Ως χαρακτηριστικό δείγμα (αν)ικανότητας, ή και σκοπιμότητας για κάποιους κακοήθεις, το Κτηματολόγιο προσέφερε πλήρη χαρτογράφηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας μέσω διαδικτύου. Το θέμα αυτό έρχεται φυσικά να προστεθεί σε μία ατέλειωτη σειρά θεμάτων με τα οποία το Κτηματολόγιο έχει προκαλέσει επανειλημένα την Ελληνική κοινωνία:
"ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ : Η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ "ΚΑΡΦΩΣΕ" ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Δεν έφταναν όλα τα άλλα που συμβαίνουν στην Κτηματολόγιο Α.Ε. ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα. Μέσω μίας εφαρμογής (τύπου Google), οι υπεύθυνοι της Κτηματολόγιο Α.Ε. "κάλυψαν" με έναν γελοίο τρόπο (με εντονότατες λευκές μουτζούρες) όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις δηλαδή στρατόπεδα, αποθήκες πυρομαχικών, στρατιωτικά αεροδρόμια δίνοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο, τις συντεταγμένες όλων των εγκαταστάσεων αυτών, με ακρίβεια χιλιοστού (!!) σε όποιον τις θέλει, μέσω της ιστοσελίδας της εταιρίας. Μπείτε εδώ και κάντε ζουμ στα ακριτικά ελληνικά νησιά (Καστελόριζο, Σάμος, Χιος κλπ)... Έδωσαν στους Τούρκους όλες τις συντεταγμένες ακόμα και των πιο μυστικών βάσεων και εγκαταστάσεων! Έτσι, με τη βοήθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Κτηματολόγιο Α.Ε όλοι οι φίλοι μας και κυρίως οι εχθροί μας, γνωρίζουν τις ακριβείς θέσεις στρατιωτικού ενδιαφέροντος! Συγχαρητήρια κυρία Μπιρμπίλη. Ο Υπουργός Άμυνας το γνωρίζει αυτό; Αυτή η κρατική εταιρία θα διαχειριστεί την ακίνητη περιουσία των πολιτών; Το ρεπορτάζ έχει συνέχεια..."
Οι δραστηριότητες του συνταξιούχου νομάρχη δεν περιορίζονται όμως μόνο στην προσφορά πληροφοριών σε επιτελείς άλλων χωρών, αλλά δε θα μπορούσαν παρά να έχουν και σχέση με τον τομέα της γηραιάς αυτοκράτειρας συζύγου του.
Έτσι λοιπόν, ο Ιωάννης Σαβαλάνος προήδρευσε στην τριμελή επιτροπή του Κτηματολογίου που εξέτασε τα βιογραφικά των υποψηφίων για τη θέση του Διευθυντή της Κτηματολόγιο Α.Ε.. Από τους 24 υποψήφιους, οι 23 διέθεταν αναγνωρισμένο πτυχίο ΑΕΙ. Όμως, η επιτροπή ομόφωνα επέλεξε τη Μ. Καρπελιά, τη μόνη από τους υποψήφιους χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο ΑΕΙ, η οποία παρουσίασε ένα πτυχίο κολλεγίου!
Ο μισθός της Καρπελιά ανέρχεται σε 6.000 ευρώ μηνιαίως, και το καθοριστικό προσόν της που εντυπωσίασε την επιτροπή και φυσικά και τον Ιωάννη Σαβαλάνο ήταν η διετής επαγγελματική εμπειρία της σε είδη υγιεινής και γαλακτοκομικά προϊόντα, που για τις ανάγκες της περίστασης βαφτίστηκαν "διεθνής εμπειρία σε υπεύθυνες διοικητικές θέσεις".
Φαίνεται λοιπόν πως οι απόφοιτοι του Deree χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στην πρώτη ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία, η οποία θεωρείται πως στερείται οποιουδήποτε πτυχίου. Στη δεύτερη ανήκουν διάφορες κυρίες όπως η Δραγώνα, η Βελισαρίου, η Καρπελιά, αλλά και άλλες με τις οποίες θα ασχοληθούμε στο μέλλον, και οι οποίες αντιμετωπίζονται ως επιστήμονες με σημαντικά επιτεύγματα και φυσικά σημαντικές σπουδές. Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για όσους σπεύδουν στο ΔΟΑΤΑΠ για την αναγνώριση των σπουδών τους στο εξωτερικό, που για κάποιους άλλους είναι περιττή.
Βλέπουμε λοιπόν την Άννα Διαμαντοπούλου, ως Υπουργό Παιδείας, να θεωρεί τα κολλέγια "κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης" και να απαιτεί να μη θεωρούνται πανεπιστήμια, και ταυτόχρονα το σύζυγό της Ιωάννη Σαβαλάνο να αποφασίζει την πρόσληψη κάποιας με πτυχίο κολλεγίου, παρακάμπτοντας 23 κατόχους αναγνωρισμένων πτυχίων ΑΕΙ.
Φυσικά οι αιτιάσεις του Σαβαλάνου και της Μπιρμπίλη περί αξιοκρατίας έχουν μικρή αξία αν αναλογιστούμε την πορεία και των δύο. Για παράδειγμα, με τι ιδιαίτερα προσόντα τοποθετήθηκε ο Ιωάννης Σαβαλάνος στο ΔΣ της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας;