Sunday, February 28, 2010

Ο Ριζοσπάστης για τα μεταπτυχιακά

Πάντα μέσα στα πράγματα, ο Ριζοσπάστης σχολιάζει με σκληρή γλώσσα τα μεταπτυχιακά που δίνουν τα ξένα πανεπιστήμια σε όσους δεν έχουν ήδη πτυχίο:


"Εδωσαν το «πράσινο φως» σε διάφορα παραμάγαζα - κολέγια βαφτίζοντάς τα «πανεπιστήμια» και οι κολεγιάρχες άρπαξαν την ευκαιρία να μοσχοπουλήσουν ...φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ο λόγος για το διαφημιστικό φυλλάδιο ενός τέτοιου παραμάγαζου που λέει ότι πουλάει υποτιθέμενους «μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών σε ...ένα μόνο χρόνο» σε εργαζόμενους, στελέχη, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες ακόμα κι αν δεν έχουν πρώτο τίτλο σπουδών, δηλαδή πτυχίο! Το ακριβοπληρωμένο προϊόν προσφέρεται σε συνεργασία με βρετανικό φορέα παροχής μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι «προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας» και καθιστά «τους φοιτητές περισσότερο ανταγωνιστικούς, εμπλουτίζοντας τις εμπειρικές τους γνώσεις με τις αναγκαίες θεωρητικές».

Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για άλλο ένα πρόγραμμα κατάρτισης που βαφτίζεται μεταπτυχιακό, με στόχο να εξαπατήσει όσο γίνεται περισσότερους νέους, καθώς είναι γνωστό ότι πουθενά, μέσω καμιάς νομοθετικής ρύθμισης μέχρι τώρα, δε προβλέπεται τέτοια δυνατότητα (απονομή μεταπτυχιακού χωρίς να έχει προηγηθεί πτυχίο). Οι νέοι, που κυρίως σε αυτούς απευθύνονται τέτοιου είδους προγράμματα, οφείλουν να μην πατήσουν την μπανανόφλουδα, να μην πιστέψουν τους κάλπικους τίτλους των ιλουστρασιόν φυλλαδίων. Εχουν συμφέρον να παλέψουν μαζί με τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους και όλο το λαό και να διεκδικήσουν την Παιδεία των αναγκών τους. Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Δημόσιες και δωρεάν «μεταλυκειακές» επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν επιστημονική μόρφωση."


Εκείνο που διέφυγε της προσοχής των δημοσιογράφων του Ριζοσπάστη είναι πως τα συγκεκριμένα μεταπτυχιακά ουσιαστικά αποτελούν μία μικρότερη έκδοση του μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων, και ουσιαστικά απευθύνονται μόνο σε εργαζόμενους στο χώρο των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Φυσικά ο κάτοχος του σχετικού τίτλου δε θεωρείται ισότιμος του κατόχου πτυχίου και μεταπτυχιακού, και ουσιαστικά μιλάμε για μία συγκεκριμένη κατηγορία μαθημάτων και όχι γενικά για μεταπτυχιακό σε οποιοδήποτε θέμα.

Όμως αυτά έχουν μικρή σημασία για τον Ριζοσπάστη, που δεν ξεχνά να καλέσει τους πάντες σε αγώνα για "δωρεάν επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου", που μάλλον αποτελεί ευφημισμό για τα ΙΕΚ από όπου το ΚΚ μαζεύει ψηφοφόρους. Εντω μεταξύ, τα τέκνα των στελεχών του κόμματος προτιμούν τα Αμερικανικά κολλέγια όπως το Deree.

Thursday, February 25, 2010

Πιπερόπουλος: Η αρχή της (αυτο)ικανοποίησης

Η μορφή του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου έχει καταστεί οικεία πλέον στο ευρύ κοινό, το οποίο συναντά συχνά-πυκνά τα ηθικοπλαστικά άρθρα του να κοσμούν διάφορα blogs. Άλλωστε, ο καθηγητής έχει αρκετούς θαυμαστές, οι οποίοι άκριτα εισροφούν την αδιάλειπτη δοκιμιακή παραγωγή του επί παντός θέματος της ελληνικής (και όχι μόνο) κοινωνίας.



Ένα χαρακτηριστικό πόνημα του δοκησίσοφου καθηγητίσκου αποτελεί αυτό περί της "Αρχής της Ικανοποίησης", στο οποίο ο περιλαλίστατος φιλόσοφος του ΠΑΜΑΚ ξεκινά εκ του Δόκτορος Φρόιντ για να καταλήξει στην κριτική του κοινωνικού και εκπαιδευτικού συστήματος. Κάθετα αντίθετος στα συντεχνιακά κατεστημένα, ο λογιότατος καθηγητής υπογραμμίζει:


Δυστυχώς στην Ελλάδα των αέναων μεταρρυθμίσεων, κατά υπόσχεση ή και κατά εφαρμογή, αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται, δηλαδή η καθολική ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ των αξιών του κοινωνικού μας συστήματος αλλά και των δομών, και του περιεχομένου της Παιδείας δεν το αγγίζουμε καν φοβούμενοι ίσως τις αντιδράσεις συντεχνιακών κατεστημένων και από την μέσα και από την έξω μεριά του φράκτη των σχολικών προαυλίων.


Βέβαια, αυτό το συντεχνιακό κατεστημένο είναι που επέτρεψε στον Πιπερόπουλο να βολέψει τα παιδιά του σε αξιοζήλευτες θέσεις. Τον γιό του Πάνο Πιπερόπουλο στο ίδιο Τμήμα και με τις γνωστές μεθοδεύσεις και φωτογραφικές διατάξεις με τις οποίες οι καθηγητές βολεύουν τα παιδιά τους, την κόρη του Ανασταστία Πιπεροπούλου στο Υπουργείο Αμύνης με τη γνωστή υπόθεση των 55 θέσεων "ειδικών επιστημόνων".

Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο πατέρας όσο και υιός έχουν μηδαμινό επιστημονικό έργο, καθώς τα άρθρα σε περιοδικά ποικίλης ύλης δεν αποτελούν ακαδημαικό έργο. Όμως ο Πιπερόπουλος έχει σοβαρή προυπηρεσία, μιά και έχει υπάρξει ανώτερο στέλεχος κομμάτων και χρόνια τώρα αγωνίζεται να εκλεγεί βουλευτής, ή έστω δήμαρχος, μιά και οι ψήφοι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν ήταν φαίνεται αρκετές για να τον αναδείξουν στα βουλευτικά έδρανα.

Αντιπροσωπευτική των θερμών συναισθημάτων που προκαλεί η μεγάλη αυτή προσωπικότητα είναι η παρακάτω περιγραφή του "φαινομένου Πιπερόπουλου":


"Ο «κύριος» Πιπερόπουλος όχι μόνο ζει δύο ζωές όπως είπε και ο καθηγητής κύριος Λουκάς Βλάχος αλλά υποτιμά και την νοημοσύνη όλων μας. Και εξηγούμαι.

Όπως ο ίδιος ομολογεί (εδώ) σε επιστολή του στον Πρωθυπουργό ότι ….« Το πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τα δύο τμήματα, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (στο οποίο είχα την τιμή να προεδρεύω τα τελευταία 4 χρόνια με την ψήφο του 95% όλων των μελών του)» χρησιμοποίησε αυτούς τους κομματικούς μηχανισμούς των φοιτητικών παρατάξεων.

Πέρα του γεγονότος του ποσοστού εκλογής που θυμίζει άλλες καταστάσεις και εποχές, με βάση την εισαγωγή βγάζουμε αβίαστα το συμπέρασμα ότι

1ον Διετέλεσε 2 συνεχόμενες θητείες πρόεδρος τμήματος άρα ή είχε γνώση όλων αυτών των προβλημάτων που σήμερα κατακεραυνώνει και δεν έκανε τίποτα ή είχε άγνοια άρα ανικανότητα να διοικήσει. Και τα δύο επικίνδυνα.

2ον Το ποσοστό εκλογής που αναφέρει 95% συνεπάγεται ότι ψηφίστηκε και από τις δύο μεγάλες παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Άρα όχι μόνο συναλλάχτηκε και διαπραγματεύτηκε μαζί τους και πιθανότατα έδωσε και ανταλλάγματα αλλά το χειρότερο εξέθρεψε το φαινόμενο που σήμερα λάβρος καταγγέλλει.

3ον Αυτά που καταγγέλλει συνέβαιναν και το 2004-2008. Τότε γιατί δεν τα καυτηρίαζε? Τότε τον εξυπηρετούσαν.

Στο κείμενό του ο «κύριος» Πιπερόπουλος, καταγγέλλει και τον αντιπρύτανη κύριο Αθανάσιο Νούλα. Υπό την πρυτανεία Κουσκουβέλη.
Στο διαδίκτυο όμως υπάρχει από το 2007 η καταγγελία των φοιτητών του,( εδώ)

«Ο κ. Αθ. Νούλας ως αντιπρύτανης και πρόεδρος του τμήματός μας, μας είχε υποσχεθεί ότι θα επισκέπτεται κάθε μήνα το τμήμα ώστε να αφουγκράζεται τα προβλήματά μας και να δίνει κάποια λύση σε συνεργασία με τους φοιτητές όπως πολύ ορθά έκανε ο κύριος Μαργαρίτης. Βλέποντας τα εξώδικα ο κ. Ηλ. Κουσκουβέλης και εκνευρισμένος αφού βρέθηκε εκτεθειμένος στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έρχεται μαζί με τον κ. Νούλα και τον κ. Πιπερόπουλο, ένα μήνα πριν τις φοιτητικές εκλογές του 2007. Εκεί σε μία «συζήτηση» έτσι όπως την ονόμασε, κάλεσε όλους τους φοιτητές και ξεκίνησε να μας υβρίζει και να μας απειλεί. Έλεγε ότι «ο “Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας” δεν είναι τίποτα παρά ένας τοπικός σύλλογος» και ότι «δημιουργήστε όσους συλλόγους θέλετε δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσω κανέναν». Επίσης επέρριπτε ευθύνες στις τοπικές αρχές της Νάουσας για μη σωστή διαχείριση των οικονομικών πόρων της σχολής, πράγμα το οποίο δεν ενδιέφερε άμεσα τους Φοιτητές του Τμήματος, αφού είναι θέμα των Πρυτανικών Αρχών.»

