνύτριας έχουν ήδη καταθέσει προσωπικότητας εγνωσμένου κύρους στο χώρο της μουσικής, πρώην συνάδελφοι και φοιτητές της, οι οποίοι μίλησαν για «προειλημμένη απόφαση και μεροληπτική συμπεριφορά» εναντίον της.

Απόκρυψη εγγράφων

Στο μεταξύ, η εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με εξώδικη αίτηση-δήλωσή της προς το Δικαστήριο, κοινοποιούμενη και προς τις αρμόδιες να επιληφθούν Αρχές, ζητεί να της γνωρίσει εγγράφως το Δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους δεν χορηγούνται στη διάδικο Μαρία Κωλέττη αντίγραφα κρίσιμων εγγράφων, τα οποία ζητούσε να λάβει υπόψη της από το 2003.

Πρόκειται για αντίγραφα μαγνητοταινιών που αποτυπώνουν όσα διαμείφθηκαν στη συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος που κατέληξε στη μη μονιμοποίησή της καθώς, βασιζόμενη στις ανακοινώσεις και μαρτυρίες ανθρώπων που συμμετείχαν στο εκλεκτορικό σώμα, υποστηρίζει ότι τα πρακτικά που συντάχθηκαν είναι πλαστά και δεν αποτυπώνουν αυτά που πράγματι ειπώθηκαν.

Κατά την ακροαματική διαδικασία προσκομίστηκαν από τους κατηγορούμενους οι κασέτες, συνοδευόμενες από φερόμενη ως ακριβή απομαγνητοφώνησή τους, που έγινε με ευθύνη των κατηγορουμένων. Τα έγγραφα αυτά εισήχθησαν στη δικογραφία και η απομαγνητοφώνηση θεωρήθηκε ότι αναγνώστηκε, προέκυψε δε -κατά την κ. Κωνσταντοπούλου- ότι τα όσα είχαν καταγραφεί στα πρακτικά απέχουν κατά πολύ από όσα καταγράφονται στην απομαγνητοφώνηση. Αυτά τα αντίγραφα όμως δεν χορηγήθηκαν στην πολιτική αγωγή, γεγονός που, όπως επισημαίνει η συνήγορος, «είναι πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά, πολύ περισσότερο δεδομένης της κρισιμότητας των εγγράφων, που αποδεικνύουν τη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας».

«Η απόφαση μη χορήγησής τους -τονίζει- παράγει κατάφωρη ανισότητα των διαδίκων και παραβιάζει τα δικαιώματα της πολιτικής αγωγής»