Thursday, May 26, 2011

Οικογενειοκρατία στους ωρομίσθιους των ΤΕΙ/ΑΕΙ

Με μία γενναία κίνηση, ο Πανάρετος έκανε για άλλη μία φορά κάτι που κανένας άλλος υπουργός ή υφυπουργός δεν είχε τολμήσει να κάνει στο παρελθόν: να ζητήσει από τα ΤΕΙ και ΑΕΙ να λογοδοτήσουν για το πόσοι από τους ωρομίσθιους που απασχολούν συνδέονται με συγγενική σχέση με το μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό τους.

Η κίνηση αυτή ήταν επιβεβλημένη, καθώς επί σειρά ετών η πανεπιστημιακή συντεχνία γέμιζε τα ιδρύματα με δήθεν πένοντες ωρομίσθιους, οι οποίοι τώρα και προβάλουν αξιώσεις για τα δεδουλευμένα τη στιγμή που όχι μόνο προσελήφθησαν με καθεστώς ανομίας, αλλά και πολλοί από αυτούς συνεισφέρουν στην καταβαράθρωση του ακαδημαϊκού πνεύματος που υποτίθεται πως πρέπει να διέπει την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι αντιρρήσεις που προβλήθηκαν στην κίνηση αυτή είναι ενδεικτικές του κλίματος της διαπλοκής που βασιλεύει στα "αυτοδιοίκητα" τριτοβάθμια ιδρύματα. Τυπικό παράδειγμα οι θέσεις του γνωστού τρόφιμου του Αλφαβήτα και ινστρούχτορα συνδικαλιστή Παναγιώτη Σωτήρη, ο οποίος θυμίζουμε πως υποστήριξε ένθερμα τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε ξενώνες λαθρομεταναστών προκειμένου να τηρείται το άσυλο:

"Το κυνήγι της «οικογενειοκρατίας» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια θεσμική κουτοπονηριά του κ. Πανάρετου που δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Μόνο το μαχόμενο πανεπιστημιακό κίνημα μπορεί και τις πραγματικές εκδοχές ευνοιοκρατίας και διαπλοκής με την πολιτική και οικονομική εξουσία να εξαλείψει και να αγωνιστεί για μια δημόσια ανώτατη εκπαίδευση σύμφωνη με τις κοινωνικές ανάγκες."


Παρατηρούμε όχι μόνο την άρνηση της αισχρής κατάστασης που τώρα επικρατεί, αλλά και τη γνωστή καραμέλα περί "αυτορύθμισης", η οποία μέχρι τώρα το μόνο που έχει επιτύχει είναι τη διαιώνιση της αλητείας και της αυθαιρεσίας όχι μόνο παρανομούντων θεσμικών παραγόντων, αλλά και αριστερών αναρχοεγκληματιών που με τη γνωστή πρακτική της βίαιης επιβολής κατάφεραν να αναγορευθούν σε ρυθμιστές προσώπων και πραγμάτων.


Για να είναι ακριβέστερη η δημογραφική μελέτη των δήθεν "ωρομίσθιων" των ΤΕΙ/ΑΕΙ, ο Πανάρετος θα πρέπει να ζητήσει, εκτός από τα στοιχεία των γόνων, και στοιχεία για τις εξής περιπτώσεις:


  • Γόνους "στελεχών της εκπαίδευσης", και ιδιαίτερα της τεχνικής

  • Μόνιμους εκπαιδευτικούς με πολλές διασυνδέσεις

  • Στελέχη πολιτικών νεολαιών όλων των αποχρώσεων, που παίρνουν βασικό πτυχίο με βαθμό 5 και καταλήγουν διδάκτορες με ταυτόχρονη τοποθέτηση σε διευθυντικές θέσεις

  • Γκόμενες και γκόμενους όλων των ανωτέρω



Δεν υπάρχει κανένας "ωρομίσθιος" στα ΑΕΙ και ΤΕΙ που να μην ανήκει σε κάποια από τις κατηγορίες αυτές. Αυτά βέβαια ξεχνούν να τα αναφέρουν όταν φωνάζουν για τις απολαβές τους και τα "δεδουλευμένα". Αντίθετα, προβάλουν έντεχνα ισχυρισμούς περί "αυτορύθμισης", ώστε τα διάφορα συμφέροντα να έρχονται σε συμβιβασμό και να βολεύει ο καθένας τους δικούς του όπως γίνεται τόσες δεκαετίες.

Σε μελλοντικό άρθρο θα αναφερθούμε και στους απίστευτους τρόπους που έχουν εφεύρει οι θιασώτες της "αυτορύθμισης" ώστε να διώχνουν τους ανεπιθύμητους.