Saturday, February 18, 2012

Οι σπουδές των γόνων: Έλενα Αντωνοπούλου

Εάν εξετάσει κανείς τα βαρύγδουπα βιογραφικά της συντριπτικής πλειοψηφίας των γόνων, θα διαπιστώσει κάποια κοινά σημεία. Τα κυριότερα από αυτά είναι οι σπουδές στο εξωτερικό σε διάφορα πιασάρικα αντικείμενα και η στράτευση στο κόμμα από τη μαθητική ηλικία προκειμένου να πάρουν από νωρίς κομματικά ένσημα.

Στη συνέχεια, περιφέρουν χωρίς ντροπή τα "προσόντα" τους για να καταλάβουν θέσεις στον κυριαρχούμενο από κομματικές φαμίλιες δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του νοσηρού φαινομένου βλέπουμε στο βιογραφικό της Έλενας Αντωνοπούλου:

"Γεννήθηκε στο Βόλο στις 14.1.1962. Είναι κόρη του τ. βουλευτή Μαγνησίας, Γιάννη Αντωνοπούλου. Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Μπουρούνη, εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας (αντιπρόεδρο του βιομηχανικού τμήματος).

...είναι πτυχιούχος της γαλλικής φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο FIU του Μαΐάμι στη Διεθνή πολιτική και κατόπιν στις Βρυξέλλες. Έχει MASTER Διεθνούς πολιτικής από το Πανεπιστήμιο ULB των Βρυξελλών.Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά. Από ηλικία 15 ετών μετείχε στην ΟΝΝΕΔ στη Μαγνησία, μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης γυναικών και της γραμματείας γυναικών της Νέας Δημοκρατίας. Έχει θητεύσει, επίσης, σε πολλές κομματικές θέσεις της ΝΔ.
Το 2002, συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας με υποψήφιο τον μετέπειτα Νομάρχη Γιάννη Πρίντζο.
Εκλέχθηκε από τους πρώτους και ανέλαβε για μία διετία πρόεδρος στο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας ΚΕΚΑΝΑΜ.
Το 2005, ανέλαβε Αντινομάρχης σε θέματα περιβάλλοντος, τουρισμού,ευρωπαϊκά.
Επανεξελέγη νομαρχιακή σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης το 2006 και η θητεία της έληξε στις 31.12.2010, ημερομηνία που παύει να ισχύει και ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο Νομό Μαγνησίας, σαν υποψήφια βουλευτής, το 2007 και 2009.

Το Νοέμβριο του 2010, παραιτήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και ακολούθησε την Ντόρα Μπακογιάννη στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και είναι ιδρυτικό μέλος της .
Έχει εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα (τράπεζες, επιχειρήσεις), έχει διατελέσει σύμβουλος επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σήμερα δραστηριοποιείται στο βιομηχανικό κλάδο. Είναι στο ΔΣ του ομίλου Εταιριών ΑΓΡΟΑΞΩΝ ΑΒΕΕΕ, με έδρα το Κρόκιο Αλμυρού.
Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δράση. Υπήρξε πρωταθλήτρια κολύμβησης του Ναυτικού Ομίλου Βόλου. Είναι μέλος και ιδρυτικό μέλος πολλών σωματείων και συλλόγων. Υπήρξε πρόεδρος του φορέα γυναικείας επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, μέλος στο ΔΣ του ομίλου ΖΟΝΤΑ Βόλου, στέλεχος του οδηγισμού και του προσκοπισμού.
Αρθρογραφεί για πολλά χρόνια σε εφημερίδες και έχει συνεργαστεί με τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς."


Αυτό είναι το παράδειγμα που δίνουν οι κομματικές νεολαίες στους νέους: Να οργανώνονται στο κόμμα από το γυμνάσιο, και στη συνέχεια να "σπουδάζουν" στα εντευκτήρια του κόμματος, το οποίο αναλαμβάνει την πορεία τους στο διηνεκές. Και αν για κάποιο λόγο το κόμμα στερέψει από θέσεις, τότε όλο και κάποιο καινούριο κόμμα θα δημιουργηθεί για να μαζέψει τους αναξιοπαθούντες πολιτικάντηδες και να μην πάει χαμένη η συμμετοχή στα σωματεία και τους προσκόπους, ειδικά αν πρόκειται για γόνους βουλευτών. Στην τελευταία περίπτωση ειδικά δεν πρέπει να πάει χαμένη η γονιδιακή κληρονομιά.

Θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε αν και οι "ωρομίσθιοι" που η Έλενα Αντωνοπούλου προσέλαβε στο ΚΕΚ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας είχαν σχέση με την ΟΝΝΕΔ. Όπως επίσης θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε αν οι "σπουδές στο Μαϊάμι" δεν οδήγησαν σε τίτλο σπουδών και απλώς αναφέρονται για να εντυπωσιάσουν τους ιθαγενείς.