Επί δεκαετίες βλέπουμε τους γόνους των πολιτικών οικογενειών να κάνουν ακριβές σπουδές στο εξωτερικό και στη συνέχεια είτε να κτίζουν καριέρες επάνω σε αυτές, καριέρες σε εταιρίες που οι οικογένειές τους ευνόησαν με την πολιτική τους, είτε να αναλαμβάνουν μετά βαϊων και κλάδων υψηλές θέσεις στο δημόσιο.
Έτσι, είδαμε τον υιό Αλογοσκούφη να κάνει καριέρα στη Goldman Sachs, τα μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη να κάνουν άνετα σπουδές στο εξωτερικό και μετά να προσγειώνονται σε δημόσιους οργανισμούς, τον υπναλέο Καραμανλή να κάνει σπουδές στο Tufts και στη συνέχεια όχι μόνο να στέλνει εκεί και τη γυναίκα του, αλλά και να το επιχορηγεί μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, και πρόσφατα και τον γιό του Μαντέλη, άλλοτε μπροστάρη του εκσυγχρονισμού, να κάνει καριέρα στη Siemens, η οποία και δωροδόκησε τον πατέρα του στα πλαίσια της προώθησης των συμφερόντων της στην Ελλάδα.
Στην περίπτωση του υιού Μαντέλη, υπήρξαν και δημοσιογράφοι όπως ο Κούρος του Αντ1 που τόλμησαν να πουν πως η πρόσληψή του στη Miesens ήταν φυσικό επακόλουθο των διακεκριμένων σπουδών του. Όμως ποιές ήταν οι σπουδές αυτές και πως αποπληρώθηκαν;
Ο Αναστάσιος Μαντέλης δήλωσε πως εισέπραξε τη χορηγία της Siemens διότι έπρεπε να αμαρτήσει για το παιδί του ώστε να αυτό να μπορέσει να κάνει ένα μεταπτυχιακό στο Columbia. Στη συνέχεια, ο Χαράλαμπος Μαντέλης γύρισε στην Ελλάδα για να προσληφθεί με ταχείς διαδικασίες στη Siemens, όπου και περνάει τον καιρό του χαζεύοντας στο LinkedIn, δηλαδή το Facebook των γιάπηδων, όπου και εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήριος με 65 επαφές.
Ενώ βρισκόμαστε στο θέμα του LinkedIn, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν ο Αναστάσιος Μαντέλης που περιγράφεται ως Independent Legal Services Professional και που η καριέρα του ξεκινά επίσης από το 2004 είναι ο πατήρ Μαντέλης.
Επιστρέφοντας στο Χαράλαμπο Μαντέλη, βλέπουμε πως για ένα γόνο ένα μεταπτυχιακό ήταν υπεραρκετό για να ξεκινήσει την καριέρα του, τη στιγμή που για τον απλό ανώνυμο Έλληνα που αγωνίζεται για μία χαμηλόβαθμη θέση οι διάφοροι μανδαρίνοι έχουν έτοιμη την απάντηση πως "ένα μεταπτυχιακό δεν είναι αρκετό". Επιπλέον, ο Αναστάσιος Μαντέλης δήλωσε πως η τελευταία δόση της μίζας ήταν για τις σπουδές της κορούλας του στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Την ίδια ώρα που οι γόνοι κάνουν φοιτητική ζωή στην Εσπερία, και ο δρόμος της επιστροφής τους είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, το κρατικοδίαιτο κατεστημένο έχει δημιουργήσει έναν φραγμό ώστε να εξασφαλίσει ώστε οι μη γόνοι δε θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Έτσι, εάν ένας γόνος πάει στο Carnegie Mellon στην Αμερική καταβάλλοντας το αναγκαίο ποσό των πλέον των 100.000 δολλαρίων ανά έτος και επιστρέψει, θεωρείται εξαίρετος και προβάλεται ως αυτονόητη η κατάληψη μίας υψηλής θέσης. Εάν όμως καταβάλλει το σημαντικά μικρότερο ποσό για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα του Carnegie Mellon στην Ελλάδα, τότε θεωρείται απόφοιτος μεταλυκειακής κατάρτισης χωρίς κανένα δικαίωμα.
Βλέπουμε λοιπόν την άρχουσα τάξη να στέλνει με μεγάλη άνεση τα παιδιά της σε ακριβά ιδρύματα του εξωτερικού, πληρώνοντας τεράστια για τη μέση Ελληνική οικογένεια ποσά, τα οποία προήλθαν από ύποπτες συναλλαγές και των οποίων το πραγματικό ύψος αποκρύπτεται. Γιατί είναι σχετικά άγνωστο, ακόμα και για το μέσο Έλληνα επιστήμονα, ότι το κόστος σπουδών πχ στη Βοστόνη είναι άνω των 100.000 δολλαρίων ανά έτος, και μπορεί να είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο για ακριβότερα μέρη.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο φραγμός αυτός στηρίζεται από όλα τα κόμματα, ακόμα και από αυτά της Αριστεράς τα οποία κραυγάζουν κατά της ταξικότητας. Κανένας δε δεν τολμά να αμφισβητήσει τις περγαμηνές αυτών των γόνων, οι οποίοι ενίοτε εφευρίσκουν και ιστορίες για το πως έκαναν τους πιτσαδόρους ή τα γκαρσόνια για να βγάλουν τα έξοδά τους. Το πως ο part-time πιτσαδόρος μπορεί να βγάλει $100.000 είναι μικρή λεπτομέρεια για όλους αυτούς τους εκκολαπτόμενους μάγους, που όταν γυρίζουν πίσω αναλαμβάνουν τις τύχες τις χώρας...