Saturday, December 12, 2009

Από το βίο του Παύλου Γερουλάνου

Πολλές πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό σχετικά με το βίο και την προσωπικότητα του Παύλου Γερουλάνου, αλλά εμείς θα σταθούμε σε ένα ενδιαφέρον απόσπασμα:


Ο Παύλος Γερουλάνος φοίτησε στο Ελληνικό Κολέγιο του Λονδίνου το οποίο είχε ιδρύσει ο τέως και μάλιστα ήταν συμμαθητής και φίλος με τον γιο του Κωνσταντίνου, Παύλο. Από το Ελληνικό Κολλέγιο του Λονδίνου πέρασαν εκατοντάδες αξιόλογες προσωπικότητες της διασποράς, όπως οι απόγονοι των μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών Γουλανδρή και Χανδρή, ο έτερος στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Φίλιππος Στράτος, ο Γιάννης Πατέρας και ο Γκίκας Γκούμας. Ο Παύλος Γερουλάνος έκανε επίσης παρέα και με την Αλεξία Γλίξμπουργκ στα γυμνασιακά του χρόνια.

Ο Παύλος Γερουλάνος προέρχεται από οικονομικά ευκατάστατη οικογένεια της Κεφαλοννιάς με συντηρητικές πολιτικές καταβολές. Ο πατέρας του Μαρίνος Γερουλάνος υπήρξε μεταπολιτευτικά γενικός γραμματέας του υπουργείου Συντονισμού επί υπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είναι επίσης δισέγγονος του Κεφαλλονίτη γιατρού που ίδρυσε το Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, Μαρίνου Γερουλάνου.

Από τη μεριά της μητέρας του, είναι δισέγγονος του Αντώνη Μπενάκη που διετέλεσε υφυπουργός Οικονομικών του Ελευθέριου Βενιζέλου και ίδρυσε το γνωστό Μουσείο Μπενάκη. Κάτι που δεν ξέρουν επίσης πολλοί είναι ότι ο προπάππους του Παύλου Γερουλάνου, Αντώνης Μπενάκης, ήταν αδελφός της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα, η οποία ήταν και προγιαγιά του Αντώνη Σαμαρά. Με άλλα λόγια, Σαμαράς και Γερουλάνος είναι δεύτερα εξαδέλφια.

Η μητέρα του Παύλου Γερουλάνου, Αιμιλία Γερουλάνου, αρχαιολόγος με ειδικότητα στα βυζαντινά, είναι πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη. Η αδελφή του Ειρήνη Γερουλάνου υπήρξε επί χρόνια και παραμένει το δεξί χέρι του Άγγελου Δεληβοριά. Διευθύνει το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, είναι μια ευγενική, δυναμική γυναίκα, αφανής από πεποίθηση και σύζυγος του Πλάτωνα Μαυρομούστακου, καθηγητή Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η άλλη αδελφή του Παύλου Γερουλάνου, Δέσποινα Γερουλάνου, έκανε μια θριαμβευτική εμφάνιση στο θέατρο με προτροπή του Δημήτρη Χορν στον «Αρχιμάστορα Σόλνες» του Ιψεν (1984). Πρωταγωνίστησε στην ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Βαριετέ» (1985) και έπειτα αποσύρθηκε για να αφιερωθεί στην οικογένεια και στα παιδιά της.


Φαίνεται πως όλοι οι μεγαλόσχημοι, όλων των κομμάτων, ήταν συμμαθητές μεταξύ τους....