Wednesday, May 18, 2011

Οι συνδικαλιστάδες των ΙΕΚ: Καθηγητοπατέρες

Αν κάτι έλειπε από τα ΙΕΚ, αυτό ήταν ο συνδικαλισμός των καθηγητών, καθώς ο συνδικαλισμός των σπουδαστών είχε ξεκινήσει από πολλά χρόνια πριν. Φαίνεται όμως πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να καλυφθεί και αυτό το κενό:

"Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ Ι.Ε.Κ.

Στην Αθήνα σήμερα την 27η Φεβρουαρίου 2011 οι υπογράφοντες την παρούσα, αποτελούντες ήδη την Κίνηση Εκπαιδευτών Δημοσίων Ι.Ε.Κ. (Kίνηση Ε.Δ.ΙΕΚ), ως ένωση προσώπων του άρθρου 107 του Αστικού Κώδικα, συμφωνήσαμε και συναποδεχτήκαμε τα παρακάτω :

Ιδρύεται σωματείο ως συνδικαλιστική οργάνωση, με έδρα την Αθήνα, που θα διέπεται από τις διατάξεις του νόμου 1264/1982 και συμπληρωματικά από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και του εισαγωγικού του νόμου, τους όρους του καταστατικού του, καθώς και τους παρακάτω ειδικότερους.

Κύριος σκοπός του σωματείου θα είναι ο ίδιος που ήδη επιδιώκει η Κίνησή μας, ήτοι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των εκπαιδευτών των Δημοσίων Ι.Ε.Κ."


Τα δύο εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι ποιοί είναι αυτοί οι νεόκοποι συνδικαλιστές και τι πραγματικά ζητούν.

Στους πρωτεργάτες της κίνησης αυτής διακρίνει κανείς δημοσιογράφους, πολιτευτές, αποφοίτους του Κολλεγίου Αθηνών και παρατρεχάμενους πολιτικών (ακόμα και της Μπακογιάννη). Ειδικά για το Γενικό Γραμματέα Νεκτάριο Μπεχράκη διαβάζουμε:

"Γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημοσιογραφία και Θεολογία. Από το 1990, εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, ενώ έχει διατελέσει Δ/της και Αρχισυντάκτης σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Παράλληλα, από το 1990 είναι εκδότης εφημερίδων. Διετέλεσε Υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων σε Συλλόγους, Αθλητικές Ενώσεις, Γραφεία Πολιτευτών-Βουλευτών. Από τον Φεβρουάριο 2000 έως σήμερα, είναι καθηγητής δημοσιογραφίας και Αθλητικής Δημοσιογραφίας:
ΙΕΚ Ν. Σμύρνης Δημοσιογραφία Οκτώβριος 2010-σήμερα
ΙΕΚ 2ο Πειραιά Δημοσιογραφία Οκτώβριος 2007-σήμερα ΙΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΙΕΚ Αργυρούπολης: Αθλητική Δημοσιογραφία Οκτώβριος 2007- Ιούνιος 2010
ΙΕΚ ΑΚΜΗ: Αθλητική Δημοσιογραφία, Δημοσιογραφία Μάρτιος 2007-σήμερα
Εξεταστής στην Επιτροπή Πιστοποίησης Δ.ΙΕΚ πρακτικού μέρους
Ιούνιος 2004 , Δεκέμβριος 2004 και Ιούνιος 2006.
ΙEK Μεταμόρφωσης Δημοσιογραφία Οκτώβριος 2005 �Ιούνιος 2006
ΙΕΚ Χαϊδαρίου Δημοσιογραφία, Οκτώβριος 2003 - Ιούνιος 2005
ΙΕΚ Χαλανδρίου Δημοσιογραφία Φεβρουάριος 2000-Φεβρουάριος 2001.
Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Μη Ημερησίου Ελληνικού Τύπου (ΕΣΜΗΕΤ) από το 1988 και από το 2002 μετέχει στο Δ.Σ και σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας. Ασφαλισμένος στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΑΙΣΥΤ) και μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ελληνικό Τμήμα) Α.Μ 368"