Τότε ήταν μαζί και δεν τα κατήγγειλε. Τότε ήταν συνοδοιπόρος των πρυτάνεων? Σήμερα γιατί αλλάζει στάση και τα καταγγέλλει? Γεννά υποψίες και το μυαλό μας πάει σε πολλά….

Σε πρόσφατα άρθρο του αναφέρει ότι για το ίδιο πρόβλημα των φοιτητών του τμήματος της Έδεσσας – που σημειωτέο ήταν επιβλέπων διδάσκων καθηγητής ο ίδιος και ο γιος του 407/80 και μετέπειτα το 2008 εκλέχτηκε λέκτορας- που ζητά και εκείνο ανεξάρτητο φοιτητικό σύλλογο πήρε την ακριβώς αντίθετη θέση και πήγε στο δικαστήριο όπως ο ίδιος αναφέρει για να συμπαρασταθεί στον δίκαιο αγώνα των φοιτητών. Άλλα μέτρα άλλα σταθμά και πιθανόν συμφέροντα…

Τώρα τι άλλαξε? Ο «κύριος» Πιπερόπουλος είδε το φως το αληθινό ή το στόχο του τον εκπλήρωσε, εξέλεξε και τον γιό του ή κατά το κοινώς λεγόμενο «τάσπασε» με την πλευρά Κουσκουβέλη Νούλα ή υπερασπίζεται το Τμήμα του γιου του ή συμβαίνει κάτι άλλο? Τα συμπεράσματα δικά σας…

Σε αναζήτηση στο διαδίκτυο Βρίσκουμε (εδώ) – δυστυχώς για τον ίδιο που θέλει να χρησιμοποιεί και τα νέα μέσα για να είναι σύγχρονος αλλά προφανώς αγνοεί την δύναμη της μέτα μνήμης- ένα σχόλιο που δεν είναι καθόλου κολακευτικό για τον ίδιο

“Ανώνυμος είπε…
2005: Απευθυνόμενος στους πρωτοετείς: “Εδώ μεγαλύτερη παράταξη είναι η αυτοδύναμη δαπ-νδφκ. Υπάρχουν και κάτι άλλες βέβαια που κι αυτές τις αγαπώ, αλλά εσείς ξέρετε που θα μπείτε!”

2004-2008: Γιατί όλα τα θέματα της εξέτασης των μαθημάτων σας κύριε Πιπερόπουλε διακινούνται από τη δαπάρα;”

Αν αληθεύει, στο οποίο όμως ο «κύριος» Πιπερόπουλος κατά την προσφιλή του τακτική δεν απαντά, αποδεικνύει ξεκάθαρα ποιοι είναι αυτοί που εκθρέφουν αυτά τα φαινόμενα, ποιοι στηρίζουν τους κομματικούς στρατούς ποιοι συναλλάσσονται μαζί τους και ποιοι υποβαθμίζουν τις σπουδές των φοιτητών που σήμερα καταγγέλλουν. Ή μήπως σήμερα αυτοί οι κομματικοί στρατοί γιγαντώθηκαν τόσο πολύ που δεν μπορούν να τους ελέγξουν και βγαίνουν και τους καταγγέλλουν?

Ο «κύριος» Πιπερόπουλος ήταν υποψήφιος με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και ευτυχώς για όλους μας δεν εξελέγη, δυστυχώς για τους φοιτητές του που θα γλύτωναν για τα χρόνια της βουλευτικής του θητείας .
Όταν όμως το κόμμα που τότε υποστήριζε το 2004 ήρθε στην εξουσία δεν ξέχασε την όποια προσφορά του και τον διόρισε με τριετή θητεία με την υπ΄αριθμόν 109212/10.11.2004 απόφαση του υπουργού υγείας κ. Νικήτα Κακλαμάνη (ΦΕΚ Αρ Φύλλου 281 -19-11-2004 Τεύχος Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) Πρόεδρο του συμβουλίου του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ατόμων με αναπηρίες (ΕΠΑ-ΑμεΑ).

Βγαίνει λοιπόν το συμπέρασμα ότι όσο καιρό ο “κύριος” Πιπερόπουλος απολάμβανε την συναλλαγή με την εξουσία και την διαπλοκή με τις κομματικές οργανώσεις και τους φοιτητικούς κομματικούς στρατούς δεν έλεγε τίποτα. Τώρα που μάλλον πέτυχε τους σημαντικότερους στόχους του και τον Αύγουστο του 2009 δηλαδή σε μερικούς μήνες βγαίνει στην σύνταξη μάλλον προετοιμάζει άλλα για τον εαυτό του και τώρα βγαίνει και καταγγέλλει όλα αυτά που αποδεδειγμένα και ο ίδιος συνέβαλε στην εκτροφή τους και χαϊδεύει αυτιά για να γίνει αρεστός σε κάποιους. Ή για να καυχιέται στα τηλεοπτικά παράθυρα ότι εγώ τα είπα και τα προέβλεψα.

Ο «κύριος» Πιπερόπουλος (εδώ) δηλώνει σε συνέντευξή του απολιτίκ. …. «Εγώ είμαι απολιτίκ, για να μπορώ να μιλάω και να λέω, μπράβο ΠΑΣΟΚ, μπράβο ΚΚΕ, μπράβο ΝΔ και μετά φτου σου ΠΑΣΟΚ, φτου σου ΚΚΕ, φτου σου ΝΔ.»
Κάτω από αυτές τις συνθήκες αυτή την συμπεριφορά ο ίδιος σε παλιότερο άρθρο του την αποκαλούσε ΟΦΑ- Όπου Φυσάει ο Άνεμος-.

Συμπέρασμα, δεν μπορεί «κύριε» Πιπερόπουλε να είμαστε και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Αιδώς. Αρκετά η υποκρισία και η υποτίμηση της νοημοσύνης μας."


Ο πολυπράγμων καθηγητής δε θα μπορούσε φυσικά να είναι απών από το αγαπημένο θέμα πολλών πανεπιστημιακών, αυτό του έρωτος. Ίσως και να το παράκανε λίγο, αν πιστέψουμε κάποιες γλαφυρές μαρτυρίες:


Ας ερωτηθούν συνάδελφοι του στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για διάφορες ΕΔΕ που έγιναν εις βάρος του για θέμα Σεξουαλικής Παρενόχλησης Ιρανής Συνέδρου σε ένα Συνέδριο στη Χαλκιδική προ λίγων ετών, στο οποίο ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής. Ο απίθανος αυτός τύπος, σύμφωνα με καταγγελία της Ιρανής στην πρεσβείας της που πήρε Διεθνείς διαστάσεις, διαπραγματεύθηκε το registration με τη συνεύρεση… Το Συνέδριο ήταν εν πολλοίς στα χαρτιά, virual …


Όπως και να έχει, οι εμβριθείς αναλύσεις του καθηγητή Πιπερόπουλου δεν πρόκειται να εκλείψουν. Είναι τόσος ο πόθος του να επικοινωνήσει με το κοινό του, να μεταλαμπαδεύσει τη σοφία του, αποτέλεσμα ίσως ολισθημάτων εις τον στίβο του έρωτος και του συνδικαλισμού, να μεταφέρει τα απαυγάσματα των σπουδών του στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής, όπως είναι η σεξουαλική παρενόχληση, ο διεφθαρμένος συνδικαλισμός, το βόλεμα γόνων, η μεταπήδηση από κόμμα σε κόμμα, η αυτοικανοποίηση δια της ηλεκτρονικής γραφίδος. Για όλα αυτά. μόνο ένας ακούραστος μελετητής του Δόκτωρος Φρόιντ όπως ο καθηγητής Πιπερόπουλος μπορεί να τοποθετηθεί. Ίσως στο μέλλον πάρει τη σκυτάλη η ψυχολόγος θυγατέρα του, όταν θα βαρεθεί την επίλυση sudoku στο Υπουργείο Αμύνης.

Στο μεταξύ, ο σύγχρονος φιλόσοφος και διανοούμενος πατήρ Πιπερόπουλος ετοιμάζεται για την κάθοδό του στις επομένες δημοτικές εκλογές, όπου και θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, μια και πέρασε από όλα τα κόμματα αλλά μέχρι τώρα κανένα δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει το μέγεθος της δυναμικής του. Φυσικά, δεν παραλείπει να στιγματίζει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, να καταφέρεται ενάντια στα αφανή δρώμενα, αλλά και στους επιβήτορες θώκων εξουσίας, ίσως σε μία σχιζοφρενική προσπάθεια καταγγελίας του ίδιου του του εαυτού.

