Το ευτύχημα είναι ότι αν αυτή η προσφορά είναι στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα μαθήματα, θα είναι σα να μην έγινε καθόλου. Διότι, εάν κρίνουμε από το επίπεδο των ελληνικών που μαθαίνουν οι μη αλλοδαποί μαθητές στο σχολείο, η πιθανότητα επιτυχίας του φιλόδοξου προγράμματος της επίδοξης Σεγκολέν είναι μάλλον μικρή.
Όμως η εξαγγελία αυτή σίγουρα ταυτίζεται με τις αλβανικές πιέσεις για λειτουργία δίγλωσσων σχολείων στην Ελλάδα προκειμένου να παγιωθεί η αλβανική μειονότητα.
Η σχετική δήλωση της Διαμαντοπούλου συνοδεύτηκε και από τις δηλώσεις του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Εργαστηρίου Μελέτης Μετανάστευσης Αντώνη Κόντη, ο οποίος υπό την επήρρεια αγνώστων ουσιών μίλησε για τη συμβολή των αλλοδαπών στο ΑΕΠ:
«Το ισοζύγιο μεταξύ φορολογίας που πληρώνουν και παροχών που απολαμβάνουν είναι ισοσκελισμένο. Οπότε δημιουργούν θετικό ισοζύγιο για όλους»,
Το πως πληρώνουν φορολογία οι αμέτρητοι λαθρομετανάστες παρέλειψε να μας το διευκρινήσει. Ίσως στη Φρουτοπία που ζουν όλοι οι καρεκλοκένταυροι οι λαθρομετανάστες να περνούν τα σύνορα κρατώντας την κάρτα με το ΑΦΜ στα δόντια.
Το ιλαρό κλίμα συμπλήρωσε και ένας εκπρόσωπος της Πορτογαλλίας:
Ο κ. Φρέιρε είπε ότι «η νομιμοποίηση και η απόδοση ιθαγένειας στην Πορτογαλία ήταν το καλύτερο που έχει συμβεί. Πολλά προβλήματα έπαψαν να υπάρχουν και η διαδικασία ένταξης που ακολουθήσαμε μας επιτρέπει να βρισκόμαστε στην 1η θέση του σχετικού κατάλογου του ΟΗΕ». Ομως «κάποιοι μετανάστες έχουν προσόντα, αλλά οι δομές στα κράτη-μέλη δεν είναι έτοιμες να τα αξιοποιήσουν. Γιατροί εργάζονται ως σερβιτόροι, νοσοκόμες -που λείπουν στην Πορτογαλία- εργάζονται ως πωλήτριες και πρόσφατα συνάντησα οδηγό ταξί που ήταν πιλότος της ουκρανικής αεροπορίας».
Η Πορτογαλλία μπορεί να βρίσκεται στην 1η θέση του σχετικού καταλόγου του ΟΗΕ, επίσης όμως βρίσκεται και στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ σε όλους τους άλλους τομείς. Και φυσικά ανταγωνίζεται επάξια την Ελληνική μπανανία για την πρώτη θέση στην ομάδα των PIGS.
Οι δηλώσεις του Πορτογάλλου φαντάζουν ακόμα πιο ηλίθιες αν σκεφτεί κανείς ότι τις έκανε σε μία χώρα όπου όχι μόνο υπάρχει υπερπαραγωγή και υπερπληθώρα πτυχιούχων, αλλά και αμέτρητοι πτυχιούχοι κάνουν αντίστοιχες δουλειές που ο ιλαρός Φρέιρε αποδίδει στους μετανάστες.