Tuesday, March 15, 2011

Υπόθεση Αλεξανδρόπουλου

Έχουμε αναφερθεί και άλλη φορά στην υπόθεση Αλεξανδρόπουλου που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η ουσία της υπόθεσης, που οδήγησε στο θάνατο του Αλεξανδρόπουλου, συνοψίζεται στις παρακάτω γραμμές:


«Η κριτική στην οποία προέβη ο Αλεξανδρόπουλος και για την οποία παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο ήταν δικαιολογημένη αναφορικά με την επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών, γιατί ορισμένοι υποψήφιοι δεν αξιολογήθηκαν αντικειμενικά και αποκλείστηκαν από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ενώ στον ίδιο δεν δόθηκε πρόσβαση σε όλα τα σχετικά στοιχεία και ειδικότερα στον αναλυτικό πίνακα μοριοδότησης των υποψηφίων που είχε καταρτιστεί και τα οποία είχε δικαίωμα και υποχρέωση να γνωρίζει».

«Οι Λάβδας, Κοτρόγιαννος και Μενδρινού, καθηγητές του πανεπιστημίου, φέρονται ότι αρνήθηκαν να χορηγήσουν στον Αλεξανδρόπουλο τη λίστα μοριοδότησης, ο οποίος συμμετείχε στη γενική συνέλευση και επρόκειτο να εγκρίνει την επιλογή μεταπτυχιακών φοιτητών, παρά το επίμονο αίτημά του, να κατατεθεί η λίστα αξιολόγησης από τα μέλη της επιτροπής, σύμφωνα με το σύστημα κριτηρίων που είχε αποφασιστεί. Στην ενέργειά τους αυτή προέβησαν από πρόθεση για να μη λάβει γνώση της αναλυτικής βαθμολογίας των υποψηφίων από την οποία θα προέκυπταν ενδείξεις εύνοιας και αδικίας σε βάρος ορισμένων υποψηφίων και με πρόθεση να ωφελήσουν αυτούς που επέλεξαν».


Και αυτό δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο ενός συγκεκριμένου μεταπτυχιακού, αλλά πολλών μεταπτυχιακών, αν όχι όλων. Και επιπλέον δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς είναι γνωστό με τι τρόπο γίνονται οι εγγραφές σε ΙΕΚ, ΕΠΑΛ και επιδοτούμενα προγράμματα. Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι αντίστοιχοι υπεύθυνοι θα έδιναν τα στοιχεία και δε θα ενεργούσαν όπως οι Λάβδας, Κοτρόγιαννος και Μενδρινού προκειμένου να καλύψουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι επιλογές μαθητών και σπουδαστών.