Tuesday, February 23, 2010

Η Αννούλα και το μεγάλο κόλπο με τα κολλέγια και το ΕΚΕΠΙΣ

Σε μία χώρα όπου βασιλεύει το δίκαιο του νταή, τα ΑΕΙ του Indymedia και της κατασκευής μολότωφ και τα ΤΕΙ της ελεύθερης διακίνησης χασίς απαίτησαν να μην υπάρξει αναγνώριση του επιπέδου σπουδών των ιδιωτικών πανεπιστημίων και το κατάφεραν. Αυτό βέβαια εξυπηρετούσε και τις προθέσεις της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία εξισώνοντας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τα ΙΕΚ(!) βρήκε την ευκαιρία για να σώσει το ΕΚΕΠΙΣ από τη λήθη.

Μετά από αρκετά χρόνια γραφειοκρατικού βολέματος ημετέρων, το ΕΚΕΠΙΣ είχε καταφέρει να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάργησης λόγω μη υπάρξεως αντικειμένου. Ο λόγος ήταν πολύ απλός: ο κόσμος είχε κουραστεί από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του που αποσκοπούσαν στο να ευνοούνται μόνο συγκεκριμένοι.

Από το ΕΚΕΠΙΣ πέρασαν αρκετά «στελέχη» που βρήκαν αποκούμπι μετά από την προσφορά των υπηρεσιών τους σε βουλευτικά και υπουργικά γραφεία. Άτομα αγράμματα και αμόρφωτα, που με το σύστημα ΠΑΣΟΚ (και αργότερα το συμπληρωματικό σύστημα ΝΔ) βρέθηκαν να παριστάνουν τους διευθυντές και τους παράγοντες και να αποφασίζουν για επαγγελματικά δικαιώματα, διενέργεια εξετάσεων και μοίρασμα κονδυλίων και πολλά εκ των οποίων διέθεταν μόνο τις στοιχειώδεις σπουδές, και καμιά φορά ούτε και αυτές.

Αφού οι συγγενείς και φίλοι βαφτίστηκαν «πιστοποιημένοι εκπαιδευτές» πιθανών και απίθανων ειδικοτήτων, και αφού πολλοί φερέλπιδες νέοι βρέθηκαν να παίρνουν επιδόματα και πιστοποιητικά από σεμινάρια στα οποία δεν πάτησαν ποτέ, ήρθε ο καιρός που τα κονδύλια της Ευρωπαικής Ένωσης στέρεψαν και τα ΚΕΚ μοιραία βρέθηκαν σε περίοδο παρακμής. Οπότε και οι «πιστοποιημένοι εκπαιδευτές», ευνοημένα τέκνα ενός διεφθαρμένου συστήματος, βρέθηκαν χωρίς τα εισοδήματα στα οποία είχαν συνηθίσει και τα οποία αποτελούν ένα μέρος μόνο των όσων τσεπώνουν χιλιάδες μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.

Η κίνηση της Διαμαντοπούλου να επιβάλλει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια να υπαχθούν στον έλεγχο του ΕΚΕΠΙΣ σαν να είναι ΙΕΚ δεν είναι παρά μία μεγάλη κομπίνα για να σώσει τόσο το ΕΚΕΠΙΣ όσο και τα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Monday, February 22, 2010

Ευθυμίου: "Τα blogs απειλούν τη δημοκρατία"

Ο γνωστός για τα έργα και τις ημέρες του στο Υπουργείο Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου αποφάσισε να ξεσπαθώσει εναντίον των blogs, αποκαλώντας τα "απειλή για τη δημοκρατία".



Φαίνεται πως ο Ευθυμίου θεωρεί ενίσχυση της Δημοκρατίας τα όσα έκανε σαν Υπουργός Παιδείας, όταν έδινε εντολή για την απόλυτη ισοπέδωση της ανώτατης εκπαίδευσης και όταν προωθούσε μαζικά στις διευθυντικές θέσεις άτομα που ήταν τελείως ακατάλληλα για την εκπαίδευση, πόσο μάλλον για να λύνουν και να δένουν.

Και είναι ιδιαίτερα προκλητικό να μιλάει για δημοκρατία κάποιος σαν τον Ευθυμίου που δεν ήταν και ιδιαίτερα δημοκρατικός σαν υπουργός και που έγινε γνωστός για το ύφος τύπου Κουτσόγιωργα.

Sunday, February 21, 2010

Άννα Διαμαντοπούλου: "Η Δραγώνα είναι απόφοιτη ΙΕΚ"

Μετά την κυνική δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όπως το Deree ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα ΙΕΚ, αναρωτιόμαστε ποιά είναι η θέση της για το πτυχίο της Θάλειας Δραγώνα.



Μήπως το πτυχίο της Δραγώνα είναι διαφορετικό γιατί ανήκει σε σοσιαληστικούς κύκλους που περιλαμβάνουν Σημίτη και Γιωργάκη;

Κάποιοι επιτήδειοι διαδίδουν ότι η περίπτωση Δραγώνα "είναι διαφορετική" γιατί δήθεν δεν υπήρχε τμήμα ψυχολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο τον καιρό που αυτή φοιτούσε στο Deree (και παρά το γεγονός ότι ουδέποτε εργάστηκε ως ψυχολόγος). Το ερώτημα είναι αν με το ίδιο αιτιολογικό θα μπορούσε σήμερα να κάνει καριέρα κάποια που είναι κάτοχος πτυχίου Παραψυχολογίας, καθώς αντίστοιχο τμήμα δεν υπάρχει σε κρατικό πανεπιστήμιο. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι το ΔΙΚΑΤΣΑ-ΔΟΑΤΑΠ απαιτεί για την αναγνώριση ενός πτυχίου να υπάρχει αντίστοιχο τμήμα σε Ελληνικό κρατικό πανεπιστήμιο, και πολλές φορές ακόμα και τότε απαιτεί την εγγραφή σε εξάμηνο του αντίστοιχου Ελληνικού τμήματος.

Ενώ λοιπόν υπάρχει σωρεία από δαιδαλώδεις ρυθμίσεις και διαδικασίες για τους απλούς πτυχιούχους που δε διαθέτουν υψηλή προστασία, κάποιοι προπαγανδίζουν υπέρ της Δραγώνα προκειμένου να τη διατηρήσουν στη θέση της.

Γιατί όμως η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ σιωπά και δεν απαντά στο ερώτημα; Είναι η Δραγώνα απόφοιτη ΙΕΚ, και πως μπορεί τότε να έχει δημόσια θέση στο ΥΠΕΠΘ;

Saturday, February 20, 2010

Περί της δημοκρατικότητας της εκπαίδευσης

Ενώ η καραμέλα της "εκπαίδευσης για όλους" γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη απήχηση, το παρακάτω άρθρο του Δημήτρη Καστριώτη στο Βήμα εκθέτει την πραγματικότητα και λέει πολλές αλήθειες.


Το διαρκές πλέον έλλειμμα πρωτοετών σε πλήθος ΤΕΙ, το γεγονός ότι λιγότεροι από τους μισούς σπουδαστές τους τελικώς αποφοιτούν, αλλά και η άνοδος των βάσεων στις «καλές» σχολές των ΑΕΙ έρχονται να επιβεβαιώσουν το λάθος στο οποίο για λόγους πολιτικής έχουμε από χρόνια παρασυρθεί.

Το «δημοκρατικό δικαίωμα» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εκλήφθηκε στη χώρα μας ως αρχή που συνηγορούσε στη μέγιστη δυνατή αύξηση φοιτητών και ΑΕΙ-ΤΕΙ, με ιδανική επιδίωξη την εισαγωγή καθενός σε όποια σχολή επιθυμεί, χωρίς καμία περιοριστική δοκιμασία. Το ότι ελάχιστοι τολμούσαν να αντιλέξουν και να υποδείξουν ότι το δικαίωμα καθενός να μπει στην Ιατρική θα έμοιαζε, αν υπήρχε, με το «δικαίωμα» οιουδήποτε να γίνει δρομέας εκατό μέτρων κατέστησε τον στόχο της «επιτυχίας» όλων αναντίρρητο στο επίπεδο του πολιτικού λόγου.

Με ισχυρή στήριξη από την αναλόγως «δημοκρατική» προσδοκία όσων έπαιρναν διδακτορικό (ως και στη Γερμανία έφτασε να δίνεται επί χρήμασι...) να αυξάνονται διαρκώς οι θέσεις καθηγητών στην ανώτατη εκπαίδευση και από την αξίωση των «τοπικών κοινωνιών» να στηριχθούν οι οικονομίες τους με βροχή νέων τμημάτων, οδηγηθήκαμε στο σημερινό σύστημα, όπου όλο και περισσότερα ΤΕΙ μένουν στα αζήτητα καθώς ουδένα εγγράμματο ελκύουν, ενώ οι αριστούχοι συνωθούνται- όπως πάντα- στις περιζήτητες σχολές.

Βλέποντας από τη μία πλευρά τον εκπεσμό των ΤΕΙ και από την άλλη τις ενδείξεις διάλυσης καλών ΑΕΙ εξαιτίας της ετέρας «δημοκρατικής» αξίωσης που τα θέλει πολιτικά φυτώρια (ή άσυλα) και όχι χώρους μάθησης και έρευνας, είναι καιρός να ομολογήσουμε πως το δημοκρατικό δικαίωμα στην εκπαίδευση έχει εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο απ΄ ό,τι του προσδώσαμε. Στόχος του δεν είναι να σπουδάζουν άκοπα όσοι απεχθάνονται την υποβολή τους σε πνευματική προσπάθεια (αυτοί μπορούν να στραφούν σε πιο προσοδοφόρες δραστηριότητες), αλλά να παρέχεται από το κράτος η δυνατότητα να σπουδάσουν όσοι θέλουν και μπορούν ανεξάρτητα από την οικονομική τους αδυναμία.

