Tuesday, February 14, 2012

Τζότζολα-Καρχιμάκης: Βίοι Παράλληλοι

Φαίνεται πως ακόμα και σε καιρούς δημόσιας κατακραυγής των πολιτικών, οι πολιτικάντηδες δε μπορούν να σταματήσουν να βολεύουν τους εαυτούς τους, δείχνοντας μάλιστα πως δεν στέκονται σε μικροκομματικά εμπόδια προκειμένου να προσφέρουν τη βοήθειά τους και στα στελέχη του αντίπαλου κόμματος.

Στα πλαίσια αυτά, πρόσφατος νόμος φρόντισε για την επαγγελματική αποκατάσταση τόσο του Καρχιμάκη του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Τζότζολα της ΝΔ.

Είναι γνωστό πως η Ολυμπιακή αποτελούσε πεδίο ακραιφνών κομματικών εξυπηρετήσεων επί δεκαετίες, με τα γνωστά για τα δημόσια οικονομικά αποτελέσματα. Δε μπορούσε το βαθύ κομματικό κράτος να αφήσει τους πράσινους (αλλά και τους σαφώς λιγότερους γαλάζιους) χωρίς επαγγελματική αποκατάσταση, οπότε και φρόντισε για τη μετάταξή τους.

Στην περίπτωση του υποτίθεται ηθικού και καταγγελτικού Καρχιμάκη, δημιουργήθηκε ειδική προσωποπαγής θέση στο Υπουργείο Υποδομών, υπό την προστασία του συναγωνιστή πρασινοφρουρού Ρέππα. Τόσο ο επαγγελματίας πολιτικάντης Ρέππας όσο και ο Πεταλωτής προσέφεραν αμέριστη τζαμπατζίδικη κάλυψη στον Καρχιμάκη, δηλώνοντας πως πρέπει να διασφαλίσει το επαγγελματικό του μέλλον σε περίπτωση που ο λαός τον μαυρίσει για τα καλά. ’λλωστε δε θα είναι ο πρώτος πολιτικός που οι συνάδελφοί του τον βολεύουν κάπου. Εδώ άλλους τους έκαναν και υπαλλήλους της Βουλής.

Έτσι λοιπόν, σε μία απέλπιδα κίνηση προσωπικού καιροσκοπισμού, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης (Μιχαλιός) Καρχιμάκης φρόντισε για την ατομική του ευμάρεια με μία καλή θέση, θυμίζοντας την αντίστοιχη κίνηση της Γκοτσοπούλου λίγο πριν την επίσης αντίστοιχη κατάρρευση της ΝΔ. Έτσι κι αλλιώς, κι όταν πέσει το ΠΑΣΟΚ δε θα πάει για δουλειά, καθώς κάποιο καλό πόστο θα βρεθεί για να μπορέσει να συνεχίσει την πολιτικάντικη δραστηριότητά του σιτιζόμενος από το φορολογούμενο πολίτη.


Η Τζότζολα θεώρησε καλό να απαντήσει στο θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω (και) από τη δική της επαγγελματική τακτοποίηση δηλώνοντας ότι θα αρνηθεί τη θέση, αν και ο πονηρός Καρχιμάκης την κάρφωσε ότι είχε και αυτή υπογράψει την αίτηση μετάταξης από την Ολυμπιακή στο Δημόσιο, αλλά μπροστά στο θόρυβο έκανε την ανήξερη (ο Καρχιμάκης σαν πιο χοντρόπετσος δεν είχε τέτοιες αναστολές).

Πριν θεωρήσει κάποιος ότι το θέμα τελειώνει εδώ, και μάλιστα χωρίς εκπαιδευτικές προεκτάσεις, ας δούμε τόσο την πορεία της Τζότζολα, όσο και την μάλλον αλλαζονική απάντησή της.

Ας ξεκινήσουμε με την επαγγελματική της πορεία:


"Η κυρία Τζότζολα είχε προσληφθεί ως ειδική σύμβουλος του πρώην υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη την 1η Απριλίου 2009 (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 226/2009), ενώ η σύμβασή της έληξε αυτοδικαίως το Νοέμβριο του ιδίου έτους, λίγο καιρό μετά τις εθνικές εκλογές και την αλλαγή της κυβέρνησης.
Είχε προηγηθεί όμως, η πρόσληψή της στην Ολυμπιακή το 2007, σύμφωνα, τουλάχιστον, με το επίσημο βιογραφικό της.
Η κυρία Τζότζολα φαίνεται να ανήκει σε όσους ευεργετήθηκαν από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης του κ. Κ. Καραμανλή, με την οποία δόθηκαν περαιτέρω διευκολύνσεις σε ομάδες εργαζομένων της Ολυμπιακής, προσθέτοντας ρυθμίσεις στο Ν. 3717/2008.
Σύμφωνα με το ίδιο βιογραφικό, το 2006 βρέθηκε στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου επί του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Ι. Παπαθανασίου. Νωρίτερα, είχε προλάβει να ασκήσει τη δικηγορία για μικρό χρονικό διάστημα, δίπλα στον νομικό, κ. Αλ. Λυκουρέζο.
Το 2009 επανήλθε στα δικαστήρια για λίγους μόλις μήνες, μετά την πτώση της ΝΔ, μέχρι που ανέλαβε τη σημερινή της θέση, πλάι στον πρόεδρο του κόμματος, κ. Αντ. Σαμαρά."


