Friday, October 2, 2009

Γιωργάκης Παπανδρέου: Δημόσιο πανεπιστήμιο και γόνοι

Ενώ όλοι οι πολιτικοί, και όχι μόνο αυτοί της Αριστεράς, κόπτονται για το δημόσιο πανεπιστήμιο, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι πορεία επιφυλάσσουν για τους γόνους τους.

Τυπική περίπτωση αυτή της κόρης του Γιώργου Παπανδρέου, Μαργαρίτας. Η μικρή Μαργαρίτα ήθελε να γίνει βιολόγος. Φαίνεται όμως ότι αυτή της η κλίση δε μπορούσε να βρει διέξοδο στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι τετριμένες εισαγωγικές εξετάσεις της προξενούσαν νυσταγμό. Το δημόσιο πανεπιστήμιο δε μπορούσε να προσφέρει το ταπεινο lifestyle που χρειάζεται μία επίδοξη επιστήμονας. Έτσι ο ΓΑΠ την έστειλε στο Κολλέγιο Αθηνών και στο International Baccalaureate, προκειμένου να μην εμπλακεί στις ανιαρές διαδικασίες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.



Το όλο εγχείρημα πληροφορούμαστε πως πλαισιώθηκε από ψώνια στου Harrods και φαγοπότι στα πιο in αγγλικά εστιατόρια. Όμως η σκληρή μοίρα κτύπησε αδυσώπητα τη σοσιαλίστρια πριγκηποπούλα: Το Oxford δεν τη δέχτηκε στις τάξεις των φοιτητών του.

Για μία Παπανδρέου όμως πάντα υπάρχει λύση. Το Imperial College άνοιξε τις πόρτες του. Τι κι αν στην Ελλάδα ακούν college και βγάζουν αφρούς; Στο εξωτερικό είμαστε Ευρωπαίοι. Η νεαρή γόνος ήδη έχει αποφασίσει να συνεχίσει τις σπουδές της είτε στην Αγγλία είτε στην Αμερική, και ίσως κάποτε επιστρέψει στην ψωροκώσταινα για να γίνει Υπουργός Παιδείας.

Σε αυτό ίσως βέβαια την προλάβει έτερος γόνος της Δυναστείας, ο Αντρίκος Κατσανέβας. Η κοσμική πένα μας πληροφορεί πως ο γόνος του καθηγητή στο δημόσιο πανεπιστήμιο Θεόδωρου Κατσανέβα μετά το Αρσάκειο Εκάλης πήρε τον σκληρό δρόμο της ξενιτιάς για σπουδές στο εξωτερικό, ενώ τώρα που γύρισε μαγνητίζει με το βλέμμα του ροφού τις επίδοξες συνοδούς γόνων και περιμένει τα δημοσιεύματα να καλλιεργήσουν το προφίλ του για να πάρει σειρά για διορισμό.



Επειδή στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία, δε μπορεί μόνο μία οικογένεια να έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Έτσι, όλοι οι γόνοι έχουν δικαίωμα στην ίδια πορεία προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα φρέσκιοι για να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Ακόμα και τα παιδιά κάποιων πολιτικών που πριν μπουν στην πολιτική αγόραζαν μεταχειρισμένα εσώρουχα.