Saturday, May 7, 2011

Τα μυστικά δείπνα των υπουργών στους πανεπιστημιακούς

Αίσθηση προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για δείπνα που με διακριτικότητα παραθέτουν παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας σε δεκάδες πανεπιστημιακών. Η ’ννα Διαμαντουέτα έκανε παράδοση τη μυστική διπλωματία τραπεζώνοντας τους πειναλέους γλείφτες πανεπιστημιακούς, που σπεύδουν με δέος και θαυμασμό να ενταχθούν στην αυλή της και να εξασφαλίσουν μία πιθανότητα κοινωνικής τους αναβάθμισης. Αλλά και η Κάλερ δεν έμεινε άπρακτη, κάνοντας στο σπίτι της τραπέζια για 50(!) άτομα, προκαλώντας φυσικά την εύλογη απορία για το τι είδους σπίτι διαθέτει. Αλλά αυτές είναι απορίες του απλού λαού, που δε μπορεί να καταλάβει πως μία Κάλερ ή μία Διαμαντουέτα πρέπει να κατέχουν και την αντίστοιχη σπιταρώνα.

Όμως γιατί αυτή η μυστική διπλωματία προκάλεσε τέτοια έκπληξη; Μπορεί οι δύο υπουργίνες να την έφτασαν σε νέα ύψη, ίσως μετά από χρόνια ανάγνωση του γνωστού έργου του Μακιαβέλι, αλλά τέτοια συνδιαλλαγή μεταξύ πανεπιστημιακών και πολιτικών δεν είναι καινούριο φαινόμενο.

Εδώ και δεκαετίες, εν όψει εκλογών οι πολιτικοί συναντούσαν πανεπιστημιακούς σε μυστικές συναντήσεις, προσπαθώντας να τους υποσχεθούν περισσότερα από τους πολιτικούς τους αντιπάλους προκειμένου να τους συνεταιρισθούν και να εξασφαλίσουν τη στήριξή τους. Μάλιστα, σε μία από αυτές τις συναντήσεις, πολλά χρόνια πριν, οι πανεπιστημιακοί είχαν ως κύριο αίτημα να τους επιτραπεί να χρησιμοποιήσουν τα πανεπιστημιακά γραφεία για business προσωπικού χαρακτήρα προκειμένου να αυξήσουν τα εισοδήματά τους. Να τους επιτραπεί "να ανοίξουν τα μαγαζιά τους" όπως είχε ειπωθεί χαρακτηριστικά.

Φυσικά, τα όσα διαδραματίστηκαν σε αυτές τις συναντήσεις δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Αποτελούσαν άλλο ένα από τα κρυφά μυστικά της πανεπιστημιακής συντεχνίας, που δημόσια εμφανίζεται κοπτόμενη για την πρόοδο του πανεπιστημίου και κρυφίως είναι ικανή να ζητήσει να μετατρέψει τα πανεπιστημιακά γραφεία ακόμα και σε αίθουσες ιδιαιτέρων μαθημάτων.

Με τη μαζικότητα που έφερε στο παλιό σύστημα η υλοποίηση των Κάλερ-Διαμαντουέτας ήταν επόμενο να διαρρεύσουν κάποιες πληροφορίες στον τύπο. Όμως υπάρχουν και άλλα που παραμένουν καλά κρυμμένα...