Saturday, January 28, 2012

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το ΔΙΚΑΤΣΑ και η στρατιωτική θητεία

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο ρόλο φορέων και θεσμών όπως το ΔΙΚΑΤΣΑ και η στρατιωτική θητεία, που χρησιμεύουν στην άρχουσα τάξη για το διαχωρισμό των πατρίκειων από τους πληβείους. Ενώ για κάποιους το ΔΙΚΑΤΣΑ καθυστερεί υπερβολικά και ουσιαστικά τους αναγκάζει να αναζητήσουν επιστημονική καριέρα εκτός Ελλάδας, για κάποιους άλλους οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώνονται με πρωτοφανείς ρυθμούς, κι ενώ για κάποιους η στρατιωτική θητεία αποτελεί τροχοπέδη που τους καταδικάζει στην επιστημονική αδράνεια και στην αποξένωση από τον επιστημονικό τους χώρο, για κάποιους άλλους αποτελεί μία πολύ σύντομη παρένθεση που διεκπεραιώνεται τυπικά με κάποιο μαγικό τρόπο.

Η περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική. Φαίνεται πως κάποιοι είχαν αποφασίσει από πριν την προώθησή του, με αποτέλεσμα κάποιες περίεργες χρονολογικές ανωμαλίες:

"Πτυχία μαϊμού που γίνανε νόμιμα εν μια νυκτί από τον τότε Υπουργό και νυν Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου.
Πότε πέρασε από το ΔΙΚΑΤΣΑ ο κ. Βενιζέλος, αφού το Μεταπτυχιακό θέλει τουλάχιστον 1 χρόνο για να αναγνωριστεί και άλλον ένα χρόνο το Διδακτορικό του , συνολικά θέλει 9 χρόνια (2 Μεταπτυχιακό + 1 ΔΙΚΑΤΣΑ + 4 Διδακτορικό + 1 ΔΙΚΑΤΣΑ = 9 χρονια) για να τελειώσει με την γραφειοκρατεία ....

Άρα αφού έφυγε στο Παρίσι το 1980 και 2 Χρόνια Μεταπτυχιακό 1982, 4 ΧΡΟΝΙΑ για το Διδακτορικό 1986 και 1 με δύο χρόνια για αναγνώριση ΔΙΚΑΤΣΑ 1987.

Μπορεί να μας εξηγήσει ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ το 1984 εκλέχθηκε υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου? Και ποιο ήταν το θέμα της Διατριβής του;"


Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο αν δούμε και τα όσα αναφέρει το επίσημο site του επίδοξου δελφίνου:

"Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957... Είναι παντρεμένος από το 1980 με τη Βασιλική Αποστ. Μπακατσέλου, δικηγόρο με την οποία έχει μία κόρη, φοιτήτρια Νομικής.

Αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το Σεπτέμβριο του 1974, εισάγεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και των Συμβουλίων της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος.

Αποφοίτησε από τη Νομική το 1978 και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ.

Το 1980 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 1984 εκλέχθηκε υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου."


Πώς άραγε αναγορεύτηκε σε διδάκτορα 2 χρόνια μετά από την αποφοίτησή του; Και πώς άραγε συνδύασε υποτίθεται απαιτητικές σπουδές στο εξωτερικό με τις υποχρεώσεις του γάμου; Και πώς άραγε τοποθετήθηκε ως καθηγητής με τέτοια ταχύτητα, τη στιγμή που η δημόσια παρουσία του παραπέμπει σε έναν εκφραστή αέναης μπουρδολογίας και όχι σε κάποια διάνοια;

Με την ίδια ταχύτητα λύθηκε και το θέμα της στρατιωτικής θητείας, καθώς το 1986 πολύ βολικά εξαγόρασε 9 μήνες θητείας, έχοντας ήδη διοριστεί ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο, όπου φαίνεται πως η έλλειψη εκπληρωμένων στρατιωτικών υποχρεώσεων δεν αποτελεί κώλυμα διορισμού.

Η εξήγηση για την τόσο βολική πορεία του ογκόλιθου της φλυαρίας βρίσκεται στην ανάμειξή του στο φοιτητικό κίνημα, που ανέδειξε πολλούς επιτήδειους που καρπωθηκαν την εξουσία τόσο χρόνια συνεισφέροντας με τη μετριότητά τους στην κατρακύλα της Ελληνικής κοινωνίας.