Wednesday, February 8, 2012

Ηλίας Μόσιαλος: Ο πρύτανης του London School of Politikantides

Πολλά εχουν γραφεί για να διαφημίσουν τον Ηλία Μόσιαλο ως κόσμημα του ΠΑΣΟΚ και γίγαντα της επιστήμης. Παρουσιάστηκε ως προσωπικότητα διεθνούς επιστημονικού κύρους, που θυσίασε τη λαμπρή σταδιοδρομία του για να σώσει την Ελλάδα υπηρετώντας την ως πολιτικάντης και συνεχιστής της παράδοσης των κυβερνητικών εκπροσώπων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ηλίας Μοσιαλος εμφανίστηκε ως ο πρώτος παγκοσμίως στον τομέα της διοίκησης των υπηρεσιών υγείας, καθηγητής και διευθυντής στο LSE, με βιβλία που υποτίθεται πως διαβάζουν με ευλάβεια Ρώσοι, Κινέζοι και Ιάπωνες για να αναμορφώσουν τα συστήματα υγείας της χώρας τους, επίτιμος καθηγητής και διευθυντής αμέτρητων πανεπιστημίων και οργανισμών, υπεύθυνος εκδόσεων του CUP... η λίστα είναι αμέτρητη και το μόνο που δεν περιλαμβάνει είναι αν τον συμβουλεύεται ο Δαλάι Λάμα.

Το ερώτημα είναι γιατί αυτή η υποτιθέμενη ανέλιξη στην κορυφή του παγκόσμιου επιστημονικού στερεώματος δεν έγινε ορατή και στη δράση του Μόσιαλου στην Ελλάδα, όπου αντίθετα αρκέστηκε ταπεινά στο να παριστάνει το παπαγαλάκι της κυβέρνησης, ή μάλλον του Jeffrey Mineico, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, και αργότερα το εξαπτέρυγο της τρόικας των δελφίνων.

Αρκεί να αναφέρουμε ορισμένες δηλώσεις του και αναφορές στο πρόσωπό του για να φανεί η γελοιότητα της παρουσίας του στην Ελλάδα, που σίγουρα δεν παραπέμπει σε επιστήμονα παγκοσμίου κύρους.

Ας αρχίσουμε με τις δηλώσεις του για το πως το ΠΑΣΟΚ εξέθρεψε συμφέροντα αλλά τώρα είναι σοβαρό κόμμα:

"Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ένα σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες πολίτες" αναφέρει μεταξύ άλλων μιλώντας στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος και συμπληρώνει πως "ήταν ένα κόμμα που εξέθρεψε συγκεκριμένες πολιτικές κατηγορίες και τα συμφέροντά τους".


Σε μία κρίση αυτοκριτικής σημειώνει πως "η χώρα χρειάζεται λιγότερους επαγγελματίες της πολιτικής και περισσότερο επαγγελματισμό"!

Ο ίδιος παραδέχεται πως έφυγε από το ΚΚΕ Εσωτερικού το 1985 γιατί τον κέρδισε το LSE, μία κάπως περίεργη στροφή που όμως παρατηρείται συχνά σε πολλούς θιασώτες της εξουσίας...

Για να δειξει τις κομμουνιστικές ρίζες του παραβρέθηκε ως κουμπάρος στο χλιδάτο γάμο του βουλευτή Ηρακλείου Φραγκίσκου Παρασύρη, ο οποίος θύμιζε ρωμαϊκή φιέστα, προφανώς για να φανεί η αλληλεγγύη των πολιτικών στο σκληρά δοκιμαζόμενο από την κρίση λαό.

Τελικά, το μόνο που είδαμε από την υποτιθέμενη τεράστια γνώση του Μόσιαλου στον τομέα της υγείας ήταν η μεσολάβησή του για την τοποθέτηση στη θέση διοικητή νοσοκομείου του αδελφού του στελέχους του γραφείου του.

Όσο για την επιστημονική παρουσία του Μόσιαλου στο εξωτερικό (γιατί στο εσωτερικό είναι ανύπαρκτη), παρουσιάζεται το παράδοξο φαινόμενο αυτή να εκδηλώνεται με το περίεργο όνομα Elia Mossia, που εύλογα πολλοί παρατηρούν πως ακούγεται περισσότερο Εβραϊκό παρά Ελληνικό όνομα.


Με άλλα λόγια, μέχρι τώρα δεν είδαμε καμία απόδειξη της υποτιθέμενης επιστημονικής αυθεντίας του Μόσιαλου. Αυτό που είδαμε είναι άλλο ένα παράδειγμα κάποιου που ξεκίνησε από την Αριστερά, βρέθηκε σε κάποιο από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού που αποτελούν φυτώρια Ελλήνων πολιτικών, και μετά από μία περίοδο επώασης ήρθε στην Ελλάδα για να αναλάβει ως από μηχανής θεός μία πολιτική θέση, χρεώνοντας στον Ελληνικό λαό ακόμα και το iPad του!

Το φαινόμενο αυτό θα μας απασχολήσει ξανά στο μέλλον, καθώς παρουσιάζεται με ιδιαίτερη συχνότητα κατά τα τελευταία χρόνια...