Sunday, March 27, 2011

Η γελοιότητα του ασύλου

Το πόσο γελοίο εφεύρημα της μεταπολίτευσης είναι το πανεπιστημιακό άσυλο φαίνεται ξεκάθαρα από την υποτιθέμενη παραβίαση του ασύλου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από αστυνομικούς που πήγαν στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη για να δανειστούν ένα βιβλίο.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν μόνο το άρθρο του γνωστού για τη γραφικότητά του Ριζοσπάστη που έκανε λόγο για "πρόκληση εις βάρος των φοιτητών που οργανώνουν τον αγώνα τους", αλλά και η άμεση αντίδραση της νεολαίας του Συνασπισμού.

Έτσι λοιπόν όχι μόνο συγκεντρώθηκαν εν ριπή οφθαλμού για να διώξουν τους υποτιθέμενους εισβολείς, αλλά την ίδια στιγμή οργάνωσαν "αυθόρμητη διαδήλωση" έξω από τη νομαρχία, ενώ η πρυτανεία έσπευσε αυθημερόν να εκδόσει ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζε το γεγονός και ζητούσε αποκατάσταση για τη χαμένη τιμή της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης.

Το σουρεάλ σκηνικό συμπλήρωσε η κίνηση της αστυνομίας να βάλει τους παραβάτες να ζητήσουν γονατιστοί συγγνώμη.

Μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση της νεολαίας Συνασπισμού αναφέρει, διαφωτίζοντάς μας για την έννοια του ασύλου:

"Το άσυλο δεν υπάρχει για να προασπίζει απλά την «ελεύθερη διακίνηση ιδεών», ούτε και για να προασπίζει γενικώς και αορίστως τη διδασκαλία και την έρευνα. Το άσυλο έχει κατακτηθεί με αγώνες και αίμα φοιτητών και εργαζομένων προκειμένου να αποτελεί καταφύγιο των εργατικών και φοιτητικών-μαθητικών κινημάτων.Υπερασπιζόμαστε το πανεπιστημιακό άσυλο, ως συστατικό στοιχείο του πανεπιστημίου, ως αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία αγωνιστικών πρακτικών από την κρατική καταστολή"



Όλα αυτά φανερώνουν τόσο τη γελοιότητα του ασύλου, όσο και τη γελοιότητα των δήθεν υπερασπιστών του.

Οι ροζ νεολαίοι παραδέχονται ξεκάθαρα ότι το άσυλο δεν αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, άλλωστε αν την αφορούσε δε θα μπορούσαν να προπηλακίζουν και να στέλνουν στο νοσοκομείο τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους. Ούτε φυσικά τους απασχολεί η ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας, αφού άλλωστε συχνά διακόπτουν τη διδασκαλία για την ανάγνωση των βαρετών φληναφημάτων τους και τη διοργάνωση συνελεύσεων. Η μόνη έννοια που θεωρούν αποδεκτή για το άσυλο είναι η προστασία της οποιασδήποτε παράνομης δράσης τους, που φυσικά βαφτίζεται "αγωνιστική πρακτική", και ενίοτε περιλαμβάνει τις εξορμήσεις για ξυλοδαρμούς ιδεολογικών αντιπάλων, την κατασκευή μολότωφ, τη διοργάνωση πάρτυ, τη διακίνηση χόρτου, μπύρας και ούζου.


Το συμβάν αυτό επίσης αποδεικνύει ότι υπεύθυνοι για τα όποια κακώς κείμενα του πανεπιστημίου είναι αποκλειστικά οι ίδιοι οι φοιτητές, ή τουλάχιστον οι φοιτητές εκείνοι που απαιτούν να έχουν λόγο στη λειτουργία του πανεπιστημίου, μέσω της συμμετοχής τους σε κομματικές οργανώσεις. Για ένα αστείο περιστατικό άνευ σημασίας, είδαμε τους κομματικοποιημένους φοιτητές να συγκεντρώνονται για να εκδιώξουν τους "ξένους", να οργανώνουν πορεία, και να αναγκάζουν την πρυτανεία και την αστυνομική αρχή να συνταχθούν άμεσα με τις θέσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι αν ήθελαν θα μπορούσαν με τον ίδιο τρόπο να έχουν λύσει όλα τα προβλήματα του πανεπιστημίου.

