Με το ΙΔΕΚΕ να φιγουράρει στη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ, τα ΣΔΕ βρίσκονται να απασχολούν την επικαιρότητα με το δήθεν ζήτημα της συνέχισης του έργου τους.
Έτσι, η φημολογία της αντικατάστασης των μονίμων εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα ΣΔΕ με ωρομίσθιους παρουσιάζεται ως άμεσα συνδεόμενη με το μέλλον των ΣΔΕ.
Το ίδιο και με την αντικατάσταση των διευθυντών των σχολείων αυτών με άλλους, αρεστούς στη σημερινή πολιτική ηγεσία.
Είναι γεγονός ότι η διαδικασία της νέας επιλογής διευθυντών βρίσκεται στα πλαίσια της κομματικής παράδοσης, όμως το ερώτημα είναι με ποιόν τρόπο επελέγησαν οι προηγούμενοι διευθυντές των ΣΔΕ, οι οποίοι σήμερα διαμαρτύρονται.
Το ζήτημα των μονίμων εκπαιδευτικών των ΣΔΕ παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Τα ΣΔΕ από ανέκαθεν είχαν ωρομίσθιους. Και επειδή αυτές οι συμβάσεις έδιναν προϋπηρεσία για διορισμό, η επιλογή των τυχερών ωρομίσθιων γινόταν με συγκεκριμένα κριτήρια.
Από την άλλη, πολλοί μόνιμοι εκπαιδευτικοί ήθελαν να επιτύχουν τοποθέτηση σε ΣΔΕ. Οι λόγοι ήταν πολλοί, από τα επιδόματα μέχρι το χαλαρότερο ωράριο. Από τη στιγμή που κάποιος μόνιμος έβαζε μία συγκεκριμένη θέση στο μάτι, μπορούσε πολύ εύκολα να διώξει τον ωρομίσθιο και να πάει στη θέση του.
Τώρα που εμφανίστηκε το ενδεχόμενο αντιστροφής των όρων, οι μόνιμοι που είχαν επιτύχει αποσπάσεις στα ΣΔΕ θορυβήθηκαν. Βομβάρδισαν τον τύπο με ανακοινώσεις των διαφόρων συλλόγων διδασκόντων, κοπτόμενοι υποκριτικά για το μέλλον των ΣΔΕ που θα υποφέρει χωρίς αυτούς. Στο πλευρό τους και ο γνωστός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, ο οποίος έχει μέχρι τώρα σταθεί στο πλευρό όλων των προνομιούχων που κάποιοι στιγμή είδαν τα προνόμιά τους να χάνονται.
Τα ΣΔΕ ήταν για χρόνια μία από τις πολλές αφανείς εισόδους σε μία ιδιότυπη ελίτ της εκπαίδευσης. Το πιθανότερο είναι πως θα συνεχίσουν να είναι, αλλά με μία από τις τυπικές αλλαγές προσώπων που συνοδεύουν κάθε αλλαγή κυβέρνησης.