Sunday, November 22, 2009

Χρήστος Κίττας: Ο καραγκιόζης πρύτανης

Με άρθρο του στο Βήμα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Κίττας κατακεραυνώνει τα κολλέγια:


"...οφείλω να επιστήσω την προσοχή τους στη χίμαιρα των κάθε λογής Παραρτημάτων και Κολεγίων που ξαφνικά- εν τω μέσω της θερινής νυκτός«μεταμορφώνονται» σε «Πανεπιστήμια» και προσφέρουν δήθεν σπουδές υψηλού επιπέδου. Η αλήθεια είναι γνωστή σε όλους: τα μεγάλα παραδοσιακά Πανεπιστήμια δεν οικοδομούνται διά νόμου μέσα σε μια νύχτα και σαφώς δεν είναι παραρτήματα."


Στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε πως είναι ένα "μεγάλο παραδοσιακό Πανεπιστήμιο" κατά τον κ.Κίττα:



Στη φωτογραφία βλέπουμε μία από τις πολλές καταλήψεις της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όταν εκλεκτά μέλη της ακαδημαικής κοινότητας του κ.Χρήστου Κίττα καταλαμβάνουν το κτίριο και αντικαθιστούν τη σημαία με τεράστιο πανό που κρέμονται πάνω και γύρω από την είσοδο. Σίγουρα αυτό είναι μία καλή ατραξιόν για τους ξένους ακαδημαικούς που ο κ.Κίττας προσκαλεί για να δουν τα χάλια του από πρώτο χέρι.

Παρακάτω βλέπουμε και μία χαρακτηριστική φωτογραφία από το επίσης μεγάλο παραδοσιακό Πανεπιστήμιο της ΑΣΟΕ:



Θα μπορούσε επιπλέον ο κ.Κίττας να μας ενημερώσει αν το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ενιαίο, ή μήπως έχει κάθε λογής "παραρτήματα" διάσπαρτα σε όλη την Αθήνα γιατί οι καθηγητάδες αρνούνται να αφήσουν τη βόλεψή τους και τα συμφέροντά τους;

Σίγουρα τα διάφορα κολλέγια πρέπει να κριθούν, και μάλιστα αυστηρά, αλλά είναι υποκριτικό αυτή την κριτική να την κάνει ένας ανίκανος που το Πανεπιστήμιο του οποίου υποτίθεται πρυτανεύει είναι ένα ξέφραγκο αμπέλι. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κίττας αποδεικνύεται καραγκιόζης, καθώς στις καταστροφές του Δεκεμβρίου δήλωσε ότι παραιτείται για να το πάρει πίσω αυθημερόν ώστε να μπορεί να συνεχίζει τις αστείες δηλώσεις του.

Και επειδή ο Κίττας είναι εκ φύσεως γελοίος και αντιφατικός, στο ίδιο άρθρο του αναρωτιέται τι θα γίνει με τα πανεπιστήμια της επαρχίας που δεν έχουν φοιτητές, ξεχνώντας ότι αρκετά από αυτά κυριολεκτικά οικοδομήθηκαν κυριολεκτικά σε μία νύκτα!

Αυτό τον καιρό ο Κίττας έχει και άλλες ασχολίες: Να παραστεί ως μάρτυρας κατηγορίας κατά των κολεγίων που τολμούν να θέλουν να συναγωνιστούν το ασήμαντο ίδρυμά του που αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο. Πριν φύγει από το γραφείο του για το δικαστήριο, καλό είναι να γυρίσει να ρίξει μια ματιά στο άθλιο περιβάλλον το οποίο χάρη στον κάθε Κίττα αναγκάζεται να ανέχεται ο Έλληνας φοιτητής.

Αλλά η κατάσταση που ανέχεται ο Έλληνας φοιτητής ίσως και να έχει πολύ μικρή σημασία για τον Κίττα, του οποίου το πρώτιστο μέλημα ήταν να διορίσει τις θυγατέρες του στο ίδρυμα του οποίου προίσταται.