Thursday, February 11, 2010

Η κινδυνολογία για το κλείσιμο των ΤΕΙ

Ενώ πληθαίνουν οι φωνές όσων έχουν συμφέρον να μην κλείσουν τα διάφορα ΤΕΙ που έχουν διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, λίγοι αναφέρουν τις λεπτομέρειες για το ποιά είναι αυτά τα τμήματα ΤΕΙ που η απώλειά τους υποτίθεται πως θα σημάνει την καταστροφή της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν, είχαν δημιουργηθεί αρκετά τμήματα Ανθοκομίας. Είναι άραγε η ανθοκομική παραγωγή τόσο μεγάλη στην Ελλάδα ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξη 4 τμημάτων Ανθοκομίας; Μήπως είμαστε Ολλανδία και δεν το γνωρίζουμε;

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και με τα αναρίθμητα τμήματα Πληροφορικής, οι απόφοιτοι των οποίων συναγωνίζονται για μία θέση data entry στο δημόσιο, τα αναρίθμητα τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής σε μία χώρα όπου όλο και περισσότερα τρόφιμα είναι εισαγώμενα, τα αναρίθμητα τμήματα Δασοπονίας σε μία χώρα που μάλλον δεν έχει και πολλά δάση.

Όλα αυτά τα τμήματα δημιουργήθηκαν με αποκλειστικούς στόχους την εισφορά εσόδων στις τοπικές κοινωνίες, το διορισμό καθηγητών, και φυσικά την κολακεία της ελληνικής οικογένειας που θέλει οπωσδήποτε ένα "χαρτί".

Ποιός είναι λοιπόν ο ουσιαστικός λόγος για να διατηρούνται όλα αυτά τα ΤΕΙ, τη στιγμή που πολλά δεν έχουν ούτε κατάλληλο χώρο στέγασης και στεγάζονται σε λυόμενα ή σε γυμνάσια;