Friday, April 15, 2011

Πληροφορικάριοι: Όλοι στο ίδιο καζάνι

Με μία καταγέλαστη ανακοίνωση, η Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας προβάλλει ως ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία την παρέμβασή της για την αλλαγή των προκηρύξεων θέσεων που δε ζητούν γενικά έναν πληροφορικάριο, αλλά έναν απόφοιτο συγκεκριμένων σχολών.

Τέτοιες κινήσεις δείχνουν το μέγεθος της συντεχνιακής εγκληματικότητας στην Ελλάδα. Ενώ οι πληροφορικάριοι έχουν απαιτήσει, και σε μεγάλο βαθμό επιτύχει, τον αποκλεισμό πτυχιούχων συναφών κλάδων όπως των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, την ίδια στιγμή απαιτούν οι πληροφορικάριοι να αντιμετωπίζονται σαν ένας ενιαίος κλάδος.

Το ερώτημα λοιπόν είναι για ποιό λόγο να θεωρούνται ίδιοι οι απόφοιτοι σχολών πληροφορικής διαφορετικών διαβαθμίσεων (ΑΕΙ-ΤΕΙ) με τελείως διαφορετικά αντικείμενα. Για παράδειγμα, δε μπορούν να θεωρηθούν ταυτόσημοι οι τίτλοι και οι γνώσεις ενός αποφοίτου μίας σχολής με προσανατολισμό στον προγραμματισμό και μίας σχολής με προσανατολισμό στα πολυμέσα ή την εκπαίδευση ή τις τηλεπικοινωνίες.

Αυτή είναι άραγε η προώθηση της πληροφορικής στην Ελλάδα για την οποία υποτίθεται πως πασχίζουν όλες αυτές οι συντεχνιακές ενώσεις;