Tuesday, April 12, 2011

Οι μαθητικές εκδρομές και τα σχολικά κυλικεία

Ασύνδετα εκ πρώτης όψεως τα δύο αυτά θέματα, που όμως έχουν πλέον δύο κοινά σημεία: Τους μαθητοσυνδικαλιστές και το χρήμα

Εδώ και χρόνια, οι μαθητικές εκδρομές έχουν υπάρξει το σχολείο για τους μελλοντικούς φοιτητοπατέρες που βγάζουν τα προς το ζην διοργανώνοντας πάρτυ.

Έτσι, οι πρόεδροι των πενταμελών και των δεκαπενταμελών, πολλές φορές μετά από σχετικές συνεννοήσεις, καταφέρνουν να χειρίζονται τα θέματα των εκδρομών έτσι ώστε να έχουν σημαντικά κέρδη. Και φαίνεται ότι και οι καθηγητές έχουν βρει άλλον έναν τρόπο για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

Διαβάζουμε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία για το πως η Διαμαντοπούλου κατέληξε να συστήσει οι εκδρομές να γίνονται εντός Ελλάδας:


"Θορυβήθηκε από τη... φυγή των μαθητικών εκδρομών στο εξωτερικό (το 48% της Γ' Λυκείου πέρυσι) το εγχώριο επιχειρηματικό λόμπι, που τις θεωρούσε «στανταράκι» για εύκολα και γρήγορα κέρδη.

Και άρχισε η «κινητοποίηση» από επιχειρηματίες της μέρας και της νύχτας -από ξενοδόχους μέχρι ιδιοκτήτες... ξενυχτάδικων- από τη Ρόδο, την Κρήτη, την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και την Κέρκυρα. Ω του θαύματος, ορίστηκε διμερής συνάντηση με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδη και του Γ. Τελώνη, προέδρου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ).

Στα πόδια των μαθητών έπεσαν οι δύο υπουργοί, καλώντας τους να προτιμήσουν τις ελληνικές ομορφιές. Ζητώντας, παράλληλα, καλές τιμές από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Τσιμουδιά, όμως, για το ότι οι εκδρομές στην Ελλάδα είναι αναλογικά ακριβότερες από του εξωτερικού αλλά και για την κερδοσκοπία των επιχειρηματιών, για την οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το υπουργείο Παιδείας. Και αυτό, καθώς οι εκδρομές «στριμώχνονται» σε ένα μήνα (από 22 Φεβρουαρίου μέχρι 31 Μαρτίου), με αποτέλεσμα η ζήτηση για συγκεκριμένες περιοχές να χτυπάει κόκκινο, δίνοντας τη δυνατότητα στους ξενοδόχους να κρατούν ψηλά τις τιμές. Επίσης, ούτε κουβέντα της υπουργού Παιδείας για το πλαίσιο οργάνωσης των μαθητικών εκδρομών, που έχει εκθρέψει ένα απίστευτο κύκλωμα συνδιαλλαγής, στο οποίο μετέχουν μαθητές, καθηγητές και επιχειρηματίες."


Φαίνεται όμως πως τα έσοδα από αυτές τις αρπαχτές δεν ήταν αρκετά, οπότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κάνει ένα ακόμα δώρο στους εκκολαπτούμενους κομματάρχες. Διαβάζουμε στο Βήμα:

"Αυτοδιαχείριση από τους μαθητές

Το καθεστώς με το οποίο λειτουργεί έως και σήμερα το σχολικό κυλικείο αλλάζει με τροπολογία που καταθέτει στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με σκοπό να ψηφιστεί πριν από το τέλος του έτους. Αλλάζει ακόμα και ο τρόπος διαχείρισης των κυλικείων, αφού με την ίδια τροπολογία ενθαρρύνονται οι μαθητές ή οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων (για τα δημοτικά σχολεία) να διαχειρίζονται τα οικονομικά στοιχεία αυτών των μικρών επιχειρήσεων."