Με αυτό το πνεύμα, δημοκρατική εκπαίδευση είναι εκείνη που παρέχει στο φτωχό ταλαντούχο και εργατικό παιδί ίση δυνατότητα να μπει στην Ιατρική με το ομοίως ταλαντούχο και εργατικό παιδί του πλουσίου- και που, περαιτέρω, παρέχει σε αυτό το παιδί σχολές που θα το αναδείξουν σε εξίσου καλό επιστήμονα με εκείνο που η οικογένειά του έχει τα μέσα να το στείλει στη Βοστώνη.

Καθώς, μαζί με την παθογένεια των ΤΕΙ και των εν καταλήψει πανεπιστημίων, γινόμαστε πλέον μάρτυρες και μειωμένης απόδοσης των δημοσίων σχολείων, είναι καιρός να στραφούμε σε αυτό το νόημα του δημοκρατικού δικαιώματος. Στην ποιότητα και στην ισότητα ευκαιριών, αντί για την άκριτη διόγκωση. Σε αντίθετη περίπτωση, με κάθε νέο «δημοκρατικό» πανεπιστήμιο (άντε, ήδη, και στου Αγρινίου τις χαρές) θα κάνουμε ένα ακόμη βήμα περιορισμού της εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου σε προνομία των εχόντων.

Thursday, February 18, 2010

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και οι επιλεκτικές ευαισθησίες των ΟΛΜΕδων

Με μία ανακοίνωσή του, ο Γενικός Γραμματέας Κέντρου Μελετών ΟΛΜΕ (κι όμως υπάρχει και τέτοιο...) Νικηφόρος Κωνσταντίνου καταφέρεται κατά του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το οποίο θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον. Η ανακοίνωση αφορά τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται διάφορες αρπαχτές ανάμεσα στα "στελέχη" του γνωστού για το τεράστιο έργο του στην κατάντια της εκπαίδευσης Παιδαγωγικού Ινστιτούτου:


"Π.Ι., «Γιάννης» κερνάει «Γιάννης» πίνει!

Ανακοίνωσε σήμερα το Π.Ι. τις «εσωτερικές» επιτροπές (1) οι οποίες θα ετοιμάσουν το Εκπαιδευτικό Υλικό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τις εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής στα σεμινάρια των πολλαπλασιαστών (σχολικών συμβούλων), οι οποίοι στη συνέχεια θα επιμορφώσουν όλους τους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν στην Ενισχυτική Διδασκαλία ετοιμάζει το υπ. Παιδείας. Για το λόγο αυτό το υπ. Παιδείας προχώρησε στη σύσταση και συγκρότηση τεσσάρων (4) Επιτροπών.

Οι επιτροπές αυτές είναι όλες αμειβόμενες (2) με χρήματα από την Ενισχυτική. Αυτές περιλαμβάνουν δεκάδες ονόματα και κατά έναν περίεργο τρόπο είναι όλα από το Π.Ι. (Πάρεδροι, Σύμβουλοι και αποσπασμένοι καθηγητές). Ανοικτή πρόσκληση για να υπάρξουν αιτήσεις και άλλων εκπαιδευτικών ώστε να συμμετάσχουν και αυτοί στις επιτροπές καθότι αυτές θα γίνονται «πέραν του κανονικού ωραρίου εργασίας των» δεν αντιληφθήκαμε!

Άλλη μία «αφελής ερώτηση» αφορά το αντικείμενο των επιτροπών που είναι η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για την Ενισχυτική που γίνεται στα σχολεία. Στην Ενισχυτική ποιοι διδάσκουν;

Μήπως διδάσκουν οι Πάρεδροι, οι Σύμβουλοι και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στο Π.Ι. και όχι οι καθηγητές των σχολείων (μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι); Οι Πάρεδροι, οι Σύμβουλοι και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί έχουν περάσει ποτέ την πόρτα μιας τάξης 3 ή 4 η ώρα το απόγευμα να δουν και να ρωτήσουν τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και ποιες οι ιδιαιτερότητες του «απογευματινού σχολείου» και των αντικειμένων που διδάσκουν;

Ποιους αφορά το εκπαιδευτικό αυτό υλικό και ποιοι θα κληθούν να το υποστηρίξουν; Δεν είναι οι καθημερινοί εκπαιδευτικοί της τάξης;

Γιατί το Π.Ι. επιλέγει να ασχοληθούν για αυτό το υλικό άνθρωποι που πέρα από το μεγάλο σεβασμό που τρέφω για όλους είναι εκτός σχολικής πραγματικότητας και τάξης ακόμα και δεκαετίες;

Γιατί για άλλη μια φορά σε αυτή τη χώρα άλλοι θα αποφασίζουν για θέματα που αφορούν άλλους;

Γιατί να μην έχουν λόγο για το εκπαιδευτικό υλικό που θα διδάξουν οι εκπαιδευτικοί της Ενισχυτικής;

Μήπως τα στελέχη του Π.Ι. γνωρίζουν όλα αυτά που θα περιλάβουν στο εκπαιδευτικό τους υλικό μόνο από την βιβλιογραφία που θα ξεφυλλίσουν;



ΠΡΟΤΑΣΗ:

· Οι επιτροπές αυτές θα έπρεπε να αποτελούνται από 1 (Πρόεδρο) από το Π.Ι. και όλα τα άλλα μέλη από καθηγητές που ξέρουν την Ενισχυτική και το αντικείμενό τους.

· Ανοικτή πρόσκληση για αιτήσεις όλων των εκπαιδευτικών (με βιογραφικά) από όλη την χώρα. Σπουδαίοι επιστήμονες με εξαιρετικές σπουδές άλλωστε υπάρχουν χιλιάδες στην εκπαίδευση.

· Σε αυτούς που απορούν για τον όρο «από όλη τη χώρα». Να τους καθησυχάσουμε λέγοντας ότι: για ένα τέτοιο σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το διαδίκτυο, οι τηλεδιασκέψεις τα διαδικτυακά φόρουμ, κ.α.. Λύσεις υπάρχουν, θέληση δεν βλέπουμε! Η διαδικτυακή διαβούλευση αφορά φαίνεται μόνο τις κυβερνητικές θέσεις και όχι άλλα καθημερινά ζητήματα, όπως αυτό της παιδείας.

Αυτές οι λίγες σκέψεις μου προέκυψαν από την ανακοίνωση του Π.Ι. και «τις ιδιαιτερότητές της».


Μετά Τιμής

Νικηφόρος Κωνσταντίνου

Γενικός Γραμματέας Κέντρου Μελετών ΟΛΜΕ"


Ο κ.Κωνσταντίνου δεν έχει άδικο στα όσα καταμαρτυρεί στα "στελέχη" του γνωστού κηφηναριού, αν και βέβαια το κίνητρό του δεν είναι παρά η μοιρασιά της πίτας. Άλλωστε, μόνο γέλια προκαλεί ο ισχυρισμός για την ύπαρξη "λαμπρών επιστημόνων με εξαιρετικές σπουδές" στην εκπαίδευση. Αν υπήρχαν τέτοιοι, πολύ απλά δε θα τους έβλεπε κανείς να κάνουν μάθημα στις ετοιμόρροπες τάξεις του δημόσιου σχολείου σε μαθητές που σε τεράστιο ποσοστό παίρνουν τη βάση λόγω των εντολών των εγκεφάλων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που όντως έχουν ξεχάσει οι ίδιοι πως είναι οι τάξεις.

Αναρωτιέται όμως κανείς γιατί ο κ.Κωνσταντίνου δε δείχνει την ίδια ευαισθησία και στον τρόπο με τον οποίο οι διορισμένοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί μοιράζουν μεταξύ τους τις διαθέσιμες θέσεις σε ΚΕΚ, ΙΕΚ, ΙΔΕΚΕ και ΠΔΣ, ειδικά μάλιστα όταν στα ΚΕΚ και στα ΙΕΚ κάνουν αιτήσεις και εξειδικευμένοι επιστήμονες οι οποίοι συνήθως απορρίπτονται ασυζητητί λόγω έλλειψης μέσου.

Αναρωτιέται επίσης κανείς γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη ευαισθησία και για τα ΠΕΚ και τις εισαγωγικές επιμορφώσεις, που γίνονται ουσιαστικά μόνο και μόνο για να κάνουν αρπαχτή κάποιοι εις βάρος των νεοδιοριζόμενων που ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο.

Αντί λοιπόν οι ΟΛΜΕδες να φωνάζουν για το πως θα πάρουν οι ίδιοι μερίδιο από τις αρπακτές, καλό θα ήταν να δείξουν και λίγη πραγματική ευαισθησία, από αυτή που συνήθως κρατούν για το Indymedia ή για τα διάφορα εγκληματικά στοιχεία που συλλαμβάνονται σε πορείες και καταλήψεις.

Wednesday, February 17, 2010

Εισαγωγή αθλητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Εκατοντάδες είναι οι αθλητές που εισάγονται κάθε χρόνο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, φτάνοντας φέτος τους 638. Όλοι αυτοί έρχονται να προστεθούν στις διάφορες κατηγορίες που εισάγονται χωρίς εξετάσεις, και στις οποίες υπάρχουν πολλά περιθώρια για παρατυπίες.

Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί οι υπόλοιποι να ταλαιπωρούνται με εξετάσεις και με το δημόσιο πανεπιστήμιο να προβάλει ως η μόνη διέξοδος για σπουδές, τη στιγμή που το σύστημα είναι διάτρητο. Η απάντηση είναι ότι μόνο έτσι θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα διαφόρων, στους οποίους περιλαμβάνονται και εκπαιδευτικοί που καταφέρνουν να βάζουν τα παιδιά τους σε σχολές κυριολεκτικά από την πίσω πόρτα. Αλλά περισσότερα για αυτό στο μέλλον.

Tuesday, February 16, 2010

Οι νέες ειδικότητες του ΟΕΕΚ

Ο γνωστός αμαρτωλός οργανισμός μας ενημερώνει ότι αναμορφώνει τις ειδικότητες. Έτσι, θα έχουμε πλέον τις ειδικότητες του Βοηθού Κομμωτή καθώς και του Κομμωτή. Με άλλα λόγια, ο ΟΕΕΚ θα βγάζει τόσο τον κομμωτή όσο και το βοηθό του, που ο ΟΕΕΚ θα εξειδικεύει στο να μαζεύει τις τρίχες από το πάτωμα. Και σίγουρα στον ΟΕΕΚ ξέρουν από τρίχες.

Ο ΟΕΕΚ επίσης μας ενημερώνει ότι θα αναμορφώσει τις ειδικότητες του τεχνικού εφαρμογών οπτικής, του web designer και του ειδικού προσχολικής αγωγής. Το ερώτημα είναι τι ρόλο θα έχουν οι απόφοιτοι αυτών των ειδικοτήτων όταν υπάρχουν απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ με τα ίδια αντικείμενα. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες ειδικότητες στις οποίες ο ΟΕΕΚ μοιράζει χαρτιά που καταλήγουν στο να βλάπτουν την κοινωνία.

Τουλάχιστον, σε μία σπάνια κρίση αυτογνωσίας, ο ΟΕΕΚ αποφάσισε να καταργήσει τις ειδικότητες τραπεζικών και χρηματιστηριακών εργασιών.

Sunday, February 14, 2010

Η Αννούλα στη χώρα του blogging

Η κατάσταση στον ηλεκτρονικό χώρο της παιδείας είναι λίγο πολύ γνωστή. Υπάρχουν 2-3 γνωστά sites που ανήκουν σε μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα οποία υπάρχουν για να αναγορεύσουν τους γλείφτες ιδιοκτήτες τους σε παράγοντες της παράγκας. Υπάρχουν
αρκετοί συνήθως μόνιμοι εκπαιδευτικοί που φιλοδοξούν να κάνουν γνωστό το όνομά τους είτε με κολακευτικά σχόλια για τον εκάστοτε υπουργό, είτε ανεβάζοντας sites και blogs που υποτίθεται ότι παρουσιάζουν το κωλοσιαίο εκπαιδευτικό τους έργο, όπως το διαγώνισμα που έβαλαν πέρυσι ή το άρθρο που παρουσίασαν σε κάποια ημερίδα που οι συνάδελφοί τους πηγαίνουν για να φάνε και να μαζέψουν βεβαιώσεις.

Και φυσικά υπάρχει και η μεγάλη μάζα του απλού κόσμου που αντιδρά στις μεθοδεύσεις των πολιτικών, στην πραγματικότητα του κρατικού πανεπιστημίου, στη μετριοκρατία και αναξιοκρατία, στην προώθηση των ανεμόμυλων.

Στην περίπτωση της τωρινής υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου, θα έλεγε κανείς πως το κλίμα είναι αρνητικό για την προνομιούχο προστατευόμενη του σοσιαληστικού κινήματος. Η προστασία και η προνομιακή μεταχείριση που επεφύλαξε στην απόφοιτο του Deree Θάλεια Δραγώνα κατέδειξε και το πνεύμα στο οποίο θα κινηθεί η υπουργία της, που συμπληρώνεται με την παρουσία 46 αυλικών.

Μετά από όλα αυτά, αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της Αννούλας για διαπίστευση των blogs στο υπουργείο, ωστε να έχουν πρόσβαση στις ανακοινώσεις του υπουργείου που υποτίθεται πως θα έπρεπε να ανακοινώνονται στο επίσημο site του ΥΠΕΠΘ.

Οι διαπιστευμένοι καλούνται να στείλουν τα στοιχεία τους στο ΥΠΕΠΘ, καθώς και τον αριθμό του κινητού τους ώστε να λαμβάνουν σέξυ φωτογραφίες της υπουργού:



Για τους σινεφίλ θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να αποστέλλονται MMS με φωτογραφίες από ταινίες τρόμου και ζόμπι:



Για όσους δε γνωρίζουν, η Διαμαντοπούλου έχει ήδη "διαπιστευμένους φίλους" στο twitter, ανάμεσά τους και ο γνωστός ιδιόρρυθμος δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, γνωστός από τη συμμετοχή του στις δραστηριότητες του Δημητρά και του Βαλιαννάτου.

Το ερώτημα είναι πόσοι από τους "bloggers" που θα σπεύσουν να διαπιστευθούν θα βρεθούν στο μέλλον σε θέσεις δημόσιων οργανισμών ή στελεχών της εκπαίδευσης...

Friday, February 12, 2010

Πτυχίο της ζωής: Η νέα εφεύρεση του "μοντέρνου" ΠΑΣΟΚ

Αφού ο φιλόδοξος Jeffrey Obamya Papanderson ισχυρίστηκε ότι πλέον μόνο όσοι έχουν μεταπτυχιακά από άριστα πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης θα έχουν θέση στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης, και αφού έστησε τη φάμπρικα κοροϊδίας
με τα βιογραφικά, αρκετοί που δεν αξιώθηκαν ούτε ένα «πτυχίο» ΚΑΤΕΕ κατέκτησαν δημόσια αξιώματα με τις ευλογίες του σοσιαληστή πρωθυπουργού.

Ίσως το πλέον εξώφθαλμο κρούσμα να ήταν η 26χρονη Αγλαία Μπαλαμάτση, αιώνια φοιτήτρια ΤΕΙ, η οποία τοποθετήθηκε στο ΔΣ του ΕΟΤ, αφού πρώτα είχε εξασφαλίσει και μία μόνιμη θέση στο δημόσιο με το διορισμό της στη Βουλή. Η δικαιολογία που προέβαλαν τότε τα πράσινα παπαγαλάκια ήταν ότι η κοντόχοντρη αθλήτρια «ήξερε τη δουλειά». Για το τελευταίο δε μπορούμε να έχουμε αμφιβολίες, αφού η Αγλαία Μπαλαμάτση είχε ήδη συμπληρώσει 7 έτη στην αυλή του Γιωργάκη, μαθαίνοντας την υψηλή τέχνη της βυζαντινολογίας.

Φαίνεται όμως ότι οι υπόλοιποι μη πτυχιούχοι του συστήματος ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα πιο ευφάνταστοι. Έτσι, ο νέος Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Τουρισμού Γ. Πασαίος μπορεί να μην έχει πτυχίο, ο ίδιος όμως έσπευσε να προσδιορίσει ότι αυτό δεν είναι ακριβές, διότι διαθέτει το πτυχίο της ζωής.

Το πτυχίο της ζωής είναι το μεγαλύτερο πτυχίο που μπορεί να διαθέτει κανείς, και φυσικά δεν το απονέμει όποιος κι όποιος. Το απονέμουν μόνο πιστοποιημένα κόμματα με μεγάλη πείρα στην ανάδειξη ανεπάγγελτων γόνων και αδίστακτων κομματόσκυλων. Η αγορά εργασίας έχει αναδείξει το πτυχίο της ζωής στο μεγαλύτερο προσόν που μπορεί να διαθέτει κάποιος, και στη συγκεκριμένη συγκυρία τη μεγαλύτερη ζήτηση έχει το πτυχίο της ζωής που απονέμει το σύστημα ΠΑΣΟΚ στα πιστά στελέχη του.

Την ώρα λοιπόν που υπάρχει ασφυκτική πίεση στους νέους για συσσώρευση πτυχίων που δυστυχώς δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα, κάποιοι επιτήδειοι μαζεύουν τα «πτυχία της ζωής» από τα κόμματα και αποκτούν θέσεις γενικών γραμματέων.

Thursday, February 11, 2010

Η κινδυνολογία για το κλείσιμο των ΤΕΙ

Ενώ πληθαίνουν οι φωνές όσων έχουν συμφέρον να μην κλείσουν τα διάφορα ΤΕΙ που έχουν διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, λίγοι αναφέρουν τις λεπτομέρειες για το ποιά είναι αυτά τα τμήματα ΤΕΙ που η απώλειά τους υποτίθεται πως θα σημάνει την καταστροφή της εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν, είχαν δημιουργηθεί αρκετά τμήματα Ανθοκομίας. Είναι άραγε η ανθοκομική παραγωγή τόσο μεγάλη στην Ελλάδα ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξη 4 τμημάτων Ανθοκομίας; Μήπως είμαστε Ολλανδία και δεν το γνωρίζουμε;

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και με τα αναρίθμητα τμήματα Πληροφορικής, οι απόφοιτοι των οποίων συναγωνίζονται για μία θέση data entry στο δημόσιο, τα αναρίθμητα τμήματα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής σε μία χώρα όπου όλο και περισσότερα τρόφιμα είναι εισαγώμενα, τα αναρίθμητα τμήματα Δασοπονίας σε μία χώρα που μάλλον δεν έχει και πολλά δάση.

Όλα αυτά τα τμήματα δημιουργήθηκαν με αποκλειστικούς στόχους την εισφορά εσόδων στις τοπικές κοινωνίες, το διορισμό καθηγητών, και φυσικά την κολακεία της ελληνικής οικογένειας που θέλει οπωσδήποτε ένα "χαρτί".

Ποιός είναι λοιπόν ο ουσιαστικός λόγος για να διατηρούνται όλα αυτά τα ΤΕΙ, τη στιγμή που πολλά δεν έχουν ούτε κατάλληλο χώρο στέγασης και στεγάζονται σε λυόμενα ή σε γυμνάσια;

Wednesday, February 10, 2010

Πως η Αγλαία Μπαλαμάτση βαφτίστηκε πτυχιούχος

Μπορεί η Αγλαία Μπαλαμάτση να είναι αιώνια φοιτήτρια ΤΕΙ, όμως αυτό δεν εμποδίζει το ΠΑΣΟΚ να τη βαφτίσει πτυχιούχο, και συγκεκριμένα Μηχανολόγο Η/Υ:


"Αγαπητό FIMOTRO,
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά!
Θα ήθελα να σου αναφέρω ότι έχει αρχίσει ο διορισμός Μελών του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις Μελών ΔΣ κτλ. Αυτό δεν είναι μεπτό. Ειλικρινά. Αυτό που είναι προκλητικό αυτό που σε εξοργίζει είναι ότι στα ΦΕΚ την επίσημη εφημερίδα του Κράτους δημοσιεύονται ψεύδη και κάποιοι ιδιοποιούνται προσόντα που δεν έχουν. Συγκεκριμένα με το... ΦΕΚ ΥΟΔΔ 541/2009 σε΄3580 (http://www.et.gr/view_publication/2009/14/541/text?form.submitted=True) διαπιστώνεται ο διορισμός των μελών του ΔΣ του ΕΟΤ. Μεταξύ άλλων αναφέρεται το όνομα της κομματάρχου του ΠΑΣΟΚ ΜΠΑΛΑΜΑΤΣΗ ΑΓΛΑΪΑ του ΛΑΜΠΡΟΥ, Μηχανολόγος Η/Υ με Α.Δ.Τ. ΑΑ 306080 03/01/2005 Α.Τ. Αγρινίου (26 ετών παρακαλώ και διορισμένη ως Υπάλληλος το 2009 στη Βουλή των Ελλήνων) η οποία επικαλείται την ιδιότητα της Μηχανολόγου Η/Υ. (στην ουσία είναι φοιτήτρια ΤΕΙ πειραιά.........9 χρόνια φοιτήτρια...). Αγαπητοί, ξέρετε τι σημαίνει Μηχανολόγος Η/Υ;(Ρητορική ερώτηση). Aς μας πει τι πτυχίο έχει. Ας μας πει τι γνώσεις έχει απο ΕΟΤ; Μέτα τον κομπογιαννίτη "δικηγόρο" γόνο εισαγγελέα...τώρα αυτό... Τι άλλο έχει γίνει τι άλλο θα γίνει. Χαιρετίσματα και αναμένω την αναπαραγωγή του θέματος."




Η τακτική αυτή δεν είναι καινούρια. Έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρο τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ. Απόφοιτοι λυκείου βαφτίζονται πτυχιούχοι και την ίδια στιγμή οι πραγματικοί πτυχιούχοι πετιούνται στα αζήτητα.

Άραγε θα παραιτηθεί κανείς για το σκάνδαλο αυτό;

Tuesday, February 9, 2010

Oι καινούριοι σύμβουλοι του ΥΠΕΠΘ: Δέσποινα Αφεντούλη

Η φανφάρα της νέας κυβέρνησης περί βιογραφικών θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό, ίσως και μέχρι τις επόμενες εκλογές. Στο μεταξύ, έχει δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα μίας ακόμα συμβούλου, της Δέσποινας Αφεντούλη:


SKILLS & ABILITIES:
Professional skills: Radio Presenter/Reporter, Interview Taking, News Editor, Researcher
Knowledge of foreign languages: Greek, English, German, French
Specialist knowledge of European politics, international intelligence, Greek-Turkish relations
Technical skills: Cool edit, Dave, Windows, Macintosh, Microsoft Office, Internet, Adobe Photoshop, Dreamweaver

WORK EXPERIENCE:
O POLITIS: News editor, Athens, 2007
TO MELLON: News editor, Athens, 2007
EKFRASI DIONYSOY: News editor, Athens, 2006
ANT1 FAME STORY 4: Script-writing, editorial team, Athens, 2006
CNN I: Guest production assistant, researcher, public relations, London, 2005
CNN BUSINESS TRAVELER: Website editor, London, 2005
GREEK SCHOOLS OF APOSTLE BARNABA: Greek language teacher, London, 2004-2005
BBC GREEK- WORLD SERVICE: News & website editor, London, 2004
RADIO FOR DEVELOPMENT (RFD): Project assistant, London, 2004
LONDON GREEK RADIO (LGR): Presenter & features production, London, 2003-2004
THE GREEK ART HOSTING PORTAL E-MAGAZINE (SQUID.GR): Editor, 2003-2004
CHANNEL M TV: Guest production assistant, researcher, Manchester, 2003
EPORTAL E-MAGAZINE (EPORTAL.GR): Editor & correspondent, 2001 –present

EDUCATION:
PANTEION UNIVERSITY, Athens: PhD Sociology, currently
CITY UNIVERSITY, London: MA International Journalism (broadcast), 2003-2004
SALFORD UNIVERSITY, Manchester: BA (Hons) European Studies & German, 1999–2003
JOHANNES GUTENBERG UNIVERSITY, Frankfurt: translation, 2001

ACTIVITIES:
Dionyssos Town councillor, Athens, 2006-2010
Member of National Union of Journalists (NUJ), UK, 2003-2004
Student representative at City University, London, 2003-2004
Student representative at Salford University, Manchester, 2002-2003
Member of environmental team of Dionyssos Lyceum, Athens, 1997-1998
Participated in a composition competition organised by the Greek Parliament, Greece 1997
Participated in a composition competition of Gymnasium in Dionyssos, Athens, 1996
Participated in a drawing competition of Gymnasium in Dionyssos, Athens, 1996
Gymnastics at Zirinion Stadium, Athens, 1986-1994

SEMINARS-SPEECHES on Cyprus Issue (Annan Plan), EU & Media, i.e.
“War & Media”, Susan Ross, Hellenic-American Union (HAU), Athens, 13/6/2005
“The EU Constitution: the Moral Dimension’’, Sir M. Franklin (chair), A. Duff MEP & Reverend J. Kennedy, Wyndham Place Charlemagne Trust, London, 8/7/2004
“Cyprus issue”, Mehmet A. Talat, H. Sofoclidis, House of Parliament, London, 3/7/2004
“Annan Plan for Cyprus”, Ν. Sarris, Cyprus Brotherhood, London, 26/4/2004

RESEARCH AREAS: Annan Plan for Cyprus, Enhanced EU measures to combat terrorism, Battle of Crete (1941) etc.

REFERENCES:
Todd Benjamin, CNN Anchor & correspondent Financial News
Dheepa Pandian, CNNI Editorial Manager, Guest Bookings
Tasos Kokkinidis, BBC World Service-Greek Editor, SKAI TV correspondent
Nikos Amerikanos, Eportal
Archbishop Gregorios of Thyateira and Great Britain

Articles that are published at www.cnn.com

http://www.cnn.com/2005/TRAVEL/02/28/bt.safety.firms/index.html

http://edition.cnn.com/2005/TRAVEL/02/23/bt.security.snares/

http://edition.cnn.com/2005/TRAVEL/03/23/bt.airlines.comfort.race/index.html

http://edition.cnn.com/2005/TRAVEL/02/02/bt.border.security/index.html

http://www.cnn.com/2005/TRAVEL/03/14/bt.tips.business.travel/index.html
http://edition.cnn.com/2005/TRAVEL/03/31/bt.internet.flight/index.html

E-Mail despina@eportal.gr
Ιστοσελίδα -
Τοποθεσία Λονδίνο, Αγγλία



Τι το ιδιαίτερο έχει άραγε μία νεαρή δημοσιογράφος της σειράς με συστάσεις από τον αρχιεπίσκοπο ώστε να επιτελεί το έργο της υπουργικής συμβούλου; Ίσως να είναι οι συμμετοχές της σε διαγωνισμούς έκθεσης και ζωγραφικής κατά τα σχολικά της χρόνια, ίσως και η παρουσία της ως δημοτική σύμβουλος στην εκλογική περιφέρεια της κ.Κάλερ-Χριστοφιλοπούλου. Πάντως σίγουρα δεν είναι η γνώση των εκπαιδευτικών θεμάτων, με τα οποία μάλλον μικρή σχέση έχει.

Monday, February 8, 2010

ΔΟΑΤΑΠ: Άλλη μία αμαρτωλή ιστορία

Δεν υπάρχει τομέας του πανεπιστημιακού συστήματος (και όχι μόνο) στην Ελλάδα που να μην είναι βρώμικος. Το ΔΟΑΤΑΠ αποτελεί έναν από αυτούς. Θα ασχοληθούμε με το ΔΟΑΤΑΠ στο μέλλον. Προς το παρόν παραθέτουμε δύο σημαντικές αναρτήσεις του troktiko.