Με άλλα λόγια, η θητεία του δημοσιογράφου-θεολόγου σε πολιτικά γραφεία του εξασφάλισε συνεχή απασχόληση σε ΙΕΚ από το 2000, αλλά χρειάστηκε να φτάσει στο 2011 για να αποφασίσει να συνδικαλιστεί. Και ο μοναδικός λόγος αυτού του συνδικαλισμού είναι και το ουσιαστικό αίτημα των συνδικαλιστάδων των ΙΕΚ, και δεν είναι τίποτε άλλο από τη διεκδίκηση των αμοιβών που εδώ και αρκετά χρόνια ο ΟΕΕΚ έχει σταματήσει να καταβάλλει.

Δηλαδή αν ο ΟΕΕΚ είχε προνοήσει να πληρώνει τους καθηγητές του δε θα υπήρχε ούτε και σήμερα συνδικαλισμός στα ΙΕΚ. Οι τωρινοί φωνασκούντες θα συνέχιζαν την έως τώρα πορεία τους, έχοντας εξασφαλίσει με τους γνωστούς τρόπους μία θέση στο νοσηρό σύμπαν των ΙΕΚ.

Απόδειξη του γεγονότος αυτού αποτελεί και το περιεχόμενο του blog των συνδικαλιστάδων, το οποίο περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από το θέμα της καταβολής των αμοιβών τους και δεν αναφέρεται τίποτα για το ουσιαστικό πρόβλημα των ΙΕΚ, τα οποία δημιουργήθηκαν μόνο και μόνο για να αποτελέσουν εστία πολυεπίπεδης διαφθοράς και διαπλοκής.

Για παράδειγμα, δεν είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες των συνδικαλιστάδων δημοσιογράφων να θέσουν ζήτημα ασυμβατότητας ωρομισθίας και πολυθεσίας, την ίδια στιγμή που οι δημοσιογράφοι στο δικό τους επαγγελματικό χώρο θέτουν συνέχεια τέτοιο ζήτημα.

Αυτά βεβαίως δεν πρόκειται να συζητηθούν στις επαφές που οι συνδικαλιστάδες αυτοί κάνουν με υψηλά πρόσωπα της πολιτικής και εκπαιδευτικής κοινωνίας, όπου και θα φροντίσουν για το δικό τους μέλλον και ιδιαιτέρως για το ζήτημα της πληρωμής τους.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, οι καθηγητοπατέρες των ΙΕΚ θέτουν και ορισμένα σωστά ερωτήματα (το ζήτημα όμως είναι ότι τα θέτουν επιλεκτικά για το θέμα της πληρωμής τους και όχι για όλα τα υπόλοιπα θέματα που ταλανίζουν τα ΙΕΚ από τη στιγμή της δημιουργίας τους):

"4. Πού αναλίσκονται τα ποσά από τα δίδακτρα των Καταρτιζομένων;
5. Πού αναλίσκονται τα ποσά της Ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης;
6. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των συνεργατών σας, �εάν και εφόσον�, η πληρωμή θα είναι «σταδιακή». Πώς αυτή την εννοείτε; Με ποια κριτήρια θα προηγηθούν κάποια ΙΕΚ έναντι άλλων;"


Σωστά τίθονται αυτά τα ερωτήματα, όμως το ζήτημα είναι ότι αυτά δεν είναι τωρινά ερωτήματα, αλλά προέκυψαν εδώ και πολλά χρόνια. Είναι λοιπόν παράδοξο το ότι κάποιοι τα εστιάζουν στο τελευταίο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που αυτές οι οικονομικές παραδοξότητες λαμβάνουν χώρα σε δυσθεώρητο βάθος χρόνου, χωρίς κανείς να διαμαρτυρηθεί μέχρι τώρα.