Με άλλα λόγια, οι επιτήδειοι που συνήθως γίνονται πρόεδροι των "μαθητικών συμβουλίων" θα έχουν στη διάθεσή τους επιπλέον κονδύλια για να ξοδεύουν στις γνωστές δραστηριότητες, ώστε να φτάσουν στα επόμενα στάδια του κομματικού βίου πληρέστερα καταρτισμένοι.

Θα γίνεται δηλαδή σε μαθητικό επίπεδο ότι γίνεται και σε πανελλαδικό: Οι πολλοί θα ψηφίζουν τους εκπροσώπους, και εκείνοι με τη σειρά τους θα αποφασίσουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Εάν κάποιος αναρωτηθεί πως είναι τόσο βέβαιη από τώρα η σύνδεση των εσόδων των κυλικείων με τις μαθητικές εκδρομές, δεν έχει παρά να διαβάσει το παρακάτω απόσπασμα από σχετικό άρθρο του Κερασιώτη Σεραφείμ, Διευθυντή του 2ου ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου:

"Ο νόμος προβλέπει τη διαχείριση των χρηματικών ποσών από τα έσοδα της μίσθωσης του κυλικείου στις Σχολικές Επιτροπές για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων και για συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες.

Θεωρώ ότι μέσα στις επιλέξιμες δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων πρέπει να συμπεριληφθεί και η δυνατή χρηματοδότηση των σχολικών δραστηριοτήτων για την κάλυψη μέρους των μετακινήσεων – διαμονής – διατροφής των μαθητών που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές μονοήμερες και πολυήμερες επισκέψεις για την υλοποίηση σχολικών δραστηριοτήτων (περιβαλλοντικών - αγωγής υγείας – πολιτιστικών δραστηριοτήτων – εκπαιδευτικών ανταλλαγών κ.ά.)."


Βλέπουμε λοιπόν πως από νωρίς κάποιοι φροντίζουν να δείξουν το δρόμο στο τι θα γίνει με τη νέα ροή εσόδων στα ταμεία των μαθητικών συμβουλίων...

Το γιατί ο Κερασιώτης ενδιαφέρεται τόσο για την ευμάρεια του δεκαπενταμελούς το βλέπουμε από το παρακάτω απόσπασμα από δελτίο τύπου που ο ίδιος έγραψε για να διαφημίσει τον εαυτό του:


" Την εκδήλωση που είχε μεγάλο ενδιαφέρον, τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος και Διευθύνων Σύμβουλος του συνδέσμου 21 ΟΤΑ τέως δήμαρχος Πεύκης κ. Παύλος Καμάρας, ο προϊστάμενος της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας κ. Κάλος Βάιος, η Δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΠ του Δήμου Γαλατσίου κ. Κιτσίνη Γεωργία με την γραμματέα της ΔΕΠ κ. Ιωάννα Γκέκα, ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΕ κ. Μαλαγάρης Πολύκαρπος, ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου κ. Αλέξανδρής Ανδρέας, ο Διευθυντής του 6ου ΣΕΚ Αθηνών κ. Κακκαλής Γεώργιος, ο Υπ/ντής του 1ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου κ. Ορφανός Δημήτρης, ο πρώην υπ/ντής του 2ου ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου κ. Αυγερίου Βασίλειος, η υποδ/ντρια του 2ου ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου κ. Τσεκούρα Σπυριδούλα, η πρόεδρος των γονέων και κηδεμόνων του σχολείου κ. Ευαγγελία Πρωτόππαπα, όλοι οι εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Κερασιώτης Σεραφείμ μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων και το 15/μελές μαθητικό συμβούλιο."


Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αρκετά από τα ονόματα που αναφέρονται είναι γνωστά στους εκπαιδευτικούς κύκλους και σίγουρα θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. Άλλωστε, σε κάθε περιοχή υπάρχει μία ομάδα εκπαιδευτικών με αισθητή παρουσία, και εδώ βλέπουμε μαζεμένα τα ονόματα της περιοχής του Γαλατσίου...