Πολλά έχουν ειπωθεί γύρω από το διορισμό του αυτοκρατορικού συζύγου της Άννας Διαμαντοπούλου, Ιωάννη Σαβαλάνου του Τιγράνη και της Μερόπης, στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που φαίνεται να έχει διαφύγει της προσοχής πολλών είναι η εκπαιδευτική διάσταση του σκανδάλου.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Αμέσως μετά την τοποθέτηση της προστατευόμενης της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στον υπουργικό θώκο του Υπουργείου Παιδείας, ο σύζυγός της Ιωάννης Σαβαλάνος βρέθηκε διορισμένος στο ΔΣ του Κτηματολογίου. Η ίδια υπεραμύνθηκε της τοποθέτησης αυτής, προβάλλοντας την επιστημονική κατάρτιση του κρατικοδίαιτου συζύγου ως πολιτικού μηχανικού.
Στη συνέχεια, αρκετές περίεργες κινήσεις στο χώρο του Κτηματολογίου είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τα blogs, καθώς ο καθεστωτικός τύπος έχει επιλέξει την προστασία της Διαμαντοπούλου και του περιβάλλοντός της.
Ακόμα και γεγονότα όπως το χρυσό πόθεν έσχες της Διαμαντοπούλου, με πλειάδα ακινήτων, ή η φοίτηση του γιού της στο ΙΒ σε ακριβό ιδιωτικό σχολείο, έτυχαν της υψηλής προστασίας του τύπου. Και όταν τα blogs φάνηκαν ενοχλητικά για την Άννα Διαμαντουέτα, αυτή διέταξε να διερευνηθεί η δυνατότητα ελέγχου και λογοκρισίας των blogs, ενώ η πληρωμένη γραφίδα της Λώρης Κέζα ανέλαβε να προπαγανδίσει τα δίκαια της ψηλομύτας υπουργού.
Χαρακτηριστικό της εμμετικής γραφής της βρώμικης δημοσιογράφου Λώρης Κέζα είναι το παρακάτω απόσπασμα, το οποίο αντικατοπτρίζει και τη σκέψη της Άννας Διαμαντουέτας:
Δηλαδή πρέπει να εκδιωχθεί από το υπουργείο επειδή είναι διαμερισματούχος, επειδή ο άνδρας της πήρε μια θεσούλα και το παιδί της θα σπουδάσει στο εξωτερικό;
Με άλλα λόγια, πράξεις που σε άλλες χώρες θα αποτελούσαν σκάνδαλα πρώτης γραμμής, εδώ παρουσιάζονται ως απολύτως φυσιολογικά, ενώ για τον αυτοκρατορικό σύζυγο η μισθοφόρος δημοσιογράφος αναφέρει:
Ο κ. Σαλαβάνος είχε εργαστεί στην κτηματογράφηση αρχαιολογικών χώρων και θεωρείται έμπειρος στον τομέα του.
Σε αυτή την εμπειρία θα φτάσουμε στη συνέχεια...
Ενδεικτική της θητείας του Σαβαλάνου στο Κτηματολόγιο είναι και η παρακάτω ιστορία:
Η υπόθεση με τη Διαμαντοπούλου έχει πολύ βάθος. Δεν είναι απλά τα πράγματα.
Το σκάνδαλο...δεν συνίσταται στο ότι ο σύζυγός της είναι μέλος του Δ.Σ. στο Κτηματολόγιο Α.Ε. Το σκάνδαλο συνίσταται στο ότι παράνομα και παρακάμπτοντας κάθε νόμιμη διαδικασία έδωσε σε ανάδοχο πάνω από 800.000 ευρώ ενώ θα έπρεπε η υπόθεση να ανατεθεί σε διαιτητή του ΤΕΕ. Ο... ανάδοχος είναι κοινοπραξία του επιχειρηματία Δοξιάδη. Το Δ.Σ. του Κτηματολογίου στο οποίο συμμετέχει ο σύζυγός της αντέδρασε στο να δοθούν τα χρήματα με τον παράνομο τρόπο. Από τα 6 μέλη αντέδρασαν τα 3. Ο σύζυγός της Διαμαντοπούλου υπερψήφισε μαζί με τον πρόεδρο και ένα ακόμα μέλος την απόφαση να κατοχυρωθεί η διεκδίκηση των χρημάτων του αναδόχου που ζητούσε τα χρήματα. Αντί της νόμιμης οδού, δηλαδή, διαιτησίας του ΤΕΕ, με ψήφο και του συζύγου της τα χρήματα τα πήρε ο Δοξιάδης. Το Fimotro, έχει στα χέρια του την αλληλογραφία του Δοξιάδη με το Κτηματολόγιο και την θέση που πήρε σύμφωνα με τα πρακτικά του Δ.Σ. ο σύζυγος της Διαμαντοπούλου. Να δούμε όταν θα βγάλουμε τα έγγραφα τι θα μας πούνε τα παπαγαλάκια του Mega που μιλάνε για ανθρωποφαγίες. Κύριε Παναγιωτόπουλε γνωρίζουμε ότι ο αδελφός της συζύγου σας (Βαγγέλης Δρούγκας) είναι υπάλληλος στην Κτηματολόγιο Α.Ε. Αυτό για να μην νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνουμε...