H πρώτη αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι καρεκλοκένταυροι του ΔΟΑΤΑΠ, στους οποίους περιλαμβάνονται και πολλοί αποσπασμένοι προνομιούχοι εκπαιδευτικοί, ταλαιπωρούν τους ανθρώπους χωρίς να σέβονται τον κόπο που έκαναν για να σπουδάσουν:



"Θα ήθελα να μοιραστώ κι εγώ την εμπειρία μου με αυτόν τον καταπληκτικό φορέα που λέγεται ΔΟΑΤΑΠ:
Τελειώνοντας τις μεταπτυχιακές μου σπουδές σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας σκέφτηκα να ετοιμάσω και τα χαρτιά μου για το ΔΟΑΤΑΠ. Μετά πολλών...
εξόδων και πολύ κόπου προκειμένου να μαζευτούν τα έγγραφα , συνεχούς αλληλογραφίας και τηλεφώνων με το πανεπιστήμιο (το όποιο θέλησε να κινηθεί νομικά μόλις έμαθε ότι το πτυχίο μου δεν αναγνωρίζονταν αυτόματα)ο φάκελος μου ετοιμάστηκε. Μάλιστα χρειάστηκε περίπου 3 μήνες καθημερινών προσπαθειών μου, να βρω κάποιον από το ΔΟΑΤΑΠ να σηκώσει το τηλέφωνο και να επιβεβαιώσει ότι τα χαρτιά μου ήταν εντάξει. Πέρασαν 8 μήνες ώσπου να εξεταστεί ο φάκελος μου όταν η επιτροπή αποφάνθηκε ότι το πτυχίο μου δεν είναι εφάμιλλο των standards των ελληνικών πανεπιστημίων(!!!???) και η αίτηση μου απορρίφτηκε χωρίς φυσικά καμία ουσιαστική αιτιολογία. Μόλις απευθύνθηκα σε αυτούς πάλι, μου είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να γίνει(αφού το προπτυχιακό μου πτυχίο το είχα από ελληνικό πανεπιστήμιο) και να ξανακάνω αίτηση – πληρώνοντας βέβαια κανονικά τα απαραίτητα έξοδα φακέλου τα οποία δεν ήταν και φτηνά. Μετά από 3 μήνες ο φακελός μου επανεξετάστηκε και απορρίφθηκε με τον ίδιο τρόπο. Απογοητευμένος έστειλα το βιογραφικό μου σε μια πολυεθνική εταιρία η οποία μου αναγνώρισε κανονικά τα πτυχία μου και με προσέλαβε. Ήδη είμαι διευθυντής και έχω μια πολύ καλή καριέρα. Ευχαριστώ πολύ το ΔΟΑΤΑΠ!!!Αν μου είχε αναγνωρίσει το πτυχίο όλα θα ήταν διαφορετικά και σίγουρα όχι τόσο επιτυχημένα.
Προς ομοιοπαθείς: μην ασχολείστε και μην απογοητευεστε. Στην αγορά τέτοιες κουταμάρες δεν μετράμε.

Το κράτος μου μέσα!!! "


Η δεύτερη θίγει άλλη μία διάσταση, καθώς το σύστημα έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε κανένας να μη μπορεί να βρει το δίκιο του:


"Και εγώ είμαι ένας από τους χιλιάδες ταλαιπωρημένους από τον συγκεκριμένο οργανισμό. Το τι αποτέλεσμα θα πάρεις είναι κάτι σαν το τζοκερ. Φοιτητές ίδιου πανεπιστημίου, ίδιας χρονιάς, ίδιων μαθημάτων και παίρνουν διαφορετικές αποφάσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Βεβαίως ακόμα...

και εκεί τα βύσματα και οι γνωστοί μετράνε περισσότερο από τα χαρτιά σου. Τι να κάνεις όμως; Επανεξέταση; Έχεις πια τόσο χρόνο; Όσο σου πήρε να πάρεις 2 πτυχία άλλο τόσο θες να ξεμπερδέψεις με τον ΔΟΑΤΑΠ. Αυτός ο ανεξάρτητος οργανισμός…ποιος είναι ο κατασκευαστήÏ! ‚ της σελίδας τους και ποιοι έχουν περάσει πρόεδροι από εκεί. Βεβαίως άλλη μια σύμπτωση στην χώρα τον συμπτώσεων. Κουράγιο!!"

Sunday, February 7, 2010

Θάλεια Δραγώνα: Η Ελληνίδα Μαριάν

Με συνέντευξή της στα ΝΕΑ (2/1/2010), η γνωστή για τις εθνομηδενιστικές της θέσεις Θάλεια Δραγώνα κατέληξε στη διατύπωση μίας βαρυσήμαντης δήλωσης: «Στο πρόσωπό μου πλήττεται η δημοκρατία».



Η αυτοαναγωγή της Δραγώνα σε Μαριάν της χειμαζόμενης νεοελληνικής δημοκρατίας είναι το λιγότερο προκλητική. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα το δημοκρατικό στην πορεία της Δραγώνα. Κατάφερε να θεωρείται επιλεκτικά αναγνωρισμένη επιστήμονας, τη στιγμή που τόσο το κόμμα της όσο και το κράτος δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα αυτό στους υπολοίπους αποφοίτους του Deree. Εξασφάλισε σωρεία κρατικών θέσεων και ταχύτατα διορισμό ως μέλος ΔΕΠ σε κρατικό πανεπιστήμιο. Την ίδια στιγμή που οι συνάδελφοί της στην κομπίνα καθηγητάδες των κρατικών πανεπιστημίων κραυγάζουν υπέρ της, υποβιβάζουν και περιφρονούν τους υπολοίπους αποφοίτους των ιδιωτικών πανεπιστημίων και τους αρνούνται το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Με κύριο εφόδιο τις υψηλές γνωριμίες και τους κατάλληλους γάμους, η Θάλεια Δραγώνα βρέθηκε να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη εντεταλμένων της Bildeberg και της Νέας Τάξης. Οι δραστηριότητές της, αμφίβολης επιστημονικής αξίας, έτυχαν γενναίας χρηματοδότησης από ευρωπαικά κονδύλια. Η ανάμιξή της στη διαχείριση τεράστιων κονδυλίων "για θέματα πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης" έχει ήδη αναλυθεί διεξοδικά, το ίδιο και η σκανδαλώδης εύνοια στο πρόσωπό της τόσο της Διαμαντοπούλου όσο και των προηγούμενων υπουργών παιδείας.

Η παρουσία της στη Βουλή ως βολευτού ήταν τελείως ξένη με τα προβλήματα του απλού Έλληνα, καθώς κύριο αντικείμενο των επερωτήσεών της ήταν οι αθίγγανοι, οι μετανάστες και οι μουσουλμάνοι.

Ποιά είναι λοιπόν η σχέση της Θάλειας Δραγώνα με τη δημοκρατία και πως το πρόσωπό της ταυτίζεται με οποιαδήποτε έννοια δημοκρατικότητας; Η θέση της κάτω από τον προστατευτικό θόλο μίας νεοεποχίτικης αριστοκρατίας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη θέση του απλού πολίτη, που είναι υποχρεωμένος να ταλαιπωρείται στα κρατικά πανεπιστήμια προκειμένου να αναγνωριστούν οι σπουδές του και που η οικονομική και επαγγελματική του εξασφάλιση το πολύ πολύ να φτάνει μέχρι τη θέση ενός απλού υπαλλήλου.

Καλό είναι λοιπόν η κάθε Δραγώνα να αποφεύγει να παρουσιάζεται ως μεστωμένη Μαριάν που προτάσει τα γυμνά στήθη της στους εκλεκτούς των Βερσαλλιών!

Saturday, February 6, 2010

Η αυλή του Υπουργείου Παιδείας

Διαβάζουμε τη λίστα των μετακλητών και των ειδικών συμβούλων της βασίλισσαςυπουργού Διαμαντοπούλου, της υφυπουργού Κάλερ-Χριστοφιλοπούλου και του υφυπουργού Πανάρετου:


Γραφείο υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου

Μετακλητοί: Ευγενία Λόκανα (Γενικό Χημείο, διευθύντρια)

Γεωργία Θεοφανοπούλου, Ιωάννης Νάστος, Σιδερή Μπικίδου, Μαρία Γκούμα, Γεωργία Θεοφανοπούλου

Ειδικοί Σύμβουλοι: Ιωάννης Μαστρογεωργίου, Ευριδίκη Χατζηανδρέου



Γραφείο υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου

Μετακλητοί: Αννα Παπαδοπούλου, Φωτεινή Ζόμπολα, Χριστίνα Παπαγεωργίου, Φωτεινή Αμερικάνου

Αποσπασμένοι: Αντωνόπουλος Ανδρέας (Δήμος Μεταμόρφωσης) Ιωάννης Παπανδρέου (ΕΘΕΛ), Ιωάννα Τσούπρα (ΔΕΗ), Κωνσταντίνος Κασιμάτης (Δήμος Αχαρνών)

Ειδικοί Σύμβουλοι: Μαρία Βλαχούλη, Δέσποινα Αφεντούλη



Γραφείο υφυπουργού Ι. Πανάρετου

Αποσπάσεις: Παρθενόπη Καϊνού (ΑΣΟΕΕ), Αλεξάνδρα Τσιαμτσιούρη (ΑΣΟΕΕ)



Τι σχέση με τα θέματα της παιδείας έχουν η ΕΘΕΛ, η ΔΕΗ, ο Δήμος Μεταμόρφωσης, ο Δήμος Αχαρνών και το Γενικό Χημείο; Και ποιά σύμπτωση φέρει τις δύο αποσπάσεις στο γραφείο του Πανάρετου να προέρχονται από τον ίδιο χώρο (ΑΣΟΕΕ);

Και φυσικά δεν ξεχνάμε την υπόσχεσή μας να αναφερθούμε σε κάποια από αυτά τα ονόματα με λεπτομέρειες...

