Saturday, March 19, 2011

Απόφοιτοι ΤΕΙ και ΙΔΕΚΕ

Ο μαυρογιαλούρος της Αχαίας Νίκος Νικολόπουλος θεώρησε απαραίτητο να επέμβει για την προστασία των δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ:

Η ευαίσθητη καρδιά του επαρχιώτη πολιτικάντη σφίχτηκε με οδύνη όταν πληροφορήθηκε ότι προκηρύξεις του ΙΔΕΚΕ απευθύνονται μόνο σε πτυχιούχους πανεπιστημίου:

"Σύμφωνα με «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για θέσεις Υπευθύνων Κ.Ε.Ε., Υπευθύνων Εκπαίδευσης Κ.Ε.Ε, Υπευθύνων Εκπαίδευσης Σχολών Γονέων και Υπευθύνων Εκπαίδευσης Μεταναστών-Οδυσσέας», παραβλέπεται η κείμενη νομοθεσία και προτιμώνται μόνο οι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. «Είναι ή δεν είναι ισότιμα τα Τ.Ε.Ι με τα Α.Ε.Ι και οι απόφοιτοί τους με τους αποφοίτους των πανεπιστημίων; Οι νόμοι 3549/2007 και 2916/2001, λένε ότι είναι: Τα ΤΕΙ είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και λειτουργούν παράλληλα με τα Πανεπιστήμια και τις Πολυτεχνικές Σχολές και το πτυχίο που χορηγούν αποτελεί πρώτο ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών. Ενώ με τις ρυθμίσεις του Ν. 3653/2008 ενδυναμώθηκε ο ρόλος των Τ.Ε.Ι., καθώς δόθηκε σε αυτά η δυνατότητα αυτοδύναμης οργάνωσης Προγραμμάτων των Μεταπτυχιακών Σπουδών. Αλλά εκείνοι που νομοθετούν σήμερα, φαίνεται ότι αδιαφορούν για τους Νόμους και φρόντισαν να παραβλέψουν τη νομοθεσία και να αποκλείσουν τους πτυχιούχους των ΤΕΙ από τη συγκεκριμένη προκήρυξη», δήλωσε ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος τονίζοντας ότι στο συγκεκριμένο φορέα εργάζονται από το 2003 μέχρι σήμερα ως στελέχη, πτυχιούχοι και ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Ο Βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, αν θα ενεργήσει ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και για ποιους λόγους αποκλείονται οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ από τη συγκεκριμένη προκήρυξη όταν στον ίδιο φορέα (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.-Γ.Γ.ΔΒΜ.) μπορεί κάθε πτυχιούχος ΤΕΙ ή ΑΕΙ να διεκδικήσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης.
Ο κ. Νικολόπουλος ρωτά επίσης την Υπουργό ποιοι ορίζουν τις προκηρύξεις και ποιος είναι ο αριθμός των αποφοίτων ΤΕΙ που εργάζονται στο συγκεκριμένο φορέα και ποιες θέσεις κατέχουν."


Ο Νικολόπουλος θεωρεί καλό να μας υπενθυμίσει πως το κόμμα του φρόντισε για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, ρίχνοντας έτσι κι άλλο χώμα στο φέρετρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ενώ όμως αγωνιά για τυχόν διακρίσεις εις βάρος των "πτυχιούχων" που μπήκαν σε ΤΕΙ με βαθμούς κοντά στο μηδέν, ξεχνά να μας δείξει εάν επίσης τον απασχολεί ο τρόπος με τον οποίο γίνονταν από ανέκαθεν οι προσλήψεις στους συγκεκριμένους φορείς, και ειδικά κατά την περίοδο της γαλάζιας διακυβέρνησης.

Σωστά όμως θίγει το γεγονός ότι για τις θέσεις των γενικών γραμματέων μπορούν να προσλαμβάνονται ακόμα και απόφοιτοι λυκείων, όπως μας υπενθύμισαν πολλές φορές οι επιλογές του κόμματός του.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι για ποιό λόγο να μπει κάποιος στον κόπο να περάσει σε ένα ΑΕΙ και να σπουδάσει σε αυτό, όταν μπορεί με μεγάλη ευκαιρία να μπει σε ένα ΤΕΙ, από όπου και θα βγει σαφώς ευκολότερα και σε μικρότερο χρονικό διάστημα, και επιπλέον θα έχει και τον κάθε Νικολόπουλο να αγωνίζεται για την επαγγελματική του αποκατάσταση. Και σίγουρα, την επόμενη φορά που θα γίνει η ΝΔ κυβέρνηση, άτομα σαν τον Νικολόπουλο θα φροντίσουν να δοθούν αυξημένα προνόμια "ανωτατοποίησης" και στους αποφοίτους ΙΕΚ, όπως έγινε στο παρελθόν και με τους αποφοίτους σχολών εργοδηγών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ο Νικολόπουλος είναι απόφοιτος του γνωστού χριστινάκειου τριτοβάθμιου ιδρύματος Κοινωνικής Θεολογίας και έχει κάνει μεταπτυχιακό στα οικονομικά της εκκλησίας. Αν μη τι άλλο, ξέρει να μετράει τα κουκιά στο παγκάρι.