Όμως τα πραγματικά προβλήματα του πανεπιστημίου τους είναι αδιάφορα, γιατί απλούστατα οι ίδιοι τα προκαλούν. Εκείνο που βλέπουμε είναι πως ο μόνος σκοπός της υποτιθέμενης "αγωνιστικής δράσης" είναι να δημιουργούνται χώροι όπου κάποιοι κάνουν ό,τι θέλουν, εκδιώκοντας όποιον δεν τους είναι αρεστός. Αυτή η κατάσταση είναι που οδήγησε το δημόσιο πανεπιστήμιο στη σημερινή κατάντια του, κάνοντάς το περίγελο του πολιτισμένου κόσμου.

Το είδος της αλητείας που η Αριστερά βαφτίζει "αγωνιστική δράση" φαίνεται και από το παρακάτω περιστατικό:


"Ο έλεγχος επιχειρήθηκε να γίνει σε κάποιους από τους δεκάδες λαθρομετανάστες που έξω από την ΑΣΟΕΕ έχουν στήσει τα σεντόνια με τις πραμάτειες τους, μετατρέποντάς το σε ένα είδος υπαίθριας, παράνομης αγοράς. Είναι δε τόσος ο αριθμός τους, που πιάνουν εκτός από το οικοδομικό τετράγωνο της ΑΣΟΕΕ και το προηγούμενο, αλλά και το στενό ενδιάμεσα.

Έτσι λοιπόν, όταν επιχείρησαν οι δημοτικοί αστυνομικοί να ελέγξουν κάποιον, αυτό δηλαδή ακριβώς που είναι το καθήκον τους και για το οποίο πληρώνονται από τον κάθε Έλληνα πολίτη, έπεσαν θύματα επίθεσης, όχι μόνο από τους λαθρομετανάστες αλλά και από δικά μας μπουμπούκια, αριστερίστικης – αναρχικής ιδεολογίας, οι οποίοι φυσικά νοιώθουν ότι πρέπει πάντοτε να συντάσσονται με τους λαθρομετανάστες.

Οι αφρικανοί, στην πλειοψηφία τους, λοιπόν επιτέθηκαν με σιδηρολοστούς στην άνδρες της δημοτικής αστυνομίας, χρησιμοποιώντας φυσικά ως καταφύγιο το άσυλο του πανεπιστημίου (από πού άραγε το έμαθαν αυτό το κολπάκι;). Ενώ όπως είπαμε συνέδραμαν και αναρχοαριστεροί οι οποίοι όχι μόνο επιτέθηκαν κατά των ίδιων ανδρών με πέτρες και λοιπά, αλλά κατέστρεψαν διερχόμενα αυτοκίνητα, δυο μηχανές και ένα όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας ενώ επιτέθηκαν και κατέστρεψαν και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Όταν αργότερα έφτασαν οι αστυνομικές δυνάμεις, τα επεισόδια επεκτάθηκαν, με ορμητήριο φυσικά το άσυλο της ΑΣΟΕΕ."


Ανάμεσα στις άλλες "αγωνιστικές δράσεις" βλέπουμε και κοινές εμπορικές δραστηριότητες λαθρομεταναστών και αριστερών:

"Σύμφωνα με τις καταγγελίες που λάβαμε όμως, δεν είναι μόνο το ότι οι παρέμποροι χρησιμοποιούν το πανεπιστημιακό άσυλο, για να αποφεύγουν τις τυχόν αστυνομικές δυνάμεις. Φοιτητές μας είπαν ότι σε κάποιες σχολές, ιδιαίτερα στην ΑΣΟΕΕ, κάποιοι αποθηκεύουν και τα εμπορεύματά τους μέσα στους χώρους της Σχολής. Κάποιες λέει ιδιαίτερα “ευαισθητοποιημένες” και φυσικά “αντιρατσιστικές” ομάδες φοιτητών, τα έχουν κανονίσει έτσι ώστε να μην τους ενοχλεί κανείς."


Την ίδια στιγμή λοιπόν που η Αριστερά βγάζει δεκαρικούς για το πανεπιστήμιο της αγοράς, η ίδια έχει μετατρέψει ήδη το πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο της αγοράς χάρη στο άσυλο...