Friday, September 10, 2010

Οι διευθυντές των ΙΕΚ για τα ΙΕΚ

Καθώς η αλλαγή της κυβέρνησης προϊδεάζει και την αλλαγή των διευθυντών των δημοσίων ΙΕΚ (και γιατί όχι και των ιδιωτικών), οι διευθυντάδες των ΙΕΚ του ΟΕΕΚ αποφάσισαν να κάνουν έρευνα για τη λειτουργία των ΙΕΚ. Σε ποσοστό 92%, έκριναν ότι το πρόβλημα των ΙΕΚ είναι η απουσία μονίμου προσωπικού, ώστε να μπορέσουν να μονιμοποιήσουν αυτούς και αυτές που τώρα προσλαμβάνουν "με αξιοκρατικές διαδικασίες", και ο μικρός χρόνος της υπηρεσίας των διευθυντών που δεν τους επιτρέπει να αναβαθμίσουν ποιοτικά τα ΙΕΚ(!).

Το ερώτημα είναι αν τα ΙΕΚ που στο παρελθόν, και ως αποτέλεσμα πολιτικής σταθερότητας, είχαν τους ίδιους διευθυντές επί σειρά θητειών αναβαθμίστηκαν σε σχέση με τα υπόλοιπα, ερώτημα στο οποίο η απάντηση είναι προφανής.

Επιπλέον, το 80% των διευθυντών ΙΕΚ θεωρούν ότι η ανάπτυξη των ΙΕΚ εμποδίζεται από την απουσία αξιολόγησης των εκπαιδευτών. Εδώ τα ερωτήματα είναι πολλά, διότι από τη μία υποτίθεται ότι ήδη στα κριτήρια πρόσληψης των εκπαιδευτών περιλαμβάνεται η θετική αξιολόγηση από τον διευθυντή, από την άλλη η οποιαδήποτε αξιολόγηση εκ μέρους των εκπαιδευόμενων είναι το λιγότερο αστεία, αν λάβει κανείς υπόψιν του το γεγονός ότι οι εκπαιδευόμενοι είναι όσοι δεν κατάφεραν να μπουν ούτε σε ένα επαρχιακό ΤΕΙ και αν αξιολογηθούν όπως πρέπει σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα τα ΙΕΚ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πελάτες (γιατί ουσιαστικά πρόκειται για ένα πελατειακό σύστημα).

Αυτές οι λεπτομέρεις βέβαια δεν εμπόδισαν τον διευθυντή του ΙΕΚ Αμφισσας Πέτρο Καραστάθη να παραστήσει τον ερευνητή μαζεύοντας απαντήσεις στο ερωτηματολόγιό του από τους συναδέλφους του, δηλαδή τους επαγγελματίες αριβίστες που γλείφοντας και έρποντας κατάφεραν να γίνουν διευθυντές για να συντονίζουν τα ρουσφέτια σε τοπικό επίπεδο, μιά και σε πανελλαδικό το ρόλο αυτό τον έχει ο ΟΕΕΚ.

Μέσα σε όλα αυτά, διάφορα πράσινα στελέχη εκφράζουν την αγωνία τους για την επικείμενη μείωση του αριθμού των εγγραφών στα ΙΕΚ λόγω της κατάργησης της βάσης του 10. Αυτό σίγουρα θα σημάνει μία νέα "ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης που προσφέρουν τα ΙΕΚ". Προς το παρόν πάντως τα πράσινα ανθρωπάκια σχεδιάζουν τη μείωση του αριθμού των ΙΕΚ σε όλη τη χώρα, αφού φυσικά εκείνα ήταν που σε παλαιότερες εποχές θέσπισαν τα εγκαίνια νέων ΙΕΚ ώστε να βολεύονται όλο και περισσότερα "στελέχη επαγγελματικής κατάρτισης".