Wednesday, April 27, 2011

Οι υπάλληλοι του ΟΕΕΚ

Η μεταφορά των υπαλλήλων του ΟΕΕΚ στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας ήταν αναμενόμενη. Το ΠΑΣΟΚ δε μπορούσε παρά να προσέξει τα παιδιά του και να τους εξασφαλίσει τις καλύτερες θέσεις. ’λλωστε, στη λίστα με τα ονόματα των υπαλλήλων του ΟΕΕΚ συναντάμε επώνυμα που υπάρχουν και σε άλλες λίστες με προνομιούχους.

Επειδή όμως τα πράσινα παιδιά του ΟΕΕΚ συνεχίζουν να αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον με επιλεκτική ευαισθησία, θα σταθούμε στο άρθρο του Αργύρη Ευαγγέλου για το ζήτημα, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Οι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι ίσως και ανασφάλιστοι και εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα :

Μήπως κάποιοι του Υπουργείου Παιδείας και δια βίου Μάθησης εκμεταλλεύονται τα κονδύλια της μισθοδοσίας των υπαλλήλων αυτών για προσωπικούς σκοπούς;"


Η παρατήρηση αυτή μπορεί να είναι ορθή, αλλά το ερώτημα είναι γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια που οι μισθοδοσίες του προσωπικού των δημοσίων ΙΕΚ εμφάνιζαν χαρακτηριστική καθυστέρηση, η οποία μάλιστα ήταν διαφορετική για κάθε ΙΕΚ, και μάλιστα με τις παρατηρούμενες διαφορές να είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Εμφανιζόταν δηλαδή το φαινόμενο ένα ΙΕΚ να πληρώνει το προσωπικό του με καθυστέρηση μερικών μηνών και ένα άλλο με καθυστέρηση μερικών ετών. Υπόλογοι φυσικά οι καρεκλοκένταυροι παρακοιμώμενοι της εξουσίας διευθυντές των διαφόρων ΙΕΚ, οι οποίοι είχαν και την ευθύνη της μισθοδοσίας.

Ενώ όμως το φαινόμενο αυτό ήταν γνωστό για χρόνια, κανείς δεν έθεσε το ερώτημα "ποιός εκμεταλεύεται αυτά τα κονδύλια". Το γεγονός ότι οι υπάλληλοι του ΟΕΕΚ είναι υποψιασμένοι για τέτοιες πρακτικές θα πρέπει να προβληματίσει για το πόσοι ήξεραν τι συμβαίνει μέσα στον ΟΕΕΚ και όχι μόνο δε μιλούσαν, αλλά αποτελούσαν μέρος ενός τεράστιου αμαρτωλού συστήματος βασισμένου στη διαφθορά. Θα θυμίσουμε ότι ακόμα και πρόσωπα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν μπλεγμένα στο σκάνδαλο του ΟΕΕΚ, φυσικά με το αζημίωτο.

Γιατί λοιπόν οι υπάλληλοι του ΟΕΕΚ φωνάζουν μόνο για τη δική τους μισθοδοσία και δε λένε τίποτα για το τι συνέβαινε με τις μισθοδοσίες μέσα στον ΟΕΕΚ;