Και πιο συγκεκριμένα, δεν είναι καθόλου τωρινό το φαινόμενο κάποια ΙΕΚ να προηγούνται στις πληρωμές σε σχέση με κάποια άλλα. Γιατί λοιπόν κανείς δε μιλά για τις ευθύνες των διευθυντών των ΙΕΚ και του προσωπικού του ΟΕΕΚ;

Γιατί κανείς δεν αναζητά την ακριβή ροή των χρημάτων μέχρι τη στιγμή που έφταναν στους τελικούς δικαιούχους τους;

Όσο για το που πήγαν τα λεφτά που εισέρρεαν στα ταμεία του ΟΕΕΚ, η απάντηση είναι γνωστή, αλλά για κάποιους μυστηριώδεις λόγους ακόμα δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες. Θυμίζουμε ότι μέχρι τη βολική διάλυση του ΟΕΕΚ δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα το πολυδιαφημισμένο πόρισμα για τις ατασθαλίες και απάτες στον οργανισμό, όπως επίσης δε μάθαμε ποτέ ποιά ήταν η απάντηση των διοικούντων του οργανισμού στην επιστολή του Πανάρετου με την οποία ζητούσε να μάθει αν οι απατεώνες είχαν επιστρέψει τα λεφτά.


Επιστρέφοντας στο θέμα του συνδικαλισμού στα ΙΕΚ, βλέπουμε πως οι καθηγητές των ΙΕΚ αποτελούν πλέον αντικείμενο ενδιαφέροντος και από άλλους συνδικαλιστάδες:


"Την Παρασκευή 4 Μάρτη πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μετά από κάλεσμα της πρωτοβουλίας για τα δημόσια ΙΕΚ του Σ.Ε.Α.Ε.(Ωρομισθίων-Αναπληρωτών), με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών των ΙΕΚ. Η πρωτοβουλία του σωματείου για τα ΙΕΚ δημιουργήθηκε με απόφαση της συνέλευσης του την Κυριακή 27 Φλεβάρη και αποφάσισε την εν λόγω κινητοποίηση προκειμένου να πιέσει για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που χρωστά το κράτος σε χιλιάδες ωρομισθίους εκπαιδευτικούς που εργάσθηκαν στα δημόσια Ι.Ε.Κ. του Ο.Ε.Ε.Κ. τα τελευταία τρία χρόνια."


Στο ποιοί είναι οι "ωρομίσθιοι των ΙΕΚ" (αλλά και των ΤΕΙ) έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, και οι ισχυρισμοί περί "ωρομισθίων" είναι το λιγότερο αστείοι όταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί ήταν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή με σημαντικές προσωπικές επιχειρήσεις.

Όμως το σημείο στο οποίο θα σταθούμε είναι το ενδιαφέρον του Σ.Ε.Α.Ε.(Ωρομισθίων-Αναπληρωτών) για τα ΙΕΚ, καθώς πάγιο αίτημα των διαφόρων συλλόγων αναπληρωτών ήταν να υπάρξει πλήρης διαφοροποίηση από τα ΙΕΚ από το φόβο μίας πιθανής αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των ΙΕΚ για την παροχή μορίων στους σχετικούς πίνακες αναπληρωτών. Τώρα βλέπουμε μία εντυπωσιακή αλλαγή γραμμής, η οποία δεν οφείλεται σε αλτρουιστικά κίνητρα:

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος εφησυχασμού από μέρους μας μέχρι να εξοφληθούν όλοι οι συνάδελφοι. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς των ΙΕΚ να γραφτούν στο Σωματείο Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών (Ωρομισθίων-Αναπληρωτών) και να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του σωματείου για τα ΙΕΚ και να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις της."


Ευκαιρία λοιπόν για το ΣΕΑΕ να αυξήσει των αριθμό των προβάτωνμελών του και να αυξήσει την πελατεία του.


Οι πελατειακές σχέσεις βάση των οποίων λειτουργούσαν και λειτουργούν τα ΙΕΚ έκαναν περιττή την ανάγκη για συνδικαλισμό. Το αποδεικνύει το γεγονός ότι το μοναδικό αίτημα πίσω από τις τελευταίες κινήσεις είναι η καταβολή των οφειλών του ΟΕΕΚ και τίποτε άλλο. ’λλωστε, αν άλλαζε κάτι από τη λειτουργεία του αμαρτωλού συστήματος, μπορεί οι συνδικαλιστές αυτοί να μην παρέμεναν για πολύ ακόμα στις θέσεις τους στα ΙΕΚ...