Wednesday, November 18, 2009

Η Θάλεια Δραγώνα και η ακαδημαική της εξέλιξη

Στο παρελθόν είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι η Θάλεια Δραγώνα, τότε μέλος του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, είναι απόφοιτος του Deree, ενός πανεπιστημίου που αναγνωρίζεται σε πολλές χώρες αλλά όχι στην Ελλάδα. Αυτό επέτρεψε στη Θάλεια Δραγώνα να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό, να αναγνωρίσει στο ΔΙΚΑΤΣΑ το διδακτορικό της, και μετά να αποκτήσει θέση καθηγήτριας στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά και στον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ιδεολογικά αντίθετος με την ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.



Το θέμα ανακινήθηκε τον τελευταίο καιρό με την τοποθέτηση της συγκεκριμένης στο τιμόνι της Ειδικής Γραμματείας Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεματων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και Εκπαίδευσης Ελληνόπαιδων, και έγινε αφορμή για να θυμηθούμε πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, που αφορούν τους πρώην και νυν συζύγους της Θάλειας. Ο εκδότης Γιώργος Δραγώνας έγινε πρόσφατα πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού, και είχε την τύχη να είναι συμμαθητής του κάποτε Υπουργού Παιδείας Γιώργου Παπανδρέου. Η ίδια η Θάλεια φαίνεται να έχει μία έφεση στη μελέτη της διαπολιτισμικότητας, κάνοντας τη γνωστή Ρεπούση να φαίνεται Αρσακειάδα μπροστά της.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω κείμενα σε blogs:

Το δίδυμο του θανάτου της ελληνικής εκπαίδευσης.-Για αυτό κατήργησαν το «Εθνικής Παιδείας»

Η γυναίκα του εκδότη και χωρίς τίτλο σπουδών έγινε γ.γ του υπουργείου Παιδείας

Παράνομα έκαναν καθηγήτρια την κυρία Θάλεια Δραγώνα

Θάλεια Δραγώνα:Μια αποδομητής της Εθνικής μας συνείδησης ,τώρα γραμματέας στο υπ. παιδείας



Στο σημείο αυτό αναφέρουμε μία ανακρίβεια: Η Θάλεια Δραγώνα αναφέρεται ως η μοναδική για την οποία έγινε μία τέτοια εξαίρεση ώστε να γίνει καθηγήτρια δημόσιου πανεπιστημίου έχοντας βασικό πτυχίο από το Deree. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς κάθε άλλο παρά η μοναδική είναι. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και γνωστό στέλεχος της Αριστεράς, η οποία μάλιστα ανήκει στον αντίστοιχο Τομέα Παιδείας κόμματος που εμφανίζεται λαύρο κατά της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Eπιστρέφοντας στη Θάλεια Δραγώνα, υπάρχουν πολλά πράγματα στην περίπτωσή της που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Το ένα αφορά την πρόσφατη τοποθέτησή της, μέσα από μία διαδικασία που χλευάζει τον κοσμο που πίστεψε τις εξαγγελίες του ΓΑΠ για ανοικτές διαδικασίες και επιλογή μέσω βιογραφικών. Το άλλο αφορά το γεγονός της ανέλιξης ατόμων που επενδύουν στη "διαπολιτισμικότητα" καθώς δεν είναι σε θέση να παράγουν κάποιο ουσιαστικό επιστημονικό έργο. Αν μη τι άλλο, το μόνο "έργο" που η συγκεκριμένη έχει να παρουσιάσει είναι το πόνημά της για "τον Εθνοκεντρισμό στην Εκπαίδευση".

Ας δούμε τι λέει το βιογραφικό της προοδευτικής Θάλειας:


Γεννήθηκε το 1955, είναι Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει έντονη συμμετοχή στη διοίκηση του πανεπιστημίου και εξελέγη πολλές φορές Πρόεδρος στο Τμήμα της. Τα ερευνητικά της αντικείμενα αφορούν την εκπαίδευση παιδιών με διαφορετικές εθνοπολιτισμικές ταυτότητες, την ψυχοκοινωνική πρόληψη, τη λειτουργία της οικογένειας. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς στην Ελλάδα και το εξωτερικό επιστημονικά άρθρα και βιβλία. Συνδιηύθυνε πρόγραμμα του ΥΠΕΠΘ για την ένταξη στην εκπαίδευση της μειονότητας στη Θράκη. Είναι ανάμεσα στους σχεδιαστές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και μετείχε στη Διοικούσα Επιτροπή του (1997-2004). Υπήρξε μέλος του ΔΣ του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και εμπειρογνώμων στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Υπήρξε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ (2007-09), μέλος των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου και ασχολήθηκε κυρίως με θέματα εκπαίδευσης, δικαιωμάτων και μετανάστευσης.


Είναι φανερό ότι προωθήθηκε από πολύ νωρίς σε σωρεία κρατικοδίαιτων και κομματικών θέσεων, αλλά παραλείπει επιμελώς οποιαδήποτε λεπτομερή αναφορά στις σπουδές της. Το πολύ πολύ να αναφέρει κάπου αόριστα ότι "έκανε σπουδές ψυχολογίας στην Ελλάδα". Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι γιατί το πτυχίο του Deree αποτελεί εφόδιο για την κάθε Θάλεια Δραγώνα και όχι για όλους τους αποφοίτους του, και γιατί η Θάλεια Δραγώνα δεν παίρνει δημόσια θέση στο ζήτημα της αναγνώρισης και του καθεστώτος λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.