Monday, September 27, 2010

Τα εσπερινά λύκεια και οι γόνοι

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η γηραιά αυτοκράτορα Άννα Διαμαντουέτα ανακοίνωσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα πρέπει κάποιος να φοιτήσει στο εσπερινό λύκειο τα δύο τελευταία χρόνια αντί για το τελευταίο και ένα τρίμηνο που ίσχυε μέχρι τώρα, και διέταξε τους αυλικούς της να διαδώσουν πως με αυτόν τον τρόπο θα επιφέρει την ηθική τάξη στο χώρο των νυχτερινών σχολείων.

Το ερώτημα είναι σε τι θα εμποδίσει αυτό τους γόνους να συνεχίσουν να εγγράφονται παρανόμως στα εσπερινά σχολεία προκειμένου να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το παράθυρο, τη στιγμή μάλιστα που η Διαμαντοπούλου επέτρεψε στη διεφθαρμένη ΕΛΜΕ Πειραιά να επιβάλλει την απομάκρυνση της Γαλάτειας Τιρέλλη επειδή αντιδρούσε στο καθεστώς αυτό. Φαίνεται όμως πως η υπουργίσκη αρέσκεται στο να διατυμπανίζει τις αποφάσεις της προκειμένου να καλύπτει αυτά που γίνονται στην πραγματικότητα.

Και η βρωμερή δυσωδία που αναδύεται από τα νυχτερινά σχολεία δεν έχει όρια. Τα παπαγαλάκια της κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας ισχυρίζονται:

"Μέχρι τώρα οι μετεγγραφές μαθητών από τα Ημερήσια προς τα Εσπερινά Λύκεια μπορούσαν να γίνουν ακόμα και στο τελευταίο τρίμηνο της Β΄ Λυκείου (προς την Γ΄ τάξη των Εσπερινών), ενώ δεν ελεγχόταν πάντοτε αν ο μαθητής αυτός εργάζεται πράγματι, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση. Αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστούν τα προηγούμενα χρόνια περιπτώσεις εικονικών εγγραφών σε Εσπερινά σχολεία, μαθητών που δεν πάταγαν σχεδόν ποτέ το πόδι τους εκεί, αλλά αποφοιτώντας αποκτούσαν δικαίωμα πρόσβασης με ειδικό ποσοστό στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - και βέβαια στερούσαν τις λιγοστές θέσεις αυτής της κατηγορίας από τους πραγματικά εργαζόμενους μαθητές."


Το δικό μας ερώτημα είναι:

Ποιοί ήταν αυτοί οι μαθητές; Γιατί δε δίδονται στη δημοσιότητα τα ονόματά τους;

Ποιές έρευνες έγιναν στο μακρινό και κοντινό παρελθόν για το θέμα; Από ποιά πρόσωπα και ποιά ήταν η σχέση τους με κομματικούς, συνδικαλιστικούς και εκπαιδευτικούς κύκλους;

Με ποιόν τρόπο τιμωρήθηκαν οι υπεύθυνοι και πού βρίσκονται τώρα;


Άραγε θα τολμήσει να απαντήσει κανείς στα ερωτήματα αυτά;