Wednesday, December 15, 2010

Ο μύθος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ

Ο γνωστός συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ Κοτσιφάκης δημοσίευσε ένα κείμενό του στο οποίο καυτηριάζει το Υπουργείο Παιδείας για την πολυγλωσσία του στο θέμα της απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους "πτυχιούχους" των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο σύνολό του αποτελεί ουσιαστικά αποτέλεσμα της συντεχνιακής λογικής που κυβερνά την Ελληνική επαγγελματική ζωή σε όλες της τις διαστάσεις, με αποτέλεσμα πολλοί απόφοιτοι ΑΕΙ να μη μπορούν να εργαστούν στο αντικείμενό τους λόγω της διαφωνίας παλαιότερων και ισχυρότερων συντεχνιών.

Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας: Ο Κοτσιφάκης αναφέρεται σε μία λίστα ειδικοτήτων που δεν έχουν καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Διαβάζοντας όμως τη λίστα αυτή είναι εύλογο να απορεί κανείς γιατί χρειάζονται επαγγελματικά δικαιώματα για να εργαστεί κανείς στους τομείς αυτούς.

Για παράδειγμα, αναφέρεται η ειδικότητα Γραφικών Τεχνών. Από πότε χρειάζεται προεδρικό διάταγμα για να εργαστεί κανείς στις γραφικές τέχνες; Ομοίως και στους τομείς της γεωργίας ή των τεχνικών υπολογιστών, της εκτροφής ζώων ή της ξυλουργικής, της κηπουρικής και της μοδιστρικής, ή ακόμα και των φαναρτζήδων και των σερβιτόρων(!).

Μάλλον έχει παραγίνει το κακό με το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, τη στιγμή που τα διάφορα πολιτικά πρόσωπα και οι συγγενείς τους θεωρούνται κατάλληλα για όλες τις θέσεις να υπάρχουν στεγανά για δουλειές πολύ πιο απλές, παρεμβάλοντας γραφειοκρατικά εμπόδια.

Υπάρχει βέβαια και η βούληση των διαφόρων επαγγελματιών της τεχνικής εκπαίδευσης να δίδονται από τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ "πτυχία" με ιδιαίτερη βαρύτητα...