Η απάντηση της Τζότζολα στο θόρυβο που δημιουργήθηκε έκανε μάλλον χειρότερα τα πράγματα για εκείνην. Διαβάζουμε σε ενδιαφέρον αποκαλυπτικό άρθρο του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη:

"Μετά εορτής, λοιπόν, και με δεδομένη την έκταση που έλαβε το θέμα η κ. Βασιλική Τζότζολα εδήλωσε ότι τελικώς δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματός της για μετάταξή της από την υπό διάλυσιν Ολυμπιακή, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM.
"Γεννάται ένα δικαίωμα στους εργαζομένους της πρώην «Ολυμπιακής» και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια, στο ήθος, στον πολιτικό λόγο του καθενός να κρίνει εάν θα αποδεχθεί τη θέση. Το αντίθετο του ηθικού δεν είναι το ανήθικο. Στην πολιτική ένα κι ένα δεν κάνουν ποτέ δύο. Μπορεί να κάνουν τρία ή τέσσερα», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατεδήλωσε την πολιτική φιλοσοφία με την οποία γαλουχήθηκε και η οποία δεν χρίζει πιστεύω περισσότερης ανάλυσης (εξάλλου, όπως είπε και ένας λαϊκιστής καθηγητής μου, "too much analysis, paralysis").
Και ενώ η ίδια σημειώνει ότι ένας στους τρεις νέους έχει μείνει άνεργος, στην κριτική που δέχθηκε αν ήταν αργόμισθη απαντά: «Επειδή κάποιοι προσπαθούν να με παρουσιάσουν ως αργόμισθη, θα σας πω ότι η αγορά με δέχθηκε μετά βαΐων και κλάδων και όλοι θα σας πουν για την πορεία μου στη δικηγορία, παρότι ολιγοετής. Από την αγορά με πήρε τότε ο ΓΓ Εμπορίου Γιάννος Μπενόπουλος, για να τον βοηθήσω οικειοθελώς και αμισθί και αυτό επιβεβαιώνεται πανεύκολα. Από την αγορά με πήρε ο Κωστής Χατζηδάκης, για την απόλυτα «καυτή πατάτα» της «Ολυμπιακής» επί κυβέρνησης Καραμανλή. Δεν με πήρε για τα ωραία μου μάτια, όπως λένε ορισμένοι. Μ� αυτή την ιδιότητα έγινε και το τελικό κλείσιμο της ιδιωτικοποίησης της «Ολυμπιακής» και από εκεί και πέρα ζήτησε τη συνδρομή μου και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Θεωρώ ότι το κάθε ευρώ που έχω πάρει είναι από τη δουλειά μου. Από εκεί βγάζω το ψωμί μου. Τελεία και παύλα».
Αρχίζω και συνειδητοποιώ την έμπνευση, επιρροή και συνακόλουθη ερμηνεία του αποτυχημένου νέου σήματος της ΝΔ (ND_). Μάλλον, οι ένοικοι της Συγγρού πιστεύουν ότι με τον τονισμό της παύλας θα καταστούν οι απόψεις τους αποδεκτές, αλλά σίγουρα θα πρέπει ν' αλλάξουν πιάτσα αν θέλουν να είναι και ανεκτές. Στις 5 παραπάνω σειρές της απάντησης Τζότζολα αυτοπαρουσιάζεται το απόλυτο παράδειγμα μιας ευνοημένης Κιουρίας (που διακαώς επιθυμεί να το παίξει "αντράκι"). Μπορεί όντως ο κ. Χατζηδάκης να μην την πήρε για τα ωραία της μάτια. Την πιστεύω. Ξέρω ότι δεν τον πολυνοιάζουν αυτά. Δεν μας είπε, όμως, αν το ίδιο συνέβη και με τον Κ. Μπενό-πουλο. Δεν ερωτήθηκε, επίσης, ποιά πιστεύει ότι θα ήταν η τύχη της, αν δεν είχε τα ωραία της μάτια.
Μια ματιά στο βιογραφικό της αρκεί. Η εν λόγω πολιτευτής τελείωσε το μεταπτυχιακό της το 2005, σ' ένα αμφιβόλου ποιότητος πανεπιστήμιο από τα χιλιάδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Durham, με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, ενώ πριν είχε αποφοιτήσει από την Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που κατά κοινή ομολογία των γνωριζόντων έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη στην επιστημονική κατάρτιση που παρέχει στους αποφοίτους της, πίσω από τις σχολές των Αθηνών και του Αριστοτελείου (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στη Νομική της Κομοτηνής δεν εξετάζονται οι φοιτητές στις γνωστές "συνθέσεις", με μια ματιά -δε- στις αγγελίες ευρέσεως σχετικής εργασίας, εύκολα κάποιος διαπιστώνει ότι αποφεύγονται με σχετική αναφορά οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης νομικής σχολής).
Είναι ύβρις, λοιπόν, για την επιστήμη και τους λειτουργούς της που δουλεύουν χρόνια και με χαμηλότατες αμοιβές πια, που έχουν πολλές χρονοώρες σε έδρανα και πάνω από δικόγραφα, με σπουδές σε καταξιωμένα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, η κ. Τζότζολα να μιλά για βάγια και κλαδιά στην υποδοχή της στο χώρο, αφού παράλληλα με το 1ο έτος εργασίας/άσκησης/εξάσκησής της ως νομικός προσελήφθη (προφανώς λόγω φιλίας ή κομματικής συγγένειας/ταύτισης) ως νομική σύμβουλος του Γεν. Γραμματέα Εμπορίου (2006-07) και συμμετείχε στην αποκρατικοποίηση του Ομίλου της Ολυμπιακής. Εμφανώς, οι σπουδές της δεν είχαν καμιά σχέση ειδίκευσης με το εταιρικό ή όποιο άλλο δίκαιο χρειαζόταν η συγκεκριμένη αγοραπωλησία (κατά άλλους ξεφόρτωμα και για τους περισσότερους ξεπούλημα), αλλά μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει μία από τις αιτίες της κακοστημμένης, συμφωνίας και της μετέπειτα προσυμφωνημένης απάτης για επιχειρηματικό μονοπώλιο, όπως απεδείχθη και ευτυχώς εμποδίσθη από τα ευρωπαϊκά ανώτατα δικαστήρια.
Στη συνέχεια, εργάστηκε ως ειδική συνεργάτης του Υπουργού Ανάπτυξης. Και τώρα ξέρεις το γιατί. Όπως και η ίδια έχει δηλώσει σε συνέντευξή της, "γεννήθηκε νεοδημοκράτισσα". (Αλήθεια, δεν ήταν μέλος και κανενός "δικτύου" για να ενισχύεται η τώρα extra πριμοδότησή της;)"