Κατόπιν, ο Ιωάννης Σαβαλάνος βρέθηκε μπλεγμένος σε μία άλλη περίεργη ιστορία: Φαίνεται ότι ξέχασε πως εκτός από την ενασχόλησή του με το Κτηματολόγιο είχε ιδρύσει μαζί με άτομα του περιβάλλοντος Ρέστη μία κατασκευαστική εταιρία.
Περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα:
Αννα...νόμιμο και ηθικό;
Γιατί ο σύζυγος της Α.Διαμαντοπούλου απέκρυψε απο το βιογραφικό του στην Κτηματολόγιο Α.Ε την εταιρεία που ίδρυσε
Ας προχωρήσουμε όμως στο θέμα μας.
Ο Ιωάννης Σαβαλάνος ακολούθησε την τυπική πορεία ενός αποφοίτου του Κολλεγίου Αθηνών: Σπουδές στο εξωτερικό, και μάλιστα σε μία εποχή που ακόμα και η εξαγωγή συναλλάγματος ήταν πολύ δύσκολη για το μέσο Έλληνα πολίτη (όχι όμως για τους προνομιούχους), και στη συνέχεια κρατικές θέσεις ως διορισμένος νομάρχης, όπου και γνώρισε τη συνάδελφο Διαμαντοπούλου, που και εκείνη είχε διοριστεί ως νομάρχης σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία (οι κακές γλώσσες λένε πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η Λιάνη της Καστοριάς).
Η μετέπειτα καριέρα του ακολούθησε το τυπικό μοτίβο: Κρατικές θέσεις επί πράσινης διακυβέρνησης, κατασκευαστικές εταιρίες επί μπλε διακυβέρνησης. Όλα αυτά τα χρόνια πλασάρεται ως Πολιτικός Μηχανικός, ενώ στο επίμαχο ΦΕΚ αναφέρεται ως Δομοστατικός Μηχανικός. Ο δε διορισμός του στο Κτηματολόγιο δικαιολογήθηκε ως αποτέλεσμα "της μεγάλης εμπειρίας του ως Πολιτικός Μηχανικός".
Το ερώτημα όμως είναι αν οι σπουδές του Ιωάννη Σαβαλάνου δικαιολογούν αυτούς τους τίτλους. Και αυτό γιατί ο Ιωάννης Σαβαλάνος είναι μαθηματικός, καθώς αυτός είναι ο βασικός τίτλος σπουδών του. Έκανε ένα μεταπτυχιακό επάνω στο Civil Engineering, αλλά αυτό σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία και πρακτική δεν τον καθιστά Πολιτικό Μηχανικό.
Για όλους τους κοινούς θνητούς, ο βασικός τίτλος σπουδών είναι ένας περιοριστικός παράγοντας. Ενώ δηλαδή η διεθνής πρακτική είναι ένα μεταπτυχιακό να δίνει δικαίωμα στον κάτοχό του να εργαστεί σε έναν τομέα, στην Ελλάδα αυτό δεν ισχύει. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στα συντεχνιακά συμφέροντα που επιβάλλουν αυτόν τον περιορισμό. Έτσι, οι απόφοιτοι σχολών Πληροφορικής προσπαθούν να αποκλείσουν τους κατόχους σχετικών μεταπτυχιακών, το ίδιο και οι απόφοιτοι σχολών Ψυχολογίας, αλλά και οι απόφοιτοι συγκεκριμένων Πολυτεχνικών σχολών. Και φυσικά θα ήταν περιττό να αναρωτηθεί κανείς αν οι συντεχνίες των αποφοίτων του Πολυτεχνείου θα επέτρεπαν να χαρακτηριστεί κάποιος ως Μηχανικός μόνο με ένα μεταπτυχιακό.
Η πρακτική αυτή είναι σε σημαντικό βαθμό υπεύθυνη για την υστέρηση της επιστήμης στην Ελλάδα, διότι περιορίζει σημαντικά τη διαθεματικότητα και την κινητικότητα μεταξύ επιστημών. Άλλωστε στην Ελλάδα θεωρείται αδιανόητος ο θεσμός των conversion courses. Το ερώτημα είναι γιατί αυτή η πρακτική αποτελεί τροχοπέδη για τη μεγάλη μάζα των επιστημόνων, κάποιοι όμως έχουν τη δυνατότητα να εξαιρούνται από αυτήν και να δηλώνουν Πολιτικοί Μηχανικοί ή Δομοστατικοί Μηχανικοί και να καταλαμβάνουν θέσεις ή να ασκούν σχετικά επαγγέλματα.
Άραγε έχει υπάρξει αναγνώριση των σπουδών του Ιωάννη Σαβαλάνου από το ΔΙΚΑΤΣΑ; Και ποιά είναι η σχετική απόφαση και από ποιά αιτιολογία συνοδεύεται;
Η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τι έχει να πει για το θέμα αυτό; Ως Πολιτική Μηχανικός η ίδια δε μπορεί να αγνοεί αυτά τα στοιχειώδη. Ποιά είναι η θέση της για την ισονομία των Ελλήνων πολιτών;