Sunday, December 26, 2010

ΠΑΜΕ και ΙΕΚ: Γελοίοι καθηγητοπατέρες

Μετά τους σπουδαστές των ΙΕΚ, σειρά έχουν και οι καθηγητές των ΙΕΚ να τύχουν της υποστήριξης του ΚΚΕ. Έτσι, κοντά στους 20 σπουδαστές του 1ου ΙΕΚ Ηρακλείου, το ΚΚΕ θεώρησε πρέπον να "στηρίξει" και τους καθηγητές τους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από δύο χρόνια.

Βέβαια θα αδικούσε το ΚΚΕ αν λέγαμε ότι δεν είχαν και πριν την ίδια αγωνία για το θέμα της πληρωμής των καθηγητών των ΙΕΚ. Άλλωστε, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Ζιώγας, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Πρωτούλης έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη βουλή για το ζήτημα.

Φαίνεται όμως ότι πολλά πράγματα ξεφεύγουν ηθελημένα της προσοχής των επίδοξων καθηγητοπατέρων. Το πρώτο είναι ότι η ροή των χρημάτων είναι συγκεκριμένη, και εμπλέκει συγκεκριμένα πρόσωπα που αν ήθελε το ΚΚΕ μπορούσε εύκολα να ονοματίσει και να καταγγείλει.

Το δεύτερο είναι ότι οι καθηγητές των ΙΕΚ αναλαμβάνουν αυτές τις δουλειές μέσω ενός αυστηρά πελατειακού συστήματος, και σίγουρα οι περισσότεροι τουλάχιστον από αυτούς δεν είναι πρότυπα αξιοκρατίας.

Το τρίτο και ίσως σημαντικότερο το λέει ο ίδιος ο Ριζοσπάστης:

"Πολλοί από τους εκπαιδευτικούς των ΙΕΚ έχουν και άλλη δεύτερη δουλειά (αφού αντικειμενικά κανείς δεν μπορεί εύκολα να ζήσει με τα ψίχουλα της ωρομισθίας σε ένα ΙΕΚ)"


Γιατί ο Ριζοσπάστης δε λέει και ποιά είναι αυτή η δεύτερη δουλειά; Μήπως γιατί οι περισσότεροι είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί; Και γιατί αυτά τα ψίχουλα της ωρομισθίας δεν τα αφήνουν στους τόσους άνεργους επιστήμονες, αλλά αντίθετα το ΚΚΕ τους υπερασπίζεται;

Γιατί άραγε οι κομμουνιστές δε λένε τίποτα για αυτά τα τρία σημεία;