Βλέπουμε λοιπόν πως η Τζότζολα τελείωσε τη Νομική Θράκης (την οποία τελείωσε και ο Στυλιανίδης προτού κάνει διδακτορικό μισθοδοτούμενος από το ΥΠΕΞ χάρη στην κομματική του ταυτότητα), έκανε ένα μεταπτυχιακό σε ένα πιασάρικο αντικείμενο ιδιαίτερα αγαπητό σε εκκολαπτόμενους πολιτικάντηδες, και με το που γύρισε το κόμμα της έδωσε τη μία θέση μετά την άλλη. Η ίδια βέβαια έχει το θράσος να ισχυρίζεται ότι στους λίγους μήνες που έμεινε στο γραφείο του έτερου νεοδημοκράτη Λυκουρέζου διακρίθηκε τόσο έντονα στο δικηγορικό στίβο, ώστε οι σπουδές της στα Ανθρώπινα Δικαιώματα να την οδηγήσουν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Την ίδια στιγμή που το άλλοτε γαλάζιο και άλλοτε πράσινο κράτος ατενίζει με τέτοιο θαυμασμό τις αμφισβητήσιμου κύρους σπουδές και τη βραχύτατη επαγγελματική πορεία της κάθε Τζότζολα, οι καρδινάλιοι της εξουσίας δείχνουν με υπεροψία την έξοδο στους νέους επιστήμονες που έχουν την αφέλεια να πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν μία έστω μικρή θέση χάρη στις έντιμες σπουδές τους. Και η ιστορία αυτή δείχνει ότι όλο το πολιτικό σύστημα απαξιώνει τους νέους επιστήμονες προκειμένου να διατηρήσει ανέπαφα τα στεγανά των διορισμών και του μοιράσματων όλων των θέσεων, από τις πλέον περιζήτητες μέχρι τις πλέον ταπεινές.

Όσο για τη δήλωση της Τζότζολα ότι "το αντίθετο του ηθικού δεν είναι το ανήθικο", θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε την άποψη του Ζουράρη στο θέμα αυτό.