Friday, February 5, 2010

Αποσπάσεις σε γραφεία και ποσοστώσεις ηλικιακών και φυλετικών ομάδων

Με αφορμή τις διαμαρτυρίες που έρχονται στη δημοσιότητα γύρω από το θέμα των αποσπάσεων, θα αναφερθούμε σε μία ενδιαφέρουσα στατιστική λεπτομέρεια, που αν μη τι άλλο πρόσεξε και η ίδια η Άννα Διαμαντοπούλου όταν έμεινε έκπληκτη από τον αριθμό των νεαρών καθηγητριών που είχαν αποσπαστεί στο Υπουργείο για να δουλεύουν το φωτοτυπικό.

Στα λεγόμενα «καλά» γραφεία, που χαρακτηρίζονται από άνετες συνθήκες και χαμηλό φόρτο εργασίας, σχεδόν όλοι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί είναι γυναίκες νεαρής ηλικίας, πολλές φορές και πρωτοδιόριστες. Έτσι, πολλά γραφεία και γραμματείες, τόσο σε υπηρεσίες και ΙΕΚ όσο και σε βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια, έχουν μεταβληθεί σε γυναικωνίτες όπου οι υψηλά ιστάμενοι διαφυλάττουν τις εύθραστες κορασίδες από τα δεινά του εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Φαίνεται ότι για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι που επιβάλλουν την κατά συρροή απόσπασή τους σε ξεκούραστες θέσεις δίπλα στα σπίτια τους. Άραγε και οι διάφοροι αιρετοί και συνδικαλιστές πως εξηγούν το ενδιαφέρον τους για την υλοποίηση των αποσπάσεων αυτών;

Thursday, February 4, 2010

Οι δημοκρατικές ευαισθησίες της Διαμαντοπούλου

Το πως η Διαμαντοπούλου κατέληξε στην εξίσωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων με ΙΕΚ θα αποτελέσει σίγουρα μνημείο σοσιαληστικής σκέψης, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε η διαδικασία δείχνει το πως αντιλαμβάνεται τη δημοκρατικότητα η faux royale του ΠΑΣΟΚ.



Στη συζήτηση για το πως θα μεθοδευτεί η υπαγωγή των ιδιωτικών πανεπιστημίων στο αμαρτωλό ΕΚΕΠΙΣ πήραν μέρος ακόμα και οι πιο απίθανοι φορείς. Εκτός από τους προέδρους των ΤΕΙ, που ήθελαν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, εμφανίστηκαν και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ (της οποίας το ΚΕΚ ήταν πρωτοπόρο στη μάσα), της ΑΔΕΔΥ, της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (!). Αυτό που είχαν κοινό όλοι αυτοί ήταν το γεγονός ότι οι συνδικαλιστάδες ήταν ενάντια στην οποιαδήποτε εξίσωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων με τα κρατικά.

Βέβαια είναι απορίας άξιο με ποιά ιδιότητα εκφέρει άποψη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο εκπρόσωπος των εργατών(!). Όπως και να έχει, από όλη αυτή τη φιέστα που έστησαν η εσαεί κρατικοδίαιτη Διαμαντοπούλου με τη σπουδάσουσα στο Λονδίνο με τα χρώματα της ΔΑΠ Κάλερ-Χριστοφιλοπούλου απουσίασαν μόνο οι εκπρόσωποι των κολλεγίων. Για την ακρίβεια, από τότε που ανέλαβε το ΥΠΕΠΘ η Διαμαντοπούλου έχει αρνηθεί να τους συναντήσει.

Αποφασίζωμεν και διατάσομεν στη σοσιαληστική του εκδοχή...

Wednesday, February 3, 2010

Ο Ριζοσπάστης για την "αγορά κατάρτισης"

Με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα των κολλεγίων, ο Ριζοσπάστης έκανε μία ενδιαφέρουσα αναφορά στην οποία αξίζει να σταθούμε:


"Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προοπτικά μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι τα πτυχία, των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, των ιδιωτικών μαγαζιών, τα πιστοποιητικά των συνεδρίων και των ημερίδων και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς."


Το ερώτημα είναι πόσοι από τους συντρόφους του Ριζοσπάστη διεκδίκησαν και πήραν θέσεις στην εκπαίδευση με πιστοποιητικά αστείων συνεδρίων και ημερίδων τα οποία και παρουσίαζαν στα βιογραφικά τους ως αντίστοιχα πανεπιστημιακών πτυχίων; Και μάλιστα αρκετοί από αυτούς έγιναν διευθυντικά στελέχη σε θέσεις από όπου φρόντισαν να προωθήσουν άλλους συντρόφους, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στους πραγματικούς πτυχιούχους.

Ίσως βέβαια ο Ριζοσπάστης να τα γράφει αυτά με κάποια διάθεση αυτοκριτικής, όπως όταν καταγγέλει τυπογραφικές εταιρίες για τους μικρούς μισθούς που δίνουν στους υπαλλήλους τους!

Monday, February 1, 2010

Αλ Σαλέχ Άφρα του Ιμπραήμ: Να ποιά πτυχία μετράνε!

Ενώ πολύς κόσμος έχει πέσει σε περισυλλογή προκειμένου να στοχαστεί στο ποιό πτυχίο και μεταπτυχιακό να επιλέξει ώστε να έχει ελπίδες στο νέο σύστημα επιλογής βιογραφικών που εφηύρε ο Αμερικανός Jeffrey Papanderson, η ηθοποιός και ακτιβίστρια Αφροδίτη (Άφρα) Αλ Σαλέχ του Ιμπραήμ μας δείχνει το δρόμο προς την καταξίωση και την επιτυχία.



Μετά από μία λαμπρή καρίερα στον κόσμο του θεάματος, απώγειο της οποίας αποτέλεσε η έκθεση των στητών στηθιών της και οπισθίων της στο Penthouse, η ώριμη πλέον Αφροδίτη αποφάσισε να πάρει μία δραστική λύση για τις σακούλες κάτω από τα μάτια: να αλλάξει καριέρα και να αφωσιωθεί στο αλτρουιστικό όραμα της μετατροπής της ήδη τριτοκοσμικής Ελλάδας σε ακόμα πιο τριτοκοσμική. Άλλωστε κανένας δεν έχασε επενδύοντας στους μετανάστες.

Την ίδια στιγμή που άλλοι ταλαιπωρούνται προκειμένου να πείσουν το ΔΟΑΤΑΠ ότι το πτυχίο τους από το Oxbridge είναι ισότιμο και ομοταγές με τα υψηλού κύρους πτυχία του Πανεπιστημίου Ανατολικού Σταυλώνα, η Αφροδίτη μάζεψε διάφορες βεβαιώσεις σεμιναρίων στα αγαπημένα της θέματα της πολυπολιτισμικότητας, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε την αρθρογραφία της σε έντυπα κύρους όπως η Athens Voice. Θέματά της αποκλειστικά τα ζητήματα των αγαπημένων της (λαθρο)μεταναστών. Βέβαια, εάν η Αφροδίτη είχε μεγαλώσει στη λατρεμένη της Υποσαχάρεια Αφρική αντί της ρατσιστικής Ελλάδας, το πιθανότερο είναι ότι θα είχε αποτελέσει αντικείμενο κοπτοραπτικής από τους ντόπιους μουλάδες, και ο αντρικός πληθυσμός δε θα είχε την ευκαιρία να τη θαυμάσει, τουλάχιστον με τη μορφή που συνηθίζεται στην καθυστερημένη Δύση.

Όπως και να έχει, οι ΜΚΟ για τους μετανάστες βγάζουν καλό μεροκάματο, κι έτσι η Άφρα είδε τις ατέλειωτες ώρες που πέρασε με συντηρητικούς μουσουλμάνους σουδανούς να αποδίδουν. Ο Σπύρος Βούγιας, υφυπουργός ΠΡΟΠΟ, αποφάσισε να βάλει κατευθείαν γκολ από τα αποδυτήρια, και αυτό το πέτυχε προσλαμβάνοντάς την άμεσα ως σύμβουλό του. Η ίδια η Άφρα έδωσε άμεσα το στίγμα της όταν ο διορισμός της αποκαλύφθηκε μετά από κάνα δίμηνο αφής των οπισθίων της στην υπουργική καρέκλα: Θα αναλάβει το ζήτημα των ανθρωπίνων ροών, διότι μας πληροφορεί με αυστηρό ύφος ότι δεν υπάρχουν λαθρομετανάστες, απλώς μετανάστες που δεν εισέρχονται μόνιμα στη χώρα.

Η πορεία της εν λόγω καλλιτέχνιδος προς τη δόξα δε μπορεί παρά να στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους έχουν ακόμα την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρχει η παραμικρή ελπίδα καταξίωσης για όσους αγωνίζονται με όπλο τις γνώσεις τους και τα τυπικά προσόντα τους.

Όσοι ενδιαφέρονται να θαυμάσουν και οι ίδιοι τα προσόντα που εντυπωσίασαν το Βούγια, δεν έχουν παρά να διαβάσουν αυτή την πολύ αποκαλυπτική ανάρτηση.